14 причин, чому німіють руки, і що робити

Такий неприємний симптом, як оніміння рук, пальців, може виникати вранці після сну, коли відлежиш руку, після тренування або інших фізичних навантажень, а також без видимої причини. Від чого можуть затікати, німіти руки так, що це будить ночами, а вдень – заважає повноцінній роботі? Оніміння, поколювання і відчуття «мурашок» на руках можуть викликати як природні причини, так і наявність патологічних порушень в організмі. Як з’ясувати, чому німіють, затікають руки, і що робити, щоб симптом більше не турбував – читайте в нашій статті.

1. Погана якість сну

Найбільш частою причиною, чому затікають верхні кінцівки вночі під час сну, є неправильна подушка або матрац (а можливо і те, і інше), звичка спати в незручній позі, тісний одяг. Все це викликає пережим судин, кров нормально не надходить до м’язів рук, і вони відчувають кисневе голодування.

Оніміння рук під час сну

Придбайте якісні речі для сну: «правильний» матрац не провалиться під вами і не буде надто жорстким, а хороша подушка дозволить зняти навантаження з шиї і плечового пояса. Ортопедичні матраци і подушки є на Покупоні з вигідним кэшбэком. Читайте наші статті про те, як визначитися з вибором найбільш придатної подушки та матрацу

Якщо ви більш зручно облаштуєте спальне місце, можливо не треба буде морочитися з позою для сну, тим більше, що її важко контролювати, коли ви спите. А з одягом все просто: нехай він буде вільним і не сковує тіло під час нічного відпочинку, на Покупоні ви знайдете одяг для сну з приємним кешбеком.

2. Тунельний синдром

Оніміння рук може бути викликано тунельним синдромом. Найбільш частий його різновид – синдром зап’ястного каналу. Характерні особливості: 

  • Вночі німіють 1-4 пальці, у них з’являються хворобливі відчуття, вранці в пальцях відчувається скутість, яка проходить після того, як ви прокинулися. 
  • З розвитком хвороби оніміння не припиняється і протягом дня, хворий відчуває труднощі з виконанням різних дій руками: вони не слухаються при застібанні ґудзиків, утримання предметів.

Причиною захворювання є защемлення серединного нерва під поперечною зв’язкою зап’ястя. Спровокувати защемлення може монотонна, довга робота за комп’ютером, при якій відбувається постійний тиск в області серединного нерва.

Тунельний синдром (серединний нерв)

Ще один вид тунельної невропатії – синдром ліктьового каналу, викликаний затисканням нерва в області ліктя (ліктьового суглоба). При цьому німіють 4-й і 5-й пальці (мізинець і безіменний), хворобливі прояви ночами спостерігаються рідко. З розвитком захворювання слабшають м’язи долоні, сила йде.

Тунельний синдром (ліктьовий нерв)

Синдром зап’ястного або ліктьового каналу – неврологічні порушення, тому з такою проблемою слід звернутися до лікаря невролога – знижки до 70% від Покупона дозволять добре заощадити на візиті. 

3. Дефіцит вітамінів і мікроелементів

Брак необхідних організму вітамінів і мікроелементів (наприклад, через жорстку дієту) – ще одна причина, від чого можуть терпнути, німіти руки.

Дефіцит калію і магнію в організмі призводить до того, що кінцівки можуть затікати, часто їх навіть може зводити судома. Відчуття поколювання в кистях, особливо на тлі загальної втоми, м’язової слабкості, блідості обличчя може означати потребу організму у вітаміні В12. Перевірити свій вітамінний статус і точно визначити, яких речовин не вистачає для нормальної роботи організму і гарного самопочуття, допоможе наша стаття.

Дифіцит вітамінів

5. Побічний ефект від прийому лікарських препаратів

Раптове виникнення симптому оніміння верхніх кінцівок може бути пов’язане з прийомом будь-яких ліків та їх побічним ефектом. Можливо, ви приймаєте такі препарати, як антибіотики, ліки для лікування серця та судин, від тиску – проконсультуйтеся з лікарем, щоб переглянути та відкоригувати лікування.

6. Остеохондроз шийного відділу хребта

Здавлювання нервових корінців спинного мозку внаслідок остеохондрозу шийних відділів хребта – одна з частих причин, чому німіють, віднімаються руки. Крім того, відчувається біль у шиї, слабкість і біль у кінцівках.

Остеохондроз

Щоб переконатися, що причина саме в остеохондрозі, необхідно проконсультуватися у лікаря ортопеда, зробити МРТ шийного відділу хребта. Ціна по Києву на цей вид обстеження стартує від 750 грн, в середньому 900-1000 грн, в той час як по акції від Покупона МРТ шиї можна пройти за 550-750 грн.

При підтвердженні діагнозу, лікар призначить лікування, що включає прийом ліків, фізіопроцедури, курс лікувального масажу. Про те, як робити вправи при проблемах з шиєю, читайте в нашій окремій статті.

7. Хвороба Рейно

Захворювання характеризується звуженням кровоносних судин, відтік крові до верхніх кінцівок погіршується, у них порушується мікроциркуляція. Крім того, що права чи ліва рука (а частіше обидві) затікають, німіють (як правило, це відбувається симетрично), при хворобі Рейно спостерігається мерзлякуватість пальців як результат реакції на холод і стрес (вони болять, бліднуть).

Лікують захворювання консервативними методами (прийом судинорозширювальних ліків протягом усього життя хворого) або хірургічним шляхом (видалення нервових волокон, що проводять патологічні імпульси, які викликають спазм судин). 

8.Вагітність

Вагітність – важливий і нелегкий період в житті жінки, під час якого загострюються будь-які неполадки, які є в організмі. 

  • Гормональні перебудови часто є причиною різних неприємних проявів і симптомів, одна з частих скарг жінок у 1 триместрі вагітності – зводить руки (пальці, кисті). 
  • Набряки, затримка рідини в організмі, характерні для 2 і 3 триместру, ведуть до загострення тунельного синдрому в кистях (про нього ми розповіли вище), що теж є відповіддю на питання, чому німіють, затікають, мліють руки при вагітності (найчастіше під час сну). Щоб неприємні відчуття не виникали, під час нічного відпочинку кладіть кисті на щось повище, а вдень частіше розминайте променезап’ясткові суглоби і струшуйте кистями. Влаштуватися зручніше під час сну і забезпечити повноцінний відпочинок вагітної допоможе спеціальна подушка – шукайте на Покупоні з кешбеком.
Подушка для вагітних
  • Якщо кінцівки сильно набрякають і віднімаються, варто задуматися про низькосолеву дієту і ниркові (сечогінні) чаї – тільки обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, узгодьте раціон і дозування чаю. Нагадаємо також, що на нашому сайті ви знайдете супер знижки на обстеження у найкращих гінекологів вашого міста.
  • Ще однією причиною оніміння верхніх кінцівок може бути цілком природна надбавка у вазі майбутньої мами, тим більше, якщо рухова активність при цьому знижена. У цьому випадку експерти рекомендують помірні фізичні навантаження (якщо немає протипоказань), такі як йога для вагітних, аквааеробіка, плавання – на Покупоні ви знайдете акційні пропозиції від спортклубів і фітнес центрів за вигідними цінами.

Коли у вагітної часто затікають руки, усунути ці симптоми і заодно оздоровити весь організм допоможе масаж кистей, шийно-комірцевої зони – шукайте найкращих фахівців з масажу на Покупоні, пропозицій багато і вони щодня оновлюються.

Детальніше про оніміння кистей при вагітності дивіться на відео.

9. Інсульт

Оніміння в тілі, в тому числі руках, можуть бути викликані серйозними причинами і навіть загрожувати життю. Так, провісниками інсульту можуть бути такі симптоми:

  • болить голова, запаморочення;
  • оніміння язика, губ, руки, ноги, тулуба, причому віднімається зазвичай одна сторона, права чи ліва;
  • слабкість в тілі;
  • втрата сприйняття смаку;
  • сильне погіршення зору;
  • розлад мовлення;
  • втрата орієнтації у просторі.
Інсульт

При таких симптомах необхідно терміново звертатися за медичною допомогою – втрата часу може коштувати людині життя. А що робити, якщо якісь із провісників час від часу виникають? Не затягуйте з візитом до лікаря: діагностика і виявлення захворювань на ранніх стадіях підвищує шанси на одужання.

10. Цукровий діабет

Цукровий діабет – важке захворювання ендокринної системи, яке супроводжується підвищеним цукром у крові. З плином часу відбувається ушкодження нервової тканини – діабетична невропатія, при цьому можуть оніміти верхні і нижні кінцівки, це один із супутніх симптомів діабету. 

При підозрі на діабет необхідно здати аналіз крові на цукор і проконсультуватися у ендокринолога.

11. Недостача гормонів щитовидної залози

При недостатньому виробленні гормонів щитовидної залози, які відповідають за обмін речовин в організмі, розвивається таке захворювання як гіпотиреоз. Якщо його не лікувати, то відбувається руйнування нервів і як наслідок – оніміння, кінцівки зводить. Для перевірки кількості гормонів щитовидної залози в крові необхідно здати ряд аналізів. Скориставшись пропозиціями від Покупона, ви можете придбати комплексний пакет послуг зі знижкою до 70%. Якщо в провідних лабораторіях України тільки аналізи крові на гормони коштують близько 400-450 грн, то за ці гроші або ще дешевше з сертифікатом від Покупона можна також отримати консультацію ендокринолога, пройти УЗД щитовидки, отримати висновок та призначення лікування.

Недостача гормонів щитовидної залози

12. Фіброміалгія

Фіброміалгія – захворювання, яке супроводжується болями в м’язах і кістках (симетрично, по всьому тілу). Крім больового синдрому, присутні такі симптоми:

  • хронічна втома;
  • поколювання в тілі (руках, ногах, в області обличчя), кінцівки віднімаються;
  • депресивні стани (про те, як боротися з депресією, читайте в нашій окремій статті);
  • безсоння;
  • болить голова (мігрень);
  • біль у животі (синдром подразненого кишечнику);
  • підвищена чутливість до холоду, больових проявів, задухи.

Складність постановки діагнозу полягає у відсутності будь-яких запалень і порушень в органах і системах, які можна було б виявити. Діагноз фіброміалгія зазвичай ставиться за результатами обстеження методом виключення всіх інших. Щоб заощадити на діагностиці, УЗД, аналізи, консультації профільних лікарів, скористайтеся знижками Покупона.

13. Вовчак

Аутоімунна хвороба системний червоний вовчак – порушення, що виникає коли імунні клітини організму ушкоджують власні здорові клітини і органи. У багатьох органах (серці, легких, нирках) починаються запальні процеси, крім цього можуть виникнути різні симптоми:

  • висипання на тілі;
  • виразки в роті;
  • порушення кровопостачання кистей або синдром Рейно (про нього ми писали вище);
  • чутливість до сонячного світла;
  • головний біль;
  • хронічна втома;
  • біль у суглобах;
  • ураження центральної нервової системи: судоми, психоз.
Вовчак

На жаль, вилікувати вовчак повністю не можна, лише полегшити симптоми, при цьому потрібний системний підхід із залученням лікарів різної спеціалізації –  ревматолога, дерматолога, невролога, кардіолога, імунолога, нефролога, пульмонолога, інфекціоніста та інших.

 14. Алкоголь

Причиною того, що оніміли долоні, пальці, ділянки особи може бути алкогольна інтоксикація, похмілля. Що робити, щоб цього не відбувалося? Звичайно, перша порада – зменшити дози прийому алкоголю, просто кинути пити (у нас є стаття і на цю тему). А якщо отруєння алкоголем вже настало, необхідні термінові заходи – читайте про це в окремій статті.

Алкоголь

Як бачите, причин, що може означати оніміння рук, чимало і вони не завжди безпечні. Обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем: правильна і своєчасна діагностика в більшості випадків допоможе позбутися неприємного і хворобливого прояву. А ви стикалися з такою проблемою? Пишіть в коментарях і будьте здорові!

7 коментарів
  • сашка

    до яких лікарів потрібно звертатись якщо така проблема?

  • Саша

    Почитала статью и чет теперь начинаю подозревать, а не туннельный ли синдром у меня( после карантина сразу же пойду к врачу!

  • Аника

    Пару раз появлялось онемение, но не обращала на это внимание. Но если еще раз будет, не дай Бог, то точно пойду к врачу.

  • Дана

    Никогда не было проблем с руками, а сейчас иногда вижу такие симптомы как онемение или легкая тряска, думаю это все из-за нервов, сейчас очень тяжелый период.

  • Катя

    Важная статья, помогает понять начальные симптомы и куда бежать, на что жаловаться.

  • Alla

    У меня было так пару раз, но к счастью без плохих последствий. Этот случай произошел тогда, когда сидела на диване просто, неожиданно онемели 2 ладони и начали немного покалывать, обычно такого никогда не происходило, но тогда я сильно испугалась. Но после узнала, что это происходило от гормональных перестроек.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *