Важливі правила догляду за взуттям в домашніх умовах

Щоразу купуючи новеньку пару взуття, ми задаємося питаннями: як за ним доглядати, чим обробляти, чистити, та й взагалі як продовжити термін його служби. Очевидно, що правильний догляд в залежності від сезону і матеріалу допоможе не тільки носити взуття багато років, але і додасть йому блиск і презентабельний вигляд. Про це і поговоримо в нашій статті.

Читайте в нашому огляді:

Взуття з гладкої натуральної шкіри

Якщо ви носите взуття із гладкої шкіри, у вас є широкий вибір: в виробництві використовується свиняча, овеча, теляча, бичача і навіть оленяча шкіра. Вироби з бичачої шкіри дуже міцні і зносостійкі, і чоботи або берци зроблені з неї будуть служити вірою і правдою довгі роки. Також популярні взуттєві вироби з комбінованої шкіри (натуральна для зміцнення слабких місць і штучна – там де це допустимо, не жертвуючи якістю, але здешевлюючи вартість) і зі шкіри з лазерним напиленням.

Інструкція для взуття із гладкої шкіри:

  1. Прийшовши з вулиці, дуже важливо перед подальшим доглядом за натуральною шкірою видаляти увесь бруд, що осів на поверхні вашого взуття. Для видалення сухих забруднень використовуйте щіточку. Невидалений пил і бруд може проникнути вглиб шкіри, якщо поверх нанести спеціальні доглядові засоби.
  2. Шкіряне взуття можна прати в машинці і ні в якому разі не користуватися агресивними засобами для миття. Бажано протирати злегка вологою ганчірочкою з невеликою кількістю мила.
  3. При щоденному використанні обробляйте взуття спеціальним кремом або восковим засобом після просушування. Це зручніше робити за допомогою спеціальних електросушарок, які делікатно впливають на натуральний матеріал і запобігають її скукожованню і згинанню.
  4. Візьміть за правило користуватися взуттєвими лопатками, щоб не заламувати задник  при взуванні.
  5. Якщо погода на вулиці не радує сонечком, і є велика ймовірність дощу, не забувайте захищати вашу пару черевиків, туфель або чобітків спеціальним водовідштовхувальним спреєм або просоченням.
Взуття з гладкої шкіри

Обробка взуття із замші та нубуку

Замшеве взуття вирізняється м’якістю і бархатистістю, завдяки чому виглядає дуже престижно і гарно. Це може бути відділений від гладкої шкіри нижній прошарок або вивернута внутрішня сторона шкурки. В обох випадках, замша носиться добре, але вимагає більш ретельного догляду, ніж взуття із гладкої натуральної шкіри.

Натуральний нубук відрізняється від замші грубою матовою поверхнею і виготовляється зі шкіри переважно великої рогатої худоби. Завдяки цьому чоботи або черевики з нубуку здатні «виживати» у найсуворіших умовах.

Замшеве взуття також необхідно очистити щіткою від сухого бруду, і тільки потім наносити креми та спреї, призначені для цього виду взуття.

Доречно наносити водовідштовхувальні засоби в дощову погоду для підтримки непромокальності. Від несподіваних жирних плям можуть врятувати такі підручні засоби, як серветка і крохмаль або тальк (відмінно підійде дитяча присипка). Промокніть пляму, гарненько посипте і залиште ненадовго, потім можна прибрати порошок за допомогою взуттєвої щітки.

Освіжити колір замшевих черевиків допомагає спеціальна фарба. Спочатку очистіть взуття від бруду способами, що описані вище, і тільки потім наносіть фарбу в кілька шарів. Переконайтеся, що кожен попередній шар гарненько підсох. Після повного фарбування і висихання підніміть ворс гумовою щіточкою. Для покраски швів використовуйте пензлик. Звертайте увагу на колір від фарби – він повинен відповідати кольору взуття.

Замшеве взуття

З нубуком справи йдуть трохи інакше  – його взагалі небажано мити, а краще доглядати за допомогою м’якої губки, злегка просоченої нашатирем, розведеним у воді. А також користуватися водовідштовхувальними засобами і кремами, призначеними для цього типу шкіри.

Нубукове взуття

Категорично не можна :

  • Сушити біля батареї або феном. Вибирайте більш щадний спосіб – електросушарки для взуття. Такі можна купити на Покупоні з вигідним кешбеком до 15%.  
  • Залишати на сонці.
  • Зберігати в поліетилені.       
Замшеве і нубукове взуття

Читайте також: Як усунути неприємний запах взуття – топ ефективних способів

Правила догляду за лакованим взуттям

Натуральну лакову шкіру не можна очищати щіткою, так як вона може подряпати і зіпсувати зовнішній вигляд взуття. Для видалення забруднень краще протирати змоченим у воді ватним диском або тканиною. Змащувати лаковану поверхню можна вазеліном або гліцерином, завдяки чому шкіра не буде розтріскуватися на спеці або холоді.

Нові лакові туфельки досить час від часу протирати ганчірочкою. А щоб вони залишалися гладенькими, необхідно натирати кремом-поліроллю для лакованого взуття.

Лакове взуття

Велюрове взуття

Велюр – це натуральна «оксамитова» шкіра з коротким однотонним ворсом із зовнішнього боку, яку найчастіше роблять із внутрішнього негладкого боку і відшліфовують. Такий матеріал ідеальний для літнього, осіннього і весняного взуття.  Обов’язково подивіться як підібрати правильний розмір взуття, а якщо ви не втрималися і купили «ті самі» туфельки і вони вам замалі, то дізнайтеся як розтягнути взуття правильно.

Догляд за велюровим взуттям передбачає обов’язкову обробку за допомогою водовідштовхувальних засобів, так як на противагу замші цей матеріал більше схильний до промокання. Розводи від води можна прибрати ластиком з гуми. Сухі забруднення краще прибирати за допомогою пилососа або м’якої щітки для одягу, а для зберігання використовувати коробку з картону або текстильний мішечок. Замовляйте на Покупоні цікаві органайзери для взуття за вигідною ціною з кешбеком до 15%.

Велюрове взуття
Замша і велюр

Як доглядати за текстильним взуттям

Взуття з текстилю швидко вбирає воду і бруд, саме тому догляд за такою парою потрібен більш частий і ретельний. Забруднення з підошви видаляйте за допомогою зубної щітки і мила. Устілки і шнурки слід вийняти і випрати в мильному розчині окремо. Верх із текстилю можна почистити за допомогою розчину нашатирного спирту і води, а біле взуття – почистити старою зубною щіткою з зубним порошком. Для стійких плям і сильних забруднень,що в’їлись рекомендуємо використовувати універсальний засіб для виведення плям.

Текстильне взуття

Догляд за взуттям із шкірзамінника

Шкірзам, або як його називають екошкіра, – або як його називають екошкіра, – штучний матеріал, звичайно не такий м’який як натуральний, проте коштує дешевше і вирізняється екологічністю та різноманітністю колірної гами від світлих до темних відтінків.

Щоб уникнути тріщин в матеріалі, слід контролювати потрапляння вологи всередину. Але якщо це сталося, відразу ж просушувати. Ідеально – за допомогою електросушарок для взуття. Всі забруднення варто видаляти тканинної ганчірочкою і після очищення вже використовувати рекомендовані просочення. Крем для шкірозамінника повинен збігатися з кольором і робити його глянцевими, щоб не допустити тьмяного кольору екошкіри в процесі носіння. 

Взуття з шкірозамінника

Обробка штучного поліестеру

Взуття з поліестеру досить приємне на дотик і досить міцне, до того ж добре зберігає форму. Крім стандартної чистки м’якою щіткою і ганчіркою, в більшості випадків таке взуття можна випрати в пральній машинці, але тільки в холодній воді, без віджиму і в спеціальному сітчастому мішку. Сушити слід при кімнатній температурі, а після обробити кремами і просоченнями, придатними під даний тип тканини.

Взуття з поліестеру

Поради по догляду за зимовим та спортивним взуттям

  • Зимове взуття слід ретельно очищати за допомогою пінок від раніше нанесених засобів, бруду і реагентів. Після очищення обов’язково обробляти взуття кремами, якщо вона зі шкіри, і водовідштовхувальним спреєм – незалежно від матеріалу.
  • Оцтовий розчин (в пропорції 1:2), суміш касторової олії і риб’ячого жиру (1:3) – це те, чим можна обробити взуття взимку, щоб прибрати розводи від солі і реагентів на шкіряному взутті.
  • Взуття з мембраною гортекс ні в якому разі не можна прати в пральній машинці, інакше це знищить всі його властивості. А сушити мокре взуття треба тільки при кімнатній температурі, без впливу гарячих або сонячних потоків.
  • Спортивне взуття з синтетичних матеріалів і не мембранне можна прати в машинці тільки те, у якій прошита підошва, але без віджиму і при 30 градусах.
  • Позбутися неприємного запаху поту у взутті в домашніх умовах може допомогти обробка перекисом зсередини за допомогою ватних дисків або ж заливши її всередині. Ще можна покласти всередину кілька пакетиків зеленого чаю. Головне, не забудьте після таких маніпуляцій добре просушити взуття, і використовувати спеціальний спрей проти неприємного запаху.       
Зимове взуття
Спортивне взуття

Читайте також:
Як випрати пуховик у пральній машинці, щоб був як новий
Чистимо килим в домашніх умовах
Як і чим дезинфікувати авто – способи дезінфекції від бактерій та вірусів

Тепер ви знаєте як продовжити життя вашій парі нових туфельок або чобітків, які до речі можна купити на Покупоні з вигідним кешбеком. А як ви доглядаєте за взуттям? Діліться в коментарях.

6 коментарів
  • Валерій

    Я завжди ношу лише взуття із замші. Так, вона примхлива, але дуже гарна. Я з кожною парою взуття купляю фарбу, закріплювач, щіточку. Як що взуття для зими, чи осені, то ще і вологовідштовхуючий засіб, і протисіль, коли дорогу сілью проти снігу посипають.

  • Настя

    С такой погодой уже и не знаешь,какую обувь носить, то снег, то грязь, то вода,как ни ухаживай, наверное любая обувь за сезон убьется. Хотя, смотря, конечно,как носить…

  • Карина

    По своему опыту скажу, что за замшей нужно ухаживать очень аккуратно. Даже если покупать специальные средства и щетки именно для этого типа обуви, это совсем не значит, что проблемы ухода забыты и все просто (я так убила ботинки за пару дней). Перед тем как брызгать спрей “для замши” желательно сначала попробовать его на какой-то старой обуви, ну или на самой невидимой части ботинок. А так как я с замшей до этого момента опыта не имела, взяла и сразу набрызгала по всей поверхности. В итоге спрей превратил мои замшевые ботинки в какое-то нечто, они стали дубовыми и тот ворс, который я подняла специальной щеточкой (чтобы он не слипся и был такой же мягкий) застыл намертво от этого спрея. Ботинки, увы, пришлось выкинуть((( Не повторяйте моих ошибок и даже если покупаете специальные средства, сначала попробуйте совсем чуть-чуть брызнуть и посмотреть, что получается.

  • Nastya K.

    Мне кажется я не очень умею сама справляться со своей обувью, а именно мыть. Но после моего метода – обувь остается чистой и не портиться, главное не класть на батарею после мытья, какой бы материал не был. Сейчас мне помогает один лайф хак – это мытье обуви с мягкой щеткой с зубной пастой, реально очень помогает и заодно запах устраняет в 2 счета. Главное не сильно давить на обувь щеткой что бы не портить с каждым разом поверхность.

  • Дарья

    Самая препротивная обувь в уходе это замша! Можете конечно поспорить со мной, но как же я задолбалась отмывать ее и начищать постоянно! Особенно зимой… Это ад просто. Я зимой в основном хожу в уггах, они замшевые… Каждый год задумываюсь купить наконец или из кожи или на крайняк из нубука, он хоть прочный.

  • Анастасия

    Обувь из нубука действительно требует особого обращения, не задумывалась, когда покупала. Но теперь в курсе. Да и вообще, за всей обувью, конечно нужен хороший уход, чтобы подольше служила.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *