Все про жіночі гормони: симптоми збоїв, які аналізи здавати, норми

Стан гормонального фону – один з найважливіших факторів жіночого здоров’я. Від рівня статевих гормонів в організмі жінки залежить її настрій, зовнішній вигляд, лібідо, дітородні функції та багато іншого. Гормональний збій, дефіцит або надлишок тих чи інших гормонів проявляється різними симптомами – від невинних змін фігури до зниження здатності вагітніти. #BlogPokuponTeam розбиралася, які є основні гормони в жіночому тілі, на що впливають, як перевірити гормональний фон, які аналізи здавати і що робити для нормалізації. А також підготувала знижки до 75% від ціни у прайсі на обстеження у гінекологів та ендокринологів.

Що таке жіночі гормони, на що впливають

Жіночі статеві гормони – високоактивні білкові речовини, що виробляються яєчниками та корою надниркових залоз. Під час вагітності функцію синтезу жіночих гормонів також виконує плацента.

Функції жіночих гормонів:

  • ✅ формування вторинних статевих ознак;
  • ✅ регуляція обміну речовин;
  • ✅ здатність до зачаття;
  • ✅ контроль росту клітин і тканин організму;
  • ✅ підтримка здорового психоемоційного фону.

Прогестерон та естроген: природні коливання

Основні жіночі статеві гормони – прогестерон та естрогени (основний з них – естрадіол), але крім них є ще ціла низка інших. Так ось їх рівень залежно від фази менструального циклу природно коливається:

  • Менструальна фаза (1-7 день): естроген на найнижчому рівні. Але поступово його рівень зростає під впливом фолікулостимулюючого гормону (ФСГ), що виробляється гіпофізом і відповідає за дозрівання фолікулів у яєчнику. По мірі зростання естрогену росте слизова оболонка порожнини матки (ендометрія), куди прикріплюється запліднена яйцеклітина. Зростаючий естроген також призводить до збільшення секрету слизу в шийці матки – це важливо для просування сперматозоїдів цервікальним каналом. У першу фазу дівчата відчувають нестачу енергії, слабкість, дратівливість, біль унизу живота, дискомфорт, набухання молочних залоз.
  • Фолікулярна фаза (8-14 день), овуляція: гіпофіз виробляє лютеїнізуючий гормон (ЛГ) і в результаті з фолікула виходить дозріла яйцеклітина. До середини циклу рівень естрогену досягає максимуму.
  • Лютеїнова фаза (15-28): в період після овуляції на місці фолікула, що розірвався, утворюється «жовте тіло» – тимчасова ендокринна залоза, основне завдання якої – вироблення прогестерону, гормону, необхідного для дозрівання ендометрію, а у разі вдалого запліднення – для підтримки. Для заключної фази циклу характерними симптомами є сонливість, дратівливість, здуття живота, напруження та болючість молочних залоз – так званий передменструальний синдром. Якщо вагітність не настала, у другій частині лютеїнової фази рівень прогестерону та естрогену падає, яйцеклітина гине, з порожнини матки відбувається відторгнення ендометрію – настає початок місячних та новий цикл.

Крім циклічних коливань вироблення жіночих гормонів змінюється із віком: після 40, 45, 50 років, при клімаксі, відбувається поступове природне зниження рівня естрадіолу та прогестерону.

Функції жіночих гормонів

Крім забезпечення репродуктивної функції, естроген та прогестерон виконують інші важливі завдання у жіночому організмі.

За що відповідають жіночі статеві гормони:

  • Захист судин від ураження атеросклерозом, а кісткової системи – від втрати кальцію (позначається на суглобах та кістках).
  • Нормалізація артеріального тиску.
  • Стимуляція синтезу колагену, необхідного для молодості та краси шкіри, здоров’я суглобів.
  • Прогестерон, естроген, а також гормон під назвою пролактин впливають на дозрівання молочних залоз у жінок під час вагітності та стимулює вироблення молока для грудного вигодовування після пологів. 
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Гормональний збій: ознаки, які аналізи здавати

Незважаючи на складні механізми саморегуляції, іноді в організмі відбуваються збої, порушення гормонального фону. Дисбаланс гормонів призводить до розвитку захворювань та серйозних проблем зі здоров’ям. Запідозрити порушення можна за певними симптомами.

Збої менструального циклу

Це може виявлятися у вигляді нерегулярних місячних, аномально сильних, тривалих чи навпаки, мізерних та короткострокових виділень. Часта причина – збій у виробленні фолікулостимулюючого та лютеїнізуючого гормонів. Як ми сказали вище, вони відповідають за зростання фолікула та вихід із нього яйцеклітини. Крім того, на менструальний цикл можуть вплинути інші хвороби ендокринної системи – патології щитовидної залози та кори надниркових залоз.

Проблеми із зачаттям

За визначенням ВООЗ, діагноз безпліддя ставиться, якщо жінка не може завагітніти протягом 1 року регулярного статевого життя (3 статеві акти на тиждень з інтервалом в 1 день), без використання протизаплідних таблеток та інших засобів контрацепції. 

На репродуктивні функції впливає рівень лютеїнізуючого (ЛГ) та фолікулостимулюючого гормонів (ФСГ), що виробляються гіпофізом в обох статей. ЛГ та ФСГ у дівчат впливають на функції яєчників, у чоловіків – на рівень тестостерону. Якщо пара зазнає труднощів із зачаттям, необхідно звернутися до гінеколога-репродуктолога, перевірити ці гормони – здати кров.

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Ожиріння та нестача жирової тканини

Дефіцит маси тіла може викликати гормональний збій, оскільки жирова тканина також бере участь у синтезі гормонів (естроген, лептин, резистин). Але і надлишок жирової тканини негативно позначається на виробленні естрогенів – при ожирінні воно знижується. Як наслідок – порушується репродуктивна функція жіночого організму, скорочується кількість овуляцій, розвиваються проблеми (ендометріоз, викидні, складна вагітність та пологи, підвищення ризику захворювання на рак яєчників, молочних залоз). Зниження маси тіла – основний етап лікування хвороб жіночої репродуктивної системи. В результаті вдається нормалізувати гормональний фон, відновити менструальний цикл, покращити фігуру і найголовніше успішно завагітніти.

Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Проблеми зі шкірою, волоссям

  • Вугровий висип, акне – результат посилення вироблення шкірного сала, основна причина якого – підвищений рівень крові андрогенів, чоловічих гормонів (головним чином тестостерону). Коли чоловічих гормонів більше, ніж жіночих, може також спостерігатися надлишковий волосяний покрив на тілі та випадання волосся на голові.
  • Гіперпігментація – при високих значеннях пролактину, знебарвлені плями на шкірі – за низького рівня естрогенів.
  • Сильне стоншення та випадання волосся після пологів та при клімаксі через зниження естрогенів.
Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Зниження лібідо

Однією з можливих причин зниження статевого потягу є високий вміст пролактину. Це стосується і жінок та чоловіків. У сильної статі високий пролактин спричиняє зниження тестостерону і як наслідок – проблеми з потенцією, у дівчат – сексуальну холодність, відсутність оргазму.

Емоційна нестабільність, перепади настрою

Знижена кількість естрогенів впливає на вироблення «гормонів щастя» – ендорфінів та дофаміну. Як результат – сильна дратівливість, знервованість, депресивний стан.

Якщо вас турбує один із проявів, зверніться до фахівця – гінеколога, ендокринолога. Лікар випише направлення на аналізи на гормони та при відхиленнях від норми призначить гормональні препарати. 

Для правильної розшифровки аналізів, при дослідженні статевих гормонів необхідно вказати час і дату забору крові, день і фазу менструального циклу, при вагітності – вказати термін.

Норми гормонів залежно від циклу

Читайте також: 
? Як підготуватись до здачі аналізів
? Здаємо аналізи на гормони правильно
? Як позбутися прищів
? Гормони щитовидної залози

Ризики для здоров’я та контроль гормонів після 40

Після 40, 45 років відбувається зниження жіночої статевої функції: зменшується вироблення гормонів, у тому числі ФСГ та естрадіолу, а отже, знижується природний захист організму. У зв’язку з гормональною перебудовою підвищуються ризики виникнення проблем зі здоров’ям, таких, як:

  • Захворювання серцево-судинної системи: ішемія, атеросклероз, гіпертонія, інфаркти, інсульти.
  • Ламкість кісток, розвиток остеопорозу, артриту та інших захворювань кістково-м’язової системи.
  • Сечостатеві інфекції, жіночі проблеми – вагініт, кольпіт.
  • Проблеми із молочними залозами: мастопатія, рак. При болях у грудях краще негайно звернутися до мамолога, зробити мамографію. Обстеження грудей необхідно проводити щорічно.
  • Розвиток пухлин органів малого тазу.
  • Нервові розлади, депресія, зниження пам’яті.
  • Головний біль або посилення мігрені, якщо вона спостерігалась раніше.
  • Загострення хронічних хвороб.

У період менопаузи необхідно уважніше ставитися до здоров’я. Крім стандартного переліку обстежень (загальний аналіз крові та сечі, УЗД, ЕКГ, флюорографія) у рамках щорічного чек-апу варто перевіряти гормони фолікулостимулюючий та естрадіол. 

Для зменшення неприємних симптомів клімаксу лікар може порекомендувати приймати спеціальні препарати – синтетичні аналоги жіночих статевих гормонів.

Читайте також: 
? Болять груди, що робити
? Менопауза: симптоми, наслідки, лікування

Як розбудити гормони – збільшити рівень естрогену у жінок

  • Більше відпочивати, висипатися. Один із факторів виникнення дефіциту жіночих гормонів – неправильний режим роботи та відпочинку, перевтома. Втомлений організм просто відмовляється продукувати їх у потрібній кількості.
  • Навчитися адекватно боротися зі стресом. Йога, медитативні практики, дихальна гімнастика – тут усі методи є гарними.
  • Включити до раціону їжу, багату на фітоестрогени. До списку таких продуктів входять: бобові (квасоля, горох, сочевиця, соя, нут), насіння кунжуту, льону, гарбуза, фрукти та овочі, особливо морква, буряк, спаржа, зелені яблука, гранати, фініки. Щоб налагодити гормональний фон, а також знизити ризик розвитку онкологічних захворювань, корисно вживати продукти з високим вмістом селену: морепродукти, жирна морська риба (скумбрія), волоські горіхи, баклажани, гриби, гарбуз.
  • Регулярно займатись спортом. Помірні фізичні навантаження стимулюють вироблення найважливіших гормонів, у тому числі естрогенів, ендорфінів, адреналіну, інсуліну, тироксину.
Акції
До 12 занять фітнесом в студії «GlamShape»
Київ, Братиславська вулиця, 14Б
-49%
1050 грн
399.0 грн
До 16 занять фітнесом та стретчингом у «FitMotion»
Київ, Срібнокільська вулиця, 12
-58%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
52 акцій

Читайте також: 
? Аналізи на вітаміни та мікроелементи: які коли здавати
? Як почати займатися йогою
? Принципи правильного харчування

Здоровий гормональний фон – запорука хорошого самопочуття, гарної фізичної форми, краси та молодості. Чи ви помічали у себе симптоми неполадок із гормонами, які здавали аналізи, як вдалося привести показники в норму – діліться у коментарях.

2 коментарів
  • Марина

    Дуже інформатина стаття!

  • Наталья

    спасибо, отличная статья, из собственного опыта знаю как хорошо спорт и отсутвие стрессов влияют на гормоны – никакие лекарства не надо )

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *