Туфельки для Попелюшки або як розтягнути взуття

Ситуація, коли взуття, яке ви побачили на вітрині магазину або в інтернеті, стоїть перед очима і вночі не дає спокійно спати, знайома багатьом. Коли заповітна пара босоніжок, чобіт, кросівок, туфельок або балеток опиняються в руках, ноги самі несуть додому з довгожданою купівлею.

І раптом, коли в спокійній домашній обстановці починається примірка або, ще гірше, настає момент виходу у світ, взуття, що ідеально сиділо на ніжках в магазині або в минулому сезоні, раптом перетворилося на тісну і маленьку. Перспектива носки такого взуття тягне за собою неприємні наслідки – мізинці і інші пальці на ногах покриваються мозолями, а на п’ятах і стопі з’являються натоптиші. Додайте сюди постійний дискомфорт, і ви отримаєте гнітючу картинку.

Дискомфортне взуття

Взуття, яке тисне, – не привід для паніки, а тим більше для мозолів. Існує багато способів, як в домашніх умовах швидко розтягнути тісне взуття. Ми пропонуємо декілька варіантів розтяжки шкіряного, штучного, замшевого, лакованого взуття, а також з нубука і текстиля. Мова піде не про те, як зробити з 35 розміру 39, а про те, як розносити взуття, щоб вона не натирала.

 Що робити, якщо тисне шкіряне або замшеве взуття

На відміну від кожзама і штучної замші, натуральні шкіряні і замшеві вироби дуже м’які і еластичні. Таке взуття добре розтягується, тому радимо набувати розмірів, ледве менше вашого саме з метою подальшого розтягання і корекції за формою ноги. А для тих, кому знайоме відчуття дискомфорту на підйомі, кому завдають неприємностей мозолі і кісточки на великому пальці або мізинці, настійно рекомендуємо купувати взуття з натуральної шкіри. 

Черевики або зимові чоботи з шкіри або замші легко деформуються і міняють форму вже на 4-5 день щоденної шкарпетки, проте при цьому вони натирають, і на п’ятах і кісточках з’являються мозолі. Збільшити взуття в довжину і ширину в домашніх умовах, додавши тим самим піврозміру і більше, без шкоди для ваших ніг можна з допомогою: 

  • Шкарпеток. Надіньте мокрі х/б шкарпетки, взуйте тісні черевики, чоботи, туфлі і так далі і виконуйте домашні справи. Лише будьте акуратні, щоб не посковзнутися на кухні або у ванні, якщо взуття на каблуках. Виконуючи домашні справи, періодично вставайте на носочки і п’яти, так взуття потягнеться швидше. Варіант з мокрими шкарпетками тривалий за часом, оскільки чекати доведеться їх повного висихання, проте в такий спосіб ви можете збільшити взуття навіть на розмір. Щоб швидше розширити шкарпеткою вузьке взуття, надіньте шерстяні вироби, заздалегідь змочивши їх гарячою водою. 
  • Газетами. Для тих, хто не хоче пересуватися по квартирі, балансуючи на каблуці, радимо забити вузькі шкарпетки взуття (союзку)  мокрими газетами. Даним способом розтягують дитяче взування, тому що змусити дитяти дефілювати по квартирі і ставати час від часу на п’яту і курчата в мокрих шкарпетках і взутті, навряд чи вийде. 
  • Паром. Закип’ятіть чайник з водою і потримайте взуття вузьким местомом над парою. Дійте акуратно, оскільки температура пари хоч і не є критичною для виробу, може зіпсувати зовнішній вигляд і допустити відклеювання підошви. В такий спосіб краще всього розтягувати халяву зимових і осінніх чобіт. Трохи потримавши взуття зсередини над парою, надіньте її на ногу і акуратно спробуйте стулити халяву і потихеньку застібнути замок.
Розтягнути взуття паром
  • Алкоголем або оцтом. Будь-яка рідина, що містить спирт, допоможе розносити шкіряне або замшеве взуття, яке тисне. Якщо ви збираєтеся користуватися чистим спиртом, розведіть його в пропорції 1:2 з водою. Для іншого алкоголю і оцту розведення водою не потрібне. Рідиною просочують шкарпетки і в них надівають взуття на ноги. Через пару годин, черевики, кросівки, чоботи, туфлі і інше, не лише збільшуються в розмірах, а і набувають форми ноги. Цей спосіб личить і для зимового взуття на хутру, лише не забудьте потім ретельно висушити внутрішність в чоботях. 
  • Льодом. Можна скористатися фізичними властивостями води, щоб швидко розтягнути чоботи або туфлі, які тиснуть і натирають. Для цього опустіть всередину взуття звичайну повітряну кульку і наповнюйте її водою до тих пір, поки вона не заповнить собою весь простір, що вимагає корекції на стопі, п’яті, на пальцях і так далі Зав’яжіть кульку з водою і залиште взуття на ніч в морозилці або на балконі в зимову пору. Замерзаючи, вода почне збільшуватися в об’ємі і м’яко розтягне взування по довжині і ширині. 
  • Аерозолем для розтяжки. У взуттєвому магазині поцікавтеся про спрєй або піну, за допомогою якої робиться розтяжка виробів. Спеціальний засіб необхідно розпорошити на місце, в якому натирає мозоль, потім, надівши шкарпетки, розносити взуття. Ідеально, звичайно, купувати туфлі, черевики, кросовки і чоботи, що не вимагають розтяжки.  

Розтягнути шкіру або замшу можна і у взуттєвій майстерні. У професійних чоботарів є спеціальні колодки-розширювачі з механічною розпіркою, якими збільшують розміри взуття і об’єм халяви. Але, бажано бути присутнім при процедурі розтягання, щоб майстер не перестарався, оскільки розтягнута шкіра на черевиках або нові зимові натуральні чоботи з хутром не повернуться в свій вихідний стан.

Розтягнути взуття у взуттєвій майстерні

Як розтягнути взуття з шкірозамінювача 

Штучна шкіра – примхливий матеріал, тому взуття зі шкірзамінювача не вдасться розтягнути навіть на пів розміру. Але зробити її м’якше, щоб взуття не натирало, а матеріал ідеально прилягав до ноги, реально. Маленькі хитрощі допоможуть перетворити штучну шкіру на зручний для носіння виріб: 

  • Жирний крем. Нанесіть будь-який жирний крем або вазелін на внутрішню поверхню взуття. Рясно промазувати потрібно в місцях, де особливо натирає при ходьбі. Найчастіше тре великий палець, мізинець, кісточку і п’яту. Через пару годин, після того, як крем вбереться у виріб, треба походити в ньому близько години по квартирі, періодично переминаючись з однієї ноги на іншу. 
  • Потік гарячого повітря. Усередину взуттю, яке мале, покладіть вологу бавовняну тканину і за допомогою фену направляйте струмінь гарячого повітря на проблемне місце. Пом’якшуючи балетки, босоніжки на гумці і зимове взуття, прагніть не потрапити  гарячим потоком повітря на зовнішню сторону виробів, інакше можна пошкодити шкірозамінювач.
  • Зерно. Для тих, у кого удома пристойні запаси будь-якого зерна, можна скористатися таким варіантом розтяжки. Вставте у виріб поліетиленовий пакет і насипте в нього зерно, потім налийте туди води і залиште на півдня щоб зерно розбухнуло. 

Чи можна розтягнути лакове взуття 

Лакові туфлі самі по собі складні у догляді, адже навіть маленькі подряпини видно на такому покритті. Тому розтягнути лакове взуття можна за двох умов: якщо основа туфель – м’яка тонка шкіра або шкірозамінювач, і, якщо діяти ви будете дуже обережно. Для цього використовуйте один з двох способів, запропонованих вище: із спиртом і жирним кремом.

Розтягнути лакове взуття

Розтягуємо ганчіряні кеди

 Кеди не втрачають своєї популярності вже багато років. Зручні, практичні текстильні вироби легко відпираються, нога в такому взутті не потіє, та і мозоль на пальцях – рідке явище. Проте вузьке взуття з текстиля доставляє дискомфорт, тому позбавитися від нього допоможе одна з наступних порад: 

  • на задники наклейте спеціальні наклейки, щоб не натирало в п’яті; ганчіркове взуття опустите в гарячу воду і почекайте, поки вона розмокне, а потім надіньте його на щільну шерстяну або махрову шкарпетку і  ходіть в ньому до повного висихання; 
  • дитячі кеди або балетки з текстиля утрамбуйте мокрим газетним папером і залиште на добу. 

Як зробити більше гумове взуття 

Справжні гумові чоботи вам не вдасться зробити ні більше, ні менше по розмірах. А ось взуття з полівінілхлориду (ПВХ) через нестійку матеріалу до нагрівання і охолоджування, можна розносити. Для цього залийте в халяву окріп і зачекайте декілька хвилин. Як тільки матеріал стане м’яким під впливом температури, виливайте воду, надівайте товсті шкарпетки і походіть в чоботях хвилин п’ять. Потім наберіть в таз або ванну холодної води і залиште в них гумові вироби буквально на годину.  У холодній воді, чоботи, набувши форму вашої ноги, повернуть свої фізичні властивості і ідеально сидітимуть на нозі.

Взуття

Розтяжка взуття річ нескладна, але займає певний час. Тому краще запобігти цій проблемі, вибравши нове взуття за розміром, ніж потім ходити по квартирі в мокрих шкарпетках. На Покупоне є маса варіантів взуття для всієї сім’ї з відмінним кешбеком, знижками або по промокоду. Купуйте вигідно і не натирайте мозолів! 

Скористайтеся простими порадами і назавжди забудьте про пекельні муки, які випробовують люди у вузькому взутті. Маленькі хитрощі дозволять вам пурхати в зручних балетках, гордо дефілювати в лакованих туфлях, підкорювати спортивні вершини в кросівках, а маленьким ніжкам ваших діток подарують можливість впевнено йти по життю.  

Ділиться в коментарях, що робите ви, коли тисне нове взуття? Які способи розносити лаковані, шкіряні, гумові, текстильні вироби ви знаєте і які з них успішно застосовували?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *