Гайд по пляжам Затоки: обери свій, ідеальний

Затока — своєрідний рай для бюджетного курортника. Селище знаходиться недалеко від Одеси й простягається на 20 кілометровій піщаній косі між Чорним морем і Дністровським лиманом. Піщана коса — це екологічно чисте місце, на її території немає жодного промислового підприємства. Морські води Затоки не замутилися відходами індустріалізації — вода прозора й чиста.

Курорти Затоки більш бюджетні порівняно з Одеськими реаліями в плані розваг та оренди житла. У Затоці можна знайти готелі, бари та ресторани будь-якого класу, від елітних до дешевих. Обов’язково бронюйте місце в готелі до приїзду в Затоку, інакше велика ймовірність не знайти облаштованого житла, а часом можна наштовхнутися і на шахраїв.

Головні туристичні райони Затоки — Лиманський, Сонячний та Центральний. Пляжі кожного туристичного району відрізняються: є місця з пологим берегом, а є і райони, де у моря нагромадилися кам’янисті насипи та навіть бетонні блоки. Але здебільшого пісок на пляжах Затоки чистий та дрібний, а дно моря пологе.

Всі райони унікальні по-своєму, ми розберемо кожен, покладаючись на відгуки відпочивальників і на думки місцевих та одеситів.

Лиманський пляж: для тих, хто з сім’єю та дітьми

Лиманський район першим зустрічає гостей курорту, що обумовлено його розташуванням. Цей пляж найширший в Затоці — доходить до 150 метрів, тому навіть у розпалі сезону на ньому точно не буде тісно.

Більшість туристів сходиться на думці, що Лиманський пляж — найсприятливіше місце для відпочинку з сім’єю та дітьми. В першу чергу, це виправдано тим, що він відрізняється своєю чистотою та відсутністю сміття, за пляжем ретельно доглядають, регулярно прибирають. Понад це, й природа пляжу спонукає до приємного та затишного відпочинку: немає каменів, морський берег і прибережна зона пологі, дно моря піщане, та й медуз там не зустрінеш. Однак водорості там є, але їх дуже мало.

У Лиманському районі найчистіше море відносно всіх пляжів Затоки, саме тому багато одеситів відпочивають саме в ньому. Всі бази відпочинку та готелі пляжу знаходяться на першій береговій лінії. На пляж від головної вулиці веде тіниста алея з клумбами, на якій розташовані різноманітні торгові лавки та бари.

Розваг у Лиманському районі досить, але інфраструктура Центрального району Затоки розвинена краще. Багато відпочивальників відзначають, що на Лиманському пляжі все дешевше порівняно з іншими районами селища.

У Лиманському районі знаходиться готельно-розважальний комплекс «Готель Аквапарк Затока». У комплексі є все: 25 різних водних атракціонів, професійно обладнаний пляж, власні бари та ресторани, ігрові майданчики. На додаток до цього, щорічно в Затоці біля Лиманського пляжу проходить найбільший в Європі спортивний фестиваль «Z-Games».

Топ-3 готелі в Лиманському районі

  • Готель «Love Story» — відпочивальники відзначають, що це найкраще співвідношення ціни та якості. Із затишних і стильних номерів готелю «Love Story» відкривається мальовничий вид на море. Перед готелем розташований басейн, поруч можна влаштуватися на шезлонзі, замовити прохолодний напій з готельної ресторації. На території готелю є банкетний зал, літній майданчик і ресторан, в якому можна протягом всього відпочинку комплексно харчуватися. А якщо ви приїжджає в Затоку на особистому авто, тоді вас приємно здивує підземний паркінг готелю «Love Story».
  • Пляжний парк-готель «Робінзон» — прекрасний варіант для сімейного відпочинку з дітьми, можна навіть з тваринами. Влаштувавшись в парк-готелі, у вас буде все для комфортного відпочинку на пляжі: шезлонги, матраци, парасольки та душові. Парк-готель потішить дітей: щоденні ігри та розваги на пляжі з призами та подарунками, а також обладнаний дитячий майданчик на території готелю. Багато відпочивальників відзначають, що в готелі хороше й комплексне меню та якісний Wi-Fi.
  • Готельний комплекс «Promenad III» — приємне місце для спокійного та відчуженого від суєти відпочинку. На пляжі біля готелю вільно й тихо, немає сторонніх — територія готелю охороняється. Також є паркувальні місця, особистий ресторан, басейн.

Центральний пляж — бути у центрі подій

Центральний район Затоки можна порівняти з центром будь-якого міста, там завжди натовпи, шум і гучні нічні клуби та бари. Центральний пляж сподобається молодим і активним, всім хто любить бути у центрі подій.

Інфраструктура Центрального району найбільш розвинена — там зосередження всього самого популярного й затребуваного. У цьому районі більш за все нічних клубів, різноманітних барів, кав’ярень та ресторанів. У Центральному районі знаходиться найбільший ринок Затоки. На головний пляж веде гарна й затишна прогулянкова алея.

Розмаїття розваг, атракціонів і торгових лавок — це головна перевага Центрального пляжу. Однак через це там завжди безліч людей та переповнені пляжі, що є ключовим недоліком Центрального району. Тому там не дуже просторо, навіть тісно, і до того ж пляжна лінія вузька.

Велике скупчення людей позначається на чистоті пляжу, в порівнянні з іншими районами Затоки — Центральний пляж більш забруднений. Однак прекрасна екологія місцевості бере своє, і навіть в Центральному районі море чисте, і до того ж найбільш прісне в Затоці. Якщо ви хочете бути дійсно у центрі подій та на хвилі бурхливого життя Центрального пляжу, тоді обирайте готель на Приморській вулиці, до моря від неї 5 хвилин, а до затишної алеї — 7.

Якщо ви вибрали для відпочинку пляжі Центрального району, тоді обов’язково відвідайте наступні місця, в мережі на них зібралося чимало схвальних відгуків:

  • Піцерія «Chili pizza» розташувалася на затишній алеї прямо по дорозі на пляж. Багато відвідувачів відзначають, що там готують смачно, порції великі та різноманіття видів піци.
  • Ресторан «М’ясник і Море». Якщо послухати відгуки відвідувачів, то хтось говорить, що «той ніжний шашлик — мені буде снитися», а інші стверджує, що це кращий ресторан в Затоці. Гостей здивує велике розмаїття страв з морепродуктів і м’яса, одеський колорит та автентичний інтер’єр.
  • Ресторан «Фелічіта». Якщо ви хочете не тільки смачно поїсти, але й добряче погуляти, тоді вам сюди. Італійський інтер’єр і жива музика вечорами, а також є караоке та діджей. Після заходу сонця там завжди весело, на повну силу вирує веселе й безтурботне життя.

Топ-3 готелі у Центральному районі

  • Готель «Moncastro» — ідеальне місце для естетів і вимогливих до сервісу гостей. Готель розташований у самому серці курортного життя Затоки, однак всередині готелю спокійно й тихо. Вас порадує прекрасний вид із номерів на узбережжя Чорного моря, а також басейн, обладнаний шезлонгами та парасольками. Особливо багато відгуків про ресторан готелю — гості кажуть, що він вище всяких похвал. Також чимало відгуків у мережі, що готель «Moncastro» — найкращий в Затоці.
  • Готель «Прибій». Готель розташований на першій лінії від моря, навіть лежачи на ліжку, можна бачити прекрасний морський пейзаж. Багато хто відзначає, що в готелі хороший дитячий майданчик, та й взагалі, найкращі умови для відпочивальників із малюками. Також є парковка, свій ресторан із комплексним меню, а до найчистішого пляжу — рукою подати. Крім цього, готель має власну розважальну програму, в яку входять екскурсії по всім місцевим визначним пам’яткам.
  • Міні-готель «Villa Casablanca» — середземноморська казка у центрі Затоки. Вілла закрита від сторонніх і знаходиться на самому березі моря, далеко від шуму та суєти. Покуштувати можна на мальовничій літній терасі — меню велике, ситні порції, а в барі чималий вибір вин і міцних напоїв. Всі розваги центрального району Затоки в 10 хвилинах від міні-готелю. Багатьох гостей підкорив інтер’єр і ландшафтний дизайн готелю — справжній марокканський замок. Також чимало хороших відгуків про персонал вілли, кажуть, що це не просто сервіс, — а турбота про людей.

Сонячний пляж: золота середина, спокійно й весело

Сонячний район схожий на Лиманський, там спокійно й мирно. Однак інфраструктура Сонячного пляжу більш розвинена, ніж в Лиманському районі, але не дотягує до рівня Центрального пляжу.

На природні умови Сонячного пляжу вплинув довколишній лиман: через нього вода там найсолоніша у всій Затоці, до того ж настирливі нічні комарі, а також нерідко зустрічаються медузи та рослинність на воді. Сонячний пляж значно вужче Лиманського, а місцями взагалі пляжна смуга сходить нанівець, замість неї каміння.

Всупереч всім природним особливостям, у Сонячного пляжу багато шанувальників, як серед гостей, так і місцевих — він вважається більш респектабельним. Тому оренда житла й послуги там трохи дорожче в порівнянні з іншими районами Затоки. Сонячний пляж приваблює чимало туристів, а все тому, що він поєднує в собі бурхливе життя Центрального району, — але помірно, і спокій Лиманського пляжу.

Проживаючи в Сонячному районі або будучи там проїздом, відвідайте Піцерію «Колізей» — це маленька Італія в Затоці. На ваших очах приготують чудову піцу в печі на вуглях. Багато туристів стверджують, що там готують саму дивовижну піцу в усій Затоці. Однак пам’ятайте, алкоголь там не продають, але його дозволяється брати з собою.

Топ-3 готелі в Сонячному районі

  • Готельний комплекс «Парус». Комплекс знаходитися на першій береговій лінії в самому центрі Сонячного району. Пляж біля готелю чистий та доглянутий, є натягнуті тенти, а також безкоштовні шезлонги. Багато гостей відзначають, що в номерах затишно, як вдома. У внутрішньому дворі готелю є мангали і бар з напоями. Однак комплексного харчування в готелі немає, але в цьому немає труднощів, адже поруч з готелем безліч магазинчиків, барів, кав’ярень та ресторанів.
  • База відпочинку «Шовковик» — тиха й затишна база з просторими і новими дерев’яними будиночками. У гостей бази є можливість готувати на загальній кухні. Пляж перебуває в 30-ти метрах від бази відпочинку, а центральний ринок, магазини, кав’ярні та ресторани в кроковій доступності.
  • Готель «Ірина». Готель розташований біля самого моря, на пляжі немає стовпотворіння, — просторо та спокійно. Економ номера знаходяться в одноповерховому дерев’яному корпусі, а люксові — у 2-х поверховій новобудові. Багато гостей відзначають, що готель ідеально підходить для відпочинку з дітьми. Також багатьом сподобається те, що поруч перебуває безліч цілодобових магазинів, і місць, де можна розважитися, поїсти. На пляжі є шезлонги, матраци, альтанки і мангал.

Як дістатися в Затоку?

  • Маршрутним таксі.
    • Маршрутка №560 відправляється від розташованої поруч з ж/д вокзалом Одеси автостанції «Привокзальна» (сторона Старосінної площі).
    • Маршрутка №580 відправляється від автостанції на ринку «Південний» в Одесі.
  • На електричці. Щодня з Одеси відправляється приміський поїзд, «Одеса-Головна — Білгород-Дністровський», ось на ньому і можна доїхати до Затоки. Якщо ви вибрали пляжі Лиманського району, тоді вам слід вийти на станції «Лиманська». Щоб потрапити на пляжі Сонячного району, виходьте на наступних станціях: «Морська», «Дружба», «Сонячна». Якщо вам потрібно дістатися до пляжів Центрального району — виходьте на станції «Бугаз».
  • Блаблакар. За допомогою цього сервісу, ви зможете знайти попутника в Затоку зі свого міста, та й взагалі, — з будь-якої точки України.

Висновки: який пляж вибрати?

Всі пляжі Затоки гарні по-своєму, кожен підійде для певного типу відпочинку — все залежить від особистих пріоритетів. Для розміреного відпочинку з дітьми ідеально підійде Лиманський пляж. Молодим, особливо активним, люблячим знатно погуляти на Лиманському і Сонячному пляжі — робити буде нічого.

Спраглим до нескінченного свята й веселощів потрібно їхати на Центральний пляж. А всім, хто не любить вдаватися до крайнощів, і хоче не тільки виняткового спокою, а й розміренних веселощів — ідеально підійде Сонячний пляж.

Дорогі читачі, діліться своїми враженнями про пляжі Затоки. Де відпочивали ви або куди збираєтеся поїхати?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *