Як вибрати гарне вино: секрети сомельє
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2019/04/kak-vybrat-vino.jpg)
Червоне, біле, ігристе, марочне ㅡ різноманітність вина в магазинах просто вражає фантазію. І як часто ми губимося серед стелажів, вибираючи напій по стереотипу, що все грузинське вино відмінно підходить для будь-якого випадку, та й взагалі краще взяти недорого по акції.
Але вино не тільки різноманітне і смачне доповнення до трапези, яке може підкреслити смак будь-якої страви і додати урочистості вечері навіть в будній день. Це ціла культура, яка включає в себе гармонійні поєднання смаків, текстур і характеристик. BlogPokuponTeam розбиралася як правильно вибрати вино в ресторані або супермаркеті для себе або у подарунок, на що варто звернути увагу, і які поєднання вина і їжі є найбільш вдалими.
Читайте в цьому огляді:
- Трохи теорії: сорти вин і їх характеристики
- Як вибрати червоне вино
- Підбираємо гарне біле вино
- Рожеве вино ㅡ секрети вибору
- Вибираємо шампанське і ігристі вина
Трохи теорії: сорти вин і їх характеристики
Ні-ні, ми не будемо переповідати вам наукові праці видатних світових сомельє. Але все ж теорія в мистецтві вибору вина необхідна для того, щоб вміти «читати» етикетку і легше орієнтуватися у виборі. А не покладатися тільки на думку офіціанта в ресторані або цінник в магазині. Для цього ми склали невелику шпаргалку-табличку.
Таблиця містить основні характеристики вина і їх значення:
Характеристика | Як позначається на етикетці | Що означає |
Солодкість і кислотність | Солодке, напівсухе, напівсолодке, сухе (вказується під назвою вина) | Ці дві якості врівноважують один одного, ніж менш солодке вино, тим більше в ньому відчувається кислинка.Вина з меншим вмістом цукру будуть більш терпкими, тоді як солодкі вина будуть більш яскравими або насиченими на смак. |
Рік випуску | Цифри внизу етикетки | Вважається, чи старше вино, тим воно витриманіше, і відповідно смачніше. Досвідчені сомельє стверджують, що це актуально не для всіх вин, тому не варто гнатися за цим показником. Крім року випуску перевіряйте термін придатності вина і відсутність осаду в пляшці. |
Вміст спирту | Цифри на передній частині етикетки від 9-16% для звичайних вин і 16-22% для кріплених | Чим вище градус, тим міцнішим буде вино. Для білих вин характерно менший вміст алкоголю. Терпкі вина з процентним вмістом алкоголю вище 16% містять спиртові добавки, тобто не є повністю натуральними. |
Регіон виробництва / країна виробництва | На передній частині упаковки | В якому регіоні було вироблено вино. Варто звернути увагу, що в країнах з довгою історією виноробства суворіші правила його виробництва (наприклад: Франція, Італія, Австрія, Іспанія), а значить і якість напою буде вигідно відрізнятися |
Основних сортів винограду, а відповідно і вина, не так вже й багато. Можна виділити вісім найпоширеніших: від більш легких і солодких, які підійдуть до приємної вечері, до пікантних витриманих вин для особливих випадків і в якості хорошого подарунка.
Рислінг
- Тип білого вина із середнім вмістом алкоголю. Рислінг має яскравий фруктовий присмак, помірну солодкість і високу кислотність.
- Добре поєднується з куркою, свининою, качкою, індичкою, в’яленим м’ясом і багатьма стравами тайської, індійської, марокканської, в’єтнамської та німецької кухні.
Піно грі
- Легке біле вино із середньою кислотністю, легким солодкуватим фруктовим і квітковим смаком.
- Підходить до салатів, риби, устриць, сиру з пліснявою або м’яких сирів.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/pino-gri.jpg)
Совіньон блан
- Біле вино з яскравими нотками цитрусових фруктів і високою кислотністю. Такі вина володіють середнім або щільним тілом і самодостатнім смаком.
- Добре поєднується з рибою, куркою, свининою, телятиною, сирами з прянощами або горіхами, мексиканськими, в’єтнамськими і французькими стравами.
Шардоне
- Біле вино з класичного сорту білого винограду, від середнього до повнотілого, з присмаком жовтого винограду і яблук, і середньою кислотністю.
- Добре поєднується з креветками, морепродуктами, суші, куркою, свининою, грибами, вершковими соусами, м’якими або горіховими сирами, сиром з цвіллю і багатьма французькими стравами.
Піно нуар
- Легке червоне вино з невеликою кількістю танінів і високим рівнем кислотності з фруктовим ароматом.
- Добре поєднується з куркою, свининою, телятиною, шашликом, качкою, в’яленим м’ясом, м’якими або горіховими сирами, вершковими соусами і багатьма французькими і німецькими стравами.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/pino-nuar.jpg)
Зинфандель
- Червоне вино з чорного винограду від середнього до повнотілого з дуже яскравим фруктовим смаком і низькою кислотністю.
- Добре поєднується з куркою, свининою, в’яленим м’ясом, бараниною, яловичиною, барбекю і багатьма італійськими, американськими, китайськими, індійськими і тайськими стравами.
Сіра
- Повнотіле червоне вино з майже непомітною гіркуватістю, яскравим фруктовим смаком і високою кислотністю.
- Добре поєднується з яловичиною, бараниною, копченостями, білим сиром чеддер і багатьма стравами середземноморської, французької та американської кухні.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/sira.jpg)
Каберне совіньон
- Повнотіле червоне вино, зазвичай з високим вмістом танінів і алкоголю.
- Добре поєднується з яловичиною, бараниною, копченостями, витриманим сиром чеддер і багатьма французькими та американськими стравами.
Важливо не тільки підібрати гарне вино, але і правильно подати його. У статті «Як вибрати келихи для вина, шампанського та інших напоїв» ви дізнаєтеся які келихи краще підійдуть для вашого свята або домашніх посиденьок, а які ще більше розкриють смак благородного напою.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/kaberne-sovinon.jpg)
Як вибрати червоне вино
Неймовірно ароматне і насичене червоне вино традиційно подають під м’ясо, наприклад, до шашликів або під качку. Хоча видів червоного вина так багато, що підібрати його можна і до суші, і до пасти і навіть до торту.
В Україні особливо високо цінується грузинське червоне вино:
- У багатьох грузинських ресторанах можна спробувати домашні грузинські вина, які якісно відрізняються від тих, що продаються в звичайних супермаркетах. Так що обов’язково загляньте в наш розділ «Кавказька кухня», щоб не тільки насолодитися дегустацією унікальних вин, а й смачно і недорого поїсти з відмінними знижками до 50%.
- Сапераві ㅡ особливе червоне грузинське вино з унікальною кислинкою, яку не знайдеш ні в іспанських, ні у французьких винах. Саме завдяки оригінальному смаку і складом це вино ідеально компенсує жирну їжу, доповнюючи смаком гострі м’ясні страви типу шашлику, стейків. Але при цьому воно ідеально поєднується і з солодкими фруктами.
- Хванчкара ㅡ благородне вино, терпкий смак якого ідеально доповнюється сирами.
- Алазанська долина ㅡ солодша, завдяки чому універсальна.
Будь-який з видів грузинських вин вигідно відрізняють тонкий аромат і характерна терпкість, тому ними можна сміливо доповнювати трапезу. При виборі звертайте увагу на те, що грузинське вино може вироблятись тільки в Грузії.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/kak-vybrat-krasnoe-vino.jpg)
Для обіду з перчинкою можна спробувати м’яке і фруктове вино, таке як австралійське або недороге чилійське червоне. Так гострі страви компенсуються смаком вина, а ви отримуєте дуже оригінальне поєднання. Легкі червоні вина з вмістом алкоголю нижче 12,5% ідеально підійдуть до курки, білого м’яса, смажених овочів і рибних страв, наприклад, лососеві, хлібу, фондю і твердого сиру.
Якщо ви їсте м’ясо і витриманий сир, вибирайте червоне вино з вмістом алкоголю від 12,5 до 13,5%. Наприклад, мерло і каберне добре поєднуються з хлібом, крекерами, червоним м’ясом, свининою, твердими сирами, в’яленим і копченим м’ясом.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/nalivajut-vino.jpg)
Насичені червоні відчуваються в роті як густі, а вміст алкоголю в них зазвичай перевищує 13,5%. Вина, які потрапляють в цю категорію, включають каберне Совіньон, Ріоха, Зинфандель і Шираз. Вони прекрасно підходять до фруктів, десертів і легких закусок.
Червоне вино перед купівлею варто оцінити і по його кольору, тому фахівці радять вибирати вина в прозорих пляшках, а не в пакетах. З віком вино буде трохи світлішати, і якщо на упаковці ви бачите, що його витримка 2-3 роки, а вино насиченого бурого кольору, краще пошукайте іншу пляшку.
Хоча категорично відмовлятися від покупки вина в пакетах не варто. Найчастіше воно нічим не поступається за якістю вин в пляшках, а ось в транспортуванні і при зберіганні ця тара набагато зручніша. Особливо часто така упаковка вина зустрічається у австралійців, американців, південноамериканців. А значить вина цих країн в даній тарі можна купувати без сумнівів.
Підбираємо гарне біле вино
Як і у випадку з червоним вином, біле вино можна поєднувати з величезною кількістю продуктів, а не тільки з рибними стравами.
Починайте вибір білого вина з простого тесту від американського сомельє Тамарі Лавер. Ви віддаєте перевагу яблучному або грейпфрутового соку? Якщо ваш варіант ㅡ яблучний сік, виберіть солодке біле вино. Любителям грейпфрутового соку сомельє радить сухе біле. Так просто на перший погляд, але дуже добре допомагає орієнтуватися серед усього розмаїття пляшок на полицях.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/podbiraem-horoshee-beloe-vino.jpg)
Зазвичай для марочних білих вин сомельє не рекомендують звертати увагу на витримку, хороші як молоді вина, так і дорогі витримані. При цьому присмак фруктів, характерний для гарного білого вина, має тенденцію до зниження з віком. Лосось і інші рибні страви краще всього поєднуються з Шардоне. Совіньон Блан має чистий тропічний смак, який ідеально підходить до морепродуктів.
Ще Совіньон Блан і Рислінг можна вибирати до суші. У цих винах є своя родзинка, яка тільки підкреслить вишукане поєднання рису та риби. Чим не привід замовити побільше суші (тим більше, що зі знижками до 50% це вигідніше, ніж мучитися на кухні) і влаштувати романтичний вечір з другою половинкою.
Класичний набір, який часто радять в ресторанах ㅡ Піно Гріджіо з морепродуктами або різотто, можна повторити і вдома. Вибирайте іспанське або французьке вино, саме Піно Гріджіо з цих країн вважається найкращим. Також професійні сомельє часто радять до французького білого вина м’ясні страви ㅡ не бійтеся поєднувати легке біле вино з куркою, качкою або бараниною.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/vino-i-vinograd.jpg)
Поєднуйте солодкі легкі білі вина з солодкими, солоними і димними продуктами. У них більше залишкового цукру після процесу бродіння. Солодке вино — це протилежність сухому вину. До солодких білих вин відносяться Москато і Гевюрцтраминер. Вони ідеально підходять до м’яких сирів з цвіллю (брі, камамбер), копченого м’яса, ковбасних виробів і десертів.
При покупці обов’язково зверніть увагу на колір вина в пляшці. З віком біле вино трохи темніє. А значить більш витримане буде відливати жовтуватим, молоде ж — зі злегка зеленуватим відтінком. При цьому біле вино хорошої якості будь-якого віку не повинно бути мутним. Якщо бачите в пляшці непрозору рідину або осад ㅡ краще не купуйте.
Якщо купуєте вино на подарунок, можете доповнити його індивідуальною річчю з авторським принтом: футболкою, чашкою (хоча келих теж відмінно доповнить подарунок у вигляді вина), брелоком або чохлом на телефон. Така дрібниця довго прослужить і буде нагадувати про вас. За посиланням ви знайдете знижки до 60% на фотодрук.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/futbolka.jpg)
Рожеве вино ㅡ секрети вибору
Існує дві найголовніших брехливих легенд про вино. Перша про те, що червоне вино подають тільки до м’яса, а біле тільки до риби. А друга про те, що рожеве вино одержують шляхом змішування білого і червоного.
Але ні, рожеве вино виробляється зі спеціальних сортів винограду. Є два основних види: солодке (найчастіше каліфорнійське) і сухе. Наприклад Зинфандель ㅡ це солодке вино з квітковим присмаком. Тоді як сухе рожеве фруктове і квіткове, за смаком ㅡ трохи шовковисте. Кращі вина такого типу з Нової Зеландії, Чилі, Австралії та Франції. Шукайте сухе рожеве вино ㅡ Піно Нуар, Шираз або Каберне.
Класичне поєднання — сухе рожеве з їжею рожевого кольору: лосось, тунець або креветки. Але ніхто не обмежує вас у виборі, адже ніжний смак рожевого вина відмінно поєднується з фруктами, сирами і м’ясними стравами. Та й до десерту, наприклад, до торту, цілком можна подати солодке рожеве вино.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/vino.jpg)
У магазині звертайте увагу не тільки на країну, де виробили вино, але і на його колір. Ніколи не купуйте рожеве вино з помаранчевим або цегляним відтінком, це свідчить про його погану якість. Також не вибирайте вино з осадом в пляшці ㅡ рожеве вино повинно бути прозорим, з приємним рожевим відтінком і однорідного кольору.
Кращий спосіб вибрати вино собі до смаку ㅡ дегустації. Під час дегустації ви не тільки спробуєте від 3 до 10 видів вина, але і дізнаєтеся про їх особливості, а в кінці зможете прихопити з собою вподобаний напій. Вибирайте дегустацію вин на Покупоні зі знижкою до 50%.
Вибираємо шампанське і ігристі вина
Шампанське та ігристі вина традиційно асоціюються з Новим роком, а подавати їх у нашій країні прийнято до олів’є і мандаринів. Але давайте розвіємо і цей міф. Адже що може бути краще келиха холодного ігристого в спекотний літній вечір, під приємний обід в ресторані чи вдома з усією родиною.
Трохи теорії. Ігристе вино ㅡ це будь-яке вино, в якому є бульбашки, і яке можна приготувати з будь-якого сорту винограду, будь-яким способом і в будь-якому місці. Шампанське ㅡ це «король» всіх ігристих вин. Згідно із законом виробники повинні використовувати певні сорти винограду (найчастіше Піно Нуар, Піно Меньє і Шардоне), дотримуватися певного способу виробництва, а ще воно повинно розливатися в пляшки в межах 50 кілометрів від регіону Шампань на північному сході Франції, щоб називатися шампанським.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/bokaly-vina.jpg)
Найкращими ігристими винами вважаються іспанські Cava, Espumoso, французьке шампанське, італійське Просекко, Тасманія з Австралії або Нової Зеландії. Ці вина з натуральної газацією і завжди бездоганним смаком за рахунок контролю якості в країнах виробниках. Тому при покупці обов’язково перевіряйте відповідність назви країни, тому що Шампанське або Просекко з Молдови навряд чи будуть хорошою ідеєю до святкового столу.
В Україні вибрати гарне шампанське можна не тільки у імпортерів. Наші виноробні виробляють хороші ігристі вина, які складають гідну конкуренцію французькому аналогу. В 2019 найкращим шампанським України визнані: червоне і біле брют «Крімарт» виробництва «Артвайнері», «Закарпатське», «Інкерман» від «Одесавинпром», біле напівсолодке шампанське «Коктебель», солодке або сухе «Коблево».
Великий плюс українських ігристих ㅡ можливість продегустувати їх прямо на виробництві, поєднавши відпочинок і «пізнавальні екскурсії» ? Вигідні пропозиції на відпочинок в Одесі, Затоці, Коблево і на південному узбережжі України завжди можна знайти на Покупоні. Економте з нами до 50%.
Ігристе вино підходить для легких продуктів і сиру. Цей тип вин є відмінним доповненням до таких продуктів, як тверді і м’які сири, салати, сира і приготована зелень, легка риба і морепродукти. Ідеальне поєднання ㅡ шампанське та ікра. І класика ㅡ будь-які фрукти є ідеальним доповненням до ігристого вина.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/12/vybiraem-vino.jpg)
При виборі шампанського орієнтуйтеся на його смакові якості (сухе, напівсолодке, солодке), цілісність упаковки і відсутність у складі ароматизаторів і барвників.
Пляшка шампанського ㅡ відмінний подарунок до Новорічних свят, а щоб виглядав він не тривіально, підберіть оригінальну упаковку або доповніть шампанське келихами.
Сподіваємося наші поради допоможуть вам краще орієнтуватися при виборі вин і робити тільки вдалі покупки. Діліться в коментарях, яке вино ваше улюблене?