Крафт у вашій каструлі: як зварити пиво в домашніх умовах

Пивоваріння в умовах власної кухні стає все більш популярним заняттям. Це й не дивно: ячмінне, пшеничне, житнє, зварене власноруч з натуральних інгредієнтів, без консервантів, домашнє пиво набагато смачніше і корисніше магазинного аналога. Процес приготування можна організувати без дорогого обладнання. Як зварити вдома улюблений усіма напій з рослинної сировини і дріжджів, ми розповімо в нашій статті.

  • Приготувати пиво самому –  не так складно, як здається
  • Як зварити пиво в мультиварці
  • Варимо вдома безалкогольне пиво
  • Своя міні пивоварня: варимо крафтового пиво за допомогою спецобладнання
  • Популярні рецепти домашнього пивоваріння
  • Рецепт пива в БДО

Приготувати пиво самому –  не так складно, як здається

Звичайно, можна купити міні-пивоварню або інше спеціальне обладнання, але для тих, хто тільки пробує свої сили в крафтовому пивоварінні та осягає його ази, пропонуємо для початку скористатися мінімальним інвентарем. Рецепт візьмемо класичний, з найпростішим набором інгредієнтів.

Продукти для пивоваріння

Для приготування пива своїми руками в домашніх умовах знадобиться досить простий і доступний набір інгредієнтів:

  • Бутильована або відфільтрована вода (якщо немає джерельної, яка є найкращим варіантом) обсягом 27 літрів. В разі ,коли крім водопровідної води інші варіанти недоступні, можна використовувати і з-під крана, тільки перед початком процесу варіння пива ця вода повинна добу відстоятися. За цей час хлор вивітриться, а шкідливі домішки (солі важких металів) осядуть на дні ємності. Відстояну воду потрібно обережно злити в чисту посудину.
  • Сухі плоди хмелю (шишечки) –  45 грамів. Їх можна купити в продуктових торгових точках або в аптеці. Вибираючи цей рослинний інгредієнт, звертайте увагу на його колір –  жовто-зелений найкраще за все. Сірий відтінок характерний для недостиглого хмелю, червонуватий говорить про його перезрілість. Саме завдяки цьому компоненту пиво має особливий, трохи гіркуватий смак. Вибирайте сушені плоди з вмістом альфа-кислот 4,5% (цей показник вказується на упаковці), такий хміль має помірну гіркотою і забезпечує приємний, специфічний аромат. Хміль також важливий для процесу освітлення пивного напою і для виникнення характерної піни.
Хміль
  • Ячмінний солод –  4 кг. Це один з головних компонентів пивоваріння, завдяки якому ви отримуєте пиво, а не брагу, медовуху, квас або ще щось. Солод являє собою підсушене, подрібнене пророщене зерно (жито, ячмінь, пшениця), яке можна купити вже в готовому вигляді. У продажу є навіть солодовий концентрат з усіма необхідними інгредієнтами для пивоваріння. Пивовари з досвідом воліють робити солод самостійно своїми руками.
Пророщене зерно (солод)
  • Сухі пивні дріжджі –  35 грамів. Не ризикуйте на них економити, купите найкращі і свіжі, через «неправильні» дріжджі результатом всіх ваших старань буде що завгодно, схоже, швидше, на зернову брагу, тільки не пиво. Щоб дріжджі активізувати для майбутнього бродіння, їх на півгодини розводять в теплій воді, не вище 28 градусів (як при виробництві хліба та іншої випічки). Правильніше за все діяти згідно з інструкцією на упаковці дріжджів.
Пивні дріжджі
  • Цукор –  згідно із співвідношенням 8 г на 1 л пивного напою. Цей інгредієнт потрібен для природного газування пива вуглекислотою.

Інвентар для домашнього пивоваріння

Для виготовлення крафтового напою своїми руками вам знадобиться такий інвентар:

  • Велика (на 30 літрів) каструля, емальована або з нержавіючої сталі. У ній будемо варити сусло (суміш води і рослинних компонентів, призначена для подальшого бродіння).
  • Ємність для бродіння.
  • Термометр (харчової або пивоварний) –  варіння пива вимагає ретельного контролю температури.
  • Ємності (пластикові темні, а краще скляні пляшки, з-під шампанського, наприклад) для розливу готового напою.
  • Силіконовий шланг –  щоб зливати пиво (осад при цьому залишається в ємності).
  • Ванна з дуже холодною водою (краще з льодом) –  для охолодження пивного сусла. Бувалі пивовари для цього скоріш за все обзавелися спеціальним приладом –  занурювальним чиллером. Але якщо ви новачок, то на перших порах можна остуджувати сусло і в ванній.
  • Чиста марля (близько 5 м) або мішечок з тканини.
  • Йод, миска зі світлої кераміки.
  • Ареометр –  для виміру цукру в суслі.

Перш ніж приступити до пивоварению, необхідно забезпечити стерильність всього посуду, яка буде використовуватися в процесі. Ємності потрібно ретельно помити в гарячій воді або навіть обробити дезінфікуючими засобами, наприклад, Chemipro OXI (дешевше) або Young’s (дорожче). Руки перед роботою з продуктами теж не забуваємо вимити з милом і витерти чистим рушником. Всіх запобіжних заходів потрібно дотримуватися, щоб не занести сторонню мікрофлору в пивне сусло, інакше в результаті може вийти брага, а не пиво.

Процес домашнього пивоваріння

Затирання сусла з використанням мішка

Завдяки використанню тканинного або марлевого мішка відпадає необхідність фільтрувати сусло від твердих частинок солоду. Так ви заощадите час і сили без шкоди для якості напою.

  1. Наповнюємо велику каструлю 25 літрами води, ставимо на піч і нагріваємо до 80°C.
  2. У мішечок розміром 1х1м (саморобний, зшитий з багатошарової марлі, або готовий з тканини) засипаємо солод. Якщо ви не змогли купити готовий солод, перемелений, то потрібно висушений пророщений ячмінь перекрутити на м’ясорубці, до стану дрібних частинок буде досить. Якого «калібру» роблять помел солоду, видно на фото.
Помел солоду

3. Розміщуємо мішечок з солодом в варильну каструлю з нагрітою водою, накриваємо кришкою, варимо протягом 90 хвилин. Строго дотримуємося температурного режиму, він повинен бути в рамках 61-72°C. Завдяки термічній обробці солоду (пивовари звуть її затиркою) в такому діапазоні температур виходить смачне, не надто міцне, 4% насичене пиво.

Затирання сусла в мішку

4. Через 1,5 години визначаємо за допомогою йоду наявність крохмалю в суслі: наливаємо в світлу посудину трохи сусла, капаємо туди пару крапель йоду. Зміна кольору на темно-синій говорить про те, що не весь крохмаль ще розщепився, варимо суміш ще чверть години. Якщо йод не вплинув на забарвлення сусла, то варити більше немає необхідності, все готово. Можна обійтися і без йоду, тоді проваріть суміш на 15 хвилин довше, для вірності.

5. Далі вогонь потрібно додати до 80°C, при такій температурі сусло вариться 5 хвилин, щоб ферменти завершили свою дію остаточно.

6. Мішок з дробиною (тим, що залишилося від солоду після варіння) витягаємо з каструлі, промиваємо кип’яченої води (знадобиться приблизно 2 л), охолодженої до 78°C. Цю воду, що містить залишки солодових екстрактів, не виливаємо, а додаємо у сусло.

Кип’ятіння сусла

Сусло в каструлі повинно закипіти, після чого додаємо в нього третю частину хмелю (15 грамів), через півгодини –  ще 15 грамів, після ще 40 хвилин – останню 15-грамову порцію і залишаємо кипіти ще 20 хвилин. В цілому весь процес займає півтори години, при цьому стежте за підтриманням температури кипіння, сусло в каструлі має добре булькати.

Додавання хмелю в сусло

Охолодження пивного сусла: діємо швидко, але акуратно

Проварене сусло потрібно в найкоротші терміни, протягом максимум півгодини, охолодити до 25-26°C. Така швидкість цього процесу потрібна, щоб убезпечити пінний напій від зараження бактеріями і сторонніми, не пивними, дріжджами, небажаними для «здорового» пивного бродіння.

Остудити сусло можна у ванні з крижаною водою, куди швидко, але акуратно переносимо і занурюємо каструлю. Коли переконаємося, що температура опустилася до потрібної позначки, проціджуємо сусло через марлю і переливаємо в ємність для подальшого бродіння.

Бродіння

Виливаємо в бродильно ємність з суслом розведені за півгодини до цього дріжджі. Перемішуємо, прикріплюємо гідрозатвор –  клапан, який буде виводити вуглекислий газ і перешкоджати проникненню повітря всередину ємності.

Бродильна ємність

Діємо за інструкцією на упаковці дріжджів і враховуємо зазначену в ній температуру, яка прийнятна для хорошого бродіння саме цього штаму. Розміщуємо бродильно ємність з суслом в темне місце і підтримуємо потрібний температурний режим протягом 7-10 днів.

Сусло починає активно бродити вже через 6-12 годин, а свого піку бродіння досягає на 3-ю добу. Це ви помітите по активному виділенню бульбашок вуглекислоти через гідрозатвор, в наступні дні інтенсивність бродіння спадає.

На стадії завершення бродіння ваше власноруч зварене пиво помітно світлішає. Ознакою того, що бродіння остаточно завершилося, є відсутність бульбашок з гідрозатвори протягом доби. У цьому можна переконатися, використовуючи ареометр, що вимірює цукор в рідини. В останньому випадку в пробах з інтервалом 12 годин розбіжність в кількості цукру не повинна перевищувати соті частки.

Розлив, газування, закупорка

  1. Розливаємо свіжозварений напій в темні ємності.
  2. Перш, ніж залишити пиво в спокої до остаточного визрівання, не пропускаємо ще один важливий етап на шляху отримання якісного і смачного пива –  карбонізацію або насичення напою бульбашками вуглекислого газу. Це важлива частина процесу пивоваріння, яка сприяє підвищенню смакових якостей і забезпечує утворення піни. З цією метою в пляшки кладемо цукор або фруктозу, зручніше у вигляді прокипяченного сиропу, на кожен літр по 8 г. Під впливом цукру бродіння ненадовго відновлюється і призводить до утворення вуглекислого газу. Для цього закупорені ємності залишають на 6-10 діб в теплому місці, щоб було закрито дріжджі переробили цукор, а пиво стало газованим.
  3. Переливаємо свіжоприготовлене пиво в ємності для фінального дозрівання і зберігання, при цьому намагаємося не зачепити залишки дріжджів –  осад на дні або шар на поверхні (розташування дріжджів при бродінні залежить від штаму). Для зливу знадобиться трубка з силікону, яку одним кінцем занурюємо в пляшку з пивом, другим –  на дно порожньої ємності, щоб напій якнайменше стикався з повітрям. Ллємо не по шийку, а не доходячи пару сантиметрів до краю, щоб «живе» пиво мало можливість «дихати».
  4. Закупорюємо пляшки. Якщо використовуються пластикові баклажки, то кришки з різьбою просто закручуємо. У скляній тарі застосовують бугельні пробки або звичайні пивні кришки, які закупорюють за допомогою спеціального пристрою.
Закупорювання пляшок з пивом

5. Розміщуємо баклажки з пивом на 2-3 тижні в комору або шафу (щоб обмежити доступ світла) з температурним режимом 20-24°C. Кожні 7 днів пляшки добре трусимо. Після покладеного терміну ставимо ємності в холодильник для фінального дозрівання напою.

Остаточне дозрівання

Хоча пиво за великим рахунком вже готове, його все таки варто довести до стану повного дозрівання. Це необхідно для того, щоб:

  • залишилися дріжджі повністю переробили залишилася глюкозу;
  • домогтися більш збалансованого, справжнього пивного смаку;
  • дати залишку дріжджів і зважити після фільтрації осісти і зробити пиво ще світліше і прозоріше.

Для остаточного дозрівання домашнього пива, його необхідно на 3-4 тижні помістити в холодильник з температурою 2-12˚С. Зберігається закупорене пиво в холодильнику більше півроку, а у відкритому вигляді –  2-3 дні.

Більше про виготовлення пива вдома ви можете дізнатися з відео.

Щоб осягнути всі тонкощі домашнього пивоваріння та навчитися варити справжнє крафтове пиво, буде корисно мати під рукою спеціальну літературу. На Покупоні книги-керівництва «Пивоваріння і квасоваріння» або «Класика пивоваріння. Всі стилі і види пива від елю до лагера» можна купити з вигідним кешбек.

Як зварити пиво в мультиварці

Для контролю температурного режиму процесу пивоваріння відмінно підійде мультиварка з чашею на 5 літрів. Особливо зручно за допомогою цього побутового приладу виконувати затирання солоду.

Затирання солоду в мультиварці

Технологія приготування пива в мультиварці не відрізняється від звичайної, єдине –  обсяги звареного пива будуть меншими.

Виходячи з рецепта, готуємо такі інгредієнти:

  • 3 літри очищеної води;
  • 1 кг ячмінного солоду;
  • 3 г сухого хмелю (альфа-кислотність 4,5%);
  • третину упаковки пивних дріжджів;
  • глюкоза (цукор або фруктоза).

Процесом приготування пива в мультиварці  дивіться на відео.

До речі, якщо у вас все ще немає такої корисної речі, як мультиварка, варто задуматися над її придбанням, почитайте на Покупоні цікавий огляд, на якій моделі краще зупиниться. Повірте, такий помічник стане в нагоді на будь-якій кухні. Виберіть свою мультиварку з різноманіття пропозицій на сайті Покупон і економте завдяки вигідному кешбеку.

Варимо вдома безалкогольне пиво

Безалкогольне пиво в основному –  вимушений захід для водіїв, вагітних жінок або просто тих, для кого прийом алкоголю протипоказаний. Якість безалкогольного пива тим вище, чим більше воно наближене за смаковими показниками до звичайного, алкогольного. Такий напій можна зварити в домашніх умовах.

Безалкогольне пиво

Технологія варіння безалкогольного пива на перших етапах використовується та ж, що і для приготування звичайного пінного напою: затирання сусла з наступним його кип’ятінням і охолодженням. Далі, щоб зварити безалкогольне пиво самому, необхідно зробити так, щоб алкоголь не утворювався або згодом був видалений з напою. Тут можливі 2 варіанти дій:

  1. Виключення або гальмування процесу бродіння. Для цього використовуються спеціальні дріжджі, що не переробляють ячмінний цукор, або сусло різко охолоджують, в результаті дріжджі гинуть, і бродіння припиняється. Є ще варіант додавання спеціальних препаратів, під впливом яких дріжджі злипаються і випадають в осад, який далі фільтрується. У підсумку виходить напій насиченого солодового смаку, в якому майже немає спирту.
  2. Видалення алкоголю з уже готового звичайного пива, звареного і яке перебродило: термічно, доводячи температуру вище 80°C (алкоголь видаляється, але смакові якості сильно страждають), або за допомогою спеціальних вакуумних установок, які дозволяють випаровувати алкоголь при більш низьких температурах. Смакові якості губляться значно менше. Останній метод використовують у виробництві безалкогольного пива на заводах і пивоварнях.
Вакуумна установка для видалення алкоголю з пива

Повертаючись до домашнього пивоваріння, зупиняємо процес бродіння будь-яким з перерахованих способів на ступені зброджування 15%, тобто на вмісті спирту 0.58%.

Наступний етап –  штучне газування, насичення вуглекислотою (за допомогою сифона, наприклад). Карбонізувати стандартним методом за допомогою цукру неможна, так як при цьому утворюється алкоголь.

Своя міні пивоварня: варимо крафтове пиво за допомогою спецобладнання

Вам настільки сподобалося готувати пиво своїми руками, що ви вирішили підійти до цієї справи більш серйозно? Своя міні пивоварня дуже спростить процес приготування крафтового напою, а вигідний кешбек від Покупона дозволить здорово заощадити.

Міні пивоварня

Припустимо, ви вже придбали собі помічника, одну з моделей міні пивоварні. Для того, щоб приготувати саморобне пиво за допомогою такого обладнання, діємо так.

  1. Насамперед потрібно зібрати міні пивоварню, дотримуючись інструкції. Після закінчення зборки обладнання потрібно промити, бажано обробити дезінфікуючим засобом, про них ми писали вище. Далі –  перевірка на герметичність і другий етап.
  2. Затирання –  солодовий екстракт засипаємо в ємність, заливаємо водою і гріємо відповідно до рецептури.
  3. Охмеління –  додавання хмелю в кипляче сусло, знову ж таки, за рецептом.
  4. Швидке охолодження сусла до 20°C за допомогою чилера.
  5. Бродіння за допомогою дріжджів до повного освітлення напою.
  6. Закупорювання і карбонізація: в розлите по пляшках пиво додаємо цукор для активізації процесу газування і залишаємо дозрівати в темному прохолодному місці.

Детальніше процес варіння пива на міні пивоварні можна побачити на відео.

Популярні рецепти домашнього пивоваріння

У тому, скільки рецептів і способів виготовлення домашнього пива може запропонувати інтернет, ви можете переконатися самі. Для прикладу наведемо парочку найсмачніших і простих.

Жигулівське пиво

Багато людей середнього і старшого покоління ностальгують за тим самим, жигулівським пивом. У Радянському Союзі цей напій мав надзвичайну популярність в 60-80 роках минулого століття (можливо, іншого пива в країні не було?). Не станемо сперечатися про смаки та вподобання, а просто розповімо, як жигулівське пиво можна зварити самостійно у себе вдома.

Цей рецепт жигулівського пива дозволяє отримати класичний напій світлого золотистого відтінку, з насиченим ароматом солоду та легкою хмільною гірчинкою.

Складові:

  • солод Vienna (віденський) –  4 кг;
  • солод Pale Ale –  1 кг;
  • ароматичний хміль «подвязная» (альфа-кислотність 5-6,5%) –  50 г;
  • дріжджі;
  • вода фільтрована –  28 л.

Як робиться жигулівське пиво на кухні без спеціального обладнання дивіться на відео.

Пшеничне нефільтроване пиво

Пшеничне пиво –  класика для Баварії, де цей напій дуже популярний. Це найчастіше нефільтроване і світле пиво. Рецепт досить простий:

  • солод Pilsner (Пілснер) –  3 кг;
  • солод пшеничний –  3 кг;
  • хміль Perle –  35 г
  • дріжджі WB-06.

Процес варіння пшеничного пива можна побачити на відео.

Темне пиво

Відмінність темного пива від світлого, звичайно, не тільки в кольорі. Для приготування темного напою використовують обсмажений солод, причому ячмінь береться особливого сорту і пророщується трохи в інших умовах, ніж зерно для світлого пива.

Існує думка, що хмелю в рецептах темного пива більше, але це не так. Помилково також вважати, що міцність темних сортів пива вище, ніж у світлих. Насправді кількість алкоголю залежить від терміну бродіння, а не від кольору.

З думкою, що темне пиво корисніше за світле, можна частково погодитися, оскільки в першому міститься більше заліза, необхідного організму.

Уподобання у всіх різні, але справедливості заради, наведемо в нашій статті відео, як в домашніх умовах робити найпростіше темне пиво.

Рецепт пива в БДО

Так, не дивуйтеся, цей пункт хоч і не зовсім серйозний (для кого як, до речі), але має місце бути! Ті, хто любить гри-бродилки, знають, що персонажів потрібно постійно підживлювати енергією, використовуючи здобуті ресурси. Так, в грі Black Desert можна приготувати пиво, роздобувши інгреденти для особливих рецептів.

Рецепти пива в БДО

Ось один з рецептів пива для героїв БДО, з самим оптимальним набором інгредієнтів за ціною і доступністю:

  • Коричневий цукор –  1 одиниця, його дасть вам Лоуренс Мюррей, якщо ви успішно пройдете його квест;
  • Вода для варіння пива –  6 одиниць. Потрібна очищена, річкова не годиться. Її можна купити за 30 срібних монет в готелі або у пивовара;
  • Дріжджі в кількості двох одиниць;
  • Пшениця або на крайній випадок картопля (хоча з ним напій не такий смачний, і п’ють його неохоче) –  5 одиниць. Зерно можна добути на плантації Моретті.

Інгредієнти здобуті –  заходимо в «Режим установки», вибираємо, де буде стояти плита і ставимо котел для варіння пива.

Сподіваємося, наша стаття надихнула вас на маленький подвиг будинку на власній кухні –  виготовлення пива своїми руками, а можливо, пивний крафт стане вашим хобі. А поки ви пробуєте і експериментуєте, пропонуємо вам готове рішення –  випити келишок улюбленого напою в одному з пабів і барів вашого міста, дивіться актуальні знижки та пивні пропозиції на сайті Покупона. Якщо у Вас вже є досвід в пивоварінні, діліться рецептами в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *