Як вибрати найкращий матрац для дорослого або дитини

матрасы

Ніщо так не впливає на зовнішній вигляд і загальне самопочуття, як хороший, здоровий сон. А на його якість спальне місце, точніше – матрац. Тому до вибору матраца, як для дитини, так і для дорослого потрібно підходити відповідально. На що звернути увагу в першу чергу? Які матраци бувають, що таке ортопедичний матрац, в чому його переваги і який краще вибрати – розберемося в нашій статті. А ще підкажемо, де можна проконсультуватися з ортопедом зі знижкою до 85%.

Акції
Курс лікування хребта в «Амбулаторія спини»
Київ, Олени Пчілки вулиця, 6
-60%
1662 грн
659.0 грн
Консультація кінезітерапевта в «Спина +»
Київ, Перемоги проспект, 121А
-62%
400 грн
149 грн
Показати всі
85 акцій

Читайте в нашій статті:

Ортопедичний матрац  – здоровий хребет

Абсолютно всім людям рекомендується для щоденного сну вибирати ортопедичні матраци. І справа не тільки в комфортному і повноцінному відпочинку. Саме з неправильним спальним місцем пов’язана більшість проблем зі спиною. Особливо важливий якісний матрац для дитини як профілактика розвитку сколіозу. Та й для дорослого бажано, щоб був хороший для сну матрац: на поганому швидко з’являються горби, вм’ятини. Якщо поверхня нерівна  – вертебрологи взагалі забороняють спати на такій. Ортопедичний матрац забезпечує хребту анатомічне положення і дозволяє м’язам відпочивати.

Вам точно необхідний ортопедичний матрац:

  • При болях в спині, шиї, суглобах, м’язах, які регулярно виникають під час відпочинку.
  • Коли ви постійно і безуспішно намагаєтеся знайти більш зручне положення під час сну.
  • Якщо ви часто прокидаєтеся з відчуттям розбитості у всьому тілі, повноцінно не відпочиваєте.

Надувні матраци та ліжка

В даний час на ринку з’явилася безліч надувних моделей матраців, ліжок і навіть диванів. Такі вироби стають у пригоді, коли потрібно поспати пару ночей, підходять для дачі або для прийому гостей.

Надувне ліжко
Надувне ліжко

Незважаючи на непоганий рівень комфортності, таке надувне ложе не може служити постійним спальним місцем. Тим більше, бути повноцінним замінником звичайного матраца і ліжка. Особливо не бажано спати на такому ліжку вагітним жінкам: положення тіла під час сну впливає на формування хребта у дитини.

Читайте також: Як вибрати подушку

Як правильно вибрати жорсткість матраца

Багато людей вважають, що найправильніший матрац повинен бути неодмінно жорстким, і чим жорсткіше, тим краще. Однак це не так. Ортопедичні матраци бувають різні по жорсткості:

  • М’які.
  • Середні.
  • Жорсткі.

Цей параметр позначають цифрами: H1, H2, H3, H4, H5 (від м’якого до найжорсткішого). При цьому орієнтуватися потрібно на зріст і вагу людини.

Таблиця жорсткості матраців
Таблиця жорсткості матраців

Для сімейних пар, у яких різні вагові категорії існують матраци з різною жорсткістю зон для сну. Зазвичай на них стоять відповідні знаки, наприклад H2/3.

Впливає на вибір жорсткості також і вік людини:

  • Для новонародженого або для дитини до 3 років краще вибрати матрац жорсткий або середньої жорсткості. У цьому віці відбувається формування скелета і внутрішніх органів. Тому роль правильного спального місця – ключова, тим більше, що маленька дитина проводить уві сні більшу частину доби.
  • Для дітей старшого віку і підлітків до 13 років правильним вибором буде матрац середньої жорсткості. Це допоможе запобігти появі сколіозу і сформувати правильну поставу.
  • Для підлітків і молоді до 25 років підійдуть матраци середньої і високої жорсткості (останній варіант – для молодих людей із зайвою вагою). Хребет все ще формується, і йому потрібна підтримка під час сну.
  • Для людей від 25 до 50 років – підійде ортопедичний матрац будь-якої жорсткості, в залежності від ваги і зросту згідно таблиці вище. Якщо у вас немає проблем з хребтом, можете купити матрац, орієнтуючись на власні відчуття, як комфортно і зручно особисто вам. Найчастіше середня жорсткість – золота середина.
  • Люди похилого віку старше 50 років – для них оптимальним вибором буде м’який або середньожорсткий матрац. У старшому віці протипоказано спати на твердому, це може привести до проблем з опорно-руховим апаратом.

Проблеми з хребтом: яка повинна бути жорсткість матраца?

Окремо варто сказати про людей із захворюваннями хребта. Перш, ніж вибирати матрац, їм необхідно проконсультуватися у лікаря ортопеда, отримати кваліфіковану допомогу можна дешевше – зі знижкою до 85% від Покупона.

Залежно від проблеми опортно-рухового апарату показана різна жорсткість матраца.  Загальні рекомендації:

  • захворювання хребта в області верхніх відділів (грудного або шийного) – середньожорсткий матрац;
  • проблеми з попереком – м’який матрац;
  • викривлення хребта, неправильна постава, в тому числі сколіоз – жорсткі моделі матраців.
Акції
До 5 сеансів масажу спини у «Mio.wind.massage»
Київ, Лесі Українки бульвар, 34
-46%
350 грн
279.0 грн
До 5 сеансів масажу спини в «Air Touch»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 30
-43%
350 грн
299.0 грн
Показати всі
66 акцій

Читайте також: Біль в попереку: причини і що робити

Матраци по навантаженню на спальне місце

У кожної моделі матраца є свої обмеження по вазі. Їх розробляють відповідно до фізіологічних особливостей людини. Для людей з великою вагою в матрацах стоять посилені пружинні блоки. Є моделі, в яких конструкція і поєднання матеріалів дозволяють домогтися максимального навантаження на 1 спальне місце до 200 кг.

Є комбіновані моделі, для пар з невеликою різницею у вазі. Якщо конституція тіла сильно відрізняється, то рекомендують купувати два окремих матраца.

Спеціальна позначка з рекомендованим вагою на одне спальне місце є на кожній моделі. Дотримуйтесь цих вказівок від виробника, тоді матрас не буде деформуватися і довше прослужить.

Навантаження на 1 спальне місце
Навантаження на 1 спальне місце

Читайте також: Лікувальна гімнастика для шиї

Які бувають матраци за типом конструкції

Правильної відповіді на це питання не існує. У кожного виду є свої переваги:

  • пружинні матраци – легкі, міцні, можуть точково реагувати на навантаження;
  • безпружинні пружні, еластичні, дарують відчуття прохолоди. Їх виготовляють переважно з латексу або кокосового волокна.

При купівлі орієнтуйтеся на особисті побажання і переваги. Але якщо ліжко односпальне, то краще купувати безпружинні матраци. Для двоспальним надійнішим є варіант з якісним пружинним блоком, тому що вони витримують велике вагове навантаження. Причому краще, якщо обидві людини будуть схожої вагової категорії і комплекції, інакше хтось може не отримати потрібну підтримку. В іншому випадку, краще купити безпружинний матрац.

Пружинні матраци найчастіше менш жорсткі, ніж безпружинні, і більше підходять для людей старшого віку. Пружинний блок допомагає більш точно розподіляти навантаження.

Матраци з пружинами

  • Незалежні – конструкція матраца складається з пружин, кожна з них в додатковому чохлі з тканини. Цю групу представляють ортопедичні матраци з пружинним блоком типу PocketSpring. Така вдосконалена модель матраців підходить для людей з різною ваговою категорією, запобігає скочування.
  • Залежні (система «Боннель») – до каркасу з металу прив’язуються пружини, які пов’язані між собою, що забезпечує жорсткість матраца.
Різновиди пружинних блоків
Різновиди пружинних блоків

Види наповнювачів для безпружинних матраців

Наповнювач грає важливу роль, від нього залежать властивості матраца.

Наповнювачі для матрасів
Наповнювачі для матрасів
  • Латекс – натуральний матеріал, пористий, структурою схожий на бджолині стільники, пружний, ергономічний і гіпоалергенний, забезпечує вільну циркуляцію повітря.
  • Кокосова койра – буває в жорстких матрацах, має бактерицидні властивості;  водонепроникний матеріал, часто використовується в матрацах для дитячого ліжка або в якості додаткового екологічного шару. Кокосові волокна не вбирають вологу і моментально висихають, у них повністю відсутній ризик розмноження бактерій і пилових кліщів.
  • Морські водорості – натуральний матеріал, підвищують імунітет, так як в них збереглося багато корисних мікроелементів, а під впливом тепла від людського тіла – виділяється йод, заспокоюють нерви за рахунок приємного морського аромату.
  • Пінополіуретан – пружний, гігроскопічний, повторює вигини тіла.
  • Меморіформ – хороший наповнювач на основі пінополіуретану, надійний, пенообразний, з осередками, схожими на пружинки.
  • Меморілатекс – еластичний, має структуру сот, не сприйнятливий до перепадів температури.
  • В’язкоеластичний піна – інноваційний матеріал, максимально комфортний для хребта.
  • Сизаль – натуральний, міцний, витримує сильні навантаження.

Є ще десятки різних синтетичних і натуральних наповнювачів для матраців. Лікарі ортопеди рекомендують вибирати піну з «ефектом пам’яті», яка приймає форму тіла людини. Врахуйте, якщо ви часто погано або неспокійно спите і ворочаєтеся, то такий наповнювач вам не підійде, краще взяти більш жорсткий.

Акції
Консультація ортопеда-травматолога у «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Консультація у ортопеда-травматолога в «Ортодок»
Київ, Бульварно-Кудрявська вулиця, 33Г
-40%
500 грн
299 грн
Показати всі
10 акцій

Читайте також: Користь масажу для тіла

Висота матраца

Висоту підбирають відповідно до розмірів висоти боковини ліжка. Середні значення товщини безпружинного матраца від 24 до 25 см. Пружинні – 20-22 см, але існують унікальні елітні моделі з висотою близько 50 см. Також, потрібно враховувати, що чим більше вага, тим вищий потрібно купувати матрац.

Тонкі матраци від 2 до 10 см в основному використовують на диванах або в похідних умовах.

Читайте також: Як швидко заснути

Ширина матраців

Стандартні розміри матраців такі:

  • Односпальні – 80-90 см.
  • Полутораспальні – 120 см.
  • Двоспальні – 140,160,180, 200 см.

Довжина варіюється від 190 до 200 см.

Дитячий матрац в ліжечко зазвичай досягає розмірів 60х120 см або 70Х140 см.

Дитячий матрац
Дитячий матрац

Вибирайте розміри відповідно до вашого ліжка. Пам’ятайте, що для комфортного сну довжина матраца повинна бути мінімум на 15 см більше, ніж зріст людини. При бажанні завжди можна замовити матрац за індивідуальними розмірами і навіть змінити стандартну форму, якщо вам потрібно укомплектувати спальне місце для ліжка-подіуму.

Читайте також: Як перестати сутулитися

Ефект «зима-літо»

Звертайте увагу, чи є функція «зима-літо» в обраному вами матраці. Багато хто подумає, що це своєрідний маркетинговий хід. Але ті, у кого матраци саме з такою функцією не дадуть збрехати: це реально корисна річ, особливо, якщо ви купуєте матрац для дитини. Ефект «зима/літо» означає, що одна сторона чохла матраца прошита вовняним шаром, а друга – бавовняним. Шерсть добре утримує тепло і не дає тілу мерзнути, що особливо актуально з настанням холодів. Бавовна забезпечує відмінну циркуляцію повітря і не дає тілу потіти дажу в саму високоградусна спеку. Тому на «бавовняному боці» найзручніше спати влітку. Просто вчасно міняйте бік матраца, і ви відчуєте різницю ефектів.

Матрац – придбання не з дешевих. Щоб він прослужив довше і радував вас своєю чистотою, захистіть його від забруднень за допомогою наматрасника. Він, безумовно, підвищує вартість матраца, але повірте, це того варто. Наматрасник можна легко і бюджетно випрати навіть в пральній машинці, і вдаватися до комплексної хімчистки раз в 1-2 роки.

Наматрасник
Наматрасник

Читайте також: Чому болить голова і що робити

Як зрозуміти, що матрац обраний правильно?

Буває, що перший час після покупки нового матраца під час сну присутній легкий дискомфорт. Не переживайте: якщо матрац підібраний правильно, протягом декількох тижнів ви звикнете до нового спального місця.

Добрий матрац – якісний сон
Добрий матрац – якісний сон

Якісний сон – запорука відмінного самопочуття на весь день. Сподіваємося наші рекомендації допоможуть підібрати ідеальний матрац і ви будете прокидатися бадьорим і відпочилим. Якщо є питання, задавайте в коментарях, ми з радістю відповімо і допоможемо з вибором.

4 коментарів
  • Даша

    Вибір матраца – справа індивідуальна. Перш за все, потрібно врахувати своє тіло та власні очікування та вподобання. Матрац, який підходить іншим, не обов’язково забезпечить добрий сон для вас.

    • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

      Доброго дня, Дарино. Так, згодні, при виборі матрасу має бути індивідуальний підхід, із врахуванням його жорсткісті, типу конструкції, якості пружин – для пружинних варіантів, матеріалу наповнювача – для безпружинних. А якщо маєте проблеми зі спиною, хребтом – краще перед покупкою проконсультуватися з лікарем ортопедом. Дякуємо, що читаєте наш блог :)

  • Яна

    Ортопедичний матрац це дуже важливо, особливо для дитини, адже в неї формується спинка та постава. Ми обрали матрац з самого народження від Sonto – без пружин, всі тканини гарної якості і мають дві сторони.

    • Наталья Лукьяненко

      Доброго дня, Яно. Дуже вдячні, що читаєте наш блог та ділитися власним досвідом.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *