Як поставити, змінити і відключити пароль на комп’ютері або ноутбуці при включенні

Більшість користувачів не встановлюють паролі на комп’ютер або ноутбук, на відміну, наприклад, від смартфонів. Але ж на персональних ПК і ноутбуках зберігається не менше, а часом навіть більше особистої інформації. Захистити персональні дані від сторонніх очей можна за допомогою паролів на вхід в систему. Як встановити, скинути і видалити паролі в Windows, і який пароль складніше зламати, читайте нижче.

Як встановити паролі в різних версіях Windows

Якщо ви проживаєте з сім’єю або друзями, які можуть використовувати вашу техніку, на час відпустки залишаєте робочий ноутбук у великому офісі, або ж навпаки берете техніку в дорогу і є ризики, що її можуть вкрасти, краще користуватися паролем на вхід. Так ви будете більш впевнені, що ніхто не скористається вашою особистою інформацією. Безумовно, є ризики, що їх теж зламають, але в останньому випадку швидше за все зловмисники скоріш за все перевстановлять операційну систему, що набагато простіше, залишивши ваші особисті фото, відео, файли, сторінки в соцмережах недоторканими.

Встановлення пароля на комп'ютер
У будь-якій версії Windows ви можете встановити пароль на обліковий запис через Параметри

Як запаролити Windows 7

  1. Через меню Пуск заходимо в Панель управління.
  2. У розділі Облікові записи вибираєте ту, яку хочете запаролити.
  3. Заповнюєте необхідні поля, слідуючи підказкам системи, вводите новий пароль і натискаєте кнопку «Створити пароль».

Як запаролити Windows 8

  1. Знаходьте шестірню (розділ «Параметри» у спливаючому меню у правому верхньому кутку Робочого столу).
  2. У вкладці, клікаєте на Зміни параметрів комп’ютера.
  3. Вибираєте свій профіль в списку користувачів і натискаєте «Створення пароля».
  4. Введіть і повторіть пароль, потім – «Готово».

Як запаролити Windows 10

  1. У меню Пуск натискаєте шестірню або знаходите розділ Параметри через рядок пошуку.
  2. В меню Облікових записів вибираєте Параметри входу і натискаєте «Додати» під рядком Паролю.
  3. Заповнюєте всі необхідні поля і клікаєте «Готово».

Якщо ви тільки підбираєте техніку, але вже думаєте про її безпеки, тоді пропонуємо ознайомитися з оглядом на вибір ноутбука без переплат. Також на Покупоні ви зможете придбати з кешбеком всі необхідні комплектуючі і аксесуари для ноутбука, комп’ютера або смартфона.

В операційній системі Windows немає вбудованого додатка, щоб поставити пароль на окрему папку з персональними даними. Запаролити окремий файли можна за допомогою архіватора 7-Zip або утиліт Anvide Seal Folder, Lock-a-Folder, DirLock.

Встановлення пароля на папку через Anvide Seal Folder
Щоб встановити пароль на папку через Anvide Seal Folder, виберіть папку та натисніть закритий замок в верхньому меню

«Охорона, скасування» – як поміняти або прибрати пароль при вході

Якщо ви поставили пароль, але в силу обставин вашій техніці ніхто не загрожує (наприклад, ви живете самі або для вас користуватися однією технікою з рідними – нормальна історія), тоді пароль можна легко прибрати.

Відключити пароль при включенні

Забирається пароль при включенні на всіх популярних версіях Windows однаково:

  1. Заходимо у вікно керування обліковими записами: натискаємо Windows + R, вводимо netplwiz або control userpasswords2 (залежить від системи).
  2. У вікні, знаходимо свій обліковий запис і прибираємо галочку біля пункту «Вимагати введення імені користувача і пароля».
  3. Потрібно буде ще раз підтвердити пароль і зберегти дані.

Прибираємо пароль при виході з режиму сну

Якщо ви прибрали пароль при включенні, це ще не означає, що комп’ютер не буде його запитувати після «сну». Для того, щоб вам взагалі не потрібно було вводити пароль, реалізуємо наступні кроки:

  1. Через рядок пошуку або Панель управління увійдіть у вікно «Електроживлення».
  2. Через «Запит пароля при пробудженні» знайдіть вікно «Зміна параметрів, які зараз недоступні».
  3. Поставте галочку навпроти рядка «Не запитувати пароль при пробудженні» і збережіть дані.

Скинути і поміняти пароль, якщо забули

Якщо ви забули пароль адміністратора, тоді зняти або змінити його буде досить складно, але реально:

  1. Для початку візьміть чисту флешку без будь-яких даних на ній. Якщо у вас немає підходящої або всі вони зайняті важливою інформацією, можна придбати флешку з кешбеком на Покупоні. Нова невикористана флешка ніколи не буде зайвою. На іншому доступному комп’ютері скачайте і встановіть утиліту Lazesoft Recover My Password. Вставте флешку і через встановлену програму зробіть її автозагрузочной, клікнувши Burn Bootable CD / USB Disk Now!. Далі дійте за інструкцією у вікні.
  2. Вставте флешку у вимкнений комп або ноутбук, від якого забули пароль і увімкніть його. Як тільки система почне вантажитись натисніть F2, F8, F9 або F12 (як правило, на екрані з’являється інформація, яка саме кнопка на вашому пристрої потрібна) і перейдіть в BIOS. У меню, знайдіть розділ Boot і на перше місце в списку встановіть свою флешку. Збережіть зміни. Важливо знати: якщо BIOS теж запаролено, то такий метод не працює і вам доведеться звертатися до фахівця.
  3. Після перезавантаження комп’ютера з флешки відкрийте Lazesoft Live CD (EMS Enabled) і за допомогою інструкції Lazesoft Recover My Password видаліть пароль, щоб потім в звичайному режимі поставити новий. Перезавантажте пристрій вже без флешки.
Що робити, якщо забули пароль на ПК
Якщо забули пароль, є можливість його відновити

Вибір надійних паролів, які складно обійти

Кілька порад до створення пароля для будь-якої системи, які ускладнять життя хакерам:

  1. Мінімум 8 символів. Саме таку вимогу часто виставляють адміністратори різних інтернет-ресурсів. І не дарма – чим довше пароль, тим складніше його зламати. Є тільки один нюанс – важливо не забути всі придумані символи.
  2. Додавайте в комбінацію заголовну літеру і цифри, що також ускладнить пароль.
  3. Уникайте повторення однакових символів, оскільки при автоматичному підборі їх легше виявити.
  4. Набір випадкових символів. Намагайтеся, щоб у ваш пароль не складався з конкретних легко-вгадується слів, які можна знайти в словнику. Нехай це буде набір символів зрозумілий тільки вам. Наприклад, перша ваша квартира була на вулиці Свободи, 17, тоді пароль може бути «vulSvob17» – для вас все зрозуміло і легко запам’ятати, для інших – незрозуміла абракадабра.
  5. Символи також здатні ускладнити пароль, наприклад, вставте #, @, &, _,?, $ Там, де їх легко запам’ятати. На нашому прикладі «vulSvob#17».
  6. Не використовуйте один пароль на всі випадки життя, адже зломщик розгадавши його одного разу зможе відкрити всі ваші персональні дані. Нехай це будуть дуже схожі, але все ж різні, паролі, наприклад, експериментуйте з великими літерами і символами: «vulSvob17», «VulSvob#17», «vul.Svob#17», «vul_Svob_17» і т.п.

Якщо ви часто забуваєте паролі, існують прості програми для їх зберігання. Наприклад, LastPass, Dashlane, 1Password, RoboForm і ще безліч інших, які запам’ятовують паролі до всіх можливих використовуваних вами ресурсів. Вам же досить запам’ятати лише один єдиний пароль від самої програми.

Внутрішній захист вашої техніки – дуже важлива складова вашого спокою, але не варто забувати і про зовнішній. Чохли на планшети і смартфони, захисні плівки та спеціальні сумки для ноутбуків – невід’ємні аксесуари, особливо, якщо ви звикли носити ноутбук з собою. Якщо ви саме підбирали зручний чохол, рюкзак або сумку для новенької техніки, пропонуємо скористатися кешбеком на Покупоні.

Чи встановлений пароль на вашому комп’ютері або ноутбуці? Діліться в коментарях, від яких життєвих ситуацій це вас рятувало.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *