Вільні стосунки — бути разом, але залишатися вільними

Свободные отношения

Про вільні стосунки говорять все частіше, одні цілком підтримують, інші ж кричать — це неможливо. І скільки ж з тих, хто підтримує, можуть холоднокровно приймати сексуальні або романтичні відносини партнера на стороні? Адже як складно, часом і взагалі неможливо, деяким парам уявити подібне — наздоганяють непохитні ревнощі. Або ж, хто із засуджуючих може стверджувати, що ніколи не мав думки зрадити, ніколи не закохувався, будучи у відносинах. А того хльосткіше, хтось міг зраджувати, та через це ще й безсоромно брехати. Так і виходить, одні зраджують, а інші в дурнях — одні несамовито ревнують, інші потопають у брехні. Але ж ревнощі і брехня як початкова точка, якщо тверезо розміркувати, ця недовіра і неповага до свого партнера. Але стривайте, хіба це любов? Любов — це перш за все повага, а вже потім, як наслідок, взаємні обов’язки, турбота і довіра.

Кадр із к/ф «Вікі Крістіна Барселона»
Кадр із к/ф «Вікі Крістіна Барселона»

Давайте спробуємо розібратися, де любов і повага, а де брехня та самообман. І як вільні стосунки можуть розкрити всі ці карти, або ж як вони можуть остаточно зруйнувати спілку.

Значеннєва плутанина

Ми всі часто плутаємося в поняттях. І це природно, тому як потрясіння і події, пов’язані з питаннями любовними, чуттєвим, складно оцінити раціонально, неупереджено. Розберемо деякі помилки, які збивають з пантелику, заважають вловити тонку грань тих чи інших відтінків почуттів і понять, що згодом призводить до сліпого заперечення вільних стосунків.

Кадр із т/с «Велика любов»
Кадр із т/с «Велика любов»
  • Кохання і закоханість — це різні явища, вони мають фундаментально протилежну природу. Закоханість негайна, і, якщо завгодно, вона легковажна, вона базується на пристрасті, на сексуальному збудженні. Кохання, коли воно справжнє, усвідомлене, — не обов’язково охоплює у собі сексуальні, романтичні та емоційні відносини. Кохання часто, але не обов’язково, починається з закоханості. Але не всяка закоханість переростає у кохання.
  • Поліаморія і вільні стосунки — це різні поняття, не варто їх плутати. Адже поліаморія припускає відсутність єдиної конструкції, пари — там завжди більше двох партнерів в єдиній зв’язці, кожен коханець рівний. Але в вільних відносинах або у відкритому шлюбі є лише одна зв’язка, — пара, яка має другорядні зв’язки на стороні.
  • Проміскуїтет і вільні стосунки. Деякі, за своїм неуцтвом, можуть плутати промискуитет — безладне статеве життя з вільними відносинами або відкритим шлюбом. І це докорінно невірно: у промискуитета немає жодних обмежень, правил в плані сексу, в той час як вільні відносини будуються виключно на обумовлених нормах і табу. Та й взагалі, промискуитет — це виключно про питання сексуальне, а відкриті відносини не тільки про секс, але і про флірт, і про емоційну близкість.

Домовленість і межі дозволеного

Як ви вже зрозуміли, у вільних взаємин є тільки одне правило — чесність, всі інші умови, норми і табу обумовлюються партнерами на свій лад. Тому єдиних канонів для всіх просто не існує. Щоб все лаконічно та чітко сформулювати, потрібно витратити час, і всі тонкощі прискіпливо обговорити.

Кадр із к/ф «Мрійники»
Кадр із к/ф «Мрійники»

Наприклад, ви можете спиратися на наступні питання, коли будете складати свої правила вільного кохання:

  • Скільки сексуальних контактів можна мати з однією людиною?
  • Чи можна після сексу товаришувати або підтримувати зв’язок з цією людиною?
  • Чи можна приводити в спільний дім тимчасового коханого?
  • Чи можна знайомити тимчасового партнера з постійним?
  • Як діяти з тими, хто хоче продовження відносин, хто хоче зробити їх серйозними?

Це лише деякі приклади. Також обов’язково обговоріть правила захисту під час занять сексом та домовтеся бути чесними у всьому — ніяких таємниць.

Переваги вільних стосунків, і кому вони підійдуть

Якщо ваше життя з партнером дійшло до наступного: бути разом (,) не можна (,) розлучатися, — ви не знаєте, де поставити кому. Тоді можна спробувати це вирішити за допомогою вільних стосунків. Пару часто пов’язує не тільки кохання, а й схожість світоглядів, спільна справа, єдиний образ і порядок життя, загальне коло друзів та близьких, а часом й діти. Наприклад, пара веганів — їм зручно жити і будувати побут разом, а може чайлдфрі — вони на одній хвилі, або загальний стартап, проект, який може розвалитися, якщо пара буде нарізно. Ну а коли мова йде про дітей, так тут і докази не потрібні, — треба спробувати зберегти шлюб або відносини, і не можна поспішно розлучатися. Тому вільні стосунки, це не тільки різноманітність, часом — це єдиний шлях до порятунку спілки, сім’ї.

Кадр з т/с «Ти, Я, Вона»
Кадр з т/с «Ти, Я, Вона»

Давайте подивимося, які є плюси у вільних відносин:

  • Геть нудьгу. Відносини стають ненудними і різноманітними, може прокинутися затухший сексуальний потяг. Наростає інтерес один до одного, тому як обидва вільні жити вільно — з’являється таємниця, нерозгаданість.
  • Заборонений плід солодкий. Але коли заборони немає, і бажання його одержати змиряється.
  • Чиста совість. Скорочуються абсурдні зобов’язання, які існували через страх нерозуміння, недомовленості. Будь-які зв’язки на стороні, не обов’язково сексуальні, нешкідливий флірт, побачення — тепер не таємниця, вони законні.
  • Самодостатність. Багато пар сильно залежать один від одного, відчувають сильну прив’язаність. Однак це хворобливий і згубний стан. Ми схильні любити і бажати самодостатню особистість.
  • Без болю. Якщо вільні стосунки побудовані на винятковій усвідомленості, як в ідеалі й має бути, тоді біль від ревнощів, від особливої уваги партнера до іншої людині вже не пече серце, адже все під контролем, рівно в тих межах, про які ви домовилися.

Недоліки вільних стосунків, кому вони не підійдуть

Ми можемо довго міркувати, що сексуальний потяг сягає і думки про зраду відвідують багатьох, що потрібна уявна свобода для підживлення пристрасті та інтересу одне до одного. Але це все не гризе однолюбів, асексуалів та інтровертів. І якщо ви до них не належите, як не крути, мало таких, хто дійсно готовий до відкритих відносин.

Кадр із к/ф «Уявне кохання»
Кадр із к/ф «Уявне кохання»

У них багато підводних каменів. Ключові мінуси вільних відносин:

  • Тихі ревнощі. Ви можете домовитися про все, але найменший сплеск емоцій, меланхолія — є ймовірність, що прокинуться ревнощі, почуття покинутості, непотрібності. Так відносини в парі можуть тільки погіршитися.
  • Віддалення один від одного. Під час вільних відносин може виникнути холодок між партнерами. Це може бути тимчасово, проте це позначиться на відносинах усередині спілки.
  • Засудження суспільством. Яким би нам не думалося суспільство — толерантним, які приймають будь-яку життєву позицію — більшість буде засуджувати вільні стосунки. Обійдемося без сухої, надуманою статистики. Просто задумайтеся, як на таке відреагують ваші батьки, колеги, друзі. Напевно більшість буде зневажати таке.
  • Неприємні наслідки. Зв’язки на стороні можуть виявитися невдалими, що принесе зайві турботи і неприємності не тільки вам, але і партнеру. Серед них: наприклад, венеричні захворювання або незапланована вагітність.
  • Складно знайти партнера на стороні. Мало хто буде радий такій перспективі: легкий флірт і секс на одну ніч. Багато хто хоче бути єдиними і неповторними. Мало хто хоче бути однією або одним із сотень, кожен вважає себе особливим.

З точки зору науки

Сексологам відомо, що у партнерів, які знаходяться в тривалих відносинах, поступово зменшуються палка пристрасть і сексуальний потяг. Відносини в парі стають ближчими, рідними, кожен вже не представляється чимось незвіданим, недоступним — один для іншого вже як на долоні. У свою чергу, сексуальний потяг базується на забороні, таємниці і недосяжності. І як раз таки близький, улюблений партнер перестає бути тим недоступним і неможливим — пристрасть упокорюється. Пристрасть можна розпалити за допомогою вільних відносин, однак це не єдиний спосіб, і напевно не найвдаліший для більшості. Знайдуться сотні інших способів, можливо їх вам підкаже сексолог.

Кадр із к/ф «Троє»
Кадр із к/ф «Троє»

Психологія — вчення гнучке, все залежить від особистості. Деякі психологи єдині у думці, що здебільшого відкриті відносини — це страх відповідальності, відсутність контролю над своїми похотями, інстинктами. І часто вільні стосунки потрібні тільки одному партнеру, а інший підлаштовується, що теж в довгостроковій перспективі зіграє лихий жарт над обома. Можливо ваш випадок індивідуальний, або ж за бажанням вільних відносин криються непередбачувані причини і стимули, — краще попередньо порадитися з психологом.

А як було у первісних людей? Довгий час антропологи вважали, що первісні люди не відрізнялися особливою мораллю, — не мали одного партнера, практикували численні сексуальні зв’язки. Однак вже доведено, що первісна людина неясно розуміла свою сексуальну природу. У первісних громадах не було і безладного статевого життя, і шлюбів, постійних партнерів. Первісні люди добре прислухалися до інстинктів, тому навіть боялися безладного сексу, бачачи у ньому смерть. Чому смерть? Безладний секс йшов врозріз із законами збереження роду, тому як вже тоді були венеричні захворювання. Численні, різнобічні статеві зв’язки наших диких пращурів могли б закінчитися вимиранням усієї громади.

Уроки історії: по слідах великих і вільних у коханні

Також давайте не забувати, що всі ми любимо по-різному. Незліченні приклади дивної та норовливої любові зустрічаються як у сюжетах книг й фільмів, так і в біографіях великих людей. Наприклад, буває любов платонічна, а буває, що у одного партнера з’являється тимчасова муза, — таке трапляється особливо часто з творчими особистостями. Давайте зануримося у світ норовливого і вільного кохання, використовуючи деякі біографії великих людей.

Олександр Блок і Любов Менделєєва

Блок любив Менделєєву виключно платонічною любов’ю, її натуру він вважав настільки чистою, що не міг уявити з нею сексуальних стосунків. Менделєєва дізналася про таку позицію Блока тільки після їхнього весілля. Згодом обидва мали романи на стороні, у неї й у нього були позашлюбні діти. Так вони жили 23 роки, не розлучалися і віддано кохали один одного до останньої миті. Блок помер тримаючи її руку у своїй.

Олександр Блок і Любов Менделєєва

Жан-Поль Сартр і Симона де Бовуар

Сартр запропонував Сімоне не руку і серце, а «Маніфест кохання» — бути разом, але при цьому залишатися вільними. Вони обидва були самостійними одиницями, вкрай цінували свою свободу, — але любили один одного, хотіли бути разом. Їх спілка тримався на чесності, повазі та свободі. У них були зв’язки на стороні, часом вони розходилися. Однак зістарились вони разом і поруч поховані. Ось воно як, і вільна любов буває до труни. Всі правила їх вільного кохання можна прочитати в книзі «Маніфест кохання».

Жан-Поль Сартр і Симона де Бовуар
Жан-Поль Сартр і Симона де Бовуар

Володимир Маяковський і Ліля Брік

У Маяковського було безліч романів, коханок, проте все життя він кохав одну — Лілю Брик. Так й у Лілі було чимало романів і не один шлюб, проте завжди вона тримала Маяковського коло себе, любила, але якось холоднокровно. З першої зустрічі Маяковський закохався у вже заміжню Брик, але це не завадило йому приїхати до молодят. Вони усе життя металися, але не могли залишити один одного. Ліля була єдиною музою Маяковського. Обох майже анітрохи не бентежили зв’язки на стороні, шлюби і романи. Закінчилося все, як відомо, трагічно: Маяковський звів рахунки з життям, залишивши Лілі записку — «Ліля, люби мене».

Володимир Маяковський і Ліля Брік

Вірджинія Вулф і Віта Секвілл-Уест

Коли у письменниці Вірджинії Вульф і поетеси Секвілл-Уест виник роман, вони обидві були у шлюбі. Роман їх тривав 10 років. Шлюб обох зберігся. Поетеса одного разу написала своєму чоловікові, що у неї був інтимний зв’язок з Вульф, але зробила висновок, що це вже в минулому. Цю неймовірну історію Вірджинія Вульф описала у книзі «Орландо».

Вірджинія Вулф і Віта Секвілл-Уест

Як бачите, у деяких вільна і норовлива любов закінчується благополучно, а у інших — ні. На то нам і служить історія, щоб хоч трохи перейняти досвід пращурів. Хоча й кажуть, що вчимося ми тільки на своїх помилках.

Висновки: свобода або самообман?

Справжні вільні відносини можуть такими бути виключно у тому випадку, якщо є взаємна повага і абсолютна усвідомленість, наслідком якої є чесність. А ось чесність, — це і є основа відкритих відносин. Відкриті відносини повинні бути оголеними, тотально, до кожної неприємної деталі — тільки так вони будуть працювати на благо. Але і важливо пам’ятати про тонку грань між свободою і страхом відповідальності, між усвідомленістю і самолюбством.

Вільні стосунки, ймовірно, стануть тимчасовим заходом на шляху або до остаточної розбіжності, або до відновлення колишніх правил. Вільні відносини навряд чи можуть тривати довго, проте саме вони можуть врятувати і зберегти спілку під час кризи. Вільні відносини можна спробувати, коли здається, що любов минула. І це часто, дійсно, може просто здаватися. Щоб не рубати з плеча, краще дати одне одному свободу, щоб зрозуміти цінність і значимість стосунків.

А ви могли б приєднатися до числа тих, хто практикує вільні стосунки? Або якщо у вас вже є подібний досвід, поділіться своїми враженнями.

3 коментарів
  • Tikk

    Свободных отношений не бывает )). Их придумали те, у кого плохо с ответственностью – на данный момент или в принципе…

    • Mari

      Свободные отношения это оксиморон по типу как ходячий труп или слепые видят. Либо ты свободен, либо ты в отношениях. Сейчас чересчур много свободы и люди сходят с ума как хотят, но до добра это не приводит, как видим. Институт брака разваривается, много разводов, дети растут и не видят любви((( На мой взгляд, на такую чушь могут соглашаться только женщины с низкой самооценкой и мужчины с низкой степенью ответственности и мужественности.

  • Артем

    Так, интересно!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *