Додаток «Дія» — які державні послуги можна отримати онлайн

Пара кліків у смартфоні замість простоювання в чергах, щоб отримати державні послуги — зміна прописки, допомога по безробіттю або на дитину, відкриття ФОП, оплата штрафів ПДР та багато інших — додаток «Дія» робить це реальним. Докладніше про можливості порталу, які вже доступні й незабаром з’являться, розповість #PokuponBlogTeam.

Читайте:

«Дія» — що це і для чого

«Дія» — скорочено від «Держава і я» — мобільний додаток та вебпортал, розроблені Міністерством цифрової трансформації України в рамках національної програми «Держава у смартфоні».

Програма дозволяє зберігати цифрові документи (внутрішній та закордонний паспорт, права водія, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дитини, сертифікати про вакцинацію від covid) на смартфоні, та передавати їх копії для отримання різних послуг у банківській, поштовій, туристичній та інших сферах.

За допомогою додатка та/або порталу будуть надаватися різні державні послуги для підприємців та приватних осіб — реєстрація ФОП, поміняти прописку, сплатити штрафи правил дорожнього руху, підписувати документи (електронний підпис) та багато іншого — докладніше про них розповімо далі. До 2023 року планується перевести 100% державних послуг онлайн.

Програма Дія не зберігає персональні дані, тому їх витік неможливий

Завантажити та встановити мобільний додаток «Дія» можна безкоштовно на будь-який смартфон Android або iOS.

Реєстрація

Зареєструвати себе в «Дії» можна одним зі способів:

✅ID-карта або закордонний паспорт:

  1. Зайдіть до програми та виберіть авторизацію через NFC.
  2. Сфотографуйте зворотний бік ID-карти або першу сторінку закордонного паспорта з фото.
  3. Потім прикладіть документ до задньої панелі телефону для зчитування даних через датчик NFC.
  4. Підтвердіть особистість за допомогою PhotoID.

✅BankID

  1. Виберіть у програмі свій банк зі списку приєднаних до системи.
  2. Увійдіть до кабінету інтернет-банкінгу та погодьтеся на передачу даних до Дії.
  3. Задайте авторизацію у програмі через код-пароль, FaceID або за відбитком пальця.

Як створити «Дія Підпис»

«Дія.Підпис» — це електронний підпис — аналог реального підпису, по суті, необхідний для підтвердження особи під час підписання цифрових документів в електронному форматі (PDF та інші) та отримання електронних держпослуг через додаток та портал.

Електронний підпис «Дія.Підпис» також допомагає легше авторизуватись на держпорталах. Наприклад, щоб увійти до кабінету платника податків потрібно зайти на сайт податкової та відсканувати через додаток QR-код.

Як згенерувати

  1. Увійдіть у програму «Дія».
  2. Натисніть кнопку «Меню» внизу праворуч.
  3. Виберіть «Дія.Підпис» → «Створити».
  4. Підтвердіть свою особистість через активовану фронтальну камеру: повільно повертайте голову вліво-вправо, щоб програма ідентифікувала вашу особу. Рамочки повинні залишатися зеленими – якщо стають червоними, отже, ви щось робите не так.
  5. Після підтвердження введіть пароль із 5 цифр.
Переглянути свій електронний підпис можна у підменю «Дія.Підпис»
Переглянути свій електронний підпис можна у підменю «Дія.Підпис»

Детальніше як створити Дія Підпис дивіться у відео:

Як використовувати

  1. Виберіть документ, який потрібно підписати.
  2. Поставте електронний підпис.
  3. Підтвердіть свою особистість через один із варіантів авторизації.
  4. Введіть пароль-підтвердження з 5 цифр.
Як підписати документи через «Дія.Підпис»
Як підписати документи через «Дія.Підпис»

Які послуги доступні в «Дії» онлайн

Додаток та портал «Дія» продовжують активно розвиватися та поповнюватися новими доступними функціями.

е-Документи

Україна першою у світі зрівняла у юридичних правах паперові та електронні документи. Відтепер паспорт у телефоні в «Дія» можна використовувати для отримання відправлень поштою, адміністративних, фінансових, банківських, туристичних послуг тощо, поділитися техпаспортом тощо.

Щоб додати техпаспорт, ID-карту, закордонний паспорт, електронний студентський, довідку «переселенця», внутрішній COVID сертифікат, сертифікат про вакцинацію та інші документи — достатньо зареєструватися в «Дія», і програма автоматично згенерує їх на основі даних із державних реєстрів. Вони будуть доступні і в режимі офлайн, але важливим фактором при звірці даних буде дата останнього оновлення документа в додатку та код для перевірки.

Допомога ЗСУ

В мобільному додатку стало можливо легко та швидко перевести гроші на підтримку української армії, яка захищає всіх нас від російської агресії. Ви можете самі визначити суму, яку хочете переказати, або вибрати із запропонованих варіантів, і оплатити банківською карткою або GPay, Apple Pay. Відразу тут представлений звіт, куди і скільки було витрачено зібраних коштів.

Послуга грошової допомоги ЗСУ у мобільному додатку «Дія»

У підтримку армії створені також військові облігації на 3, 6, 12 чи більше місяців. Інвестувавши кошти в державні цінні папери, по завершенню строку дії ви отримуєте гроші на рахунок з певним відсотком.

Пошкоджене майно

Якщо внаслідок військової агресії російської федерації ваше майно було пошкоджене або повністю зруйноване, через Дію ви можете подати заявку на оцінку та відшкодування збитків.

Зареєстровані в реєстрі дані підтягуються автоматично, інакше їх потрібно буде заповнювати самостійно: тип і метраж власності, адресу, область, населений пункт, кількість проживаючих. Детально опишіть пошкодження, вкажіть контактні дані. Об’єкти культурної спадщини позначаються окремо.

Детальніше дізнатися як повідомити про пошкоджене майно в Дії можна на відео

Подати заяву про пошкоджене майно через додаток Дія

Оформлення допомоги для ВПО

Ті, хто через повномасштабне військове вторгнення росії в Україну були змушені залишити рідне місто та переїхати, можуть подати заявку на набуття статусу внутрішньо-переміщеної особи (ВПО) онлайн.

Для цього потрібно перейти у відповідний розділ послуг, вказати ПІБ, паспортні дані, місце прописки та фактичного перебування (при цьому геолокація на смартфоні має бути включена). Діти оформляються одним із батьків. Після перевірки даних до кабінету автоматично підтягується довідка внутрішнього переселенця.

Нагадуємо, що з травня 2022 року виплати від держави можуть отримати лише ті ВПО, які виїхали з територій, де ведуться бойові дії, і не можуть повернутись додому, а також ті, у кого пошкоджено майно.

Оформити заявку на додаткову грошову допомогу від міжнародних організацій можна також на офіційному сайті едопомога, якщо ви:

  • зареєстровані в Єдиній інформаційній базі даних як внутрішньо переміщена особа;
  • проживаєте чи перебуваєте на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або у зонах активних бойових дій України;
  • вам присвоєно один із соціальних статусів: пенсіонер, мати або батько-одинак, багатодітна сім’я, особа з інвалідністю або малозабезпечена сім’я.

Допомога нараховується у порядку соціальної черги, протягом тривалого часу, по мірі надходження благодійних коштів. Перевірити статус заявки можна також на є допомога gov ua.

Читайте також:
Виплати українцям – як отримати грошову допомогу під час війни

Допомога з безробіття

Онлайн через застосунок можна також подати заяву на отримання статусу безробітного та оформити відповідні виплати від держави. Система автоматично підтягує дані з реєстрів Державної податкової служби та Пенсійного фонду України, тож щоб отримати допомогу з безробіття, офіційно ви не повинні перебувати у трудових відносинах із роботодавцем.

Форми ОК-5 та ОК-7

Довідки про трудовий та страховий стаж тепер доступні онлайн. Довідка ОК-5 потрібна для призначення або перерахунку пенсії, а також для отримання безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим особам. ОК-7 необхідна при нарахуванні виплат з безробіття та тимчасової непрацездатності.

Безкоштовний VPN в Україні

З додатком «Дія» можна отримати доступ до преміум-пакета сервісу ClearVPN і користуватися всіма доступними інструментами абсолютно безкоштовно. Така можливість надається всім українцям, незалежно від їхнього географічного розташування, і по всій території України.

Безкоштовний VPN сервіс в Ураїні через Дія.Підпис

Підключити VPN сервіс можна на будь-який пристрій: смартфон, планшет, компьютер. Для цього на сайті або в мобільному додатку ClearVPN потрібно створити обліковий запис або авторизуватися за допомогою електронної пошти чи однієї із соціальних мереж, клацнувши на кнопку «Героям слава!» і пройти верифікацію через Дія. Підпис. Після цього безкоштовний доступ до ClearVPN Premium стане доступним.

Нагадаємо, що користування сервісом VPN гарантує онлайн безпеку, конфіденційність даних та вільний доступ до контенту.

Сертифікати про вакцинацію

У додатку можна зручно та швидко сформувати персональні (і дитячі) міжнародні та внутрішні COVID-сертифікати про вакцинацію з QR-кодом, який необхідний для пересування та отримання послуг в умовах карантину. Після отримання 1-ї, 2-ї або бустерної дози, на запит програма підтягує сертифікат з eHealth у перелік ваших документів протягом 10 хвилин.

Вакцинація — єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19.

Аналогічно підтягується і результат ПЛР-тесту з однієї із лабораторій, підключених до електронної системи охорони здоров’я. Такий сертифікат діятиме 72 години з моменту здачі аналізу.

Читайте також:
Вакцинація від Covid-19: все, що потрібно знати про вакцини
Тест на коронавірус COVID-19: ціна, де зробити, як підготуватися до аналізу, результати
Сертифікат про вакцинацію від ковіда в Україні: що дає, скільки діє і де оформити

Витяг про місце проживання

Відтепер за лічені секунди в додатку Дія можна отримати витяг про прописку, як дорослого громадянина України, так і дитини. Довідка може знадобитись для влаштування дитини у садок чи школу, для шлюбу, відкриття рахунку у банку, військового обліку або виходу на нову роботу. Завантажити pdf файл потрібно протягом доби.

Витяг про місце проживання онлайн в «Дії»

Зміна прописки

Змінити та одночасно знятися з реєстрації місця проживання тепер можна онлайн. Потрібно подати заяву в Дії й протягом одного або декількох днів зможете поміняти прописку без необхідності кудись ходити.

Довідка про несудимість

Найважливіший документ для оформлення на роботу, опіки, набуття громадянства, вступу в територіальну оборону, виїзду за кордон тепер можна оформити онлайн. Щоправда, перевірка та оформлення довідки займе близько 1 місяця, оскільки обробкою заявок займаються все ще люди.

Дозвіл на виїзд дитини за кордон

Тепер, щоб тимчасово виїхати з дитиною за кордон, дозвіл одного з батьків можна буде подати онлайн в особистому кабінеті. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів № 6146 від 07.10.2021 року Верховна Рада України вже затвердила у першому читанні.

Електронний лікарняний лист

Після того, як сімейний лікар ухвалив рішення про непрацездатність пацієнта, він заносить відповідну інформацію до бази електронної медичної системи. Звідти лікарняний лист автоматично перенаправляється в особистий кабінет у Пенсійному фонді до розділу «Аркуш непрацездатності» та на портал «Дія», і стає доступним як для пацієнта, так і для його роботодавця.

Оплата штрафів ПДР та виконавчих проваджень

Для отримання відповідної інформації в програмі зайдіть у розділ «Послуги» → «Штрафи за порушення правил дорожнього руху» або «Виконавчі провадження». Якщо є штрафи, їх можна сплатити безпосередньо через Дію.

Шеринг авто

Мобільний додаток Дія підтягує посвідчення водія та технічний паспорт автомобіля. Якщо права водія не відображаються (їх немає в електронному реєстрі або вони старого зразка) – внесіть дані самостійно на сайті або в додатку електронного кабінету водія. З його допомогою ви можете передати законне право користуватися вашим транспортним засобом третім особам. 

Для цього потрібно:

  • Перейти до розділу «Електронні послуги» – «Належний користувач» – «Замовити».
  • Вказати VIN-код автомобіля та дані водія, якому хочете передати право керування.
  • Підписати заяву електронним підписом.

Отримати посвідчення водія європейського зразка можна, звернувшись до найближчого сервісного центру МВС з паспортом, ідентифікаційним номером та старими правами.

Читайте також:
Як отримати ЕЦП

Акції
Хімчистка та полірування авто від «S-Shine detailing»
Київ, Приколійна вулиця, 21
-33%
4500 грн
2999.0 грн
Хімчистка салону авто від «Auto Spa»
Святопетрівське (Київська область), В'ячеслава Чорновола вулиця, 8
-40%
4500 грн
2699.0 грн
Показати всі
20 акцій

Зареєструвати шлюб

Заяву на шлюб онлайн можна подати на сайті порталу Дія. Авторизуйтесь, заповніть заяву, зазначивши дату і час одруження, тип церемонії тощо. Оплатіть послугу (від 0,85 грн до 1649,85 грн), підпишіть з партнером заяву електронним підписом або Дія.Підписом і очікуйте на сповіщення. Перелік ДРАЦС наразі обмежений, проте поступово доповнюється.

Обміняти лампочки

В умовах тотальної економії електроенергії держава пропонує безкоштовний обмін звичайних жарових лампочок на енергозберігаючі LED. Одному дорослому старше 18 років можна обміняти до 5 штук старих лампочок.

Перейдіть у потрібну послугу в додатку, вкажіть контактний номер телефону, місто, область і зручне для вас відділення Укрпошти. Послуга діє всюди крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій.

єМалятко

Комплексна послуга для батьків, покликана спростити та прискорити процес реєстрації новонародженого, та оформлення до 9 держпослуг від різних органів влади, необхідних при народженні дитини, онлайн. У тому числі призначення державної фінансової допомоги (10 320 грн перша виплата, потім по 860 грн щомісяця протягом 3 років) та допомоги для багатодітних сімей.

Оформлення субсидій

Позбавте себе від утомливих черг у ЦНАП з купою папірців. Якщо вам потрібна фінансова допомога в оплаті комунальних послуг, подайте заяву, підписану електронним підписом у додатку або на порталі Дія, і вона автоматично надійде до органів соцзахисту протягом 30 хвилин.

«Дія.Цифрова Освіта»

Онлайн-платформа розвитку цифрової грамотності українців. Містить безкоштовне тестування, після проходження якого ви отримуєте сертифікат державного зразка для резюме, подкасти та інший актуальний матеріал по темі.

«Дія.Сіті»

Унікальний онлайн-простір, щоб вести бізнес прозоро та вигідно, завдяки комфортним податковим умовам — ПДФО 5%, ЄСВ 22% від мінімальної зарплати, військовий збір 1,5%. А ефективні інструменти, як український фонд стартапів, дозволяють компаніям легше залучати іноземні інвестиції та залучати додаткові механізми захисту нематеріальних активів.

Реєстрація і декларація ФОП

Відкрити ФОП через Дію в автоматичному режимі без участі державного реєстратора можна лише за 10 хвилин — вибрати загальну чи спрощену систему оподаткування тощо. На оформлення заяви на закриття ФОП потрібно до 2 хвилин.

З травня 2022 р. у застосунку можна подати і декларацію платника єдиного податку 2%. Перейдіть до розділу «Податки ФОП», вкажіть період, суму оплати, персональні дані та підтвердіть відправку за допомогою Дія.Підпис.

еБабуся

В рамках національного проекту «Держава і я» вакциновані українці віком від 60 років можуть отримати безкоштовний смартфон із пільговим доступом до інтернету. Для цього потрібно подати заявку онлайн або до ЦНАП.

Проект «Слухай»

Найбільша безкоштовна онлайн-бібліотека аудіокниг українською, озвучених голосами українських зірок. Серед іншого тут є добірка 60 аудіокниг із творами української літератури з програми ЗНО.

Портал та мобільний додаток «Дія» вже роблять життя українців простішим. А ви вже користуєтесь електронними послугами? Діліться у коментарях :)

7 коментарів
  • Сергій

    Що ж до залучення іноземних інвестицій, то це навряд це комусь потрібно) Через війну майже ніхто не хоче вкладати гроші в нашу країну. Я вважаю, що настав час нам самим це робити. Можна почати інвестувати в надра нашої країни. Це дуже круто та вигідно. Можу навіть порекомендувати компанію, яка може допомогти вам у цьому https://geogroup.com.ua/

  • Дарина

    А можна в Дії взяти витяг про те, що я мати одиночка (в ДРАЦСі це витяг номер 3 здається), бо як же провозити дитину через кордон?.. я вже за кордоном, той що брала раніше, у мене прикордонники забрали. ?

    • {:ru}Дарья Погребная{:}{:uk}Дар'я Погребна{:}

      Добрий день, Дарино! Скоріше за все, ви отримали витяг про державну реєстрацію народження дитини, але за деталями радимо звернутися до служби підтримки у додатку “Дія”.

  • Сергей

    Как сформировать справку о составе семьи. Документы о прописке предоставлял. В базе не находит.

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Добрый день, на данный момент услуга оформления справки о составе семьи через Дию неактивна. Нужно обращаться в ЦНАП лично или через законного представителя.

  • Елена

    Добрый день, скажите пожалуйста , можно ли через Дию получить справку о том , что не состоял в браке?

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Добрый день, Елена! Справка об отсутствии брака (о семейном положении) в Украине оформляется исключительно в виде заявления, составленного и заверенного нотариусом. Заявитель должен лично обратиться к нотариусу. Благодарим, что читаете наш блог ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *