Де знімали фільм «Чорнобиль» HBO: локації Києва

5 серій короткометражного серіалу «Чорнобиль» американської компанії HBO і британської Sky, прем’єра якого відбулася 6 травня 2019 року в США і 7 травня 2019 року у Великій Британії, промайнули, як одна мить. З головою занурили в атмосферу масштабної трагедії людства – аварії на ЧАЕС, яка вийшла далеко за рамки Радянського Союзу і наклала відбиток на багато сусідніх країн і мільйони людей.

Як знімали американський серіал про наболіле для кожного українця, про період історії України (тоді ще в складі СРСР), який повернув життя мільйонів на 360о – післясмак режисерської роботи для фанатів кінострічки.

Серіал «Чорнобиль» – автентична трагічна драма

З самого початку перед сценаристами стояло завдання з історичною дотошністю передати атмосферу аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році і ліквідації її наслідків. Так, були виявлені кілька ляпів, але це не завадило зняти хороший серіал і підібрати для нього максимально точні, предметні і правильні локації: від безглуздих великих радянських окулярів і зачісок до інтер’єрів і техніки.

Реквізити привозилися з країн з радянською історією. У підсумку вийшло правдоподібно і чуттєво – так, як і повинно бути, коли таємне стає явним. Коли говориш чисту правду про те, що приховувалося роками. Опромінення, опіки від пару і радіації, чорна шкіра, люди в буквальному сенсі «без обличчя», цинкові труни, залиті бетоном, – про це говорили, але ще ніколи не показували так явно і чітко, як в цій кінострічці.

За словами художника-постановника Люка Хала, локації, які підходили для зйомок, були тільки в двох місцях – Україні та Литві, де збереглося особливе архітектурне ядро. Про Україну творці фільму думали в першу чергу. Що може бути більш правдоподібним, ніж місце, де все відбувалося насправді? Але через відсутність податкових пільг для іноземних кіновиробників, 70% серіалу знімали все-таки в Балтійському зарубіжжі.

У Литві знімали такі епізоди, як: «міст смерті» (в Каунасі в районі Петрашюнай на вулиці M. Гімбутєнє), звідки за сценарієм жителі Прип’яті спостерігали за пожежею на четвертому енергоблоці, не знаючи про те, що саме в цей момент вони отримують вбивчу дозу радіації, і що це «феєричне» (як вони вважали) видовище стане останнім в їхньому житті. Самою ж «Прип’яттю» став відомий мікрорайон на півночі Вільнюса – Фабійонішкес, а Чорнобильську АЕС замінила Ігналінська АЕС в 1,5 годинах їзди від литовської столиці в поєднанні з комп’ютерною графікою київської студії «Postmodern digital».

Де в Києві знімали серіал «Чорнобиль»

Незважаючи на тисячі годин зйомки в Литві, в Києві вдалося зняти не менш значущі кадри. На початку літа 2018 року епізоди американської версії серіалу «Чорнобиль» знімали в центрі Києва, на Троєщині, Подолі, в Національній бібліотеці імені Вернадського, біля Київського моря.

1. Гідробіологічний інститут

У першій серії «Чорнобиля» впізнається науково-дослідний інститут гідробіології на проспекті Героїв Сталінграда (Оболонь, Київ). Фасад будівлі ідентичний до прип’ятської лікарні МСЧ-126, куди привозили постраждалих під час ліквідації аварії пожежників.

2. Зимові сцени серіалу на Троєщині влітку

Зиму через 9 місяців після аварії на атомній станції «Чорнобиль» (4 серія) знімали на Троєщині, на вулиці Лісківська. Зйомки проходили влітку, тому знімальній групі довелося нанести багато штучного снігу для постановочної сцени.

Як сипали штучний сніг.

Уважні спостерігачі могли помітити в кадрі пластикові вікна і утеплені фасади будівель, що було не характерно для того часу.

Зимові кадри з фільму «Chernobyl».
Зимові кадри з фільму «Chernobyl».
Засніжена Троєщина в липні 2018 – кадри із серіалу «Чорнобиль».
Засніжена Троєщина в липні 2018 – кадри із серіалу «Чорнобиль».
Штучний сніг на пустирі: вид з вікна сусіднього будинку, зафіксований на камеру смартфона.
Штучний сніг на пустирі: вид з вікна сусіднього будинку, зафіксований на камеру смартфона.

3. «Московський» Богдан Хмельницький

Третьою локацією, де знімали Москву зразка 87-го року, стала вулиця Богдана Хмельницького. Спочатку люди обурилися від повсюдної появи радянської символіки. Але як пізніше з’ясувалося – це були тимчасові декорації для зйомки фільму.

Декорації до серіалу «Chernobyl»: плакат з радянською пропагандою на вулиці Рєпіна в Києві.
Декорації до серіалу «Chernobyl»: плакат з радянською пропагандою на вулиці Рєпіна в Києві.

На момент зйомок активний трафік перекривали, дозволяючи проїзд тільки громадському транспорту і машинам типу «Жигуль», які лаконічно вписувалися у вуличний екстер’єр кінця 80-х. Прибирали всі рекламні щити, плакати, міняли вивіски з радянської агітацією, ставили стенди і кіоски з газетами «Правда». Будівля українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» на вулиці Богдана Хмельницького стала для серіалу Музичною школою № 132.

Оздоблення вулиці Богдана Хмельницького в радянський стиль. Вид на вулицю Хрещатик, біля станції метро Театральна.
Оздоблення вулиці Богдана Хмельницького в радянський стиль. Вид на вулицю Хрещатик, біля станції метро Театральна.

4. Кінотеатр «Жовтень» на Подолі

Недалеко від кінотеатру «Жовтень» в Києві знімали невеликий епізод евакуації киян. У масовці брали участь місцеві жителі міста і передмість.

5. Національна бібліотека імені Вернадського в Києві

Бібліотека Вернадського послужила в серіалі «Chernobyl» локацією для епізоду в Науковій бібліотеці Московського Державного Університету імені М.В. Ломоносова.

КПІ и НАУ в серіалі «Chernobyl»

Деякі кадри адміністративного характеру знімалися і в приміщеннях університетів КПІ і  НАУ.

Екскурсії в Чорнобиль

Американський серіал «Чорнобиль» з новою силою сколихнув інтерес до зони відчуження. І хоч сам серіал не знімався в Прип’яті, багато глядачів перейнялися величезним бажанням побувати в покинутому місті. Чорнобиль – одне з місць, куди приїжджають туристи з усього світу.

Літо і осінь – і без того сезон напливу, а тепер у гідів все розписано на багато місяців вперед. На Покупоні можна замовити екскурсію до Чорнобиля зі знижкою від туристичної компанії «Go2chernobyl». Бажаючим глибше зануритись в цю тему рекомендуємо також відвідати Національний музей Чорнобиля у Києві.

1 коментар
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *