Як навчитися кататися на ковзанах – техніка та відеоуроки

Фігурне катання — видовищний, елегантний та захоплюючий вид спорту. Якщо хочете граціозно розсікати в ковзанах на льоду, то у нас хороша новина — навчитися кататися з нуля можна і в дорослому віці, і навіть самостійно. У цій статті PokuponBlogTeam розповість як швидко і правильно стати на ковзани, щоб почати їздити, і підкаже найкращі місця у вашому місті, де можна практикувати отримані знання зі знижками до 50% від Покупон.

Акції
Знижка 30% на ковзанку в ТРЦ Dream
Київ, Оболонський проспект, 1Б
-30%
0 грн
14 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте:

Правильна техніка катання на ковзанах

У катанні на ковзанах немає нічого суперскладного, базові навички ковзання та гальмування легко та швидко опанувати самостійно навіть абсолютному новачкові. З них і почнемо! А коли навчитесь простим рухам, переходьте до складніших — ковзати боком, задом, стрибати, крутитися тощо.

Перед виходом на ковзанку обов’язково зробіть легку розминку для м’язів та зв’язок рук та ніг, щоб під час катання не отримати розтяг.

Акції
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, Голосіївський проспект, 98/2
-40%
0 грн
15.0 грн
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, «Перемога» парк (Князя Романа Мстиславича вулиця)
-40%
0 грн
15 грн
Показати всі
52 акцій

Вчимося падати на лід

Це перше що треба засвоїти, адже навіть професійним фігуристам доводиться часто падати на тренуваннях. Щоб не травмуватися, важливо навчиться правильно приземлятися на твердий та «болючий» лід.

Якщо відчуваєте, що падаєте, зігніть ноги й глибоко сядьте, обхопивши коліна руками. Згрупувавшись, заваліться на бік, перекотіться на живіт і починайте підійматися спочатку на один, потім другий ковзан. Руки тримайте з боків для рівноваги. Потім акуратно відштовхніться ними, щоб випростатися на повний зріст.

Докладніше, як правильно падати на лід без травм, дивіться у відео:

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Рівновага та перші кроки

Ступивши вперше на ковзанку, не поспішайте пускатися в рух, дайте собі час звикнути до льоду. Просто постійте на ковзанах, тримаючись за борт як опору.

Щоб утриматися стоячи, поставте ноги на ширину плечей і пригніть коліна. Ковзани повинні стояти лезами паралельно одне одному. Максимально вирівняйте спину і розведіть руки в сторони перпендикулярно до тіла. Таз повинен бути суворо над п’ятами — не за ними.

Далі повчіться стояти на кожній нозі без бортика і пробуйте по черзі рухати вперед-назад кожну ногу, не відриваючи від льоду. Так ви навчитеся елементарно пересуватися.

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

Як гальмувати

Перш ніж починати ковзати по льоду, новачкові варто дізнатися, як правильно гальмувати. Адже можна в когось врізатись або збити з ніг, якщо вчасно не зупинитися. Для м’якого та безпечного гальмування плавно розведіть ноги трохи ширше за плечі й висуньте один ковзан боком вперед. Лезо злегка викришить льодове покриття, і ви зупинитесь. Техніка називається «паралел» або «по-хокейному».

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
74 акцій

Починаємо ковзати

Переходимо безпосередньо до катання. Просте ковзання (що нагадує їзду на роликових ковзанах) відрізняється сильним поштовхом і відмінно підходить для фігуристів-початківців. Освоїти його допоможе вправа «Ялинка».

Зімкніть ноги разом, носки розведіть у боки під кутом приблизно 450. Трохи зігніть коліна для зручного старту, відштовхніться однією ногою від льодового покриття, а іншою продовжуйте ковзати по льоду. Корпус при цьому тримайте трохи нахиленим вперед, щоб не впасти. А далі починайте чергувати ноги за таким же принципом.

Відеоуроки, як починати опановувати ковзання:

Акції
1 година в ігровій кімнаті «Світ Паровозів»
Київ, Архітектора Вербицького вулиця, 1
-29%
140 грн
99.0 грн
Цілий день для дитини у новому парку «Fly Kids»
Київ, Здолбунівська вулиця, 17
-35%
340 грн
220.0 грн
Показати всі
24 акцій

Після ковзання вчіться робити «Ліхтарики». Зведіть ноги разом як у попередній вправі, але тепер постарайтеся відштовхнутися двома ногами одночасно, спочатку розводячи їх убік і по дузі зводячи носками. Повторюючи такі рухи, на льоду залишатиметься слід, що нагадує гірлянду з ліхтариків.

Вчимося робити ліхтарик на ковзанці

Повороти на ковзанах

Щоб повернути під час ковзання, потрібно зігнути ту ногу, куди повертатимете. Протилежну ногу відставте назад, повністю випрямивши по діагоналі, одночасно поверніть голову і подайте трохи корпус вперед у бік повороту.

Наочна техніка поворотів на відео:

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
82 акцій

Катання задом

Чи готові вийти на новий рівень майстерності? Спробуйте приборкати їзду заднім ходом, тобто спиною вперед. Допоможуть у цьому вже знайомі ліхтарики, тільки рухи виконуються навпаки: замість носків розводяться п’яти. Вага тіла переноситься на внутрішні леза ковзанів, задаючи траєкторію руху.

Перегляньте відео, щоб дізнатися як кататися назад

Можливо, з дитинства вам подобається фігурне катання та бажаєте навчитися по-справжньому красиво рухатися на льоду, ковзати з перебором, обертатися, стрибати та виконувати інші складні елементи. Олімпіаду дорослому вже, звичайно, не виграти, але освоїти цікаві техніки для задоволення може навіть аматор. Особливо якщо займатися з професійним тренером.

Ковзани та діти — зі скількох років можна вчитися

Багато дорослих цікавляться: де, як і зі скількох років можна вчити дітей кататися на льоду, а також які ковзани купити для дитини.

Незалежно від того, бажаєте аби ваша дитина вчилася фігурному катанню професійно або просто для загального розвитку, подбайте, щоб у неї були хороші ковзани та заняття з кваліфікованим тренером. На більшості льодових арен функціонують секції та школи, де навчають різних технік катання. Це може стати для дитини як приємним, веселим та зміцнюючим хобі, так і покликанням життя.

Фігурне катання для дітей
Фігурне катання для дітей
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
223 акцій

Оптимальний вік для початку навчання – 4-5 років. У більш ранньому віці медики не рекомендують випускати дитину на ковзанку, оскільки її кісткова система ще не до кінця сформована, і будь-яка травма може призвести до вкрай серйозних наслідків.

Не беріть дитині ковзани на виріст: незручне взуття підвищує ризик падінь і травм і дуже заважає навчитися правильно рухатися по льоду. Дітям краще купувати фігурні ковзани — у них більша площа зціплення з льодом, тому в них йому буде легше вчитися кататися.

Як підготуватися до катання — чекліст

Як вибрати ковзани? Що вдягнути? Де кататися?», — логічні запитання у будь-кого, хто вирішив стати на ковзани вперше. Давайте, коротко пройдемося по всіх пунктах.

Як вибрати ковзани? Щоб вчитися кататись комфортно, важливо підібрати максимально зручну пару. Ідеальні ковзани повинні щільно прилягати до ніг, але не тиснути. У будь-якому спортивному магазині знайдуться відповідні, але спочатку краще орендувати ковзани в пунктах прокату при льодових аренах. Раптом не сподобається кататися чи щось завадить продовжувати навчання.

Що одягати? На криту ковзанку правильно одягатися в міру тепло і легко, щоб габаритні та довгі куртки не сковували рухів — що дорослому, що дитині. Це можуть бути легкі спортивні куртки та кофти, легінси або лосини.

На вуличне катання одягайтеся щільніше — тепла куртка, светр та штани, і термобілизна під низ, якщо є. Вона утримує тепло, вбирає вологу та дає тілу дихати. Під ковзани надягайте вовняні шкарпетки середньої товщини, щоб нозі було комфортно в тугому взутті. Про шапки та рукавички теж не забуваємо. Стануть в пригоді й наколінники з налокітниками, тому що спочатку ви будете часто падати.

Ковзани — відмінна розвага для дітей
Ковзани — відмінна розвага для дітей
Акції
Чистка обличчя «Hydrofacial» у «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-56%
800 грн
399.0 грн
Чистка обличчя з маскою в «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-50%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
522 акцій

Довгі шарфи залишаємо вдома: якщо кінець такого потрапить під коник, це може закінчитися падінням та травмою.

Де кататися? Початківцям бажано навчатися на ковзанці з бортиками. Тоді дорослому буде за що триматися, гальмувати та утримувати рівновагу, доки не повністю контролюєте свої рухи самостійно. Для дитини можна орендувати спеціальну фігурку пінгвіна, ведмедя та інших помічників.

Вперше виходити на лід краще у найменш завантажений час. Адже в багатолюдному потоці складніше освоювати ази катання на ковзанах. Дітям найкраще займатися з тренером, який контролюватиме і правильність техніки, і безпеку дитини на льоду під час уроку.

Читайте також:
Найатмосферніші ковзанки Києва
Де покататись на ковзанах у Львові
Гірськолижні курорти України
Драгобрат – закарпатський курорт
Буковель: розваги і пам’ятки
Куди піти з дитиною у Києві
Фільми для зимового настрою
Які аналізи потрібно здавати щороку

Зібралися вже на ковзанку? Діліться в коментарях, як вам дається практика і наскільки добре освоїли техніку.

4 коментарів
  • Жанна

    Очень интересно

  • Julia11

    Благодарю автора за интересную информацию. Жаль что не почитала ее раньше, да и вообще я не была готова ехать на лет и не так тщательно готовилась к этой поездке, но все же меня уговорили, и я поехала, а котались мы на арене Рошен на Демеевской, первый раз там стала на лед, минут 30 не могла от трубы отойти, но потом поднабралась уверенности и поехала свободно отталкиваясь от нее, вообщем падений 6 было..и было очень больно, хорошо то что пострадали только мои колени, я как то интуитивно не давала себя упасть так что бы удариться головой. В целом понравилось все.

  • Анастасия

    Кататься более-менее умею с детства, а падать – нет) Спасибо, было полезно почитать об этом и посмотреть видео. А вообще, хочется уже на лед!

  • Даяна

    Свои коньки для катания – это идеально, конечно. Все-таки как подумаешь, сколько человек надевало прокатные до тебя… Наверное, это не очень хорошо! Правда, когда очень хочется покататься ради удовольствия, то не сильно об этом думаешь) И на льду – главное не бояться, потому что страх сковывает движения и мешает правильно двигаться.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *