7 золотих правил: як вибрати хорошого косметолога

Всі ми знаємо популярний вислів: «немає поганої косметики, вона просто неправильно підібрана». Те ж саме можна сказати і про косметичні послуги. Довірити своє обличчя чужим рукам не так вже й просто, особливо в таких серйозних питаннях, як уколи краси, лазерне шліфування обличчя або хімічний пілінг. Тому для початку потрібно як слід розібратися яким повинен бути спеціаліст, і чого ви від нього очікуєте.

Якщо ви ніколи не були у косметолога, і не знаєте якими правилами слід керуватися при виборі відповідного салону, читайте статтю, і ми допоможемо розібратися в цьому питанні.

Косметолог

1. З вуст в уста – вибирайте косметолога за рекомендацією

Вибір хорошого фахівця в наш час подібний пошуку голки в стозі сіна. Найнадійніше керівництво – це поради ваших друзів. Так ви можете уникнути розчарування або невдалого досвіду відвідування салону, і знайти справді гідного лікаря на багато років. Якщо у вас є подруга з ідеальною і здоровою шкірою, швидше за все вона відвідує косметолога. Розпитайте її – куди вона ходить, в чому полягає спеціалізація майстра, чи вирішує він проблеми, які цікавлять саме вас (робить тільки чистку і масаж обличчя, контурну пластику або спеціалізується на антивікових процедурах, включаючи апаратні методики) та інше. 

Косметологічні процедури

У пошуках свого фахівця варто також відвідати соціальні мережі і портали зі списком салонів краси. Наприклад, на Покупоні зібрані кращі косметичні кабінети вашого міста. А більше 3 мільйонів коментарів від клієнтів допоможуть вам визначитися з вибором. Завдяки знижкам і постійним акціям ви ще й гарненько заощадите.

Часто виявляється, що у фахівців є свій профіль в соціальних мережах, де їх клієнти висловлюють свою думку і виставляють фотографії «до і після». Перегляньте сторінку людини: чи постить вона практичні поради по догляду вдома, чи цікавиться новинками косметології і які спеціалізовані виставки відвідує.

Дивно, але отримати пораду де знайти хорошого косметолога можна безпосередньо з салонного середовища. Можливо майстер з щільно розписаним графіком наперед зможе порекомендувати вам теж хорошого колегу.

Можна шукати косметолога в соцмережах

2. Висока кваліфікація – косметолог з освітою та досвідом роботи

Пройшли ті часи, коли косметичні процедури і розпис нігтів робилися на колінках. Сьогодні ми маємо справу з серйозними передовими технологіями, безліччю препаратів, протипоказаннями за станом здоров’я конкретного клієнта і, як наслідок, великою кількістю інформації, яку повинен знати і враховувати хороший косметолог. Його некомпетентність може мати серйозні наслідки. Тому не вибирайте людину, яка закінчила лише дводенні курси «по верхах» тільки тому, що у неї найнижчі ціни.

Наша шкіра і здоров’я занадто дорогі, щоб довіряти їх випадковим людям, тим більше в цій сфері у нас є досить таки широкий вибір. Бажано вибирайте професіонала з медичною освітою.

Кращим доказом майстерності косметолога є дипломи і сертифікати. Під час першого візиту не соромтеся питати про освіту і курси, які закінчив лікар. Косметолог, який розвиває свої знання, бере участь у виставках, симпозіумах, додаткових тренінгах, безумовно, буде радий продемонструвати свою кваліфікацію.

Не останню роль відіграє досвід фахівця. Поцікавтеся – скільки майстер працює в сфері косметології. Намагайтеся вибрати косметолога з досвідом роботи понад 5 років.

Досвід роботи косметолога дуже важливий

3. Перша зустріч – консультація перед процедурою

Косметичний догляд – це ніщо інше, як спосіб полегшити симптоми шкірних змін, які виглядають непривабливо, і часто пов’язані зі здоров’ям. Косметологу не потрібно розпізнавати конкретні захворювання, для цього існують дерматологи. Але розпитати вас про індивідуальні особливості організму він зобов’язаний. Наприклад:

  • страждаєте ви захворюваннями, при яких протипоказані окремі косметичні процедури,
  • приймаєте ви будь-які ліки,
  • чи не страждаєте від алергії,
  • яку косметику використовуєте вдома.

Навіть якщо шкіра клієнта виглядає здоровою, косметолог зобов’язаний поставити ці питання, щоб виключити різні ризики впливу косметичних засобів на організм. Якщо лікар навіть не поцікавився, чи робили ви раніше кислотний пілінг, на який записались, і яка у вас проблема, – варто насторожитися.

Перша зустріч з косметологом

4. Довгі нігті і халат – яким повинен бути косметолог?

Можливо судити людей за їх зовнішністю і неправильно, але в вашому випадку ця оцінка допоможе визначити хорошого косметолога. В першу чергу, він повинен носити чистий халат або форму, а його нігті повинні бути короткими, натуральними і доглянутими. Довгі нігтики можуть накопичувати бактерії і дрібне сміття, фахівець з таким манікюром просто небезпечний для клієнта. Навіть якщо косметолог буде працювати в стерильних одноразових рукавичках, занадто довгі нігті можуть йому заважати, а вам – травмувати шкіру під час масажу або мануальної чистки обличчя.

При нанесенні препаратів з баночки косметолог повинен використовувати спеціальний шпатель (а не палець). У б’юті сфері прийнято працювати в стерильних рукавичках, незалежно від того, робить майстер манікюр або наносить маску.

Остерігайтеся косметологів в цивільному одязі – немає ніяких гарантій, що він чистий. Уніформа лікаря повинна бути охайною і відпрасованою, волосся акуратно укладене. Неохайний майстер – один із самих основних ознак відсутності професіоналізму. Подумайте, якщо людина так ставиться до себе, то як він поставиться до вашої шкіри?

Косметолог повинен вселяти довіру, а не утримувати увагу за допомогою яскравого зовнішнього вигляду.

Косметолог повинен вселяти довіру

5. Комунікація з клієнтом – ознака професіоналізму

Як і в будь-якій сфері обслуговування, в тому числі і в косметології, комунікація – один з найважливіших моментів. В першу чергу, професійний косметолог ніколи не пообіцяє вам більше, ніж він зможе зробити (наприклад, у випадках, коли у клієнта є серйозні проблеми зі шкірою, які повинні лікувати дерматологи). Спеціаліст повинен розказати вам про хід процедури, можливі больові відчуття і очікувані результати. Ідеально, коли лікар коментує кожну свою маніпуляцію – що робить, що наносить і якого ефекту домагається.

Хоча не всі косметологи мають вищу медичну освіту, кожен з них повинен добре знати анатомію і структуру шкіри і вміти детально пояснювати, що відбувається з вами під час лікування. Не бійтеся питати, якщо вас щось цікавить.

Виходячи з салону ви повинні чітко знати скільки сеансів вам необхідно зробити, яка вартість повного циклу процедур і як надалі доглядати за шкірою в домашніх умовах. Домашні процедури не менш важливі, ніж салонні, тому щоб навчитися правильно доглядати за шкірою обличчя читайте нашу статтю.

Консультація у косметолога

6. Вибір косметики – поради лікаря

Професійна косметика відрізняється від тієї, яку можна купити в мас маркеті або аптеках. Саме тому ми і приходимо салони краси – щоб дати нашій шкірі те, чого ми не можемо дати їй вдома. Професійну косметику можна купити в інет-магазинах, але часто косметологи пропонують її у себе, після процедури.

Препарати, що використовуються фахівцем, повинні стояти в вітринах або на полицях салону, мати відповідну сертифікацію і всі супутні документи. Найпростіший спосіб дізнатися про них побільше – запитати у лікаря під час першого візиту в салон. Самостійно відрізнити хорошу косметику від поганої складно, в цій ситуації вам доведеться повністю довіритися фахівцеві.

Якщо вам сподобається косметика, яку застосовує майстер, ви можете купити домашній догляд, щоб закріпити і продовжити ефект. Але коли косметолог занадто настійно «впарює» вам якийсь певний бренд і не дає ніякої альтернативи – зверніть на це увагу. Можливо, фахівець більше зацікавлений в дилерському поширенні певного бренду, ніж в рішенні конкретної проблеми зі шкірою. Професійний косметолог – це чесна людина, яка відповідає за результати своєї роботи, а не тільки орієнтована на прибуток.

У косметолога можна купити домашній догляд

7. Чистота в кабінеті – одна з ознак професійного косметолога

Однією з найбільш очевидних, але, тим не менш, дуже важливих речей, на які варто звернути увагу, є рівень гігієни в кабінеті косметолога. У цьому питанні не варто йти ні на які поступки і компроміси. Від загального зовнішнього вигляду до обладнання салону – кожна деталь надзвичайно важлива.

Салон краси повинен бути стерильним і чистим місцем, а персонал – фахівцями, які чесно дотримуються санітарних норм. Ви маєте право знати, як проводиться дезінфекція інструментів, і переконатися, що дотримуються всі правила техніки безпеки. Якщо вам незручно запитати, подумайте про хвороби, якими можна заразитися в неохайному місці.

Крім чистоти, в кабінеті у косметолога ви повинні відчувати себе комфортно. Якщо ви бачите, що він одночасно приймає телефонне дзвінки, розмовляє з іншими співробітниками і виконує процедури, краще негайно покинути це місце – шанси на розслаблення і гідний догляд невеликі. Іноді навіть дрібниці можуть зіпсувати всю картину.

Косметологічний кабінет

Слухайте і аналізуйте, що вам пропонує косметолог. Якщо при першій же зустрічі він наліво і направо роздає рекомендації про те, що вам в 25 років необхідний омолоджуючий пілінг або інші антивікові процедури – двічі подумайте, адже мова йде про ваше здоров’я. Щоб розуміти і визначити чи потрібна вам та чи інша процедура, не зашкодить навести довідки і попередньо про них почитати. Наприклад, стаття про пілінг допоможе розібратися в різновидах і процедурах чистки, публікація про мезотерапію розповість про користь і типах сеансу, а стаття про філлери розвіє всі ваші сумніви про те, чи потрібні вони вам взагалі.

В кінцевому підсумку – вибирати вам. Ви повинні знати, чого очікувати від процедури і отримувати задоволення від процесу. А хороший косметолог – це той, до кого хочеться повертатися.

Діліться в коментарях своїми враженнями: яким повинен бути хороший косметолог на вашу думку і за яким критерієм ви вибираєте для себе салон краси?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *