Як відновити нюх

Втрата одного з органів почуттів – нюху – дуже неприємний і відчутний симптом. Аносмія часто виникає при коронавірусі, застуді (ГРВІ), алергії. Здатність відчувати запахи може швидко відновлюватися, а може і довго залишатися проблемою навіть після одужання. Нюх повертається не в повному обсязі, і людина відчуває, що він після хвороби значно ослаб. Як повернути здатність відчувати запахи, до якого лікаря звернутися, як відновити нюх народними засобами в домашніх умовах – розбиралася BlogPokuponTeam. А ще підготувала знижки до 80% на аналізи і консультації фахівців у найкращих клініках вашого міста. 

Читайте: 

Причини втрати нюху 

Якщо у вас пропав нюх, причини можуть бути різними. Їх можна розділити на такі групи: 

  • Місцеві порушення периферичного відділу нюхового аналізатора в порожнині носа (нюхового епітелію) – через алергічний нежить, зловживання судинозвужувальними препаратами, атрофічний риніт. 
  • Ураження нервових шляхів – внаслідок ковіда, ГРВІ, інших вірусних або бактеріальних інфекцій верхніх дихальних шляхів (ускладнення після синуситу), надмірного вживання деяких медикаментів (наприклад, гормонів), через хірургічні операції на головному мозку, розвиток хвороби Альцгеймера. 
  • Травма голови зі значним порушенням нейроепітелія і нюхової цибулини. 
  • Вікова дегенерація рецепторів нюхових нейронів. Поступове зниження нюху найчастіше діагностуються після 60-70 років.

Втрата нюху – найтиповіший і один з перших симптомів коронавируса. І у 25% людей – це єдиний його прояв. Нюх пропадає в середньому на 3-5-й день хвороби, що сигналізує про закінчення інкубаційного періоду розвитку вірусу. Чому так відбувається при ковіді – вчені вивчають. На даний момент відомо, що коронавірус впливає на нервову систему, ушкоджуючи шванівські (допоміжні) клітини. Саме вони крім інших функцій беруть участь в проведенні збудження по нервових волокнах. Порушення в роботі шванівських клітин провокують збої в роботі нюхових нервів. Відновлення після коронавируса відбувається поступово, від 3-х тижнів до півроку і навіть довше. Це залежить від ступеня ураження центральної нервової системи, яку атакує вірус.  

Втрата нюху

Визначити наявність захворювання можна за допомогою тесту на ковід – на Покупоні його можна зробити дешевше, зі знижкою до 30%

Читайте також: 

Тест на коронавірус: ціна, де зробити, як підготуватися до аналізу, результати 

Коронавірус: симптоми, як передається, що робити, щоб не захворіти 

Чим небезпечна аносмия

Крім очевидного дискомфорту, втрата нюху може завдати серйозної шкоди здоров’ю і навіть життю. Адже природа не дарма наділила нас здатністю розпізнавати запахи. Наприклад, за допомогою нюху ми визначаємо якість, а значить безпеку продуктів. Якщо у вас відсутній нюх, будьте уважнішими до термінів придатності. А також звертайте увагу на датчики диму і газу – це може врятувати не тільки ваше, а й життя оточуючих. 

Небезпека від диму

Часто втрата нюху супроводжується відсутністю смаку. Якщо мова йде про застуду або алергію, то причина – в закладеності носа, набряку носоглотки і погіршенні доступу до рецепторів. При коронавірусі розлад смакового сприйняття відбувається через пошкодження нервових закінчень, що забезпечують роботу смакових рецепторів. Під час хвороби і деякий час після коронавируса смак може спотворюватися. Людина не сприймає, плутає солоне, кисле або солодке. Смак, як і нюх, зазвичай відновлюється в період від кількох тижнів до 6 місяців. 

Те, що у вас пропав нюх і/або смак, може бути симптомом важких захворювань. Не затягуйте з візитом до лікаря. Вчасно пройдене обстеження не тільки прискорить одужання, але і запобіжить розвитку патологій. Комплексна діагностика у необхідних фахівців, з додатковим обстеженням, аналізами та складанням плану лікування доступна на Покупоні зі знижкою до 80%

Прийом отоларенголога

Читайте також: Що робити, якщо закладений ніс 

Що робити, щоб нюх повернулося, чим лікувати 

Якщо ви помітили у себе симптоми втрати нюху або смаку, не займайтеся самолікуванням – звернетеся до лікаря. В першу чергу, до сімейного або терапевта, при необхідності – до отоларинголога. Якщо у вас тривала втрата нюху (декілька місяців), або ж сприйняття запахів ослабло, нюх то пропадає, то повертається, знадобиться додаткове обстеження. Методи діагностики аносмії: 

  • Ендоскопічний огляд порожнини носа – для виключення ендоназальних змін, пов’язаних з втратою нюху. Дозволяє встановити осередки ураження або запалення, оцінити стан тканин. 
  • КТ голови, в тому числі придаткових пазух носа – з контрастуванням. Обстеження допомагає виключити наявність патологій (пухлин, переломів). 
  • МРТ нюхової цибулини для виявлення її атрофії. 
  • Ольфактометрія: метод дозволяє максимально точно оцінити гостроту нюху і запропонувати оптимальне лікування для кожного випадку. 
МРТ

Наскільки швидко і в якому ступеню вдасться відновити нюх, залежить від локалізації ураження. Якщо нервові волокна не пошкоджені, то шанси повернути здатність відчувати запахи є. 

Обстеження отоларинголога з призначенням лікування і комплексом фізіопроцедур шукайте на Покупоні зі знижкою до 75%

Лікування аносмії, в тому числі реабілітація після коронавируса включає комплексні заходи та способи. Їх основна мета – знизити прояв симптому, зняти запалення, набряк слизової, відновити доступ повітря до нервових закінчень в носі. Методи лікування: 

  • Медикаментозна терапія: гормональні препарати, які знімають набряк і покращують доступ до рецепторів. Не всмоктуються в кров, не викликають звикання, підходять для тривалого застосування. Деякі лікарі призначають гомеопатію (цинабсин, рінітол). 
  • Фізіопроцедури і маніпуляційні техніки для зняття запалення: обробка слизової ліками, промивання носової порожнини антисептичними розчинами.

Читайте також: 

МРТ і КТ – в чому відмінність, який метод краще 

Як підготуватися до обстеження МРТ 

Як відновити нюх народними засобами 

Щоб прискорити відновлення нюху, є прості і безпечні способи, які можна застосовувати в домашніх умовах. 

Тренування нюху
  • Тренування нюху за допомогою апельсина або інших продуктів з сильним запахом: кожен день по 10-15 хвилин нюхайте цитрусові, часник або каву. 
  • Тренувати нюх можна також за допомогою ефірних олій – лимонної, гвоздичної, трояндової, евкаліптової. Накапати декілька крапель олії на ватний диск і вдихайте за допомогою коротких вдихів. Зробіть перерву на 15-20 хвилин, і повторіть процедуру. Таке тренування рекомендують робити раз на день. 
  • Зрошення порожнини носа ізотонічним сольовим розчином 2-4 рази в день, підтримання оптимального рівня температури (20-22 °C) і вологості в приміщенні (30-60%). При необхідності використовуйте зволожувачі повітря
  • Для зняття набряку можна використовувати судинозвужувальні краплі  не довше 7-10 днів, щоб уникнути звикання. 
  • Вживання вітамінів групи В і полівітамінів для більш швидкого відновлення нервових клітин. Перед прийомом проконсультуйтеся з лікарем, при необхідності здайте аналізи на дефіцит вітамінів
  • Здоровий спосіб життя: правильне харчування, вживання води в достатній кількості (1,5-2 л в день), відмова від куріння і алкоголю. Фізична активність – йога, практика цигун і прості прогулянки на свіжому повітрі – все це сприяє прискоренню відновлення нюху. 

Як повернути нюх після коронавируса в домашніх умовах дивіться на відео 

Читайте також: 

Як промивати ніс 

Як зволожити повітря в квартирі 

А коли ви відчули втрату нюху, які причини цього послужили, які способи відновити нюх практикуєте і чи є успіхи – діліться в коментарях. А ми бажаємо вам берегти себе і бути здоровими.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *