Березовий сік: користь і рецепти консервації
Березовий сік – унікальний дар природи, який можна отримати лише у певний сезон: з кінця березня до середини-кінця квітня (за умови, що в цей час вже досить тепло). Однак це не означає, що і пити його вийде лише в цей час. Звичайно, свіжозібраний березовий сік – це особливе задоволення, але не менш смачним він виходить, якщо його законсервувати або перетворити на освіжаючий квас. #BlogPokuponTeam розповість, скільки і як можна зберігати свіжий березовий сік, і поділиться найкращими рецептами квасу та консервації.
98 акцій
❗ Важливо: березовий сік без спеціального дозволу можна збирати лише на своїй приватній ділянці. Для збирання березового соку у лісі потрібно отримати спеціальний лісовий квиток. Самовільне збирання деревних соків за межами своєї ділянки обкладається адміністративним штрафом від 340 грн.
Користь та шкода березового соку
Березовий сік – природне джерело вітаміну С та вітамінів групи В, у ньому містяться магній, марганець, залізо, натрій, кальцій, калій, ефірні олії та фітонциди, дубильні речовини, мінеральні солі, яблучна та лимонна кислота, полісахариди та фруктоза. Сік має низький глікемічний індекс, тому невеликими порціями його можна пити навіть при цукровому діабеті.
30 акцій
Кому корисний березовий сік
Березовий сік сприятливо впливає на здоров’я людини, його здавна використовують для лікування та профілактики застудних та вірусних захворювань, авітамінозу та хронічної втоми. Регулярне вживання березового соку тонізує організм, надає бадьорості та енергії, зміцнює імунітет.
В яких ще випадках він корисний:
- Для вагітних – оскільки зменшує прояви токсикозу, знижує рівень набряклості та стимулює плацентарний кровообіг. Вагітним рекомендується пити 100-250 мл березового соку щодня.
- У чоловіків завдяки систематичному вживанню соку нормалізується вироблення гормону тестостерону, підвищується лібідо і загалом покращується робота репродуктивної системи.
- Жінкам радять пити сік для зміцнення волосся, нормалізації стану шкіри та покращення самопочуття при клімаксі. Ще березовий сік використовують у складі кремів, лосьйонів і косметичних масок – для зовнішнього впливу на шкіру та волосся.
- Дітям також корисно пити березовий сік, бо він насичений більшістю вітамінів і мінералів, необхідних організму, що росте.
41 акцій
Кому шкідливий березовий сік
Березовий сік не має шкідливих властивостей, проте існують протипоказання для його вживання. Його не можна пити при індивідуальній непереносимості, алергії на пилок березових бруньок і при вираженій сечокам’яній хворобі. Також не варто давати сік дітям віком до 1 року, а при введенні його в раціон малюків, старших за цей вік, на початковому етапі слід розбавляти сік з водою в пропорції 1:1.
63 акцій
Читайте також:
✔️ Аналізи на гормони – як правильно здавати
✔️ Коли починається та як проявляє себе клімакс
✔️ Як позбавитися розтяжок
✔️ Способи підвищити імунітет
✔️ Як прискорити ріст волосся
Як зберігати березовий сік
Зберігання у холодильнику
Відразу після збирання сік краще за все поставити до холодильника: перелийте його в чисту скляну банку, тільки не забудьте закрити її пластиковою або металевою кришкою, щоб уникнути потрапляння всередину повітря. Свіжий березовий сік у холодильнику можна зберігати до тижня. Якщо немає можливості скористатися холодильником, поставте сік у темне прохолодне місце – але врахуйте, що він простоїть там не довше 1-2 днів.
55 акцій
Чи можна заморозити сік
Багато хто цікавиться, чи можна заморожувати березовий сік, щоби максимально подовжити йому життя. Відповідаємо: можна і навіть треба! Заморожування при температурі не вище -18℃ дозволить зберегти напій приблизно на рік.
Як це правильно робиться:
- Процідіть сік.
- Перелийте напій у чисту ємність: його можна зберігати у пластикових пляшках, харчових контейнерах, формах для льоду. Головне не використовувати скло, оскільки воно може не витримати низьких температур та луснути.
- Розмістіть ємності з березовим соком у морозильній камері.
❗ Якщо сік втратив прозорість, став каламутним, а на дні ємності, де він зберігається, з’явився осад, на поверхні плаває цвіль, а запах став кислуватим – продукт можна вважати зіпсованим. Пити його не можна.
Консервація
Щоб зберегти березовий сік з усіма його корисними властивостями на довгий термін без заморозки, є ще один спосіб – консервація. Існує чимало рецептів для консервування березового соку: від найпростіших, у яких максимально зберігається первозданний смак продукту, до складних, з додаванням інгредієнтів, які надають йому смакових акцентів. Закатка березового соку в банки – те, що допоможе зберегти улюблений вітамінний напій на тривалий термін (близько року) і тішити себе ним навіть у холодний осінній та зимовий період.
12 акцій
Як закривати березовий сік: кращі рецепти
Консервований березовий сік
Вам знадобиться:
- 3 л березового соку.
- 350 г цукру.
- 15 г лимонної кислоти.
Як готуємо:
- Сік наливаємо в каструлю, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, регулярно знімаючи піну.
- Коли сік закипить, додаємо в нього цукор та лимонну кислоту, перемішуємо, щоб вони повністю розчинилися.
- Вимикаємо вогонь та стерилізуємо банки для соку.
- Розливаємо напій по банках, закриваємо кришками і перевертаємо догори дном.
- Банки із соком залишаємо під теплою ковдрою до повного охолодження.
3 акцій
Березовий сік з апельсином і лимоном
248 акцій
Інгредієнти:
- 3 л березового соку.
- 1 стакан цукру.
- Половина апельсина.
- Половина лимона.
Як закатати:
- Проціджуємо сік через 2-3 шари чистої марлі.
- Переливаємо його в емальовану каструлю.
- Засипаємо цукор, перемішуємо та ставимо на середній вогонь.
- Лимон і апельсин готуємо: ретельно миємо і заливаємо окропом на 2-3 хвилини, щоб прибрати зі шкірки віск, яким її часто обробляють в магазинах.
- Діставши плоди з гарячої води, чистим ножем нарізаємо їх кружальцями, потім закладаємо по 2 товсті кружечки апельсина та лимона до заздалегідь підготовлених та стерилізованих літрових банок. Банки прикриваємо кришками.
- Березовий сік, не забуваючи регулярно помішувати, доводимо майже до кипіння; пінку знімаємо чистою ложкою.
- Знімаємо з вогню, заливаємо у підготовлені банки та закочуємо.
- Ставимо банки догори дном, накриваємо теплою ковдрою або пледом і залишаємо до охолодження.
Рецепт з шипшиною
Що потрібно:
- 3 л березового соку.
- 3 ст. л. цукру.
- 1 ч. л. лимонної кислоти.
- 10 шт ягід шипшини.
Процес приготування:
- Сік заливаємо в каструлю, відразу додаємо шипшину, цукор та лимонну кислоту.
- Регулярно помішуючи на повільному вогні, доводимо рідину до кипіння.
- Знявши пінку, переливаємо сік, що закипів, в стерилізовані банки, після чого можна закривати їх кришками.
Квас із березового соку
Ще один спосіб зберегти березовий сік на досить довгий термін, але без заморожування та кип’ятіння – приготувати з нього квас. Квас можна зберігати до 3-4 місяців, він має приємний смак і добре освіжає в спеку – відмінний варіант для тих, хто не хоче відкладати вітамінні сеанси на осінь та зиму.
Квас з родзинками
108 акцій
Вам знадобиться:
- 3 л березового соку.
- 15 г родзинок.
- 150 г укру.
Як робити квас:
- Сік пропускаємо через кілька шарів марлі, щоб відфільтрувати всі домішки та осад.
- Додаємо в нього цукор і розмішуємо до повного розчинення, після чого кладемо родзинки.
- Поміщаємо сік у темне, недоступне для сонячного проміння місце на 3 доби – стільки часу потрібно, щоб він забродив.
- Напій, що забродив, розливаємо по стерилізованих банках, після чого зберігаємо в прохолодному місці.
43 акцій
Квас із ячменем
Інгредієнти:
- 3 л березового соку.
- 100 г ячменю.
Готуємо квас:
- Проціджуємо сік через марлю і залишаємо в прохолодному місці на пару днів.
- Ячмінь обсмажуємо без олії на сухій сковороді – він має набути красивого золотистого кольору.
- Обсмажені зерна ячменю кладемо в сік і залишаємо напій ще на 4 дні, після чого знову проціджуємо його та розливаємо по пляшках.
А ви любите березовий сік? В якому вигляді – свіжому, консервованому чи робите квас? Діліться своїми улюбленими рецептами у коментарях ☺