Квитки на автобус: як купити онлайн, бронь, повернення

Коли плануєш поїздку на автобусі по роботі або на відпочинок, найменше хочеться їхати на галасливий автовокзал, щоб купити або забронювати квитки. Адже через Інтернет це зробити набагато швидше та легше. Як купити, а також здати або обміняти автобусний квиток онлайн, які сервіси найбільш зручні і де можна замовити найдешевші квитки – розбиралася BlogPokuponTeam. 

Читайте у нашому огляді:

Основні правила автобусних пасажирських перевезень 

Які документи треба пред’являти при посадці в автобус 

Перелік документів, які потрібні для проїзду в міжміському автобусі, виглядає так:

  • Квиток – роздрукований або в електронному вигляді можливістю вважати номер та захисний код. 
  • Якщо квиток пільговий або придбаний зі знижкою – документ, що підтверджує (пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження дитини, посвідчення учасника бойових дій тощо). 
  • Документ, що засвідчує особу. Крім оригіналу підійде електронна версія в додатку «Дія» або якісне фото – за ксерокопією паспорта вас в автобус не пустять.
  • Для міжнародних поїздок – дійсні документи пасажира для перетину кордону та проїзду територією іноземних держав (закордонний паспорт з візою або біометричний паспорт, паспорт дитини, свідоцтво про народження, нотаріальна довіреність від батьків – за необхідності).
  • С 21 жовтня 2021 року зв’язки з загостренням пандемії Covid-19 для автобусного пересування між областями водій та пасажири віком від 18 років повинні мати сертифікат вакцинації (1 або 2 дози) у паперовому/цифровому вигляді у додатку «Дія» або негативний ПЛР/експрес-тест (терміном не раніше 72 годин до поїздки).

Читайте також:

Сертифікат вакцинації від Covid-19: скільки діє і де оформити 

Все, що потрібно знати про вакцини від ковіда 

Тест на коронавірус COVID-19: ціна, де зробити 

Щеплення дорослим та дітям: які і де краще робити

Чи потрібен паспорт при покупці квитка онлайн 

Коли купуєте квиток на автобус по інтернету, паспорт не потрібен. Він знадобиться тільки при посадці, щоб переконатися, що саме ви той самий пасажир.

За скільки днів продають квитки на автобус 

Згідно з чинним законодавством, попередній продаж квитків стартує не пізніше ніж за 15 днів до відправлення автобуса за розкладом. Однак багато перевізників відкривають продаж раніше – за 30-90 днів. 

Проїзд дітей автобусним транспортом 

На автобусі з дитиною

Часто пасажирів цікавить питання: зі скількох років і до якого віку купують дитячий квиток, які є пільги для дітей? Відповідно до законів та нормативних актів, що регулюють перевезення пасажирів громадським транспортом (у тому числі автобусами): 

  • Дитину до 6 років можна провозити без оплати, якщо вона не займає окремого місця. При цьому один дорослий може перевозити тільки одну дитину дошкільного віку, тримаючи її у себе на колінах або на руках.
  • Дітям віком від 6 років необхідно купувати квиток за повну вартість, як дорослим пасажирам (якщо правилами перевізника не передбачені пільги на дитячі квитки).
  • У міських автобусах діти віком від 6 років можуть їздити самостійно, а от на міжміських та міжнародних маршрутах до 14 років без супроводу дорослого їздити не можна.
  • Діти з багатодітних сімей, сироти та залишені без батьківського піклування мають право на пільги – безкоштовний проїзд на громадському транспорті, у тому числі на міжміських автобусах.
  • Проїзд за учнівським передбачено лише на міських автобусах та регламентується місцевою владою. У багатьох містах України для школярів з 1 вересня до 1 червня встановлено повністю або частково (25-50%) безкоштовний проїзд у міському громадському транспорті (автобуси, електротранспорт). При цьому дитина повинна мати при собі учнівський квиток.

Скільки коштує перевезення багажу 

У кожного перевізника свої вимоги, але приблизно правила схожі. Кожен пасажир може без оплати провезти в автобусі: 

  • Ручну поклажу вагою 5-7 кг – можна розмістити під сидіння або на багажну полицю.
  • 1 або 2 місця багажу (80x50x30, 60х40х40 або інші – відповідно з вимогами перевізника) вагою не більше 25-30 кг кожне. 
  • Спеціальний багаж – дитячий візок або інвалідне крісло (тільки у складеному вигляді), якщо немає іншого багажу.
  • Додатковий багаж – більший за габаритами або важчий – перевозиться за окрему плату та за наявності вільного місця у багажному відділенні автобуса.

Сервіси онлайн купівлі квитків на автобус 

Щоб спростити процес купівлі квитків, великі транспортні компанії надають пасажирам можливість замовлення проїзних документів через інтернет. Крім того, на ринку представлені зручні сервіси компаній-агрегаторів, де можна знайти не тільки пропозиції від різних перевізників, але й дешеві квитки та найбільш прийнятний рівень сервісу.

Tickets.ua 

Tickets.ua – сервіс пошуку дешевих квитків на автобус і інші види транспорту по Україні і Європі. Компанія співпрацює з 150 перевізниками, ви можете вибрати рейс онлайн, забронювати, купити, а при необхідності – повернути автобусні квитки в декілька кліків. Це дуже просто: 

1. Виберіть потрібний маршрут, вкажіть дату в календарі. 

Tickets.ua, автобусні квитки

2. Програма видасть усі варіанти за вашим запитом. 

Tickets.ua, заказ

3. Вибираєте зручний рейс. 

Tickets.ua оформити онлайн

4. Вносите дані пасажира і оплачуєте квиток, його електронну версію відправлять вам на емайл. 

Tickets.ua, заказати

Для клієнтів Tickets.ua діє програма лояльності – 1% від вартості купленого квитка повертається на рахунок для подальших покупок на сайті. Ви також можете скористатися промокодом від Покупона – 200 грн при купівлі квитків на суму від 2500 гривен. 

Автолюкс

«Автолюкс»  – лідер серед пасажирських автобусних перевізників України. Перші рейси компанія запустила 1997 року з Києва до Одеси та назад. Сьогодні автобуси компанії здійснюють понад 40 щоденних внутрішніх та міжнародних рейсів по Україні та Європі. Лояльність клієнтів – а їх близько 40 тисяч щомісяця – зумовлена ​​високим рівнем сервісу та комфорту, помірними цінами. 

Замовлення квитків онлайн можна зробити через сайт компанії – autolux.ua, а також встановивши на смартфон додаток Autolux Loyalty.

Головна сторінка сайту Автолюкс
Головна сторінка сайту Автолюкс

1. Щоб замовити квиток, заповніть форму, вказавши ім’я та прізвище, мобільний телефон, електронну пошту, виберіть місце, де хочете сидіти. 

Автолюкс, оформлення

2. Вкажіть реквізити картки платника: 

Автолюкс: дані пасажира

3. Після оплати електронний квиток вам відправлять на вказаний емайл. Його можна роздрукувати або пред’явити в цифровому вигляді на телефоні – головне, щоб було видно номер і захисний код проїзного документа. 

Бланк від Автолюксу
Зразок квитка – бланк від Автолюксу

Якщо волієте використовувати програму Autolux Loyalty на смартфоні, зареєструйтесь, заповнивши анкету, і купуйте квитки в пару кліків. Ви також можете стати учасником системи лояльності, накопичувати бонуси, отримувати знижки та спеціальні пропозиції.

Якщо необхідне повернення проїзного документа від Автолюкс – це можна зробити до відправки автобуса онлайн через сайт autolux.ua, зайшовши в розділ «Мій квиток». 

Повернення
Повернути квиток можна через сайт Автолюксу

Сума повернення коштів за квиток складе вартість проїзду за вирахуванням штрафних санкцій перевізника Автолюкс (вони залежать від часу, що залишився до відправлення автобуса), тобто ви отримайте 90-60% від ціни квитка. Компенсацію повернуть на той же рахунок, з якого було здійснено оплату протягом 15 банківських днів з дати відміни поїздки.

Обмін квитка також можна зробити через інтернет – шляхом повернення одного документа та придбання іншого.

Gunsel Lines (Гюнсел) 

Gunsel Lines – одна з найбільших транспортних компаній в Україні, на ринку пасажирських перевезень з 1997 року. Щодня Гюнсел здійснює понад 26 рейсів містами України і щотижня – 26 рейсів країнами Європи. Вперше міжнародний маршрут був відкритий у 2016 році з Києва до Варшави, пізніше – до Праги, Познані, Вроцлава, і надалі компанія надає пасажирам можливість доступних автобусних подорожей до міст Європи.

Купити квиток на автобус компанії Гюнсел можна онлайн – через сайт або мобільний додаток Gunsel Lines. 

1. Зайдіть на сайт компанії, виберіть маршрут, визначтеся з датою та кількістю пасажирів: 

Gunsel, квитки на автобус

2. Виберіть найбільш зручний рейс:

Гюнсел: зручний рейс

3. Визначтеся з посадковим місцем: 

Гюнсел: виберіть місце

4. Введіть дані про себе та сплатіть (послуга попереднього бронювання без оплати недоступна): 

Гюнсел: Введіть дані про пасажира

5. Квиток приходить на ваш емайл. Його можна роздрукувати або пред’явити водієві в електронному вигляді. 

Чи можна повернути електронний квиток? Повернення можливе не пізніше 1 години до відправлення рейсу. Перейдіть за посиланням, введіть номер квитка та код захисту, вказаний у правому верхньому кутку документа, вкажіть причину скасування. Компенсацію за вирахуванням штрафних санкцій (10-20% залежно від часу повернення) перерахують на картку, з якою здійснювалася оплата за квиток, протягом 14 банківських днів. 

Відміна квитка на автобус

Busfor.ua (Басфор.юа)

Busfor.ua (Bosfor, Босфор юа) – сервіс, що безпосередньо зв’язує пасажирів та автобусних перевізників. За допомогою зручної системи можна: 

  • Швидко знайти найбільш підходящий і дешевий варіант рейсу – потрібний напрямок, маршрут, рівень сервісу (від економ-класу до VIP обслуговування) і навіть конкретний автобус.
Busfor.ua, автобусні квитки
Вибираємо найбільш підходящі пропозиції у напрямку Київ – Запоріжжя, наприклад
  • Скористатися послугою безкоштовного онлайн бронювання – резервування місця в автобусі перевізника партнера Басфор Юа, який миттєво закріплює його за вами. Номер бронювання вам відправлять по СМС на смартфон; 
Busfor.ua, бронювання 
Заповнюємо дані для бронювання 
  • Оплатити квиток карткою через сайт Busfor, розділ «Мої квитки» (платежі проходять через захищений еквайринг – міжнародну систему миттєвих платежів, якою користуються Mastercard та Visa), або будь-яким іншим способом: готівкою або карткою через банк, Центр обслуговування клієнтів, відділення «Нова пошта», у касах партнерів-перевізників. Для викупу квитка вам потрібно знати номер броні та дату виїзду.
  • Завантажити електронний квиток відразу після оплати, за унікальним посиланням, надісланим SMS, а за бажання – отримати документ на e-mail.
Босфор, бланк

Повернення квитків відбувається у відповідність до нормативних актів України та умов перевізника. Для цього потрібно заповнити стандартну форму і відправити скан-копію на емайл help@busfor.ua. Компенсація грошей за вирахуванням штрафних відсотків буде проведена на банківську картку протягом 30 днів. 

Заява на повернення, Busfor.ua
Заява на повернення

Приват

ПриватБанк – один з найбільших в Україні агрегаторів з продажу автобусних квитків. Банк співпрацює з численними партнерами, які надають послуги з пасажирських перевезень. За допомогою системи Приват ви можете купити квитки на різні напрямки по Україні та за кордон: 

  • Через особистий кабінет в інтернет-банку або додатку Privat24;
  • За допомогою дзвінка по цілодобовому безкоштовному телефону 3700;
  • Через термінал самообслуговування; 
  • У найближчій філії Привата. 

Як замовити квиток на автобус онлайн через сайт? Заходимо в свій Приват 24 (у десктопну версію або додаток), в розділі Транспорт клікаємо на Автобусні квитки.

Квитки на автобус, Privat
Обираємо напрямок поїздки, наприклад, з Харкова до Дніпра, дату, кількість пасажирів
Приват: зручний рейс 
Знаходимо зручний рейс 
Приват, місце
Дізнатися, яке точно місце надане вам, можна тільки після оплати 

Перевізники не надають системі Приват достовірну розкладку місць в автобусах. Місце вибирається програмою автоматично з доступних на даний момент.

Дані пасажира, Приват
Вказуємо дані пасажира 

Перевіряємо зазначені дані та вибираємо банківську картку, з якої буде здійснено оплату. Оплачуємо, включаючи сервісний збір від 0 до 5% від ціни (послуги бронювання в Приваті немає, тільки покупка), після чого на мобільний телефон приходить пароль – вводимо його у відповідне поле, натискаємо «Готово». 

Часто цифровий квиток немає необхідності обмінювати в касі, можна відразу сідати в автобус. Буває, що за умовами перевізника необхідна оригінальна версія квитка, тоді потрібно звернутися до каси автостанції і назвати код (розділ «Квитки» — «Архів»). 

Зазначимо також, що в системі Приват поки що немає можливості придбати квиток на автобус за пільговими тарифами, наприклад, для ветеранів, пенсіонерів, студентів. 

Спосіб повернення квитків, куплених онлайн через Приватбанк, залежить від умов перевізника, це можна зробити:

  • через Архів квитків на автобус у Приват24, сайт bilet pb.ua або термінал самообслуговування; 
  • повідомивши про повернення оператору 3700; 
  • на автовокзалі відправлення; 
  • за номером телефону диспетчера. 

Термін повернення грошей – 2 банківських дні .

Infobus

Infobus – онлайн сервіс, сполучна ланка між пасажиром і перевізником, що дозволяє швидко і зручно знайти і купити автобусні, залізничні та авіаквитки. Проект Інфобус успішно працює з 2002 року, роблячи процес покупки максимально зручним. 

1. Вибираємо пункти відправлення та прибуття, дату поїздки. 

Infobus, квитки на автобус

2. Шукаємо потрібний рейс. 

Інфобус, варіанти рейсів
Вибираємо варіант рейсів з Києва до Львова (приклад) 

3. Вибираємо місце посадки (якщо перевізник дає таку можливість). 

Інфобус, вибір місця

4. Заповнюємо дані пасажира. 

Інфобус, дані пасажира

Далі можна сплатити квиток онлайн на сайті. Його необхідно роздрукувати і пред’явити водієві відразу: 

Оформлення квитка

або обміняти в касі на оригінальний: 

Обмін

Умови повернення прописані в квитку або додаткової інформації в рейсі перед покупкою (ІНФО):

Інфобус, Інфо
Умови повернення

Оформити повернення на сайті можна через «Особистий кабінет», пункт меню «Зробити повернення замовлення на рахунок» та підтверджуєте своє рішення. 

Повернення

Читайте також:

Куди поїхати на море

Визначні пам’ятки України

Де відпочити в Карпатах 

Як купити залізничний квиток онлайн 

Купити квитки онлайн, в кілька кліків – це зручно, швидко і легко! Діліться досвідом, яким сервісом любите користуватися та подорожуйте із задоволенням :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *