Гарні та прикольні клички для собак: як вибрати ім’я цуценяті по характеру та породі

Мухтар, Рекс, Дружок… Може здатися, що кращих кличок не вигадаєш, але потім раптом виявляється, що так звуть ледь не половину собак в околицях. А ваш вихованець, з його неповторним характером та особливою цікавинкою у зовнішності, точно заслуговує на оригінальне ім’я, на яке не буде відкликатися кожен другий пес.

Як правильно вибрати класну кличку: влучну, красиву, лаконічну? Як у цьому допоможе характер цуценяти, і чи є різниця, як назвати дворнягу, а як породистого пса?

BlogPokuponTeam допоможе майбутнім господарям з вибором імені собаці (хлопчику чи дівчинці).

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
228 акцій

Яким ім’ям назвати собаку: поради кінологів

Вибір імені собаці – не така складна задача, як весь наступний догляд за нею. Проте не завжди виходить одразу придумати ім’я своєму новому домашньому вихованцю. Часто доводиться перебрати кілька десятків симпатичних варіантів, перш ніж на думку прийде та сама ідеальна кличка, повністю відповідна характеру і зовнішності щеняти.

Жінка з цуценятком на руках

Аби полегшити процес вибору клички для собаки, занотуйте собі ці корисні лайфхаки.

Кличка повинна бути короткою

Можливо, вам здається, що Александр Македонський або Лейзі Дейзі Дейс оф Саммер – вельми красиві та дуже оригінальні варіанти кличок для собаки. Але частіше за все з ними буде важко і вам, і вашому вихованцю. Рано чи пізно вам набридне повторювати довге подвійне чи потрійне ім’я, а пес взагалі може не запам’ятати, що воно стосується його.

Тому навіть собак з серйозним родоводом та складними кличками, які важко вимовити, записаними в офіційних документах, «у побуті» називають спрощеними короткими іменами (Алекс і Дейзі замість вищезгаданих прикладів). 

Песик та цуценята

Поспостерігайте за характером

Ім’я цуценяті бажано давати відразу, як тільки він потрапив до будинку, так малюк швидше звикне і почне відгукуватися на нього. Але кілька днів ви можете поспостерігати за хвостатим і приблизно зрозуміти його характер. Але не засмучуйтеся, якщо ви, чекаючи від вихованця жорсткості та самовпевненості, назвете його «Грім», а він виросте і виявиться найдобрішою лапушкою в собачому світі. Такі протилежності дуже кумедні ?

Дівчинка та песик

Відзначивши, як вам здається зараз, найяскравіші риси характеру, придумайте цуценяті ім’я, яке їх найкраще відображатиме. Якщо вам подобається ця ідея, але ви не хочете асоціацій з погодними явищами, давніми богами та історичними особистостями, орієнтуйтесь на літери. Наявність твердих гарчащих літер в імені (Харді, Багіра, Гранд, Бріг) додасть йому жорсткості, а м’які звуки (Кая, Лічі, Хані) – ласкавості.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
58 акцій

Орієнтуйтеся на зовнішність

Якщо в голову нічого не лізе, або всі цікаві варіанти здаються невлучними конкретно для вашого улюбленця, спробуйте банальний спосіб – підберіть кличку, виходячи з особливостей зовнішності собаки. Це може бути колір шерсті, очей, ступінь пухнастості та розмір. 

Цуценя з коричневою шерстю можна назвати Мілка, Шоко або Брауні, чорну собачку – Блек, Онікс, Дарк, Бандит, сірого – Грей, Смоук, для білого кольору – такі красиві імена, як Айворі, Сноу, Скай, Вайт або просто Айс, для рудого – Файєр, Ред, Віскі, Ембер. А до габаритів собачки і зовсім можна підійти з гумором: великого собаку назвати Смол, Мінік, Піксі, а маленького – Звір чи Кіллер. 

Блакитнооке цуценя

Імена не повинні бути співзвучними з командами

Собаки – розумні тварини, але не настільки, щоб розрізняти окремі слова, тому не варто нагороджувати їх кличками, що будуть нагадувати команди, які використовують під час дресирування. Кличка Фунтік може нагадати собаці вигук «фу!», а Джас (скорочене від Джаспера) – «фас!».     

Опробуйте ім’я 

Не біда, якщо ви якийсь час називатимете цуценя Цезарем, а потім передумаєте і нагородите його кличкою Зевс або Одін. Головне – дайте собі цей час, щоб розкуштувати «на смак» нове ім’я, зрозуміти, чи подобається вам вимовляти його по кілька разів на день, чи справді воно підходить вихованцю.

Кілька днів, максимум тиждень погоди не зробить, якщо через цей термін ви зрозумієте, що спочатку обране вами ім’я – не самий зручний варіант, і захочете придумати нове. Але не захоплюйтеся, визначитися потрібно якнайшвидше, інакше ви просто заплутаєте свого вихованця постійними новими кличками.

Якщо до вас, з якихось причин, потрапила доросла собака і ви не знаєте як її звуть або знаєте, але кличка вам не до душі – привчайте до нового імені правильно. Вибрали ім’я, називаєте їм собаку, за будь-яку реакцію вихованця (навіть просто погляд у ваш бік) – хваліть ласощами чи позитивним тоном (молодець, розумниця тощо), а краще все й одразу ?

Песик з яблуком біжить

Підберіть кличку відповідно до породи

Вибір імені для доброї та лагідної, але самої звичайної дворняжки – одне діло, а от для породистих кобелів та сук з багатим родоводом та виразною зовнішністю їхні власники часто прагнуть підібрати особливе ім’я, яке буде гармонійно сполучатись з породою.

Часто у породистих собак вже є ім’я, яке їм дав заводчик, однак новоспеченим власникам тварин кортить придумати щось своє, особливе, завдяки чому й виникають подвійні, потрійні імена (і так далі, в залежності від розміру офіційного імені в документі – у деяких собак імена поділяються на десяток складових частин).  

Які клички краще за все підходять різним породам, читайте далі.

Класні клички для мисливських порід

До мисливських порід, згідно міжнародної кінологічної класифікації, відносяться:

  • гонча;
  • лягава (курцхаар, дратхаар);
  • хорт (руський, афганський, левретка та інші);
  • такса;
  • ретривер;
  • спаніель;
  • лайка (сибірська, якутська, русько-європейська тощо);

Гончих відрізняють такі якості, як витривалість, швидкість, цілеспрямованість та гучний голос, тому їм пасуватимуть імена, що підкреслять ці переваги, такі необхідні під час полювання: Акорд, Бас, Блюз, Альт, Бум – для хлопчиків і Альта, Брина, Грейс – для дівчат. 

Напористим, швидким та агресивним до дичини хортам та лягавим підійдуть грізні, суворі імена із сенсом: чоловічі клички – Штурм, Кинджал, Шакал, Хімарс, жіночі – Куля, Ракета, Струна. 

Афганський хорт
Афганський хорт

Лайки частіше за все отримують імена, які характеризують їхні мисливські та інші корисні для людини якості, а також холодні сніжні умови, в яких їх зазвичай застосовують: Норд, Фрост, Сапсан, Колд, Хантер – для кобелів, Аляска, Вінді, Аймі – для сук. 

Також для мисливських собак незалежно від їхньої породи підійдуть рідкісні, величні та благородні імена, які підкреслюють особливу історію цих порід в житті людини з давніх часів: чоловічі – Гленкар, Локі, Лорд, Скіф, Джон, Кір, Неро, Прометей, Ральф, жіночі – Веста, Дельта, Клеопа, Нора, Фріна, Ірма, Афіна, Айна.

Американський кокер-спаніель
Американський кокер-спаніель
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Імена для тер’єрів

Тер’єри також відносяться до мисливських порід, але для полювання як такого зараз їх використовують рідко: люди заводять цих симпатичних собак, тому що полюбляють їхній живий та незалежний, але вкрай дружелюбний характер.

Найпоширеніші породи тер’єрів:

  • стаффордширський тер’єр;
  • Джек рассел тер’єр;
  • бультер’єр;
  • фокстер’єр.

Собакам цих порід підійдуть будь-які класні клички, які, як ви вважаєте, правильно відображають їх темперамент та головні риси характеру, або просто підходять візуально.

Популярні імена для хлопчиків-тер’єрів: Патрон, Астер, Бонзо, Віллі, Коді, Нолан, Пако, Річ, Тобі, Фокс, Хекс, Харді.

Популярні жіночі імена для тер’єрів: Айріс, Бонні, Дінара, Жизель, Зара, Іліс, Кессі, Ліна, Кіммі, Мінді, Сідні, Таміа, Фіджі, Челсі, Черіз, Чичі, Шеріл, Еліс, Естель.

Джек-рассел-тер’єр
Джек-рассел-тер’єр

Клички для службових собак

Собаки ще з часів далекого кам’яного віку охороняють нічний спокій людини, а спеціальні службові породи підтримують цю традицію, залишаючись вірними помічниками для своїх власників.

Породи, які традиційно відносять до категорії службових собак:

  • німецька вівчарка;
  • кавказька вівчарка;
  • ротвейлер;
  • доберман;
  • алабай;
  • англійський мастіф;
  • бігль;
  • коргі;
  • лабрадор;
  • хаскі;
  • шарпей.

Найкращий варіант для представників цих порід – звучні та лаконічні, бажано односкладові імена. Службові собаки повинні швидко реагувати на ваші команди, миттєво відкликатися на свою кличку та чітко відрізняти її від команд та інших словосполучень, тому про складні імена на кшталт Наполеона або Максиміліана краще забути. А про милі та кумедні клички на зразок Пупса – тим паче. 

Алабай
Алабай

Джим, Грім, Рей, Бой, Азов, Спрут, Сет, Гріф, Дік, Декс, Ікар, Харт – круті прізвиська для великих сторожових собак. Не менш симпатичні варіанти для сук службових порід: Ада, Аза, Гера, Ельза, Тесла, Одрі, Сільва, Лорна, Лайма, Ірі.

Для великих, але вкрай добродушних лабрадорів, який більше дбає, ніж захищає, підійдуть більш миролюбні та прості прізвиська: Арні, Барні, Боббі, Голд, Майк, Джей, Ітон, Лакі, Рон, Спайк, Хьюго, Нільс, Мілсон – для хлопчиків, Шайні, Айріс, Берта.

Нерідко власники собак дають своїм улюбленцям імена з відсиланнями до батьківщини їхньої породи: таким чином, наприклад, серед кавказьких вівчарок поширені такі імена, як Шах, Булат, Акбай, Акбар, Наїра.

Цуценята шарпея
Цуценята шарпея

Добермани та ротвейлери часто носять німецькі клички або незвичні імена персонажів германської міфології: Курт, Шварц, Генріх, Гюнтер, Удо, Фрейя, Хель, Гольда, Агна, Зельда, Хільда, Еріка. Якщо хочете щось оригінальне, то дуже свіжо звучатимуть добре знайомі німецькі найменування напоїв та їжі – Штрудель, Шніцель, Марципан, Шнапс, Траубе (виноград), Кірше (вишня), Файген (інжир).

Акції
Відвідування басейну, зали і хаммама в Severinovka
Северинівка (Київська область) Северина Наливайка вулиця, 3
-42%
650 грн
449.0 грн
До 12 занять плаванням для дітей у «CitySwim»
Київ, Олександра Кониського вулиця, 3/9
-30%
800 грн
559.0 грн
Показати всі
85 акцій

Як  назвати «бійцівського» пса

Серйозні породи собак, такі як:

  • пітбуль;
  • дог;
  • англійський бульдог;
  • кане-корсо;
  • стаффордширський бультер’єр;
  • тоса іну.

Заслуговують і на кличку відповідну: не обов’язково складну, але в жодному разі не милу або смішну, адже ім’я пітбуля, стаффа, бульдога та інших – має відображати його внутрішню силу.

Для хлопчиків підійдуть такі імена: Торнадо, Халк, Девіл, Люцифер (Люци), Вулф, Кондор, Конан, Бліц, Тайсон, Роккі.

Для дівчаток можна вибрати якусь із цих кличок: Діфа, Кіара, Арта, Вальда, Індра, Снайда, Етна.

Кане-корсо
Кане-корсо

Спеціально для кане-корсо можна підібрати ім’я з італійським колоритом: Беніто, Рокко, Баджо, Бамбіно, Ламборджіні, Бакарді, Армандо, Санто – для кобелів, Б’янка, Джулія, Мія, Піца, Романа – для сук.

До речі про міфи: так званих «бійцівських» порід не існує. Це поширене «клеймо» на певні породи (стаффи, пітбулі, боксери тощо) вигадане людьми для опису нібито небезпечних собак, від народження агресивних, некерованих і нездатних нормально співіснувати в людській родині. Але все це міф і тварини цих порід (і абсолютно всі інші) не заслуговують на таке ставлення, не повинні страждати через людські помилки (жорстоке виховання собаки, нацьковування) і, як наслідок, неправильне сприйняття оточуючими людьми.

Прикольні клички для кімнатно-декоративних собак

Кімнатно-декоративні собаки та собаки-компаньйони – це дуже широка категорія порід. До них відносяться:

  • йоркширський тер’єр;
  • чіхуахуа;
  • шпіц;
  • пудель;
  • пекінес;
  • ши-тцу;
  • мопс;
  • французький бульдог.

У більшості декоративні собаки – маленького розміру, але є і крупні. Деякі з них (такі, як чіхуахуа або шпіц) – взагалі міні-версія собак. Бувають пухнасті та гладкошерсті, різних кольорів та форм, але об’єднує їх одне – люди заводять їх, в першу чергу, для естетичного задоволення (та безперебійної роботи міміміметру ?

Карликовий померанський шпіц
Карликовий померанський шпіц

Для таких песиків частіше за все вибирають прикольні, кумедні клички або модні гламурні імена (якщо це чіхуахуа, який спостерігає за оточуючим його світом з дорогої сумочки своєї хазяйки).

Смайл, Лудо, Спайкі, Чіко, Ізі, Ромео, Річі, Орбіт, Хілтон, Честер, Міккі, Жорж – відмінні варіанти для хлопчиків-пуделів, пекінесів, мопсів. Якщо хочете, щоб ім’я маленької собачки звучало не просто стильно, але й прикольно, дайте волю почуттю гумору, назвіть малюка Конаном, Вікінгом, Шварцем, Рембо, Шерханом. Дівчаткам цих порід підійдуть такі імена, як Жужу, Лала, Даффі, Нессі, Панна, Лілі, зі смішних – Агуша, Додо, Бентлі, Мамзель, Флешка, Пончик чи Фанта.

Для маленьких гламурних собачок вибирайте відповідні імена: Айдол, Валентино, Граціо, Глем, Армані, Космо, Мартіні, Пінкі, Тіффані, Фіфі, Шампань, Періс, Коко.

Сіба-іну
Сиба-іну

Якщо у вас екзотична сіба-іну або японський шпіц, пропонуємо вам класні собачі клички мовою країни сонця, що сходить, зі значенням перекладу:

  • Акіна – весняна квітка;
  • Даі – великий;
  • Джин – сріблястий;
  • Ічіго – суничка;
  • Кадан – компаньйон;
  • Кейко – той, кого обожнюють;
  • Kуміко – дитина;
  • Куро – чорний;
  • Момо – персик;
  • Нікко – яскраве сонце;
  • Рікі – сила;
  • Сату – цукор;
  • Така – високий, благородний;
  • Хару – народжений навесні;
  • Чібі – симпатичний та маленький;
  • Чіка – поряд;
  • Широ – білий;
  • Юкі – сніг;
  • Юме – мрія.
Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

Читайте також:
✔️Як перевозити кішок та собак – правила перевезення тварин
✔️Догляд за собакою: поради ветеринарів та кінологів
✔️Популярні котячі імена: як назвати кота та кішку
✔️Парки Києва та передмістя: 21 найкраще місце для прогулянок
✔️Коростишівський кар’єр: диво природи

А яке цуценятко або собаку ви завели і до якого імені для нього більше схиляєтесь? Може, у вас є варіанти імен, якими можна доповнити наш список? Діліться ідеями в коментарях ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *