Замок Паланок у Мукачеві: історія, легенди та захоплюючі факти

Замок Паланок – одна з найяскравіших пам’яток Карпат. Його важко не помітити: він здіймається понад околицями, розташований на вершині невеликої гори, а яскраво-червона черепиця приваблює погляд здалека. Краса замку робить його улюбленим об’єктом туристів, які приїжджають до Мукачева, аби побачити закарпатське диво на власні очі та дізнатись подробиці його багатовікової історії.

Які таємниці ховає у собі ця дивовижна архітектурна пам’ятка, що цікавого можна подивитись поблизу від Мукачева та де відпочити з приємними знижками в паузах між захоплюючими прогулянками, розповість редакція Покупона. 

Акції
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Показати всі
84 акцій

Історія замку Паланок

Про славетний замок Паланок чули всі, хто був або збирається відвідати Карпати. Це унікальна пам’ятка архітектури, чия історія нараховує цілих 9 століть, а може і більше. Уперше замок було згадано в історичних документах у ХІ столітті.

Замок Паланок у Мукачеві

Паланок, який ми бачимо сьогодні, – не зовсім тот Паланок, який бачили місцеві мешканці майже тисячоліття тому. За цей час замок встиг неодноразово змінити свій вигляд. Вперше про перебудову потурбувався князь Подольський Федор Корятович, який був його володарем з 1396 по 1414 рік. Саме при ньому замок було додатково зміцнено та розширено, а у скелі був видовбаний колодязь глибиною 85 метрів. 

У 1633 році Паланок перейшок у власність трансильванських князів Ракоці, завдяки яким були побудовані Середня та Нижня тераси. У 1711 році після невдалого повстання замок конфіскували Габсбурги, які передали його своїм васалам – знатному австро-німецькому роду Шенборнам, які також приклали руку до перебудови Паланка.

Доля, яка спіткала замок у період з 1782 по 1896 роки, відчинила насправді драматичну сторінку в його історії. Трохи більше століття Паланок виконував роль політичної тюрми – спочатку Священної Римської, а потім Австрійської імперій. Після ліквідації тюрми замок був занедбаний та став повільно, але впевнено руйнуватись, періодично стаючи військовою базою то для чехословацьких, то для угорських військ.

Читайте також: Замки і фортеці України

Замок Паланок всередині

Після 1945 року, коли Карпатська Україна стала частиною УРСР, Паланок перетворили на профтехучилище. А починаючи з 1960 року тут знаходиться історичний музей, завдяки чому замок знову розквітнув та повернув собі славу однієї з найкрасивіших пам’яток Закарпаття.

Цікаві факти та легенди про замок

У Паланку кожний куточок має свою історію – це ясно відчувається, варто лише тільки потрапити у мощений камнем двір та підвести погляд до шпилів високих веж. Які таємниці та легенди приховує замок, які факти більше за все привертають увагу туристів?

  • Найпоширеніше питання: звідки така назва – Паланок? Відповідь є простою: слово запозичене з турецької мови, в перекладі з якої «palanka» означає форт, укріплення.
Паланок
  • У 1685-88 роки мала місце одна з найбільш значущих облог фортеці – й керувала обороною жінка, княгиня Ілона Зріні, удова князя Ференца Ракоці та дружина угорського магната Імре Текелі. Вона успішно відбивала атаки австрійців та всіляко підтримувала бойовий настрій своїх воїнів, однак не зуміла розгадати підступний обман. Вороги надіслали їй листа, немовби написаного її чоловіком, котрий в цей час невдало воював з австрійцями за межами рідного замку. Повіривши підробці, княгиня капітулювала та відмовилась не тільки від замку, але й від прав на власних дітей. Залишок свого життя Ілона Зріні та Імре Текелі, яким все ж таки вдалось зустрітись знов, провели в Туреччині, у вигнанні.
Княгиня Ілона Зріні
Портрет княгині Ілони Зріні
  • Паланок завжди користувався особливою увагою кінематографістів – тут було знято сцени для багатьох фільмів, зокрема для знаменитого «Табор уходит в небо».
  • Згідно старовинних легенд, колодязь, видовбаний Федором Корятовичем на території замку, з’єднаний таємними ходами з берегами річки Латориці. Існування катакомб вдалося підтвердити професійним альпіністам-скелелазам у 2008 році, а от іншу легенду – про те, що колодязь допоміг будувати сам диявол – домовити навряд чи хтось колись зможе. Старовинна оповістка каже, що Федор Корятович пообіцяв мішок золотих тому, хто здобуде воду у скелі, на якій стоїть замок. «Замовлення» князя зумів виконати смаглявий карлик – він нібито один, без сторонньої допомоги, видовбав глибокий колодязь та дістався води, однак нагороду так і не отримав, одурений Корятовичем. Розгнівавшись, нечистий (а це, якщо вірити легенді, був саме він!)  вибухнув прокляттями та стрибнув у колодязь, і звідти ще кілька днів місцеві мешканці чули страшний шум…
  • Фанати лякалок високо оцінять містичний серпанок, що обгортає фігуру однієї з володарок Паланка – Софії Баторі, дружини Дьєрдя Ракоці, матері Ференці І Ракоці та свекрухи героїчної Ілони Зріні. Легенди кажуть, що ця жінка була виключно кровожерливою, з особливою жорстокістю придушувала селянські повстання і навіть балувалась вживанням людської крові! 
Двір Паланку

Читайте також: Що подивитися в Ужгороді

Графік роботи замку

Замок Паланок та Мукачівський історичний музей при ньому працюють щоденно, включаючи суботу та неділю.

Час роботи: з 9:00 до 18:00.

Ціна квитка для входу у замок: для дорослого – 50 грн, для дитини – 30 грн.

Як дістатись замка

Замок Паланок розташований в Мукачеві, на вулиці Графа фон Шенборна, 42. З центра міста до замку та музею можна дійти пішки за 40 хвилин чи доїхати автівкою приблизно за 13-15 хвилин вулицею Ілони Зріні. Сама фортеця здіймається на холмі, але піднятися нагору буде зовсім нескладно завдяки зручному підйому та рівним дорогам.

До самого міста Мукачева можна дістатись автобусом практично з будь-якої точки Західної України, більше всього маршруток ходить зі Львова та Івано-Франківська.

Мукачево також є кінцевою або тимчасовою зупинкою щонайменше для 9 залізничних маршрутів: до міста можна потрапити поїздом з таких крупних міст України, як Львів, Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Полтава та інші.

А ще ви завжди можете поєднати подорож до Мукачева з готовим туром, до якого входить не тільки екскурсія славетним замком Паланок, але й повноцінний відпочинок у Карпатах з можливістю зупинитись в кращих готелях з приємною знижкою від Покупона.

Мукачево

Читайте також: Найкращі гірськолижні курорти України

Цікаві місця поблизу від Мукачівського замку

Якщо хочете отримати максимум вражень та маєте вільний час, радимо не обмежуватись візитом до Паланка та екскурсією по Мукачеву, а подивитись й інші пам’ятки в околицях старовинного міста.

Замок графів Шенборнів

У 17 км від Мукачева ви знайдете мисливську резиденцію графів Шенборнів, або так званий Берегвар, нинішній санаторій «Карпати». Збудований у кінці ХІХ століття, він, звісно, за давністю програє Паланку, але від цього не стає менш привабливим туристичним об’єктом. Можливо, й вас він підкорить настільки, що ви захочете зупинитись у цьому чудовому місці на кілька днів. 

Замок Шенборнів

Від Мукачева до замку Шенборнів – 17 км або приблизно 20 хвилин їзди автівкою.

Фортеця Сент-Міклош 

Фортеця Сент-Міклош або Чинадіївський замок – архітектурна пам’ятка, історія якої бере початок у XIV столітті. Хоча на його території, прямо як у випадку з Аккерманською фортецею, археологи знаходили артефакти більш давніх, дохристиянських часів. 

Чинадіївський замок

Історія Чинадіївського замку чимось нагадує історію Паланку. Будівля теж змінила не одного власника, встигла зіграти роль в’язниці у період Другої світової війни, а також будинку сільради у радянський період. З 2001 року Сент-Міклош знаходиться в руках художника Йосипа Бартоша, котрий отримав  його в рамках концесії та разом із дружиною та небайдужими до історії людьми по факту врятував замок від руйнації. Реставрація триває й понині.

Від Мукачева до замку Сент-Міклош – 15,6 км або 16 хвилин їзди машиною.

Середнянський замок

Руїни фортеці в смт Середнє Ужгородського району – унікальна історична пам’ятка хоча б тому, що це єдина споруда, зведена орденом тамплієрів на території України. Замок було збудовано у ХІІ столітті, він грав роль одного з митних постів на «соляному шляху» з підкарпатських рудників до Європи. Також це єдина будова Закарпаття, в якій збереглись натяки на романський стиль. 

Середнянський замок тамплієрів

Від Мукачева до Середнянського замку – 23 км або приблизно 20-25 хвилин їзди автівкою.

 

Національний природний парк «Зачарований край»  

Скучили за природою, хочете поспостерігати за рідкісними тваринами у природному середовищі та просто подихати свіжим повітрям? Тоді обов’язково приїжджайте до «Зачарованого краю» – на вас чекає більше 6 тисяч гектарів лісу, галявин, водойм, серед яких у повній безпеці мешкають карпатський благородний олень, бурий ведмідь, рись, європейська козуля, лісовий кіт, барсук та інші види диких тварин.  

Зачарований край

Від Мукачева до «Зачарованого краю» – 46 км або близько години їзди машиною. 

 

Термальні джерела

І, звісно, не зайвим буде нагадати, що Закарпаття багате гарячими джерелами. І хоча б одне з них варто відвідати, якщо ви хочете на власному досвіді відчути чудодійну силу термальних вод. Берегово, Косів, Виноградів… І це не весь список! Про найкращі термальні курорти Закарпаття (і не тільки) та найкомфортніші готелі поруч із джерелами читайте у нашому огляді

Термальний басейн

Читайте також: Що подивитися в Карпатах

Де зупинитись

Аби відновити сили після захоплюючих екскурсій та піших прогулянок з оглядом місцевих цікавинок, вам знадобиться затишна та комфортна місцинка у готелі з крутим сервісом. А Покупон підкаже, де у Закарпатті найкращі готелі зі знижками до 55%

«Золоте руно»

Готель «Золоте руно» в Плоскому – казковий комплекс в оточенні мальовничих карпатських пейзажів, який не залишить вас байдужим. З вікон готелю можна щодня споглядати вкриті зеленню гори, а у дворі гостей чекає колодязь зі смачною мінеральною водою.

золоте руно
готель золоте руно

«Астур»  

Готельно-ресторанний spa-комплекс «Астур» в Іршаві – для фанатів відпочинку на природі, риболовлі і дуже смачної гуцульської та української кухні. Тут на вас чекають 16 комфортних номерів, барбекю-зона, басейни для дітей і дорослих, купальня, сауна, більярд і приватна водойма для риболовлі.

По сертифікату Pokupon за 2675 грн замість 3600 грн ви отримаєте:

  • 2 дні відпочинку для двох в номері економ.
  • Дворазове екологічне харчування для двох (з власної ферми).
  • Відвідування SPA до 5 годин на день (великий басейн з підігрівом, дитячий басейн, шийний масаж, джакузі, релакс на шезлонгах).
  • Гра в більярд – 1 година в день.
  • Безкоштовна риболовля (короп, судак, білий амур) з можливістю приготування улову в ресторані.
  • Вуличний камін і принади для барбекю.
  • Відпочинок в альтанках на території готелю.
  • Wi-Fi.
  • Для найменших – дозвілля на дитячому ігровому майданчику.
  • Місце на парковці.
  • Відвідування купальні на відкритому повітрі.
  • Міні-зоопарк: чорні лебеді, срібні фазани, кролики, павичі, голуби, дикі кабани, і навіть осетри, яких можна погладити біля поверхні води в ставку.
  • Купання в озері розміром 1 гектар (приблизна глибина – 2 метри)
готель астур
астур в іршаві

«Турянський двір» 

Приватна садиба «Турянський двір» у Тур’їй Поляні – місце, куди хочеться повертатися. Тут всюди живе дух Карпат: в автентичних срібних котеджах, атмосферному дворику комплексу, смачних традиційних стравах, які подають в місцевій колибі. Ідеальний відпочинок гарантовано!

турянський двір
готель турянський двір

«Срібне Джерело»  

Садиба «Срібне Джерело» знаходиться в невеликому урочищі Кам’янка. Тут краса первозданної природи поєднується з сучасним комфортом і сервісом європейського рівня. На території готелю на гостей чекає два басейни, просторі майданчики для відпочинку, обладнані всім необхідним номери.

срібне джерело
готель срібне джерело

«Карпатська феєрія» 

Готель «Карпатська феєрія» в Пилипці – це невеликий затишний комплекс, який подарує вам незабутні враження. Зручні номери, кафе-бар з карпатською кухнею, приголомшливі пейзажі навколо і чисте гірське повітря перетворять ваш відпочинок на справжню казку.

готель карпатська феєрія
карпатська феєрія

«Світанок» 

Готель «Світанок» знаходиться в селі Ізки. Це гостинне і зручне для відпочинку місце в оточенні мальовничої природи і гір. У готелі можна замовити комплексне харчування, посмажити що-небудь смачне на мангалі на території.

готель світанок
світанок в ізках

Читайте також: Найцікавіші тури та екскурсії Україною

А чи ви бували у Мукачеві? Чи бачили замок Паланок? Або тільки збираєтесь туди й гадаєте, як краще спланувати маршрут? Діліться планами та враженнями в коментарях! 

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *