Як кататися на лижах: техніки, відео, уроки для новачків

Катання на гірських лижах — один із найпопулярніших зимових видів спорту серед українців. І на те є низка причин. По-перше, сприяють природні умови та маса гірськолижних курортів на Буковелі чи Закарпатті. По-друге, почати може кожен: у будь-якому віці та з будь-якою фізичною підготовкою. Якщо ви давно хотіли, але ніяк не наважувалися, BlogPokuponTeam крок за кроком допоможе правильно навчитися лижній їзді, щоб уникнути серйозних травм та отримувати задоволення від процесу.

Акції
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Від 2 ночей відпочинку в готелі «Новий» у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 7Б
-25%
2400 грн
1799.0 грн
Показати всі
23 акцій

Читайте у нашому огляді:

Підготовка: що потрібно знати новачкові

Безперечно, найлогічніший спосіб навчитися кататися на лижах — знайти хорошого інструктора. Обов’язково поцікавтеся його досвідом та попросіть продемонструвати техніку катання. Найкраще звертатися по рекомендаціях знайомих, яких він вже навчив, або знайти тренера у гірськолижній школі на курорті, де відпочиваєте. Якщо з якоїсь причини у вас немає можливості працювати з інструктором, пробуємо навчитися самостійно.

Одна з помилок новачків, що вміння кататися на сноуборді чи ковзанах стане в нагоді. На жаль, незважаючи на певні загальні засади, фізичні відчуття кардинально різні. Хороша фізична підготовка буде доречною, але і вона не обов’язкова.

✅ Насамперед потрібно знайти відповідне місце. Це може бути гірськолижний курорт або гірка у вашому місті (подумайте, що є поблизу). Бажано щоб це був більш пологий схил. Якщо вище ніж 2-3 метри, то краще — з підйомником, інакше нагору доведеться забиратися пішки, а в лижних черевиках це дуже нелегко.

✅ Не варто пробувати кататися на самоті. Все-таки лижний спорт — травмонебезпечний, і краще, щоб поряд хтось знаходився. Навіть якщо ця людина не вміє кататися, вона зможе за вами простежити та допомогти у разі неприємної ситуації.

✅ Що стосується спорядження, то повний комплекс екіпірування та спорядження варто купувати тільки тоді, коли ви впевнені в тому, що вам подобається кататися на лижах і це не швидкоплинне захоплення. Для першого разу краще орендувати все у пункті прокату спорядження: лижі, палиці, черевики, шолом, маску та спеціальні рукавички (захистять руки у разі падіння), а також при необхідності захист у вигляді наколінників та налокітників.

Екіпірування для гірськолижної їзди включає безліч предметів
Екіпірування для гірськолижної їзди включає безліч предметів
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
222 акцій

Вчимося їздити — правила для лижників-початківців

Починати освоювати основні засади катання потрібно поступово. Почнемо із головного!

Стійка

Правильна техніка лижної їзди починається зі положення тіла. Але багато новачків забувають про це, як тільки лижі починають їхати — логіка вимикається, паніка вмикається і ти просто намагаєшся «вижити». Адже саме правильна поза є запорукою швидкого освоєння ключових принципів гірськолижного катання.

Чому стійка така важлива? Правильне положення забезпечує рівномірний розподіл навантаження, дозволяючи тримати рівновагу та контролювати хід лиж.

Занадто відхилившись назад — почнете розганятися і втрачати контроль над задньою частиною лиж. Змістили центр тяжіння вперед — зможете загальмувати, але без необхідного контролю спереду. Загалом ваше тіло має завжди бути перпендикулярно схилу, незалежно від його крутості. Тепер про інше:

  • передня частина гомілки повинна упиратися в язичок черевика;
  • коліна зігнуті, згин у колінах повинен бути трохи більше 90 градусів;
  • сідницями начебто хочете сісти на п’яти, але не присідайте занадто низько і не відводьте таз далеко назад, інакше ви не зможете контролювати лижі;
  • палиці тримайте на рівні грудей перед собою, злегка розставленими в сторони;
  • плечі опущені і завжди розгорнуті точно до схилу.

Правильну стійку в сучасній техніці карвінг дивіться у відео:

Акції
Знижка 30% на ковзанку в ТРЦ Dream
Київ, Оболонський проспект, 1Б
-30%
0 грн
14 грн
Показати всі
1 акцій

Вчимося падати

Хоч як дивно це б не звучало, але саме з цього починаються всі уроки гірськолижного спорту. Особливо важливо пояснити цей аспект дітям. Адже навіть професійні лижники не обходяться без падінь. І щоб легко відбутися, потрібно навчитися падати правильно. Якщо ви вже освоїли основні принципи стійки на лижах, то нічого складного в цьому не буде.

Якщо під час катання відчуваєте, що втратили контроль над лижами і ось-ось впадете, намагайтеся розвернутися боком до схилу та завалитися на бік. В яку сторону повернулися — на ту і падаємо. Лягайте на сніг починаючи з стегна, ніби ви хочете сісти і відпочити посеред спуску.

При падінні спиною назад або головою вперед дуже високий ризик отримати серйозну травму. Але правильна техніка мінімізує шкоду до пари синців або зовсім залишитесь неушкодженим.

Акції
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, Голосіївський проспект, 98/2
-40%
0 грн
15.0 грн
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, «Перемога» парк (Князя Романа Мстиславича вулиця)
-40%
0 грн
15 грн
Показати всі
52 акцій

«Плуг»

Перший етап освоєння лижної їзди — спуск плугом. Суть техніки полягає в тому, щоб зводити передні кінці лиж один до одного, а задні розводити подалі. Таке положення під час катання не дає лижам розігнатися і вам легше контролювати швидкість. Однак «плуг» годиться тільки для перших спусків, коли ви намагаєтеся відчути лижі і зрозуміти принципи їх пересування. Не варто звикати до такої методики, оскільки потім буде складно перевчитися.

«Плуг» гарний для початку, але далекий від ідеальної техніки
«Плуг» гарний для початку, але далекий від ідеальної техніки

Зворотний «плуг» (задні кінці разом, передні — нарізно) дозволяє підніматися на лижах нагору, утворюючи за вами візерунок ялинкою. Також можна підніматися боком, по черзі переставляючи нижню та верхню лижі.

Подолання схилів «ялинкою»
Подолання схилів «ялинкою»
Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

Виляння

Поки ви ще в «плузі» починайте пробувати виляти. Повноцінні повороти ще не вийдуть, але відчути, як працює техніка на поворотах, потрібно вже зараз. Плавно спрямовуйте лижі по дузі з боку в бік. Від вас потрібна уважність, акуратність, систематичність дій та плавна траєкторія катання. Влийте себе в потік з іншими лижниками, адже непередбачувана поведінка може завадити їм кататися на схилі та призвести до зіткнення.

Перші спроби повертати на безпечному схилі у відео:

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
73 акцій

Повороти

Важливо, щоб схил, на якому вправляєтеся, був досить пологим, і лижі не розганялися. Як тільки ви почнете набирати швидкість — техніці кінець, а травм не уникнути.

Щоб навчитися добре робити повороти, використовуйте палиці. Якщо хочете повернути праворуч, легенько вставте правий палку у сніг і об’їдьте її. Зупиніться на секунду впоперек схилу, постарайтеся в кінці повороту поставити лижі паралельно, а не плугом. Тепер зробіть те саме вліво. Головне — не поспішайте. Набрати швидкість ви завжди встигнете, але правильна їзда потребує дисципліни та тренувань.

Лижнику-початківцю краще спочатку уникати крутих поворотів
Лижнику-початківцю краще спочатку уникати крутих поворотів
Акції
Карбоновий пілінг обличчя та шиї у «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
1000 грн
499.0 грн
До 3 сеансів пілінгу обличчя у «Dali Deluxe»
Київ, Перемоги проспект, 22
-58%
400 грн
299.0 грн
Показати всі
59 акцій

Ставимо лижі паралельно

Коли ви вловили принцип поворотів, можна поступово вирівнювати лижі паралельно один одному. Запам’ятайте, надалі вони завжди повинні бути паралельними.

Як вже було сказано вище, почніть із вирівнювання лиж у паузах між поворотами. Принцип у тому, що завершуючи поворот, ви стоїте боком до схилу і одна лижа їде вище за іншу. Щоб контролювати своє становище, завжди переносіть вагу на нижню лижню (якщо ви повертали праворуч, то внизу виявиться ліва лижа, якщо ліворуч — права).

Поступово починайте вирівнювати лижі вже на вході в поворот. Якщо робите все правильно і спираєтеся на нижню лижню як треба, то зможете контролювати свій хід і не розганятися швидше, ніж хотілося б.

На даному етапі не варто боятися їздити по пагорбах — це покращить контроль ходу лиж. Адже об’їжджаючи їх, ви по суті їздите лижною трасою досвідчених спортсменів, тобто вже готовою траєкторією. Але дотримуйтесь помірної швидкості, щоб бугор не перетворився на трамплін.

Перехід з «плугу» до паралельних лиж

Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

Коли ви відчуєте себе впевнено, то перестанете замислюватися про те, що і як робити, а просто будете отримувати задоволення. На цьому етапі можна починати практикуватися на крутіших схилах. Але одразу переїжджати з простих трас на круті спуски або розганятися до неконтрольованої швидкості новачкові не варто, все має відбуватися поступово.

Упор на нижню лижу — це класика, сучасний професійний гірськолижний спорт вже не такий категоричний у цьому питанні, особливо при швидкій їзді на швидкісній трасі. Як міняти свою техніку та яке підібрати спорядження, ви почнете розуміти з досвідом. Але пам’ятайте, суть будь-якої техніки їзди — повний контроль над лижами, а отже, безпека, ваша та оточуючих.

Не варто вчити кататися дитину, якщо ви самі лише починаєте.
Краще звернутися до досвідченого інструктора
Не варто вчити кататися дитину, якщо ви самі лише починаєте.
Краще звернутися до досвідченого інструктора

Така покрокова інструкція дозволить швидко освоїти гірські лижі самому та навчити кататись дитину. На лижі дітям можна пробувати ставати вже з трьох років, але тут важливо самому добре кататися і завжди бути поряд із дитиною. У ранньому віці діти ще не усвідомлюють всієї небезпеки і можуть розганятися до божевільної швидкості.

Відео про те, як їздять професійні спортсмени:

Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у Brotherhood
Київ, Сергія Набоки вулиця, 12
-40%
300 грн
199.0 грн
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Sharp»
Київ, Лаврська вулиця, 4
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
15 акцій

Де в Україні покататися на гірських лижах

Найприємніше, що може статися з любителями і бажаючими навчитися лижній їзді — це відпочити на гірськолижному курорті або цілий день покататися в заміському комплексі.

Уроки гірськолижної їзди від інструктора
Уроки гірськолижної їзди від інструктора

В Україні лижний сезон розпочинається вже з початку грудня. Якщо не хочете їздити по горбах, важливо вибирати комплекси з трасами, які регулярно обслуговуються, зачищаються та вирівнюются ратракам.

Якщо шанувальники фрірайду їздять переважно у гори Драгобрата, то для початківців ідеально підійдуть:

  • Буковель у Поляниці. Найбільший та розвинений гірськолижний курорт Карпат. Загальна кількість трас — 67, кількість підйомників — 17, Ski-pass та маса зимових розваг. Як справи зі снігом і катанням легко відстежити онлайн по веб-камерах.
  • Яремче — колоритне гуцульське містечко з невеликими і пологими трасами для початківців. Завдяки знижкам Покупона до 30% забронювати готель можна дешевше.
  • Славське — найстаріший гірськолижний курорт України у Львівській області. Гарний рівень сервісу, великий вибір трас та відносно бюджетні ціни. У зимовий сезон крім ужгородського поїзда працює швидкісний рейс інтерсіті «Бойківський експрес» (IC+ 745/746 K). Також до Славського з Києва можна доїхати машиною трасою Е40 до Львова, а потім завернув на Е471 за 8,5 години.
  • Трускавець — знаменитий оздоровчий курорт із непоганим потенціалом для катання на лижах. За 5 км від здравниці знаходиться найближчий гірськолижний курорт «Буковиця», де досвідчені інструктори швидко зможуть навчити стояти та правильно їздити.
  • Мигово — найзатишніший курорт України у Чернівецькій області найкращий гірськолижний комплекс на Буковині. Тут і тренувальний майданчик для новачків, і лижна школа, і прості сині траси для початківців, і доступні ціни на проживання завдяки знижкам від Покупона до 45% ??.
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Невеликі лижні комплекси в містах та передмісті

Якщо хочете повчитися їздити самостійно та поблизу, візьміть на замітку кілька доступних локацій у містах та областях України.

Протасів Яр

Повноцінна лижна траса у серці столиці.
Повноцінна лижна траса у серці столиці.

Розташування: Київ, вул. Протасів Яр, 23А
Кількість трас: 2
Загальна тривалість трас: 800 м

Карта проїзду:

Goloseev Ski Park

Непримітний схил для спуску на лижах посеред Голосіївського лісу.
Непримітний схил для спуску на лижах посеред Голосіївського лісу.

Розташування: Київ, вул. Генерала Родимцева, 6
Кількість трас: 1
Загальна тривалість трас: 500 м

Карта проїзду:

Читайте також:
Популярні гірськолижні курорти України
Де покататися на лижах у Києві
Буковель – траси, пам’ятки, розваги
Драгобрат – мекка фрірайду
Стильні зимові дизайни манікюру
Які аналізи потрібно здавати щороку
Куди піти з дитиною у Києві
Зимові пілінги для обличчя
Як навчитися кататися на сноуборді
Найатмосферніші ковзанки Києва
Де покататися на ковзанах у Львові

А ви вже намагалися ставати на лижі? Діліться успіхами та ставте питання щодо техніки катання, спорядження та кращих курортів у коментарях.

4 коментарів
  • Эдуард

    Вы говорите, что умение кататься на лыжах и сноуборде нигде не пригодится. В корне не согласен. Если человек нехило взялся осваивать такие виды спорта, то эта штука помогает прокачать оперативное мышление, улучшить координацию и скорость реакции. Занятие такими видами спорта опасно, но очень ценно для интеллекта.

  • Сандра

    я очень боялась учиться кататься. муж мой любит это дело, но сказал учить не будет, наняли профессионального инструктора. азы я поняла и могу довольно сносно кататься на невысоких склонах или по равнине, но на высокие под дулом пистолета не полезу

  • Семен Титов

    в свое время учился кататься на лыжах в Вышгоре. в статье описано все очень похоже, с инструктором мне очень повезло. правда сейчас ленюсь и не тренируюсь. статья вдохновила вспомнить о давнем увлечении. осталось только зиму со снегом дождаться

  • Lilou2209

    Собираемся после нового года с друзьями в Карпаты, я буду кататься в первый раз (ну не считая пары раз в детстве во дворе), очень боюсь. но надеюсь все получится. забронировали уютный коттедж в яблонице, уже так жду уютные вечера перед камином

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *