Музеї Києва: 18 найцікавіших експозицій для дітей та дорослих

Експозиція у музеї Apple у Києві

Центр Києва наповнений не лише красивими старовинними будинками та пам’ятниками – не останнє місце серед визначних пам’яток займають музеї. Історичні, художні, сучасні – тут зібрані диковинки та інсталяції, які більше ніде не побачиш.

BlogPokuponTeam зібрала найпопулярніші, найцікавіші та незвичайні музеї столиці, які варто відвідати хоч раз кожному, а також підготувала знижки на квитки до 45%.

Акції
Знижка 50% на квиток в «Аптека-музей на Подолі»
Київ, Притисько-Микільська вулиця, 7
-50%
0 грн
10.0 грн
Квиток до музею «Становлення української нації»
Київ, Лаврська вулиця, 27
-46%
350 грн
189.0 грн
Показати всі
8 акцій

1. Становлення української нації

Інноваційний новий музей історії, де минуле йде в ногу з сучасними технологіями. На екскурсії ви ознайомитеся з багатовіковою історією української нації, побачите 25 експонатів із сюжетами та реалістичними 3D фігурами видатних особистостей України. Експозиції зроблені на основі історичних досліджень, мають наукове обґрунтування та є результатом багаторічної роботи вчених та експертів.

Вартість зі знижкою до 45% на сайті pokupon.ua: «Пільговий підлітковий» квиток для учнів та студентів – 175 грн; дорослий – 210 грн.
📍 Лаврська вулиця, 27 (вхід з вулиці Запечерна, тильна сторона Меморіалу Батьківщина-Мати)

Акції
Квиток до музею «Становлення української нації»
Київ, Лаврська вулиця, 27
-46%
350 грн
189.0 грн
Показати всі
1 акцій

2. Музей мініатюри Miniland.UA

Найбільший український залізничний макет «Miniland.UA» – мініатюрна країна, яка зображує колорит сучасної автентичної України. Команда авторів мініатюр дуже педантична, тому кожен макет виглядає максимально реалістично та деталізовано.

Завітавши до музею ви побачите такі локації як: Івано-Франківський вокзал, водяний млин, вузькоколійний вокзал у Гайвороні та інші цікаві місця України.

Ціна квитків зі знижкою 30% від Покупон: для дітей віком до 14 років – 140 грн; для дорослих – 175.
📍 Степана Бандери вулиця, 34В (РЦ «Блокбастер»)

Акції
Знижка 30% на вхідний квиток в «Miniland.UA»
Київ, Степана Бандери проспект, 34А
-30%
0 грн
15 грн
Показати всі
1 акцій

3. Аптека-музей на Подолі

Колись, у далекому 1728 році, це була перша і єдина на той час приватна аптека у Києві, відкрита Йоганом Гейтером. Справа була дуже прибутковою, адже на ліки у державній аптеці при госпіталі могли розраховувати лише військові. З другої половини XVIII століття власником аптеки стає провізор Г. Бунге, а після його смерті – син А. Буге. Сімейний бізнес працював 110 років, допоки будівлю, у якій знаходилась аптека, не продали. І лише у 1986 році аптека почала працювати вже як музей-аптека, оповідаючи всю історію становлення української фармацевтики.

У підвалі створено кілька інсталяцій: хата знахарки, келія монаха-травника, лабораторія алхіміка. Є фітобар, де подаються трав’яні настої, ніби зроблені за старовинними рецептами.

Аптека-музей у Києві на Подолі
Основний зал аптеки-музею у Києві
Перша у Києві аптека-музей
Експонати в аптеці-музеї у Києві на Подолі
Історичні речі у музеї-аптеці у Києві на Контрактовій

💰Вартість квитка: 40 грн для дорослих і 30 грн для школярів, студентів і пенсіонерів (при пред’явленні посвідчення) з урахуванням знижки 50% від Покупон.
📍 вул. Притисько-Микільська вулиця, 7 (м. Контрактова площа).

Акції
Знижка 50% на квиток в «Аптека-музей на Подолі»
Київ, Притисько-Микільська вулиця, 7
-50%
0 грн
10.0 грн
Показати всі
1 акцій

4. Національний науково-природничий музей НАН України

Музей НАНУ включає геологічну, палеонтологічну, ботанічну та зоологічну частини. Тут зібрані стародавні копалини, археологічні знахідки, наскельні «листи» з часів первісних людей, величезні скелети динозаврів та інших вимерлих тварин, невідомі рослини і ще багато цікавостей, що захоплюють дух і переносять у минуле нашої планети.

Вартість квитка: для дорослого – 160₴; для школярів, студентів та пенсіонерів – 80₴.
📍 вулиця Богдана Хмельницького, 15 (м. Золоті ворота)

Акції
Знижка до 30% на меню кухні в кафе «Паштет»
Київ, Перемоги проспект, 18
-30%
0 грн
30 грн
Знижка 40% на все меню піци в «Sunshine cafe»
Київ, Степана Бандери проспект, 26А
-40%
0 грн
30 грн
Показати всі
36 акцій

5. Експериментаріум

Музей науки і техніки – місце, де наука стає цікавою, а навчання – легким і незабутнім. Експонати музею захоплять як дорослих, так і дітей. Тут можна перевірити електропровідність предметів, запустити хмару під стелю, розібрати людину (звичайно модель 😉) на частини та багато іншого.

Експозиція «Експериментаріуму» налічує понад 300 інтерактивних експонатів присвячених механіці, оптиці, електриці, магнетизму та акустиці – беріть діток та вивчайте нове разом.

Вхід: для дітей 3-16 років – 270 грн у будні та 320 грн у вихідний день; для дорослих – 290 та 350 грн. Діти віком до 3-х років можуть відвідувати музей безкоштовно. Є знижки на пільгові категорії та сімейні пакети.
📍 Київ, Степана Бандери проспект, 6Д (м. Почайна)

Акції
До 60 хвилин гри в лазертаг у клубі «Лазерні бої»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-46%
220 грн
119.0 грн
Абонемент на робоче місце у «IC coworking»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

6. Музей Ханенків

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвара Ханенків у Києві – визначний музей світового мистецтва в Україні, справжнє місце сили і натхнення для поціновувачів творчої краси. Фонди музею налічують понад 25 000 предметів, 1000 з яких експонується постійно. У музеї регулярно проходять виставки, презентації, пізнавально-розважальні цикли, аудіо-екскурсії різними мовами.

Музей Ханенків
Музей Ханенків, Київ

💰Вартість квитків: від 25 грн для студентів і школярів та від 50 грн дорослі. 
🗓 Графік роботи: Ср-Нд 10:30–17:30.
📍 Адреса: вул. Терещенківська, 15-17.

7. «Музей медуз»

Перший в Україні і наразі єдиний Музей живих медуз у Києві, який своєю незвичністю і красою приємно вражає кожного. Його багата експозиція створена професійними акваріумістами, палко закоханими в море. Тут ви знайдете неймовірно велику колекцію цих чарівних морських створінь.

У музеї вам розкажуть багато цікавого, зокрема скільки відомих людству видів медуз мешкає на Землі, які з них смертельно отруйні, а яка медуза, взагалі, – єдина безсмертна істота на планеті.

📍Адреса: вул. Хрещатик, 7.
🎟 Вартість: 220 грн дорослий; діти до 13 років та студенти до 17 років – 180 грн; дитячий до 4-х років – безкоштовно.

Акції
Знижка 65% на набори піци від мережі «Mister Cat»
Доставка по Києву
-65%
0 грн
40 грн
Знижка 50% на піци від служби доставки «Sushitta»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-50%
0 грн
30 грн
Показати всі
20 акцій

8. Золоті Ворота

Музей «Золоті Ворота» у Києві – центральний вхід до міста Ярослава Мудрого. Багато років ворота простояли у напівзруйнованому стані, доки до 1500-річчя Києва їх не відреставрували. Не можна з упевненістю говорити про справжній зовнішній вигляд архітектурної пам’ятки, оскільки зображень Золотих Воріт XI століття не залишилося і після реконструкції деякі елементи будівлі були змінені і доповнені. Але незважаючи на це, пам’ятник-музей не втратив своєї історичної цінності і залишається однією з визначних пам’яток столиці.

Вартість квитків: для дітей та студентів – 30₴; для дорослих – 60₴.
🗓Графік роботи: влітку вхід з 10:00 до 19:30, в осінньо-зимовий період – з 10:00 до 17:30.
📍 Володимирська вулиця, 40А (м. Золоті ворота)

Акції
Знижка до 45% на гру в боулінг у клубі «Brooklyn»
Київ, Оболонський проспект, 21
-45%
0 грн
30.0 грн
Знижка 30% на гру в боулінг у «Flash bowl»
Київ, Степана Бандери проспект, 20Б
-30%
0 грн
15.0 грн
Показати всі
5 акцій

9. Музей історії України у Другій світовій війні

Музей знаходиться на території величезного Меморіального комплексу у Києві з алеєю міст-героїв та виставкою військової техніки у монументальній скульптурі Батьківщина-мати. Експозиції музею «розкажуть» про найкривавішу війну в історії людства – Другу світову, а також про нинішню – російсько-українську повномасштабну війну.

Виставки музею:

  • Обереги з війни – історія звичайних предметів, які служили талісманами для українців, які опинилися в кровопролитних соціалістичних катаклізмах ХХ століття та в сучасному вторгненні росії в Україну.
  • Україна на обкладинках світових ЗМІ. Візуальна колекція – з перших днів вторгнення в Україну на сторінках відомих світових видань зарясніли українські символи та матеріали про сміливість, боротьбу та жертовність нашого народу. Колекція налічує 96 обкладинок та відображає перебіг подій війни очима журналістів, фотографів та ілюстраторів.
  • Захисники – проект про мужніх, сталевих, хоробрих та сильних воїнів, які понад рік обороняють Україну, Європу та світ від глобального російського зла.
  • Маріупольський щоденник – історія восьмирічного хлопчика, який 100 днів виживав разом із сім’єю в окупованому місті. Записи у щоденнику чергуються радістю, болем, кров’ю та смертю… Відомий на весь світ «Маріупольський щоденник» можна почитати, побачити та послухати – музей створив анімаційний фільм, де сам хлопчик озвучує свою історію.
  • Україна-розп’яття – виставка про російсько-українську війну наших днів.
  • Мультимедійний проект «Діти» – на згадку про загиблих дітей у повномасштабній війні.
  • МультиЛіки від війни – анімаційний проект для дітей, заснований на тривожних та сумних малюнках, які музей переробив на позитивні та життєрадісні, щоб майбутнє покоління України росло з вірою у Перемогу та відчувало себе частиною згуртованого, хороброго та сильного народу бійців.

Вартість квитків: для дорослих – 50₴; школярів, студентів – 30₴.
Вартість екскурсії: 150₴ для дорослих, 100₴ – для учнів та студентів навчальних закладів України, 300₴ – іноземною мовою.
📍 Лаврська вулиця, 27 (м. Звіринецька (колишня Дружби народів)).

Акції
До 2 години прокату квадроциклів від «Kvadro_bro»
Бровари (Київська область), Молодіжна вулиця, 6
-25%
1200 грн
899.0 грн
До 2 годин прокату квадроциклів від «Wild Kvadro»
Зазим'я (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
9 акцій

10. Київ у мініатюрі

Парк-музей просто неба знаходиться на території Гідропарку. Це місце, де за 30 хвилин можна побачити весь Київ у деталях, а за годину – всю країну. У музеї безліч міні-копій найпопулярніших пам’яток, вулиць та архітектурних творінь столиці. А на локації «Україна в мініатюрі» ви «перенесетеся» до різних куточків нашої прекрасної країни та побачите деталізовані копії пам’яток Львова, Тернополя, Чернігова та інших міст.

Вартість входу: для дітей віком до 12 років – 100 грн; для дорослих – 150 грн; дітям до 3 років – безкоштовно.
📍 Броварський проспект, 9В (м. Гідропарк)

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
74 акцій

11. Музей води

Водно-інформаційний центр знаходиться у колишній водонапірній вежі, яка є частиною першого централізованого водопроводу столиці. У «Музеї води» ви дізнаєтеся все про гідросферу планети, а також про ближчі нам побутові тонкощі водопостачання та споживання. У багатьох демонстраціях є можливість взяти участь.

Вартість: дорослий – 120 грн; дитячий – 100 грн; дітям до 6 років із супроводом батьків – безкоштовно.
📍 Михайла Грушевського вулиця, 1В.

Акції
Ігрова картка з балансом до 1000 грн у Mars Park
Київ, Академіка Заболотного вулиця, 37
-40%
300 грн
179.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
164 акцій

12. Пирогово

Музей народної архітектури та побуту України знаходиться на південній околиці Києва. Пирогово – це величезна територія просто неба, де зібрані зразки архітектури практично з усіх куточків України. 275 експонатів з 16 по 20 століття включаючи церкви, млини, пасіки, хати та багато іншого. Пішки обійти весь музей займе багато часу та сил, але у весняно-літній сезон при вході зазвичай можна орендувати велосипед чи електротранспорт. Шукайте знижки на прокат велосипедів у музеї «Пирогово» на маркетплейсі знижок pokupon.ua.

Ціна входу: для дорослих – 100 грн; для школярів від 10 років та студентів – 70 грн; для школярів 6-9 років та пенсіонерів – 50 грн; пільговий (пенсіонери, військовослужбовці строкової служби, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (ІІ, ІІІ категорії), багатодітні сім’ї) – безкоштовно в останній четвер місяця.
📍 Академіка Тронька вулиця, 1.

Акції
Знижка 50% на пироги від «П'ять пирогів»
Доставка по Києву
-50%
0 грн
30 грн
Знижка 30% на все меню пирогів від «Заріна»
Доставка по Києву
-30%
0 грн
30 грн
Показати всі
6 акцій

13. PinchukArtCentre (ПінчукАртЦентр)

Центр сучасного мистецтва знаходиться у центрі Києва, біля Бессарабського ринку. «Пінчук Арт Центр» не має однієї певної експозиції, виставки регулярно змінюються. Це може бути фотовиставка, інсталяція образотворчого мистецтва, виставка із застосуванням 3D або світлових технологій. Єдине, що поєднує їх усі – сучасність, «свіжий» погляд художників XXI століття.

Так у березні 2024 року в художній галереї «PinchukArtCentre» можна побачити експозицію художника Олександра Ройтбурда «Теорема Влади», присвячена роздумам митця про владу мистецтва. Виставка триватиме з 8 березня до 14 липня 2024. 

Також у весняно-літній сезон можна прийти подивитися експозицію «Я з тобою» – групову інтернаціональну виставку, присвячену здатності співпереживати та рефлексувати на тему війни. Серед авторів інсталяцій – митці з України, США, Мексики, Індії, Бельгії, Данії та Франції.

Вартість: безкоштовне відвідування.
📍 Велика Васильківська вулиця, Басейна вулиця, 1, 3-2 (м. Площа Українських Героїв (колишня Льва Толстого))

14. Планетарій

Київський планетарій найстаріший та найбільший планетарій України. Тут ви дізнаєтеся все про астрономію, торкнетеся космосу, побуваєте на інших планетах і навіть в інших галактиках. Інтригує, чи не так?

Вартість квитків – від 200₴ (залежно від часу відвідування).
📍Велика Васильківська вулиця, 57/3 (м. Олімпійська).

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
78 акцій

15. Національний музей Тараса Шевченка

Музей Тараса Шевченка детально «розкаже» про творчість, побут та життя одного з найвеличніших поетів України. У музеї зібрано оригінали картин, особисті речі та

Вартість квитків: дорослий – 100 грн; учні, студенти, пенсіонери – 50 грн.
📍 Тараса Шевченка бульвар, 12 (м. Театральна).

Музей грошей Національного банку України

Музей грошей Нацбанку України – єдиний у своєму роді в Україні. Тут ви дізнаєтесь все про грошовий обіг на українських землях із давніх часів до сьогодення, про функції Національного банку України та захист грошей; отримаєте прості навички управління власними фінансами.

Колекція музею налічує сотні експонатів, серед яких унікальні і рідкісні банкноти та монети, гравюри портретів для банкнот, пам’ятні екземпляри, створені на честь особливих подій і дат тощо.

Сьогодні Музей грошей Національного банку України – це не тільки екскурсійні програми українською та англійською мовами, а ще цікаві інтерактивні заходи для дітей та дорослих: квести, воркшопи, лекції, майстер-класи. 

Музей грошей Національного банку України
Музей грошей Національного банку України в Києві

💰 Скільки коштує вхід: очні та віртуальні екскурсії безкоштовні. Відвідування закладу можливе за попереднім записом на офіційному сайті, при наявності документа, що посвідчує особу (паспорт, посвідчення водія, студентський квиток, учнівський квиток, свідоцтво про народження).
📍 Адреса: вул. Інститутська, 9, під’їзд № 2.
Графік роботи: Пн-Пт 9-18:00. Подивитися індивідуальну віртуальну екскурсію ЗD-тур можна у будь-який час цілодобово за посиланням.

Музей Apple

Перший в Україні музей легендарної техніки Apple відкрився у червні 2023 року. У музеї налічується понад 100 експонатів, серед яких:

  • комп’ютер Стіва Возняка (співзасновника компанії Apple у 1976 році, разом зі Стівом Джобсом та Рональдом Уейном),
  • перший портативний комп’ютер вагою понад 7 кг,
  • перший комп’ютер, що забезпечив масовий бездротовий доступ до Інтернету та ще багато цікавостей.

Вхід – безкоштовний.
Графік роботи: щоденно – 10:00-22:00.
📍 Хрещатик вулиця, 42 (м. Хрещатик)

Artarea

Культурно-мистецький комплекс – сучасний багаторівневий художній простір, який складається з класичних та digital галерей зі змінними експозиціями. У класичній галереї представлені твори мистецтва, в digital – відеоарти, створені за допомогою мультимедійних технологій, що допомагають повністю поринути в атмосферу того, що відбувається, і посилюють емоційне сприйняття.

Вартість: необхідно уточнювати на місці (залежить від діючої виставки).
📍Софіївська вулиця, 11-15 (м. Хрещатик).

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
89 акцій

Читайте також:
✔️ Куди піти з дитиною у Києві: 16 ідей для розваг
✔️Фотосесія у квітах: коли і де цвітуть сакури, тюльпани, лаванда
✔️ Де посмажити шашлики у Києві та під Києвом
✔️ Парки Києва та передмістя: найкращі місця для прогулянок
✔️ Куди піти у столиці у вихідні
✔️ 15 веломаршрутів: де покататися на велосипеді у Києві
✔️ Куди поїхати на вихідні з Києва
✔️ Відпочинок у Карпатах з дітьми: 8 найкращих курортів

А як часто ви ходите до музеїв? Віддаєте перевагу історичним або сучасним? А може у вас є свій улюблений чи навіть кілька? Діліться у коментарях 🙂

1 коментар
  • Христя

    Привіт, чи є знижка у парк-музей “Київ в мініатюрі”?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *