Новорічні салати: найсмачніші та найпростіші рецепти на святковий стіл
На Новий рік заведено збиратися великою родиною або веселою компанією за святковим столом, тому господині завжди намагаються приготувати щось смачненьке, оригінальні салати традиційно прикрашають новорічний стіл.
BlogPokuponTeam зібрала найкращі сучасні рецепти, які дуже просто приготувати вдома. Легкі, ситні, цікаві та незвичайні – ці неймовірно смачні салати варто скуштувати. Отже, гортайте нашу добірку простих рецептів із фотографіями, запасайтеся продуктами заздалегідь, або замовляйте на Новий рік 2024 страви з ресторанів з доставкою додому та знижками від Покупону до 60%.
10 акцій
1. Салат-закуска «Ялинка»
Святковий вигляд та низька калорійність – ось основні якості цього зеленого салату без майонезу. Приготувати його простіше, а головна фішка в ньому – дизайн, через який він і отримав свою назву.
Що знадобиться:
- 1-2 великих огірки;
- 5-6 томатів чері;
- 150-200 г фети;
- Пара гілочок свіжого базиліку.
Як робити закуску:
- Огірки ріжемо кружальцями.
- У кожному кружечку вирізаємо квадрат і туди вкладаємо шматочок сиру фета.
- Огірки з фетою викласти на дошку пірамідкою у формі ялинки.
- Зверху прикрасити листочками базиліку та половинками жовтих чи червоних помідорів чері.
- Посипати сіллю та соком лайма, а верхівку ялинки прикрасити зірочкою, вирізаною з жовтого болгарського перцю.
- В основі пірамідки викласти стовбур із фети.
5 акцій
2. Салат з грушею та блакитним сиром
Полюбляєте пікантні салати? Тоді цей вишуканий рецепт порадує вас та ваших гостей – справжній делікатес! Поєднання груші та блакитного сиру – справді райське задоволення, до того ще й дуже корисне.
З чого готувати:
- 70 г листя руколи;
- 70 г сиру горгонзола;
- Велика жменя волоських горіхів;
- 1-2 груші.
Інгредієнти для заправки:
- 3 ст.л. оливкової олії;
- 1 ст.л. олії волоського горіха;
- 1 ст.л. бальзамічного оцту;
- 1 ст.л. лимонного соку;
- 1 ст.л. діжонської гірчиці;
- 1 ч.л. меду;
- Щіпка солі та перцю.
Покроковий рецепт:
- Змішуємо усі інгредієнти для заправки.
- Груші миємо, нарізаємо навпіл і ріжемо тонкими скибочками.
- Горіхи трохи підсмажити на сухій пательні.
- Інгредієнти для салату викладаємо на тарілку та поливаємо заправкою.
- Смачного!
3. Пісний салат з хурмою та зернами гранату
Для тих, хто віддає перевагу пісним рецептам, цей яскравий салат стане справжнім порятунком. Він виглядає красиво та святково, а смаком нагадує про сонячне літо з його буянням фарб та соковитих дарів природи.
Інгредієнти для салату:
- 1-2 великі хурми (бажано щільні, хрусткі сорти Шарон або Корольок, щоб не вийшло ефекту в’язкості);
- Зерна із 1 великого гранату.
- 250 г зелені на ваш смак (руккола, айсберг, кейл тощо);
- Жменя волоських горіхів;
- Невелика жменька гарбузового насіння.
Заправка:
- 2-3 ст.л. оливкової олії;
- 1 ст.л. лимонного соку;
- Сіль і перець за смаком.
Як приготувати:
- Хурму нарізаємо скибочками, виймаємо із гранату зерна.
- В окремій ємності змішуємо олію, лимонний сік, сіль та перець.
- Всі інгредієнти (хурма, зерна, рукола, горіхи та гарбузове насіння) з’єднуємо у великій мисці.
- Заправку додаємо до салату та акуратно перемішуємо.
88 акцій
4. Салат із креветками, манго та авокадо
Ще один цікавий рецепт із ноткою екзотики, який вам безсумнівно захочеться повторити і після новорічної ночі. Ніжне авокадо у поєднанні з креветками та соковитим солодким манго – ідеальне комбо для святкової закуски.
Що знадобиться:
- 200 г очищених креветок (враховуйте, що після чищення креветки втрачають у вазі, тому купуйте із запасом);
- 100 г руколи (можна замінити сумішшю салатів);
- 1 авокадо;
- 1 манго;
- 80 г волоських горіхів.
Інгредієнти для заправки:
- 2 ст.л. оливкової олії;
- 1 ст.л. лимонного соку;
- 1 ст.л. жидкого меду;
- Сіль та мелений чорний перець за смаком.
Як готувати:
- Робимо заправку: в окремій ємності змішуємо олію, лимонний сік, мед, сіль та перець, ретельно збиваємо вилкою. Якщо мед зацукрився, попередньо розтопіть його в мікрохвильовій печі або на водяній бані і остудіть.
- Креветки покласти в киплячу підсолену воду і варити 2-3 хвилини. Відварені креветки остудити та очистити.
- Рукколу вимити та просушити.
- Волоські горіхи ретельно промити і прожарити на сухій сковороді.
- Відбираємо манго та авокадо – кожен плід має бути стиглим, але не сильно м’яким, і при натисканні злегка пружинити.
- Манго очищаємо від шкірки, розрізаємо навпіл, видаляємо кісточку та нарізаємо скибочками.
- Авокадо ріжемо навпіл, кісточку також видаляємо, знімаємо шкірку. М’якуш нарізати невеликими скибочками і відразу збризкати соком лимона, щоб плід не потемнів.
- На таріль викладаємо руколу, креветки, авокадо, манго та волоські горіхи, додаємо заправку і відразу подаємо до столу.
5. Салат «Новорічний вінок з кальмарами та креветками»
Легкий, простий у виконанні салат до новорічного столу без майонезу з кальмарів та креветок, з помідорами черрі та маслинами в якості акцента. Родзинка цієї страви – у заправці, добре збалансованому низькокалорійному соусі з петрушки та часнику.
Інгредієнти:
- 200 г кальмари, попередньо розморожені;
- 150 г креветки;
- 80-100 г листя салату, рукола;
- 15-20 шт. маслини чорні;
- до 10 стиглих плодів помідорів чері.
Для заправки:
- 2 зубчики часнику;
- петрушка половина пучка;
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- 1 ч.л. цукор;
- 1 ст. л. сік лимона;
- 5 ст.л. рослинна олія.
Покроковий рецепт:
- Морепродукти відварити: кальмари – не більше 1 хвилини, креветки – 3 хв. Дати охолонути. Кальмари нарізати тонкими кільцями, більші креветки можна розрізати вздовж на 2 частини, дрібні залишаємо цілими.
- Соус: максимально дрібно нарізати петрушку та часник, додати цукор, суміш розтерти в кашку. Помістити отриману суміш у ємність, змішати з олією, соком лимона та соєвим соусом. Перемішати.
- Черрі розрізати навпіл чи четвертинки.
- Подача – на великій плоскій тарілці: у центрі поставити маленьке блюдце або склянку і навколо неї викласти листя салату, морепродукти, помідори, маслини, додати руколу. Полити зверху соусом, попередньо ретельно перемішаним.
Любите готувати та дивувати близьких оригінальними стравами? Тоді кулінарні майстер-класи онлайн від шеф-кухарів – це те, що вам потрібно.
82 акцій
6. Святковий салат з хурмою та хамоном
Оригінальний смак, легкість приготування і нічого шкідливого – те, що треба для святкового столу.
Інгредієнти:
- 90 г мікс зелені;
- 100 г хамону;
- 15 шт. помідорів чері;
- 50-70 г горгонзоли або будь-якого іншого сиру з насиченим смаком;
- 1 хурма середнього розміру;
- 30 г подрібнених горіхів;
- Оливкова олія та бальзамічний соус.
Покроковий рецепт:
- На таріль викладаємо зелень у формі віночка (для зручності поставити в центр щось кругле, потім прибрати).
- Черрі помідори ріжемо навпіл, викладаємо по колу.
- Розкладаємо хамон та шматочки сиру.
- Хурму нарізати спочатку кільцями, потім четвертинками і додати до салату.
- Горіхи трохи обсмажуємо, подрібнюємо, викладаємо на салат.
- Поливаємо оливковою олією та бальзамічним соусом.
7. Оригінальний салат з язиком
Інгредієнти:
- 1 відварений яловичий або свинячий язик;
- 3 шт. картоплі;
- 3 шт. солоних огірків;
- 1 ст. л. консервованого хрону (білого);
- 2 ст. л. майонезу;
- 100 г оливок без кісточки.
Покроковий рецепт:
- Картоплю відварюємо, очищаємо від шкірки, нарізаємо дрібними кубиками.
- Відварений очищений язик ріжемо на такі ж шматочки, що і картопля, і відправляємо до неї в миску.
- Оливки та огірки нарізаємо кубиком, трохи дрібніше, ніж язик та картопля.
- З’єднуємо всі інгредієнти в мисці та заправляємо майонезом.
- Для пікантності та оригінального смаку додайте до салату ложку хрону.
- Поперчити та посолити за смаком.
32 акцій
8. Салат «Новорічний ананас»
Багато хто любить салати з ананасів та курки, і не дарма. Ананас чудово поєднується з сиром, куркою, яйцями, кукурудзою, пекінською капустою та багатьма іншими продуктами, має кисло-солодкий смак, тому салати з цим екзотичним фруктом такі популярні на святковому столі.
Інгредієнти:
- 2 цибулини;
- ½ ст. ложки оцту 9%;
- ½ ч. ложки цукру та солі;
- 300 г відвареного курячого філе;
- 150 г консервованого чи свіжого ананасу;
- 150 г маринованих або смажених печериць;
- Кілька столових ложок майонезу.
Покроковий рецепт:
- Нарізати цибулини півкільцями, обдати окропом, злити воду і замаринувати в оцті із сіллю та цукром.
- Нарізати курку та ананас кубиками середньої величини, печериці розділити навпіл або на чотири частини.
- Додати цибулю, попередньо віджавши маринад, майонез, перемішати та прибрати в холодильник на 30 хвилин.
9. Салат «Новорічний сюрприз» з крабовими паличками
Цей салат – справжній сюрприз для ваших гостей. Основний інгредієнт – обсмажена картопля – приємно поєднується зі смаковими нотками морепродуктів, пікантністю шинки та свіжістю огірка.
Для цього рецепту вам знадобиться:
- 1 свіжий огірок;
- 100 г шинки;
- 100 г крабових паличок;
- 2 картоплини середнього розміру;
- 1 шт. яблуко;
- 100 г консервованого горошку;
- 3 ст. л. майонезу;
- Рослинна олія;
- Сіль за смаком;
- Листя салату та зелень для прикраси.
Як готувати:
- Очищену картоплю нарізати соломкою, просушити за допомогою серветки, обсмажити в олії а-ля фрі.
- Нарізати соломкою шинку, краби, яблуко та огірок. Змішати із майонезом, додати горошок.
- Перед подачею на новорічний стіл додати картоплю, викласти в салатницю з листям салату, посипати зеленню.
30 акцій
10. Картопляний салат із тунця з яйцем
Незвичайний, але простий і швидкий у приготуванні новорічний салат з тунцем, відвареною картоплею та соусом айолі від Євгена Клопотенка. Усі інгредієнти дуже гармонійні у своєму смаковому поєднанні. Виходить оригінальна страва, яку легко можна приготувати і на свято, і в будні.
Для салату знадобиться:
- 3 картоплини;
- 1 банка консервованого тунця у власному соку;
- 100 г зеленого горошку (попередньо розмороженого);
- петрушка, сіль, мелений чорний перець за смаком.
Заправка – соус айолі:
- 2 зубчики часнику;
- 1 ч. л. гірчиці;
- 2 яєчні жовтки;
- Сіль – кілька щіпок;
- Сік половинки лимона;
- 100 мл оливкової олії.
Покроковий рецепт:
- Картоплю відварити у шкірці. Остудити, почистити та нарізати великими кубиками.
- Петрушку помити, просушити та дрібно нарізати. Скласти в ємність, змішати з порізаною картоплею та зеленим горошком.
- Скибочки тунця дістати з банки (рідину попередньо злити), додати в ємність з іншими інгредієнтами, трохи посолити, перемішати.
Соус айолі:
- Часник дрібно посікти, змішати у ступці або ємності блендера з 2 щіпками солі. Додати жовтки, перемішати товкачем або блендером.
- Додати гірчицю, знову перемішати.
- Не перестаючи збивати, тонкою цівкою влити оливкову олію.
- Додати сік лимона та збити.
Перед тим як подати салат до новорічного столу, ще раз перемішайте і посипте його щойно змеленим чорним перцем, а зверху полийте соусом.
74 акцій
11. Салат «Тіффані» з виноградом та куркою
Салат з куркою та сиром шарами, має вишуканий та оригінальний смак завдяки пікантному інгредієнту – винограду.
Інгредієнти:
- 2 курячі грудки;
- 4-6 курячих яєць;
- 200 г твердого сиру;
- 500 г винограду без кісточок;
- 1 ч. л. карі;
- сіль за смаком;
- 100 г мигдалю;
- Рослинна олія;
- Зелень петрушки.
Покроковий рецепт:
- Курячі грудки відварити до готовності, розділити на волокна.
- На розігріту сковороду налити 2-3 ст. л. олії. Викладаємо курку, солимо і додаємо каррі. Обсмажуємо на середньому вогні близько 5-7 хвилин.
- Відварюємо яйця (8-10 хвилин), очищаємо та натираємо на великій тертці.
- Натираємо твердий сир.
- Мигдаль обсмажити і дрібно нарізати.
- Виноград промити, просушити від зайвої води, нарізати навпіл.
- На тарілі майонезом формуємо контур виноградного грона.
- Викладаємо салат шарами, кожен шар посипаємо мигдалем і змащуємо майонезом.
- Перший шар – половина курки, другий шар – половина яєць, третій шар – половина сиру, потім повторюємо шари.
- Верхній шар сиру горіхами не посипаємо та не змащуємо майонезом.
- Виноградинки вмокуємо у майонез і викладаємо поверх сиру.
- Прикрашаємо салат зеленню і залишаємо в холодильнику настоятися 2-3 години.
12. Новорічний салат з креветок та авокадо
Дуже простий, легкий дієтичний салат, який урізноманітнить ваш новорічний стіл. Насичений, збалансований смак цієї страви без майонезу порадує тих, хто стежить за здоров’ям та любить побалувати себе корисностями.
Склад:
- 450 г відварених очищених креветок;
- 3 невеликі лайми або лимони (видавити сік);
- Авокадо – 2 стиглі плоди (очистити від шкірки, прибрати кісточку);
- 1 свіжий огірок;
- 3 томати середнього розміру;
- 1 цибулина (дрібно нарізана);
- Кінза – за смаком, теж подрібнити.
Як готувати:
- Креветки нарізати, скласти в салатник, полити лимонним або лаймовим соком, перемішати.
- Помідори, огірок, авокадо нарізати кубиками.
- Огірок додати в миску з креветками, змішати з помідорами та дрібно нашаткованою цибулею.
- Додати в салат авокадо та кінзу. Все змішати. Готово!
6 акцій
13. Новорічний салат «Капрезе» без майонезу
Простий і водночас вишуканий салат, який прикрасить ваш святковий стіл – новорічний «Капрезе» у вигляді вінка. Він не просто смачний, але й дуже корисний, тому що до його складу не входить майонез, а в якості заправки використовується цінна для здоров’я оливкова олія. Любителям італійської кухні такий салат особливо сподобається.
Вам знадобляться:
- Близько 100 г міні-моцарелли;
- 15 томатів чері та/або коктейльних;
- 3 гілочки зеленого базиліка;
- 1-1,5 ст. оливкової олії;
- 3 чи трохи більше ч.л. соусу песто;
- 0,3-0,5 банки маслин;
- Бальзамічний оцет – до смаку.
Покроковий рецепт:
- Вимити та обсушити помідори та гілочки базиліка.
- Викласти на плаский круглий таріль листочки базиліка по колу, потім розкладіть томати – цілі або половинки.
- До базиліку та томатів додати кульки міні-моцарелли, маслини та соус песто невеликими гірками.
- Збризкати салат оливковою олією та бальзамічним оцтом. Смачного!
14. Салат «Граф»
Оригінальний і ситний салат, що зовні нагадує торт, стане хітом вашої новорічної ночі. Він не тільки дуже смачний та незвичайний, але ще й гарний візуально.
Інгредієнти:
- 100 мл води;
- 100 г консервованого горошку;
- 2 картоплини;
- 2 курячі стегна;
- 35 г фіолетової цибулі;
- 120 г майонезу;
- 50 г волоських горіхів;
- 5 г свіжої петрушки;
- 120 г буряків;
- 30 мл 9%-ного оцту;
- 50 г в’яленого чорносливу;
- 3 курячі яйця.
Як приготувати:
- Фіолетову цибулю чистимо і нарізаємо невеликими кубиками.
- Воду доводимо до кипіння, додаємо оцет. Отриманим маринадом заливаємо цибулю та залишаємо на 10 хвилин, після чого відкидаємо цибулю на сито, а маринаду даємо стекти.
- В’ялений чорнослив і обсмажені волоські горіхи нарізаємо шматочками.
- Яйця відварюємо круто, чистимо, білки відокремлюємо від жовтків. Жовтки потрібно розім’яти, натерти білки на великій тертці.
- Відварюємо картоплю в мундирі, охолоджуємо, чистимо і натираємо на великій тертці.
- Курячі стегна також відварити, охолодити та нарізати невеликими шматочками.
- Салат зібрати шарами. Для формування правильної форми використовуємо спеціальне кільце.
- Кладемо перший шар: куряче м’ясо, 1/3 маринованої цибулі, майонез.
- Другий шар: картопля, майонез, 1/3 цибулі.
- Третій шар: натертий на дрібній тертці відварений буряк, 1/3 цибулі, майонез, горошок.
- Зверху викладаємо суміш із чорносливу з горіхами, майонезу, білків та жовтків, після чого відправляємо салат у холодильник на 1-2 години, не знімаючи кільця.
- Перед подачею на стіл зняти обручку і прикрасити салат петрушкою або кропом.
15. Салат з крабами та кукурудзою
До складу цього новорічного салату, крім крабових паличок та кукурудзи, входять варені яйця та рис. Приготування не вимагатиме від вас багато сил і часу, тому якщо шукаєте легкі рецепти до столу на Новий рік, візьміть на замітку.
Що потрібно для рецепту:
- 200 г крабових паличок;
- 140 г консервованої кукурудзи;
- 1 ст.л. сирого рису (або 2-3 ст.л. відвареного);
- 2 яйця;
- 1 щіпка солі;
- 100 г майонезу;
- 15 г зелені (0,5 пучка).
Робимо салат:
- Відварюємо рис у підсоленій воді, готовий відкидаємо на сито, остуджуємо.
- Яйця відварити круто, охолодити та дрібно нарізати.
- Дрібно нарізаємо крабові палички та зелень.
- Консервовану кукурудзу відкидаємо на друшляк і даємо стекти воді.
- Змішуємо всі продукти, заправляємо салат майонезом та ретельно перемішуємо. Перед подачею на стіл можна прикрасити зеленню.
16. Салат з печінки тріски
Класичний салат з печінки тріски – чудова закуска для святкового столу, і приготування його не забере багато часу. Проте результат перевершить усі очікування, адже цей салат і смачний, і дуже ситний.
Для рецепту вам знадобляться:
- 2 яйця;
- 1 ріпчаста цибулина невеликого розміру;
- 70 г твердого сиру;
- 1 банка консервованої печінки тріски;
- 2 ст. л. майонезу;
- 2 ч. л. винного або столового оцту;
- Сіль, мелений чорний перець – на смак.
Як готувати:
- Відварити яйця круто і остудити.
- Цибулю почистити і нарізати дрібними шматочками, зсипати в ємність і змішати з оцтом. Залишаємо суміш на 10 хвилин.
- Сир натираємо на середній чи дрібній тертці.
- Печінку тріски викласти з банки в сито і дати рідині стекти, потім перекласти в миску і розім’яти виделкою.
- Варені яйця очистити і дрібно нарізати, додати в ємність до печінки тріски разом з цибулею (попередньо віджати оцет) і тертим сиром, ретельно перемішати.
- Кладемо в суміш майонез, сіль та мелений чорний перець, знову перемішуємо і подаємо на стіл. В якості закуски можна додати скибочки підсушеного чорного хліба.
17. Салат «Цезар» на Новий рік
Цей салат всі знають і люблять, він є в меню будь-якого ресторану. Чому не доповнити ним новорічний стіл? Гості неодмінно оцінять цю популярну закуску.
Інгредієнти на одну велику порцію:
- 1 шт курячого філе;
- 5-6 шт помідорки чері;
- 1 куряче яйце або 3-4 перепелині;
- 3 шматочки білого хліба;
- Декілька великих листків салату романо або латук;
- 100 г твердого сиру (найкраще пармезан);
- 3 зубчики часнику;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- Сіль, мелений чорний перець – на смак.
Покроковий рецепт салату:
- Куряче філе обсмажуємо на олії до рум’яної скоринки, для смаку можна під час смаження додати базилік та орегано.
- Від хліба відрізати скоринки, м’якуш нарізати кубиками.
- Один зубчик часнику роздавити ножем.
- Розігріваємо оливкову олію у сковороді, кладемо туди розчавлений часник – він має віддати свій смак та аромат.
- У олії з часниковим ароматом обсмажити хліб до рум’яної скоринки, знімаємо сковороду з вогню, використаний часник викидаємо.
- Помідори ріжемо на четвертинки, салат рвемо на великі шматки.
- Половину сиру нарізати платівками для декорування салату.
- Змішуємо помідори та салат, заправляємо яєчним соусом (рецепт нижче).
- Поверх салату викласти підрум’янене філе та підсмажені в часниковій олії сухарики, прикрасити платівками сиру – і готове!
Готуємо соус:
- Кип’ятимо воду, кидаємо туди яйце і тримаємо в окропі рівно 2 хвилини, після чого розбиваємо в склянку блендера.
- Туди ж відправляємо два зубчики часнику, сіль та перець. Збиваємо до консистенції легкої піни.
- У суміш заливаємо оливкову олію, що залишилася (близько 2 ст.л.) і знову збиваємо.
- Додаємо лимонний сік.
- Половину сиру натерти на дрібній тертці та вмішати у соус.
Також «Цезар» можна приготувати із червоною рибою. Рецепт при цьому не змінюється, просто замість курячого філе візьміть слабосолону або запечену/смажену сьомгу. З цим інгредієнтом салат вийде ще більш вишуканим та витонченим на смак.
Страви, приготовлені вдома, можуть бути смачними, вишуканими та цікавими. А якщо на домашню кухню немає часу – замовте смакоту з меню у будь-якому ресторані з доставкою до новорічного столу.
Читайте також:
✔️Як зустріти Новий рік
✔️Куди поїхати на Новий рік та Різдво
✔️Новорічні вистави для дітей у Києві
✔️Кращі гірьсколижні курорти України
✔️Круті ідеї зимового манікюру
✔️Який пілінг для обличчя обрати
✔️Чим зайняти дитину на шкільних канікулах
А які новорічні салати ваші улюблені? Діліться рецептами у коментарях ?