Падає зір: причини, лікування та профілактика

Проблеми із зором – лихо сучасності, яке спіткає не тільки літніх людей, а й молодих, і навіть дітей. В Україні проживає близько 65 тисяч сліпих людей, щорічно у півмільйона дітей діагностують погіршення зору. Чому так відбувається, що робити, якщо падає зір, і чи можна зупинити цей процес? #PokuponBlogTeam розібралася, звідки беруться проблеми із зором, як їх запобігати і що робити, якщо ви стали гірше бачити, і очі потрібно рятувати прямо зараз.

Акції
Обстеження у офтальмолога в «Abbe Optic»
Киев, Велика Васильківська, 131
-45%
790 грн
434 грн
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Показати всі
12 акцій

Читайте у статті:

Від чого погіршується зір

Нам з дитинства кажуть, що очі потрібно берегти, але як саме, не пояснюють. Втім, потрібно памятати про кілька речей, від яких сідає зір:

  • Спадковість. Фактор, протистояти якому практично неможливо. Якщо у ваших родичів поганий зір, то ви автоматично потрапляєте в зону ризику. Візьміть за правило регулярно відвідувати офтальмолога та проходити обстеження з метою профілактики і підтримки здоров’я очей.
  • Порушення гігієни зору. Це більш глобальне питання, ніж щоденне змивання косметики з повік, промивання і захист слизової від попадання дрібних смітинок та іншого. Сутність гігієни зору полягає в тому, щоб не давати очам перевтомлюватися. Наприклад, тривала робота за комп’ютером без перепочинку може привести до спазму зорового м’язу і пересихання рогівки, а отже, до погіршення зору, дискомфорту і болю. Щоб не допустити цього, потрібно регулярно робити очну гімнастику (що це таке, ми детально розповімо далі) і використовувати зволожуючі краплі, щоб не пересихала слизова очей.

Використовуйте очні краплі без змісту бензалконію хлориду, здатного згодом провокувати ще більше пересихання слизової. Це можуть бути краплі: Оптінол, Хілокомод, Теалоз Дуо, Офтолік. Найкращі краплі містять гіалуронову кислоту, яка сприяє більш тривалому і якісному зволоженню слизової очей.

  • Цукровий діабет. Діабетична ретинопатія – це супровідна патологія цукрового діабету, яка характеризується розмитістю перед очима, мушками і різким падінням гостроти зору. Якщо ви хворієте на цукровий діабет, не забувайте вчасно здавати аналізи і регулювати рівень цукру в крові.
  • Читання. Навіть така добра справа, як читання, може внести свою лепту і привести до падіння зору. Читаєте книгу зі смартфона або в паперовому варіанті – давайте очам відпочити. Хоча б раз на годину робіть коротку перерву на 10-15 хвилин.
  • Алкоголь. Зловживання спиртовмісними напоями провокує порушення кровообігу в очах і навіть може призвести до атрофії зорового нерва. Втім, щоб довести себе алкоголем до сліпоти, потрібно дуже постаратися – найімовірніше, печінка і серце першими відчують на собі наслідки любові до випивки.
  • Вагітність. Під час вагітності є ризик порушення зору через затримку рідини в організмі, збільшення обсягу крові і гормональних змін. Все це є частиною біологічно нормального процесу, тож заздалегідь переживати не варто. Не поспішайте бити тривогу, якщо ваш стовідсотковий зір під час вагітності трохи погіршився, зайвий стрес в цей делікатний період вам ні до чого. Однак якщо у вас відпочатку є проблеми з очима, то неодмінно варто спостерігатися у офтальмолога, щоб контролювати стан сітківки, яка під час вагітності стає надто вразливою.
  • Стрес. «Пісок» і перехтіння перед очима, коли нервуєте. Знайоме? У стресових ситуаціях зазвичай частішає дихання, в організмі різко підвищується рівень кисню, а вуглекислого газу, навпаки, падає. Саме гіпервентиляція мозку і тканин організму призводить до «мушок» перед очима. І якщо побічні ефекти короткочасного стресу йдуть досить швидко, то затяжне нервову напругу здатне привести до реального погіршення зору, головного болю, підвищення тиску, в тому числі і внутрішньоочного.
  • Недостатнiсть денного світла. Вчені встановили, що збільшення випадків короткозорості серед дітей безпосередньо пов’язане з тим, що вони мало гуляють і багато часу проводять в закритих приміщеннях за комп’ютерами, планшетами та смартфонами.
  • Вікові зміни. Як не крути, але з віком організм старіє і зір не тільки сідає, але також з’являється ризик захворювань, характерних для літніх людей: вікової макулодистрофії, пресбіопії (далекозорості), катаракти.

Читайте також: 
✔️Як впоратись з головним болем
✔️Прості способи кинути пити
✔️Як зозуміти, що болить серце

Профілактика проблем із зором

Для профілактики захворювань очей почніть з простих правил.

Харчування

Додайте до вашого щоденного раціону продукти, які діють не тільки як профілактика, але і як терапія, яка допомагає поліпшити гостроту зору і зберегти його здоров’я:

  • Чорниця. Одна столова ложка ягід в день підтримує гостроту зору і зменшує втому очей завдяки високому вмісту вітамінів В1, С і пігменту лютеїну. Ще не сезон свіжої? Купуйте заморожені ягоди, варення або таблетовану чорницю, яка продається в аптеках.
  • Морква. Бета-каротин, що міститься в цьому овочі,  підтримує гостроту зору. Їжте моркву сирою в якості перекусу замість батончиків, зробіть салат або приготуйте в сковороді з вершками.
  • Гарбуз. Ще один помаранчевий овоч, що має у складі корисні для зору компоненти: лютеїн, зеаксантин, вітаміни С, А, В1, В2 і цинк. Гарбузова каша з молоком на сніданок, суп-пюре або салат зроблять ваш раціон корисним для очей.
  • Цибуля і часник. Сірка в складі також відповідає за гостроту зору, але не зловживайте цими овочами перед нарадами та зустрічами і пам’ятайте в таких випадках про жуйку, щоб хоч трохи перебити різкий запах.
  • Шпинат і лютеїн, що міститься в ньому, – природний помічник в боротьбі з катарактою.
  • Фрукти. Для очей корисні фрукти зеленого і оранжевого кольору: виноград, персики, абрикоси, яблука, апельсини, ківі та інші.
  • Риба. Не тільки м’ясо, а й риб’ячий жир зарекомендували себе як активні борці з проблемами зору. Найбільш високий вміст жирних кислот і омега-3, необхідних для гарного зору, міститься в лососі, сардинах, оселедцеві та скумбрії. Риб’ячий жир запобігає дегенерації жовтої плями ока.
  • Чорний шоколад, про корисні властивості якого вже багато сказано і написано. У випадку з очима флавоноїди в складі зміцнять рогівку.
  • Підключайте вітамінно-мінеральні комплекси для поліпшення зору. В топі препаратів лідирують «Ібіс Форте» з лютеином і омега-3 і «Візівіт» з антоціанами, вітаміном А і селеном. Використовуйте комплекси з вітаміном В2 в складі – він підтримує і стимулює обмін речовин в рогівці і кришталику – і вітаміном В12, який поліпшує кровообіг в очах.

Читайте також: Що робити, якщо смикається око

Прогулянки на свіжому повітрі

Проводьте більше часу на свіжому повітрі, щоб зберегти зір. Прогулянки в парку, навіть до роботи або садка/школи з дитиною обов’язково повинні бути у вашому розпорядку дня. Регулярна вентиляція легенів і не менше 80 хвилин природного денного світла на добу – прекрасна профілактика проблем зі здоров’ям.

Щоб гуляти було веселіше, і години, проведені на вулиці, пролетіли непомітно, поєднайте приємне з… приємним: катайтеся на гіроскутерах або на конях, на роликах або велосипедах, влаштуйте собі та дітям пригоду в мотузковому парку. Знижки Покупону на активний відпочинок дозволять заощадити до 60%.

Спорт

Лікарі рекомендують: фітнес, йога, плавання, веслування, біг, лижний спорт, фігурне катання, настільний теніс, волейбол. Спорт на кшталт волейболу або бадмінтону тренує внутрішні очні м’язи і є незамінним видом дозвілля для тих, хто страждає на короткозорість.

Важливо: якщо у вас вже діагностована міопія середнього або високого ступеня, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб дізнатися, який вид спорту вам не зашкодить. У короткозорих людей нерідко спостерігаються проблеми з сітківкою, а надмірні фізичні навантаження, різкі рухи і стрибки можуть призвести до її розривів і навіть відшарування. Відшарування сітківки гарантовано тягне за собою сліпоту.

Акції
Показати всі
11 акцій

Сон

Здоровий і міцний сон повинен тривати не менше восьми годин. Якщо ви проводите в ліжку менше і вважаєте, що цього достатньо, змушені вас засмутити. Брак сну не тільки не дає відпочити очам і тілу в цілому, але і посилює стресові стани, дратівливість і нервозність.

Читайте також: 
✔️Що робити, коли паморочиться голова
✔️Як заснути швидко

Гімнастика для очей

Існує безліч вправ для профілактики короткозорості, катаракти, глаукоми та далекозорості. Складного в них нічого нема. Більш того, всі їх можна виконувати, перебуваючи на роботі, вдома або у школі, і для цього не потрібно ніяких допоміжних засобів. Актуальними ці вправи будуть для програмістів, бухгалтерів, редакторів, копірайтерів та школярів, які проводять багато часу за комп’ютером і підручниками. Чим раніше ви почнете дотримуватися рекомендацій, тим вище ймовірність того, що проблеми з очима обминуть вас.

  • Вправа 1 для поліпшення кровообігу. Закрийте повіки і зробіть глибокий вдих і видих. Швидко моргайте протягом 2-х хвилин, намагаючись не напружувати очі.
  • Вправа 2 для зміцнення м’язів повік і стимуляції кровообігу. Сядьте прямо і закрийте очі на 5 секунд, потім широко відкрийте їх. Повторіть 10-12 разів.
  • Вправа 3 для поліпшення циркуляції внутрішньоочної рідини. Закрийте очі. Двома пальцями кожної руки легко натисніть на верхні повіки і затримайтеся в такому положенні на декілька секунд. Повторіть 3-5 разів.
  • Вправа 4 Антистрес. Не просто зарядка, але і невеликий лайфхак в ситуаціях, коли вас наздоганяє стрес. Закрийте на кілька хвилин очі і уявіть щось приємне (берег моря, тропічний ліс, сімейну велопрогулянку – що завгодно). Потріть долоні одна об одну, щоб в руках відчувалося тепло, і прикрийте ними очі, схрестивши пальці на середині чола.
  • Вправа 5 для тренування гостроти зору. Візьміть невеликий шматочок пластиліну або наліпку та приліпіть на скло. Можна намалювати крапку маркером, що змивається. Станьте в 30-35 см від скла, виберіть за вікном об’єкт далеко і дивіться на нього кілька секунд, потім переведіть погляд на точку на вікні. Повторюйте цю вправу протягом 2-3 хвилин. 

Дивіться більше вправ для очей та методик відновлення зору

Зір погіршився: що робити

Якщо ви вже зіткнулися з проблемою поганого зору, сухості слизової, або офтальмолог поставив вам діагноз короткозорість/далекозорість, прислухайтеся до порад лікаря. Поліпшити здоров’я очей тимчасово або назавжди допоможуть:

Окуляри з диоптріями

Найпоширеніший варіант. Можна підібрати декілька варіантів: 

  • Для роботи за комп’ютером (із спеціальним покриттям Blue Cut, яке захищає очі від випромінювання монітора).
  • Для водіння (з захистом від ультрафіолету).
  • Для повсякденного носіння.

У окулярів є свої недоліки:

  • Вони запотівають при перепаді температур (наприклад, коли взимку ви заходите в тепле приміщення);
  • Під час дощу вам буде некомфортно, якщо ви без парасольки і краплі дощу потрапляють на скло;
  • Неправильно підібрана оправа може тиснути на перенісся, скроні та за вухами.

Однак, незважаючи на мінуси, окуляри допомагають краще бачити і затримують розвиток короткозорості і далекозорості. Критично важливий грамотний підбір корекції: окуляри не повинні викликати дискомфорт, головні і очні болі, приводити до погіршення зору. Щоб не допустити неприємних наслідків, підбирайте окуляри тільки з професіоналами.

Профілактика та запобіжні заходи – 50% успіху на шляху до гарного зору. Правильний режим дня, раціон, фізкультура, корекційні (за необхідності) і сонцезахисні окуляри, обмеження роботи з комп’ютером і гаджетами, регулярні офтальмологічні обстеження допоможуть зберегти і навіть поліпшити зір.

Сонцезахисні окуляри та окуляри для зварників

Не економте на сонцезахисних окулярах, адже сонячне світло не тільки сприяє перенапруженню очного нерва і підвищує ризики пошкодження сітківки, а й провокує ранні зморшки в куточках очей. Зварники також часто нехтують зварювальними масками, проте це може призвести до фотоопіків рогівки, сітківки і кришталика.

Лінзи

Відмінна альтернатива окулярам, якщо ви собі в них не подобаєтеся. Існують не тільки одноденні, а й місячні, піврічні, річні контактні лінзи і навіть цілодобові, в яких можна спати (але вони не всім підходять, тут краще уточнити у лікаря). Лінзи не спотворюють риси обличчя, зручні в носінні, не пітніють, коли ви заходите з холоду в приміщення – суцільні переваги. Але будьте готові носити з собою розчин, пінцет і контейнер для лінз, адже навіть найменша смітинка в оці завдає пекельного болю при терті з лінзою. Вам потрібно мати можливість у будь-який момент зняти і промити лінзи.

Лазерна корекція

Що б не говорили, але результат виправдовує ціну. На сьогоднішній день ціна операції стартує від 500 доларів, сама процедура рідко займає більше 15 хвилин. Термін відновлення після операції – до 2 тижнів.

Лазерну корекцію застосовують не тільки для лікування короткозорості і далекозорості, але і астигматизму (порушення форми кришталика, рогівки, в результаті чого людина не може чітко бачити) та катаракти.

Перед тим, як зважитися на корекцію зору лазером, бажано двічі пройти комплексне обстеження очей з інтервалом в один рік, щоб оцінити динаміку захворювання. Прогресуюча короткозорість є протипоказанням до лазерної корекції, тож необхідно переконатися, що зір тримається на одній позначці і не падає.

Апаратне лікування

Це метод для тих, хто боїться або поки не готовий до оперативного втручання. В сучасних офтальмологічних клініках не тільки проведуть діагностику, а й зуміють допомогти вашим очам. Апаратне лікування включає в себе лікувальний вплив за допомогою сучасної офтальмологічної техніки і підбирається виходячи з ваших медичних проблем. Такий вид медичної допомоги необхідний тим, у кого падає зір. Ознайомтесь з діючими акціями на апаратне лікування на Покупоні.

Акції
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Комплексна діагностика зору у клініці «Ocular»
Київ, Миколи Пимоненка вулиця, 13А
-30%
1400 грн
999 грн
Показати всі
9 акцій

Читайте також:
✔️ Розшифрування аналізу крові
✔️ Гімнастика для очей
✔️ Що таке тайський масаж
✔️ Як здавати аналізи на гормони

У вас були або є проблеми із зором і вам є чим поділитися? Розкажіть свою історію в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *