Керівництво для чайників: як встановити Windows 10 з флешки на ноутбук або ПК

Часто при покупці техніки в магазині вам на місці пропонують за додаткову плату встановити ліцензійну операційну систему — найчастіше це саме Windows 10. Якщо ви купуєте кілька одиниць техніки, наприклад, для всієї родини або маленького підприємства, то вам доведеться кожного разу доплачувати за установку ОС. До того ж, бувають ситуації, коли виникає необхідність переустановити Windows (наприклад, застарілі версії не «тягнуть» ваше програмне забезпечення або складні віруси неможливо усунути за допомогою антивірусників). Щоб спростити і здешевити процес установки Windows пропонуємо скористатися флешкою. Як це зробити, розбираємося нижче.

Встановлення та перевстановлення Windows на комп’ютер за допомогою завантажувальної флешки

Щоб встановити Windows, вам не обов’язково купувати ліцензію або бігти в сервісний центр. Знадобиться пристрій, на якому вже встановлено Windows і чиста флешка, яку спочатку необхідно підготувати до використання: видалити всі дані і відформатувати USB-носій (якщо ви раніше ним вже користувалися). Це дасть можливість уникнути помилок при установці Windows. Якщо форматувати флешку ви не хочете, тому що на ній зберігається якась важлива інформація, а іншої у вас немає, пропонуємо вибрати нову на Покупоні з хорошим кешбеком.

Форматування флешки
Перед тим як робити флешку автозавантажувальною, її необхідно відформатувати: правою кнопкою мишки клікаємо на носії і обираємо пункт з меню «Форматувати»

Запис образу Windows на завантажувальну флешку

  1. Завантажте з інтернету образ дистрибутива Windows 10 в форматі .iso. Безумовно, його можна створити самостійно, але це займе значно більше часу і вимагає спеціальних технічних навичок.
  2. Необхідно завантажити з інтернету і запустити установку утиліти UltraISO на комп’ютер, з якого будете записувати образ для нового пристрою.
  3. Після запуску UltraISO в меню «Файл» вибрати пункт «Відкрити». У вікні вибираєте тільки що завантажений дистрибутив.
  4. В меню «Самозавантаження» клікаєте пункт «Записати образ жорсткого диска» і у вікні, вибираєте свою флешку. Якщо ви не відформатували її попередньо, програма попередить, що всі дані будуть видалені.

Для створення завантажувальної флешки також можна замість UltraISO використовувати утиліту Rufus, яка краще підійде для пристроїв на UEFI.

Налаштування BIOS

Після того, як ви вставили флешку в USB-роз’єм на комп’ютері або ноутбуці, необхідно відкрити і налаштувати BIOS на новому пристрої. Зробити це можна тільки, коли система запускається. Коли почався запуск натисніть кілька разів клавішу Delete або скористайтеся гарячими клавішами: F1, F2, F10 або Esc — яка саме спрацює на вашому комп’ютері, буде написано на екрані.

Коли БІОС запущений перейдіть в меню Boot і в списку Boot priority на перше місце поставте вашу флешку, після чого натисніть F10, щоб зберегти інформацію.

Установка Windows 10

  1. У першому вікні система попросить вибрати мову для продовження роботи.
  2. У другому вікні необхідно погодитися з умовами ліцензійної угоди, встановивши галочку у відповідному полі.
  3. У третьому вікні вибираєте тип установки Custom, якщо ви встановлюєте ОС на пристрій вперше, або Upgrade, якщо перевстановлюєте Windows.
  4. Далі вибираєте вінчестер і розділ для установки.
  5. Встановлюється система близько 10 хвилин, після чого почнеться автоматичне перезавантаження.
  6. Під час перезавантаження заходимо в BIOS і за тим же сценарієм в перший рядок Boot priority виводимо вінчестер з тільки що встановленою ОС. Натискаємо F10 і система знову перезавантажується.
Базові настройки Windows
Можна змінити базові настройки Windows або залишити і зберегти дані

Після перезавантаження Windows запропонує вам змінити базові настройки. Якщо ви не хочете цим займатися, натискаєте «Use Express Settings», якщо ж хочете все подивитися і поміняти — «Custom». Вам буде запропоновано змінити налаштування автоматичних оновлень, приватності та використання персональних даних. Після всіх змін буде створено новий обліковий запис і електронна пошта на хостингу Microsoft. Microsoft запропонує верифікувати аккаунт і користуватися хмарним сховищем, на що можна погодитися або відмовитися.

Підготовка до перевстановлення Windows

Щоб перевстановити Windows без втрати даних необхідно створити резервні копії і відновити інформацію після переустановки. Для цього необхідно:

  1. Створити список використовуваних програм. Можна скористатися CCleaner.
  2. Створити резервну копію налаштувань Windows і важливих файлів, наприклад, за допомогою Windows Easy Transfer.
  3. Копіюємо програмні установки: Win + R і вводимо команду regedit. Через HKEY_CURRENT_USER Software в списку програм знаходите потрібну і клікаєте правою кнопкою миші «Експортувати».

Всі скопійовані дані збережіть на зовнішній носій інформації.

Збереження програмних установок
Зберегти програмні установки можна через командний рядок

Відновлення даних після переустановки вищеописаним способом займе якийсь час. Встановити всі програми одним махом можна через командний рядок і команду Chocolatey, а впоратися з настройками Windows допоможе Windows Easy Transfer. Документи і програмні установки відновлюються через HKEY_CURRENT_USER Software і дані в папках AppData і Program Files.

Про правила резервного копіювання та відновлення файлів можна більше дізнатися з відео.

Якщо такі дії здаються вам досить складними або вам не хочеться витрачати час на те, щоб розібратися, завжди можна звернутися в сервісний центр.

Якщо ваш комп’ютер зависає, це не завжди говорить про необхідність переустановити Windows. Проблеми з повільною роботою комп’ютера можуть бути пов’язані із зайвою його захаращенністю непотрібними файлами, але для боротьби з ними не обов’язково встановлювати заново систему. Про методи «чистки» комп’ютера ми писали в окремому огляді. При використанні SSD, часті бекапи і переустановки вкорочують термін його служби.

Чи часто у вас виникає необхідність встановити або перевстановити операційну систему? Діліться в коментарях своїми рекомендаціями по установці Windows.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *