Як вибирати келихи: для вина, шампанського, коктейлів і інших міцних напоїв

Будь-яке сервірування столу – у ресторані, барі або у вас вдома – не обходиться без келихів. Тому що кожен раз захочеться якщо не аперитиву, то компоту на третє :) Про те, як правильно сервірувати стіл, ми вже розповіли в попередній статті. Але навіть якщо ви не шанувальник етикету, але любите пити латте або айріш каву із спеціальних келихів з ручкою, а чай – зі скляної чашки, то напевно захочете відрізняти різновиди келихів, фужерів, склянок та чарок для інших популярних напоїв, як шампанське, вино, пиво, віскі, коньяк, мартіні та іншого алкоголю. 

В який келих наливати червоне, а в якій біле вино, і чи так вже для кольору важлива форма? Які типи чарок, склянок і фужерів призначені для коктейлів або міцного спиртного напою в чистому вигляді? І найголовніше, чому це має таке значення, якщо не брати до уваги тренд слідування традиціям і вимогам етикету? Про це читайте в нашій статті.

Для чого кожному напою – свій келих?

Призначення кожного келихи або чарки для напоїв – не тільки і не стільки в забезпеченні зручності та естетичності споживання, скільки в підкресленні і розкритті всього багатства їх смакових палітр і аромату. 

Наприклад, ви зробили коктейль ідеальних класичних пропорцій, але вибрали келих з горлечком неправильного розміру – і ваш напій вже не має того неповторного аромату, який міг би бути з потрібним типом посуду. Або ви налили чудовий солодкий лікер, але вибрали шот замість чарки на довгій ніжці – і ось вже напій дуже нагрівся у вашій руці, і смакові відчуття зовсім не ті.

Чарка з лікером

Саме розкриття аромату і підтримання потрібної температури напою – головне, що повинен забезпечити правильний келих. Кожен напій вимагає індивідуального підходу і умов, максимально сильно впливають на сприйняття і смакові відчуття. Звідси така різноманітна класифікація посуду для пиття, і вона досить цікава.

Класифікація посуду для вживання напоїв

В цілому келих – це узагальнююча назва скляного посуду для подачі напоїв і передбачає безліч її різновидів самих різних форм і розмірів. 

Винні келихи

Келихи для вина зазвичай йдуть стандартного обсягу, від 190 до 230 мл для білого і від 240 до 255 мл – для червоного вина. Форма келиха для вина нагадує бутон тюльпана: біля основи він більш широкий, у горлечка – звужений, і не дарма. Це дозволяє тонкому і багатому аромату напою довше зберігатися, випаровуватися повільніше. З цієї ж причини не слід наповнювати винні келихи по вінця. 

Винні келихи

Відмінність келихів, призначених для білого вина, не тільки в об’ємі, але і в більш стрункій, витягнутій догори формі. Кругліший келих з широким горлечком більше підходить для червоного вина, адже воно любить «дихати», насичуватися достатньою кількістю кисню.

Під час пиття тримати посуд як з білим, так і з червоним вином потрібно за ніжку, а не за чашу. Справа не тільки в етикеті: зігрітий теплом руки напій змінює свій смак не на краще.

Як тримати келих у руці

Придбати набір винних келихів для себе чи на подарунок можна на сайті Покупон, хороший кешбек ще більше підвищить градус настрою від покупки :)

Келихи для міцних і десертних вин

Такі міцні й солодкі вина, як мадера, портвейн, лікери, сотерны прийнято вживати зі спеціальних келихів, іноді досить незвичайної форми. Для кожного напою призначений свій тип келихів, але відмінності між ними невеликі. Загальною рисою є невеликий обсяг і тюльпаноподібна чаша. Така форма обумовлена тим, що притаманний цій категорії вин дуже концентрований аромат, часто – з неабиякими нотками спирту, необхідно накопичувати в більшому просторі келиха і давати можливість розвиватися протягом всієї дегустації і смакування напою.

Келихи для міцних і десертних вин

Любителям естетики і стилю, особливо якщо справа стосується алкоголю і його споживання, напевно сподобається щось з аксесуарів, представлених на Покупоні, таких, як домашній міні бар під пляшки та келихи або винна стійка – все це можна придбати з вигідним кешбеком.

Келихи для шампанського, ігристого вина

Шампанське ігристе вино прийнято подавати у витягнутих келихах на тонкій ніжці – в фужерах. Найчастіше такий посуд виготовляється з прозорого скла, щоб насолодитися кольором напою і грою бульбашок. 

Хоча є й винятки, як ці прекрасні келихи з кольорового скла і фігурної форми:

Келихи з кольорового скла

Для більш урочистих випадків добре підходять фужери з кришталю. Особливо гармонійно вони виглядають як весільні келихи для молодят.

Кришталеві фужери для молодят

Найбільш часто зустрічаються три основні форми фужерів:

  1. Блюдце або класичний – широкий і неглибокий келих на довгій ніжці. За легендою, перший такий фужер був зроблений за формою та згідно з розміром грудей королеви Франції Марії-Антуанетти. В ті давні часи ігристі вина мали не надто приємний аромат дріжджів, і його не було особливого сенсу зберігати.      В епоху великого Гетсбі на початку 20 століття або бомонду 60-х фужер-блюдце був дуже популярний і асоціювався із показною розкішшю. Тоді зазвичай пили солодкі вина, і тиск в пляшках було нижче, ніж у сучасних. Сьогодні є тільки деякі сорти ігристих вин, наприклад, італійське ламбруско, які мають досить яскравий аромат і не дуже виражений перляж (гра бульбашок в бокалі), для яких підійде класичний фужер-блюдце.
Келих-блюдце

2. Флюте або фужер-флейта – дуже поширений на сьогоднішній день вид келихів для шампанського та ігристих вин. У класичному варіанті флюте має об’єм 150 мл. Подовжена і звужена (або злегка розширена) догори форма келиха необхідна, щоб піна не втекла, смак зберігався, а аромат не випаровувався. Довга тонка ніжка шампань-флюте дозволяє довго зберігати напій охолодженим.

Фужери-флюте

Для більшості сучасних сухих ігристих вин вузька, витягнута форма келиха – те, що потрібно. Але для більш дорогих і складних сортів, витриманого вузький келих шампанського не зовсім підходить: таке вино вимагає більше простору, щоб розкритися.

3. Тюльпан – як раз той різновид фужерів, яка дозволить поціновувачам повною мірою насолодитися всією пишнотою букета складних дорогих ігристих вин і шампанського. Його форма більш широка посередині і трохи заужена догори, що дозволяє зібрати всі аромати у верхній частині келиха.

Келих-тюльпан

Келихи для шампанського різної форми є на Покупоні, шукайте варіанти з кешбеком.

Які бувають келихи і чарки для коктейлів

Коктейлі

Різноманітність коктейлів у барних картах передбачає відповідну кількість типів посуду для них. Келихи і чарки відрізняються за формою і обсягом і виглядають дуже по-різному, у кожного виду – своє найменування.

  1. Коктейльна чарка – невеликий конусоподібний келих об’ємом від 125 до 150 мл на тонкій високій ніжці, днище заокруглене або плоске. Не варто плутати з келихами для мартіні – їх чаші більше за обсягом і мають вигляд конуса (трикутні) до самого низу.
Коктейльна чарка

2. Лікерна чарка – в такому посуді подають лікер а також шаруваті коктейлі на його основі, обсяг – від 40 до 120 мл.

Лікерна чарка

3. Келих Маргарита – такий тип келихів застосовують для подачі Маргарити та інших коктейлів з льодом.

Келих Маргарита

4. Келих Харрікейн – в такому посуді подають тропічні коктейлі, обсяг коливається від 400 до 800 мл.

 Келих Харрікейн

5. Склянка Тумблер – середній по висоті і внизу має товсті стінки, місткість – від 260 до 320 мл. Призначення таких склянок – подача алкогольних коктейлів-аперитивів, фліп-коктейлів і безалкогольних напоїв.

Склянка Тумблер

6. Склянка Колінз – високий, стінки його мають рівну, пряму форму, вміщує від 230 до 340 мл рідини. Призначений для подачі охолоджених коктейлів – Мохіто, Піна Колада, Джину з тоніком. Також такі склянки використовують для води і соку. 

Склянка Колінз

7. Стакан Айріш-кава – товстостінний, стійкий до високих температур склянку на невисокій ніжці з ручкою, обсяг – від 180 до 200 мл. Призначений для вживання гарячих коктейлів – грогу, глінтвейну, кава по-ірландськи. Якщо у вас виникло бажання приготувати глінтвейн в домашніх умовах, найкращі рецепти – в нашому огляді.

Стакан Айріш-кава

Якісь з цих коктейлів – ваші улюблені і ви часто готуєте їх вдома? Купіть для них спеціальний посуд, хороші варіанти келихів для коктейлів є на Покупоні з приємним кешбеком.

Пивні келихи

Пивні келихи

Культура споживання пива своїм корінням сягає до Давнього Єгипту, і протягом століть створювалося безліч його сортів. Пивна галузь розвивається і донині, особливо завдяки крафтового хвилі останніх десятиліть (якщо вам цікава тема приготування домашнього пива своїми руками – читайте нашу статтю про всіх тонкощах технології). Різновидів бокалів для пива, як і його сортів, теж дуже багато – десятки, якщо не сотні, вони мають свої назви і це реально окрема тема для статті :)

Пивні склянки
Найчастіше пиво і коктейлі на його основі подають у високих пивних склянках місткістю від 220 мл до 1 л
Пивні келихи
Поширені також пивні келихи на ніжці
Пивні кружки
Ще один вид посуду для пінного напою – важкі товстостінні кружки об’ємом від 250 мл до 1 л

Класичні пивні бокали для домашнього використання є на Покупоні з хорошим кешбеком. Економте на щось приємне, наприклад – дегустацію пива або чогось міцнішого: тут же, на сайті, можна знайти цікаві акційні пропозиції.

Посуд для міцних спиртних напоїв: коньяку, бренді, віскі, горілки

  1. Пити бренді і один з найбільш розповсюджених його видів – коньяк, слід зі спеціальних коньячних келихів, широких посередині й звужених до горлечка, на короткій ніжці. Наливати алкоголь потрібно в такій кількості, щоб заповнити широку частину чаші. Тримати такий келих потрібно за чашу, зігріваючи її теплом руки і підвищуючи швидкість випаровування ароматичних речовин.
Коньячний келих

2. Віскі прийнято вживати з низьких склянок з товстим і широким дном. Хороший віскі вимагає більш повного і тривалого смакування післясмаку і розпізнавання багатих, пряних і ароматних нот, і такий товстостінний бокал дозволяє це зробити якнайкраще. Лід і содову додають не до всіх видів цього алкоголю, деякі сорти, наприклад, солодовий віскі, рекомендують вживати в чистому вигляді.

Склянка для віскі

3. Горілку, а також наливки, настоянки традиційно п’ють з вузьких і високих стопок, часто з товстим дном, або чарок на короткій ніжці. Обсяг маленький, не більше 40-100 г, щоб випити напій залпом. Перед вживанням алкоголь охолоджують.  Стопка – аналог англійського шота, 45 м.

Стопки для горілки

Можливо, тема культури споживання алкоголю нагадала про те, що непогано було б посидіти з друзями в напівтемряві затишного пабу, поговорити з барменом біля стійки, перекинути пару шотів або побалуватися коктейлем?  На Покупоні є привабливі та вигідні пропозиції по найкращим барам, пабам і ресторанам вашого міста, приходьте!

Повне різноманіття келихів можна побачити хіба що в барних картах, навряд чи ви захочете мати їх всіх у себе вдома. Але, знаючи трохи більше про типи і різновиди посуду для напоїв, ви тепер зі знанням справи купите подарунок свекрусі, що обожнює Маргариту. Якщо ще залишилися якісь питання – задавайте їх у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *