Як і чим дезінфікувати авто: засоби дезінфекції від бактерій та вірусів

Якщо ви регулярно їздите за кермом, часто підвозите попутників або працюєте в таксі, то крім одягу, взуття, смартфону, житла потрібно дезінфікувати ще й авто. Це дозволить не тільки утримувати машину чистою і доглянутою, а й знищити хвороботворні віруси, мікроби і бактерії, що вкрай важливо в період епідемії коронавірусу COVID-19. Читайте як правильно і ефективно проводити дезінфекцію авто всередині і зовні, та ловіть актуальні знижки до 70% на чистку та прибирання машини.

Запобіжні заходи для водія і пасажира

Ми не просто так починаємо саме з превентивних заходів. Чим серйозніше ви поставитесь до дотримання правил особистої та громадської гігієни – тактильної і респіраторної, тим менше ризик заразитися самому і заразити оточуючих. 

Отже, яких першочергових заходів безпеки повинен дотримуватися водій і пасажир під час спільної поїздки:

  • Переконайтеся, що у жодного з присутніх в автівці немає гострих симптомів респіраторного захворювання: закладеність носа (добре помітна при розмові), нежить, кашель, хворобливий вид. Якщо ви помітили поруч з собою таку людину, не сідайте з нею в машину.
  • Для достовірності, і якщо ваша робота пов’язана з пасажирськими перевезеннями, беріть з собою безконтактний термометр і вимірюйте температуру тим, кого підвозите. При підвищеній температурі не беріть цього пасажира.
  • Якщо ви працюєте в таксі на особистому авто або часто підвозите попутників, ваш транспортний засіб тимчасово стає громадським місцем. Згідно із законом під час епідемії та карантину, в таких місцях потрібно знаходитись у захисних масках або респіраторах FFP3, бажано одягати рукавички, медичні окуляри (якщо таких немає, можете захиститись окулярами для корекції зору або сонцезахисними). 
  • Обміняйтеся контактними даними. Щоб при нагоді інфікування ви могли сповістити людей, з якими контактували. 
  • На час перевезень в епоху коронавірусу, замініть текстильні килимки на гумові. Їх значно легше мити і дезінфікувати, використовуючи будь-який доступний миючий засіб.
Резинові килимки для автомобіля
Замініть текстильні килимки на гумові, щоб простіше було дезінфікувати

Дезінфекція гарячих зон в автомобілі

У першу чергу потрібно знезаразити місця, до яких доводиться торкатися найчастіше:

  • кермо;
  • ремені безпеки;
  • коробка перемикання швидкостей;
  • важіль ручного гальма;
  • кнопки управління: циркуляція повітря в салоні автомобіля, обдув вікон;
  • перемикачі поворотників, двірників;
  • підлокітник;
  • звуковий сигнал та інші кнопки керма;
  • сенсорні панелі, автомагнітола; 
  • підйомники вікон;
  • дверні ручки всередині салону і зовні;
  • ручка бардачка;
  • ручка багажника;
  • прикурювач;
  • usb-зарядка;
  • тримач телефона.

Ці деталі вимагають щоденної дезінфекції, по кілька разів протягом дня, після кожної зміни пасажирів. Але важливо бути обережними, якщо не знаєте чи можна використовувати спирт або спиртовий антисептик для обробки тих чи інших поверхонь. Особливо це стосується оббивки сидінь, керма і коробки для перемикання швидкостей зі шкіри або шкірозамінника.

Шкіряне кермо краще протерти спеціальним засобом для чищення. Для дезінфекції замінника шкіри і пластику цілком підійде мильний розчин. Луг руйнує оболонку вірусів, тому цей засіб можна вважати ефективним і доступним дезинфектором. Змочіть ганчірку і протріть поверхню, але ретельно, протягом 20-40 секунд. Потім насухо пройдіться серветкою з мікрофібри (матеріал має відмінні вологопоглинаючі властивості). Для зручності можете приготувати мильний розчин вдома, перелити його в ємність з розпилювачем і брати з собою в дорогу.

Мікрофібра для поверхонь авто
Поверхні потрібно ретельно протирати

Щоб позбутися бактерій та інших хвороботворних мікробів, запасіться вологими серветками спеціально для авто. З їх допомогою можна дезінфікувати пластикові поверхні. Просочені миючими поверхнево-активними речовинами, серветки швидко і ефективно видаляють пил, бруд і знезаражують гарячі точки.

Металеві деталі, в тому числі дверні ручки автомобіля, можна обробляти миючим засобом для хромованих і алюмінієвих поверхонь, а також розчинами на основі етилового або ізопропілового спирту і перекису водню 3%. Підійде той самий антисептик для рук. На Покупоні можна купити дезінфектор зі знижкою до 45%, від 29 грн за 60 мл, або приготувати самостійно. Але враховуйте, для того щоб вбити інфекційних агентів коронавірусу, потрібно їх гарненько змочити: протягом 30 секунд спиртом і не менше 1 хвилини перекисом.

Для сенсорних панелей краще використовувати вологі серветки, рідкі еко засоби або комплекти для видалення пилу з екранів. Будь-який з товарів можна купити на Покупоні, не виходячи з дому і повернути частину вартості на особистий рахунок у вигляді кешбеку.

Чим обробляти скло

Лобового і віконного скла торкаються не часто. Але якщо хтось буде без захисної маски і чхне або кашляне, то віруси і інші хвороботворні мікроорганізми можуть потрапити на поверхню і знаходитись там протягом декількох днів. І при кожній зручній нагоді перебиратися на людину контактним шляхом.

Якщо ви їздите за кермом одні або виключно своєю сім’єю, скло можна протирати раз в тиждень, в залежності від частоти поїздок. Але якщо ви працюєте в таксі і регулярно берете попутників, візьміть за правило протирати скло зсередини щодня.

Для дезінфекції підійде будь-який засіб для вікон з вмістом спирту. Побризкайте ним на скло і протріть серветкою з мікрофібри або компактною щіточкою.

Миючі засоби для автомобіля
Перед тим як протерти скло, переконайтеся, що на ньому немає чутливих до засобу плівок

Але будьте обережні, не допускайте потрапляння миючої рідини на будь-які плівки, в тому числі тонування скла. Обробляти тоновані вікна зсередини можна тільки із заводським тонуванням (плівка знаходиться між шарами скла, а не на його поверхні).

Більш щадний метод – спеціальні рукавички для вікон і дзеркал. Вона ефективно очищає бруд, не залишає розводів, вбиває до 99% бактерій без застосування будь-якої хімії та зберігає свої властивості до 300 разів прання у пральній машині.

Дезінфекція сидінь в салоні авто

Навіть якщо ви дбаєте про чистоту салону і одягли чохли на сидіння, не з руки кожен день або нескінченно часто їх знімати, прати в пральній машині, сушити і знову одягати. Можна обійтися і провітрюванням на сонечку, як радить лікар Комаровський у випадку з дезінфекцією одягу. Але у випадку з чохлами це також надто обтяжливо за часом, особливо якщо працюєш в таксі, приїжджаєш пізно і їдеш рано.

Чим можна знезаразити текстильні чохли і оббивку салону? У цьому вам допоможе компактний, зручний та ефективний у боротьбі з брудом, пилом, плямами, вірусами, мікробами і 99,99% побутових бактерій відпарювач. Замовляючи на Покупоні онлайн, ви отримуєте частину витрачених коштів на рахунок у вигляді кешбеку на наступні покупки і зручну доставку до дверей Новою Поштою.

Пароочисник для авто
Пар ефективно дезінфікує сидіння авто

Щоб дезінфікувати текстильні поверхні, обирайте більш потужні прилади, з резервуаром для води не менше 0,45-0,5 л і наявністю додаткового функціоналу, наприклад, комплектом насадок. Такий помічник актуальний не тільки для авто з великим потоком пасажирів, а й для прибирання вдома. Для машини краще, якщо пароочисник можна підключити до прикурювача. Так ви зможете продезінфікувати салон де завгодно, а не тільки в гаражі чи на дачі, простягнувши подовжувач.

Як очистити і знезаразити повітря

Повітря – один з найдоступніших і найлегших шляхів поширення патогенних мікроорганізмів. Чим більше пилу і сухості, тим сприятливіші умови для розмноження мікробів, бактерій і вірусів. Тому так важливо контролювати, покращувати і підтримувати здоровий мікроклімат в салоні автомобіля. Особливо, якщо ви часто їздите за кермом, а разом з вами – пасажири і діти. Існує кілька способів знизити рівень забруднення повітря в машині.

Озонування машини

Озон руйнує клітинну стінку мікроорганізмів, окислюючи органічні сполуки, необхідні для підтримки їх життєздатності. Це потужний окислювальний і бактерицидний дезінфектор, ефективність якого в три тисячі разів перевищує дію хлорного розчину. 

За допомогою озонування салону машини можна не тільки швидко і ефективно вбити наявні у повітрі бактерії, віруси, грибки та інші шкідливі мікроорганізми, а й усунути неприємні запахи: тютюнового диму, гару, вогкості тощо. Завдяки Покупону ви можете провести професійну дезінфекцію салону автомобіля озоном зі знижкою до 70% і заплатити 99 грн замість 300 грн!

Озонування авто
Озонування авто

Автомобільний іонізатор

Очисник-іонізатор повітря – незамінний прилад для астматиків, алергіків, курців і всіх, хто піклується про своє здоров’я і вважає за краще дихати чистим свіжим повітрям в будь-якому приміщенні. Прилад не тільки очищає повітря від хвороботворних організмів і неприємних запахів, але й створює в ньому оптимальний для людини рівень іонізації, в рекомендованих мікро концентраціях збагачує озоном.

Насичене негативними іонами повітря має підвищену біологічну активність, покращує загальний імунітет організму, знижує стомлюваність і в цілому благотворно впливає на здоров’я людини. Автомобільний іонізатор – відмінна інвестиція в здоров’я, особливо з вигідним кешбеком від Покупона.

Іонізатор для очищення повітря в авто
Автомобільний іонізатор

Як знезаразити і очистити повітря іонізатором:

  • Заведіть  автомобіль.
  • Увімкніть кондиціонер на мінімальну температуру та режим циркуляції повітря по салону, щоб всередину не потрапляло повітря з навколишнього середовища.
  • Підключіть іонізатор – від прикурювача або від мережі в залежності від моделі. Краще щоб прилад знаходився в районі ніг переднього пасажира.
  • Зачиніть двері і вікна, переконайтеся, що в салоні немає людей.
  • Залишаєте на 15-30 хвилин (перед застосуванням читайте інструкцію іонізатора).
  • Після чого провітрюєте автомобіль, в середньому 30 хвилин.
  • Міняєте старий фільтр салону на новий і насолоджуєтесь свіжим, чистим, природним повітрям.

Як чистити систему вентиляції та опалення авто

Система вентиляції і кондиціонування автомобіля багато в чому визначає мікроклімат і якість повітря, яким дихають всі, хто знаходиться в салоні. Навіть при регулярній і своєчасної заміни фільтрів в повітроводах з часом накопичуються бактерії і мікроби. Експерти рекомендують чистити систему двічі на рік – на початку літа і перед зимою.

Можна використовувати покупний пінний очисник або аптечний хлоргексидин в якості дезінфектора. 

Очищення вентиляції в авто
Очищення повітропроводів

Що потрібно робити, щоб очистити і знезаразити систему вентиляції і кондиціонування хлоргексидином:

  • Витягніть старий фільтр салону, який в більшості випадків знаходиться під бардачком.
  • Заведіть автівку.
  • Увімкніть режим кондиціонера (клімат-контроль).
  • Дрібним розпилювачем бризкайте в отвір, куди вставляється фільтр. Активно, протягом декількох хвилин для кожного положення потоку повітря: на лобове скло, ноги тощо. Так очиститься кожна секція воздуховоду.
  • Після дезінфекції кондиціонування включіть режим опалення, бажано на максимальну температуру, і виконайте аналогічну процедуру, також для кожного режиму.
  • Змініть старий фільтр салону на новий.

Повна хімчистка авто

Ви регулярно протираєте поверхні, прибираєте в салоні, підтримуєте чистоту, але навряд чи це зрівняється з професійною хімчисткою автомобіля. Хоча б тому, що на спеціальних сервісах використовують потужну техніку і автохімію, здатну впоратися навіть зі стійкими забрудненнями. Покупон допоможе заощадити на хімчистці до 50%

Сподіваємося, наші рекомендації допоможуть вам убезпечити себе і оточуючих від інфекцій. Діліться в коментарях, як ви справляєтеся з дезінфекцією автомобіля і будьте здорові!

3 коментарів
  • Vitalyu33

    в карантин как раз решил начать таксовать, с работой сейчас непонятно, а транспорт не ходит и поездки востребованы. Установил прозрачную пленку между водительским местом и пассажирским, после каждого пассажира брызгаю антисептиком и протираю все, вечером мою машину основательно.

  • Саша

    Иногда подвожу коллег, вроде все свои, но все равно уже не знаешь, чего опасаться. Поэтому кроме обычного набора средств у меня в салоне появилась большая бутылка с антисептиком. Протираю каждый раз руль, коробку передач, дверные ручки. Посмотрел предлагаемые в статье акции на химчистку, так конечно выгодней, можно позволить раз в месяц делать

  • Илья

    Протираю все в машине после каждой поездки спиртовым антисептиком. Да, это занимает время, но работать надо, и надо исключить опасности вируса

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *