Як вибрати гарне вино: секрети сомельє

Червоне, біле, ігристе, марочне ㅡ різноманітність вина в магазинах просто вражає фантазію. І як часто ми губимося серед стелажів, вибираючи напій по стереотипу, що все грузинське вино відмінно підходить для будь-якого випадку, та й взагалі краще взяти недорого по акції.

Але вино не тільки різноманітне і смачне доповнення до трапези, яке може підкреслити смак будь-якої страви і додати урочистості вечері навіть в будній день. Це ціла культура, яка включає в себе гармонійні поєднання смаків, текстур і характеристик. BlogPokuponTeam розбиралася як правильно вибрати вино в ресторані або супермаркеті для себе або у подарунок, на що варто звернути увагу, і які поєднання вина і їжі є найбільш вдалими.

Читайте в цьому огляді:

Трохи теорії: сорти вин і їх характеристики

Ні-ні, ми не будемо переповідати вам наукові праці видатних світових сомельє. Але все ж теорія в мистецтві вибору вина необхідна для того, щоб вміти «читати» етикетку і легше орієнтуватися у виборі. А не покладатися тільки на думку офіціанта в ресторані або цінник в магазині. Для цього ми склали невелику шпаргалку-табличку.

Таблиця містить основні характеристики вина і їх значення:

ХарактеристикаЯк позначається на етикетціЩо означає
Солодкість і кислотністьСолодке, напівсухе, напівсолодке, сухе (вказується під назвою вина)Ці дві якості врівноважують один одного, ніж менш солодке вино, тим більше в ньому відчувається кислинка.Вина з меншим вмістом цукру будуть більш терпкими, тоді як солодкі вина будуть більш яскравими або насиченими на смак.
Рік випускуЦифри внизу етикетки Вважається, чи старше вино, тим воно витриманіше, і відповідно смачніше. Досвідчені сомельє стверджують, що це актуально не для всіх вин, тому не варто гнатися за цим показником. Крім року випуску перевіряйте термін придатності вина і відсутність осаду в пляшці.
Вміст спиртуЦифри на передній частині етикетки від 9-16% для звичайних вин і 16-22% для кріпленихЧим вище градус, тим міцнішим буде вино. Для білих вин характерно менший вміст алкоголю. Терпкі вина з процентним вмістом алкоголю вище 16% містять спиртові добавки, тобто не є повністю натуральними.
Регіон виробництва / країна виробництваНа передній частині упаковкиВ якому регіоні було вироблено вино. Варто звернути увагу, що в країнах з довгою історією виноробства суворіші правила його виробництва (наприклад: Франція, Італія, Австрія, Іспанія), а значить і якість напою буде вигідно відрізнятися

Основних сортів винограду, а відповідно і вина, не так вже й багато. Можна виділити вісім найпоширеніших: від більш легких і солодких, які підійдуть до приємної вечері, до пікантних витриманих вин для особливих випадків і в якості хорошого подарунка.

Рислінг

  • Тип білого вина із середнім вмістом алкоголю. Рислінг має яскравий фруктовий присмак, помірну солодкість і високу кислотність.
  • Добре поєднується з куркою, свининою, качкою, індичкою, в’яленим м’ясом і багатьма стравами тайської, індійської, марокканської, в’єтнамської та німецької кухні.

Піно грі

  • Легке біле вино із середньою кислотністю, легким солодкуватим фруктовим і квітковим смаком.
  • Підходить до салатів, риби, устриць, сиру з пліснявою або м’яких сирів.

Совіньон блан

  • Біле вино з яскравими нотками цитрусових фруктів і високою кислотністю. Такі вина володіють середнім або щільним тілом і самодостатнім смаком.
  • Добре поєднується з рибою, куркою, свининою, телятиною, сирами з прянощами або горіхами, мексиканськими, в’єтнамськими і французькими стравами.

Шардоне

  • Біле вино з класичного сорту білого винограду, від середнього до повнотілого, з присмаком жовтого винограду і яблук, і середньою кислотністю.
  • Добре поєднується з креветками, морепродуктами, суші, куркою, свининою, грибами, вершковими соусами, м’якими або горіховими сирами, сиром з цвіллю і багатьма французькими стравами.

Піно нуар

  • Легке червоне вино з невеликою кількістю танінів і високим рівнем кислотності з фруктовим ароматом.
  • Добре поєднується з куркою, свининою, телятиною, шашликом, качкою, в’яленим м’ясом, м’якими або горіховими сирами, вершковими соусами і багатьма французькими і німецькими стравами.

Зинфандель

  • Червоне вино з чорного винограду від середнього до повнотілого з дуже яскравим фруктовим смаком і низькою кислотністю.
  • Добре поєднується з куркою, свининою, в’яленим м’ясом, бараниною, яловичиною, барбекю і багатьма італійськими, американськими, китайськими, індійськими і тайськими стравами.

Сіра

  • Повнотіле червоне вино з майже непомітною гіркуватістю, яскравим фруктовим смаком і високою кислотністю.
  • Добре поєднується з яловичиною, бараниною, копченостями, білим сиром чеддер і багатьма стравами середземноморської, французької та американської кухні.

Каберне совіньон

  • Повнотіле червоне вино, зазвичай з високим вмістом танінів і алкоголю.
  • Добре поєднується з яловичиною, бараниною, копченостями, витриманим сиром чеддер і багатьма французькими та американськими стравами.

Важливо не тільки підібрати гарне вино, але і правильно подати його. У статті «Як вибрати келихи для вина, шампанського та інших напоїв» ви дізнаєтеся які келихи краще підійдуть для вашого свята або домашніх посиденьок, а які ще більше розкриють смак благородного напою.

Як вибрати червоне вино

Неймовірно ароматне і насичене червоне вино традиційно подають під м’ясо, наприклад, до шашликів або під качку. Хоча видів червоного вина так багато, що підібрати його можна і до суші, і до пасти і навіть до торту. 

В Україні особливо високо цінується грузинське червоне вино:

  • У багатьох грузинських ресторанах можна спробувати домашні грузинські вина, які якісно відрізняються від тих, що продаються в звичайних супермаркетах. Так що обов’язково загляньте в наш розділ «Кавказька кухня», щоб не тільки насолодитися дегустацією унікальних вин, а й смачно і недорого поїсти з відмінними знижками до 50%.
  • Сапераві ㅡ особливе червоне грузинське вино з унікальною кислинкою, яку не знайдеш ні в іспанських, ні у французьких винах. Саме завдяки оригінальному смаку і складом це вино ідеально компенсує жирну їжу, доповнюючи смаком гострі м’ясні страви типу шашлику, стейків. Але при цьому воно ідеально поєднується і з солодкими фруктами.
  • Хванчкара ㅡ благородне вино, терпкий смак якого ідеально доповнюється сирами.
  • Алазанська долина ㅡ солодша, завдяки чому універсальна.

Будь-який з видів грузинських вин вигідно відрізняють тонкий аромат і характерна терпкість, тому ними можна сміливо доповнювати трапезу. При виборі звертайте увагу на те, що грузинське вино може вироблятись тільки в Грузії.

Для обіду з перчинкою можна спробувати м’яке і фруктове вино, таке як австралійське або недороге чилійське червоне. Так гострі страви компенсуються смаком вина, а ви отримуєте дуже оригінальне поєднання. Легкі червоні вина з вмістом алкоголю нижче 12,5% ідеально підійдуть до курки, білого м’яса, смажених овочів і рибних страв, наприклад, лососеві, хлібу, фондю і твердого сиру.

Якщо ви їсте м’ясо і витриманий сир, вибирайте червоне вино з вмістом алкоголю від 12,5 до 13,5%. Наприклад, мерло і каберне добре поєднуються з хлібом, крекерами, червоним м’ясом, свининою, твердими сирами, в’яленим і копченим м’ясом.

Насичені червоні відчуваються в роті як густі, а вміст алкоголю в них зазвичай перевищує 13,5%. Вина, які потрапляють в цю категорію, включають каберне Совіньон, Ріоха, Зинфандель і Шираз. Вони прекрасно підходять до фруктів, десертів і легких закусок.

Червоне вино перед купівлею варто оцінити і по його кольору, тому фахівці радять вибирати вина в прозорих пляшках, а не в пакетах. З віком вино буде трохи світлішати, і якщо на упаковці ви бачите, що його витримка 2-3 роки, а вино насиченого бурого кольору, краще пошукайте іншу пляшку.

Хоча категорично відмовлятися від покупки вина в пакетах не варто. Найчастіше воно нічим не поступається за якістю вин в пляшках, а ось в транспортуванні і при зберіганні ця тара набагато зручніша. Особливо часто така упаковка вина зустрічається у австралійців, американців, південноамериканців. А значить вина цих країн в даній тарі можна купувати без сумнівів.

Підбираємо гарне біле вино

Як і у випадку з червоним вином, біле вино можна поєднувати з величезною кількістю продуктів, а не тільки з рибними стравами.

Починайте вибір білого вина з простого тесту від американського сомельє Тамарі Лавер. Ви віддаєте перевагу яблучному або грейпфрутового соку? Якщо ваш варіант ㅡ яблучний сік, виберіть солодке біле вино. Любителям грейпфрутового соку сомельє радить сухе біле. Так просто на перший погляд, але дуже добре допомагає орієнтуватися серед усього розмаїття пляшок на полицях.

Зазвичай для марочних білих вин сомельє не рекомендують звертати увагу на витримку, хороші як молоді вина, так і дорогі витримані. При цьому присмак фруктів, характерний для гарного білого вина, має тенденцію до зниження з віком. Лосось і інші рибні страви краще всього поєднуються з Шардоне. Совіньон Блан має чистий тропічний смак, який ідеально підходить до морепродуктів.

Ще Совіньон Блан і Рислінг можна вибирати до суші. У цих винах є своя родзинка, яка тільки підкреслить вишукане поєднання рису та риби. Чим не привід замовити побільше суші (тим більше, що зі знижками до 50% це вигідніше, ніж мучитися на кухні) і влаштувати романтичний вечір з другою половинкою.

Класичний набір, який часто радять в ресторанах ㅡ Піно Гріджіо з морепродуктами або різотто, можна повторити і вдома. Вибирайте іспанське або французьке вино, саме Піно Гріджіо з цих країн вважається найкращим. Також професійні сомельє часто радять до французького білого вина м’ясні страви ㅡ не бійтеся поєднувати легке біле вино з куркою, качкою або бараниною.

Поєднуйте солодкі легкі білі вина з солодкими, солоними і димними продуктами. У них більше залишкового цукру після процесу бродіння. Солодке вино — це протилежність сухому вину. До солодких білих вин відносяться Москато і Гевюрцтраминер. Вони ідеально підходять до м’яких сирів з цвіллю (брі, камамбер), копченого м’яса, ковбасних виробів і десертів.

При покупці обов’язково зверніть увагу на колір вина в пляшці. З віком біле вино трохи темніє. А значить більш витримане буде відливати жовтуватим, молоде ж — зі злегка зеленуватим відтінком. При цьому біле вино хорошої якості будь-якого віку не повинно бути мутним. Якщо бачите в пляшці непрозору рідину або осад ㅡ краще не купуйте.

Якщо купуєте вино на подарунок, можете доповнити його індивідуальною річчю з авторським принтом: футболкою, чашкою (хоча келих теж відмінно доповнить подарунок у вигляді вина), брелоком або чохлом на телефон. Така дрібниця довго прослужить і буде нагадувати про вас. За посиланням ви знайдете знижки до 60% на фотодрук.

Рожеве вино ㅡ секрети вибору

Існує дві найголовніших брехливих легенд про вино. Перша про те, що червоне вино подають тільки до м’яса, а біле тільки до риби. А друга про те, що рожеве вино одержують шляхом змішування білого і червоного.

Але ні, рожеве вино виробляється зі спеціальних сортів винограду. Є два основних види: солодке (найчастіше каліфорнійське) і сухе. Наприклад Зинфандель ㅡ це солодке вино з квітковим присмаком. Тоді як сухе рожеве фруктове і квіткове, за смаком ㅡ трохи шовковисте. Кращі вина такого типу з Нової Зеландії, Чилі, Австралії та Франції. Шукайте сухе рожеве вино ㅡ Піно Нуар, Шираз або Каберне.

Класичне поєднання — сухе рожеве з їжею рожевого кольору: лосось, тунець або креветки. Але ніхто не обмежує вас у виборі, адже ніжний смак рожевого вина відмінно поєднується з фруктами, сирами і м’ясними стравами. Та й до десерту, наприклад, до торту, цілком можна подати солодке рожеве вино.

У магазині звертайте увагу не тільки на країну, де виробили вино, але і на його колір. Ніколи не купуйте рожеве вино з помаранчевим або цегляним відтінком, це свідчить про його погану якість. Також не вибирайте вино з осадом в пляшці ㅡ рожеве вино повинно бути прозорим, з приємним рожевим відтінком і однорідного кольору.

Кращий спосіб вибрати вино собі до смаку ㅡ дегустації. Під час дегустації ви не тільки спробуєте від 3 до 10 видів вина, але і дізнаєтеся про їх особливості, а в кінці зможете прихопити з собою вподобаний напій. Вибирайте дегустацію вин на Покупоні зі знижкою до 50%.

Вибираємо шампанське і ігристі вина

Шампанське та ігристі вина традиційно асоціюються з Новим роком, а подавати їх у нашій країні прийнято до олів’є і мандаринів. Але давайте розвіємо і цей міф. Адже що може бути краще келиха холодного ігристого в спекотний літній вечір, під приємний обід в ресторані чи вдома з усією родиною.

Трохи теорії. Ігристе вино ㅡ це будь-яке вино, в якому є бульбашки, і яке можна приготувати з будь-якого сорту винограду, будь-яким способом і в будь-якому місці. Шампанське ㅡ це «король» всіх ігристих вин. Згідно із законом виробники повинні використовувати певні сорти винограду (найчастіше Піно Нуар, Піно Меньє і Шардоне), дотримуватися певного способу виробництва, а ще воно повинно розливатися в пляшки в межах 50 кілометрів від регіону Шампань на північному сході Франції, щоб називатися шампанським.

Найкращими ігристими винами вважаються іспанські Cava, Espumoso, французьке шампанське, італійське Просекко, Тасманія з Австралії або Нової Зеландії. Ці вина з натуральної газацією і завжди бездоганним смаком за рахунок контролю якості в країнах виробниках. Тому при покупці обов’язково перевіряйте відповідність назви країни, тому що Шампанське або Просекко з Молдови навряд чи будуть хорошою ідеєю до святкового столу.

В Україні вибрати гарне шампанське можна не тільки у імпортерів. Наші виноробні виробляють хороші ігристі вина, які складають гідну конкуренцію французькому аналогу. В 2019 найкращим шампанським України визнані: червоне і біле брют «Крімарт» виробництва «Артвайнері», «Закарпатське», «Інкерман» від «Одесавинпром», біле напівсолодке шампанське «Коктебель», солодке або сухе «Коблево».

Великий плюс українських ігристих ㅡ можливість продегустувати їх прямо на виробництві, поєднавши відпочинок і «пізнавальні екскурсії» ? Вигідні пропозиції на відпочинок в Одесі, Затоці, Коблево і на південному узбережжі України завжди можна знайти на Покупоні. Економте з нами до 50%.

Ігристе вино підходить для легких продуктів і сиру. Цей тип вин є відмінним доповненням до таких продуктів, як тверді і м’які сири, салати, сира і приготована зелень, легка риба і морепродукти. Ідеальне поєднання ㅡ шампанське та ікра. І класика ㅡ будь-які фрукти є ідеальним доповненням до ігристого вина.

При виборі шампанського орієнтуйтеся на його смакові якості (сухе, напівсолодке, солодке), цілісність упаковки і відсутність у складі ароматизаторів і барвників.

Пляшка шампанського ㅡ відмінний подарунок до Новорічних свят, а щоб виглядав він не тривіально, підберіть оригінальну упаковку або доповніть шампанське келихами.

Сподіваємося наші поради допоможуть вам краще орієнтуватися при виборі вин і робити тільки вдалі покупки. Діліться в коментарях, яке вино ваше улюблене?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *