Сертифікат про вакцинацію від ковіда в Україні: що дає, скільки діє і де оформити

Чотири головних атрибути мандрівника XXI століття – валізка, маска з антисептиком і, звичайно, документ про щеплення, який з липня 2021 року вже можна оформити в Україні. Якщо любите і плануєте відпочивати за кордоном в умовах пандемії, в більшості випадків потрібно мати з собою міжнародний сертифікат про вакцинацію від Covid-19. Але свідотство про щеплення від коронавірусу стане у нагоді не лише під час перетину кордонів і в’їзду в інші країни світу, але й під час відпочинку в Україні та відвідування громадських закладів – ресторанів, фітнес-клубів, дитячих центрів тощо. BlogPokuponTeam розповість як не підпасти під карантинні обмеження, де оформити сертифікат про вакцинацію і який у нього термін дії.

Читайте в нашій статті: 

Коли і як отримати міжнародний сертифікат про вакцинацію 

Паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – офіційний документ про щеплення, доступний всім українцям, які пройшли повний курс вакцини від ковід. З ним можна безперешкодно в’їжджати в країни, які визнали українські документи (перевірити актуальну інформацію по кожній країні ?можна тут).

Сертифікат може бути у вигляді книжечки жовтого або білого кольору, завіреної мокрими штампами постачальника медичних послуг або цифрового свідоцтва (Vaccination certificate) у додатку «Дія» (опція доступна з кінця серпня 2021 року). Хтось вважає за краще мати на руках обидва варіанти – на той випадок, якщо країна поки що не приймає цифровий, а лише паперовий варіант українського сертифікату.

Сертифікат

Щоб отримати ковід-свідоцтво, потрібно пройти повний цикл вакцинації ? (2 дози для двохдозного препарату) і звернутися до лікаря ?‍⚕️, з яким у вас підписано декларацію. На підставі інформації з вашої цифрової медичної карти в системі eHealth лікар заповнює бланк-книжечку (прізвище та ім’я пацієнта латиницею, дата його народження, номер закордонного паспорта, препарат, дата вакцинації і т.д.), ставить необхідні підписи і печатки ✍️ З 19 січня 2022 року в Україні скоротили термін дії всіх типів ковід-сертифікатів і тепер вони дійсні не 365, а 270 днів від дати останнього щеплення. Після ревакцинації його можна продовжувати.

Як виглядає документ
Як виглядає документ

Бувають нестандартні ситуації, коли отримати сертифікат в загальному порядку у сімейного лікаря, з яким підписано декларацію, неможливо: 

  • Запис у вашого лікаря розписаний на тиждень вперед, а документ для виїзду за кордон вам потрібен терміново. 
  • Ви перебуваєте не за місцем проживання, а в іншому місті. 

Чи можна купити необхідний документ? Відповідь – так, причому абсолютно легально, дистанційно і в найкоротші терміни. Для цього потрібно пройти повний цикл вакцинації і заповнити анкету на сайті мережі медичних центрів «Pulse». За вашим запитом буде оформлений документ, який можна забрати в зазначеному вами відділенні мережі або отримати Новою поштою.

Читайте також:
Вакцинація від Covid-19: все, що потрібно знати про вакцини
Щеплення в Києві: які і де краще робити
Як правильно здавати аналізи
Коронавірус: різновиди штамів і симптоми

Цифровий сертифікат вакцинації в додатку «Дія» 

Наразі кожен українець може згенерувати такі цифрові сертифікати у додатку «Дія»:

  • 2 види ковидних документів, що підтверджують наявність щеплень, – внутрішній (зелений – при повному курсі вакцинації та жовтий – після першого щеплення дводозною вакциною) та міжнародний. Також з лютого 2022 року у додатку можна буде оновити свідоцтва після третьої бустерної дози вакцини. Жовті діють 30 днів, зелені незалежно від типу (в тому числі іноземний) – 9 місяців чи 270 днів (раніше термін дії становив 1 рік, або 365 днів). Щоб дані підтягнулися та оновилися, потрібно перезавантажити сертифікат.
  • Сертифікати на основі негативного ПЛР тесту на коронавірус (документ діє 72 години).
  • Сертифікати про одужання (внутрішній та міжнародний): можливість згенерувати документ у «Дії» з’явиться через 15 днів після внесення лікарем даних про діагноз Covid-19 до електронної системи. Термін дії – 90 днів. Такий сертифікат зможуть отримати ті, хто хворів на коронавірус за останні 105 днів до моменту запуску документа, і не частіше двох разів на рік.
  • Дитячий Covid сертифікат.
Сертифікат про одужання
Сертифікат про одужання

Інформація про отримання необхідних доз вакцини/історії хвороби/результатах ПЛР тесту автоматично підтягується з системи eHealth. Щоб згенерувати сертифікат на підставі цих даних, не буде необхідності контактувати з сімейним лікарем. 

Справжність сертифіката підтверджує QR-код з цифровим підписом власника. При цьому доступ до інтернету не обов’язковий: в додатку «Дії» зберігається електронна офлайн-копія документа.  

Додаток «Дія» 

Українці, щеплені від ковіда за межами країни, можуть отримати лише паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, звернувшись до свого сімейного лікаря. Лікар внесе в систему Helsi дані про отримання 1 або 2 доз вакцини на підставі офіційно завіреної довідки медустанови за кордоном, де було зроблено щеплення, при цьому зробивши позначку про вторинне джерело цих даних. 

Згенерувати цифровий ковідний сертифікат в «Дії» щеплені за кордоном українці поки не зможуть, оскільки дані, внесені до електронної системи охорони здоров’я з вторинного джерела, не вважаються достовірними.

Читайте також: Як оформити електронний цифровий підпис 

Як оформити сертифікат в «Дії» 

Навіть якщо ви пройшли повний курс щеплень, сертифікат не з’явиться в «Дії» автоматично. Він стане доступним в якості безкоштовної держпослуги, і на його формування знадобиться ваша згода. Як отримати цифровий документ, послідовність дій: 

  • Зайти в розділ додатка «Послуги». 
  • Вибрати «COVID-сертифікат». 
  • Натиснути «Згенерувати сертифікат». 

На щастя, вже не треба крутити головою та проходити ідентифікацію електронним підписом «Дія. Підпис». Поставте галочку про згоду, і програма сформує QR-код, яким підтверджуватиметься справжність сертифіката. В результаті сертифікат відобразиться разом з іншими вашими цифровими документами.

Зелений сертифікат на смартфоні
Зелений сертифікат на смартфоні

З 3 листопада 2021 року цифровий внутрішній сертифікат доступний українцям з паспортами старого зразка (паспорт-книжечка) та власникам паперової посвідки на проживання. Попередньо обновивши «Дію», вони зможуть оформити COVID-сертифікати в додатку так само, як і власники нових біометричних документів.

Міжнародний сертифікат у «Дії» згенерується лише у громадян України, які мають ID-карту або біометричний закордонний паспорт.

Дитячі ковидні сертифікати 

З 13 жовтня 2021 року МОЗ дозволив вакцинацію від коронавірусу дітей з 12 років на розсуд батьків. Якщо дитина прищепилася хоча б 1 дозою, вона може отримати цифровий ковидний сертифікат. 

Як батькам отримати дитячий COVID-сертифікат в «Дії»: 

  • Увійдіть у додаток. 
  • Додайте свідоцтво про народження дитини (якщо воно ще у вас не додане).
  • У меню «Послуги» виберіть «COVID-сертифікати».
  • Сертифікат про вакцинацію дитини підтягнеться і з’явиться серед інших документів батька. 

Діти з 14 років можуть авторизуватись у додатку «Дія» самостійно, за допомогою NFC-чіпа на ID-карті або біометричному паспорті. Далі, за наявності щеплення, можна згенерувати цифровий сертифікат дитини про вакцинацію від коронавірусу.

Міжнародний сертифікат про щеплення 

З цифровим ковід-сертифікатом міжнародного зразка можна безперешкодно в’їжджати в Євросоюз і інші країни, які визнали українські документи. Також таке свідоцтво може бути підставою для звільнення від деяких карантинних обмежень, що діють в цих країнах (комендантська година, відвідування ресторанів і т.д.). 

У міжнародному сертифікаті буде міститись наступна інформація: 

  • персональні дані власника: прізвище, ім’я (українською мовою та латинськими літерами), дата народження; 
  • дані, що підтверджують перенесене захворювання; 
  • інформація про щеплення/результати ПЛР-тесту/одужання; 
  • унікальний номер і термін дії документа; 
  • країна, що видала сертифікат; 
  • інформація про медичний заклад. 

20 серпня Єврокомісія прийняла рішення про взаємне визнання цифрових COVID-сертифікатів, виданих Україною та ЄС. Таким чином, українські електронні міжнародні ковід-сертифікати в додатку «Дія» відповідають європейським.
Однак, є деякі нюанси. Не всі країни дозволяють в’їзд з тими щепленнями від коронавируса, якими щепили українців (хоча всі вони схвалені ВООЗ). Відповідно до загальних рекомендацій, для країн Євросоюзу підставою для перетину кордону без ПЛР тесту є вакцинація тільки препаратами, затвердженими в ЄС. На поточний момент це Pfizer, AstraZeneca (європейського виробництва), Moderna і Johnson& Johnson. У той же час, кожна країна може прийняти рішення, з якими щепленнями можна в’їжджати на їх територію після повного циклу вакцинації. Наприклад, наявність щеплення Covishield (індійський аналог AstraZeneca) –  підстава для подорожей в Естонію, Австрію, Німеччину, Словенію, Грецію, Ірландію, Іспанію. 

У деяких державах, як і раніше обов’язковою умовою є наявність негативного ПЛР-тесту на ковід. В умовах пандемії, правила в’їзду в ту чи іншу країну можуть змінюватися, тому плануючи поїздку за кордон, уточнюйте свіжі дані з офіційних джерел

Карта умов в'їзду: сертифікат
Акції
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Комплексні аналізи у лабораторії «Test Lab»
Київ, Радунська вулиця, 13А
-30%
130 грн
104.0 грн
Показати всі
3 акцій

Внутрішній сертифікат вакцинації: для чого потрібен в Україні 

Сертифікат вакцинації – річ корисна не тільки коли ви подорожуєте за кордон. Внутрішній ковід-документ необхідний в період епідеміологічних обмежень. При нових хвилях пандемії може бути введений частковий локдаун, коли з сертифікатом про щеплення можна буде відвідувати магазини, фітнес-клуби, басейни, ресторани або масові заходи, подорожувати країною

Карантинні обмеження: потрібен сертифікат

Інформація внутрішнього сертифікату: 

  • прізвище, ім’я власника українською мовою, дата його народження; 
  • унікальний номер і термін дії сертифікату про щеплення. 
Внутрішній сертифікат
Внутрішній сертифікат

З 21 жовтня 2021 вступають в силу нові правила міжобласних перевезень пасажирів –  потягами, автобусами, літаками. 

Перевезення пасажирів: потрібен ковідний сертифікат

Для переміщення між областями і водії, і пасажири старше 18 років повинні мати один з документів: 

  • Цифровий сертифікат в «Дії» про вакцинацію однією («жовтий») або двома («зелений») дозами. «Жовтий» сертифікат діє тільки в регіонах жовтої зони (не помаранчевої і не червоної). 
  • Паперовий документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О (виписує лікар, який робив щеплення), їм можна користуватися в жовтій зоні . 
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке можна оформити у сімейного лікаря (жовта паперова книжечка). 
  • Іноземний сертифікат про повну вакцинацію препаратами, використання яких дозволене ВООЗ. 
  • Негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на антиген – діє 72 години. 
  • COVID-сертифікат про одужання в додатку «Дія» (для тих, хто перехворів), підходить для міжрегіональних поїздок Україною та діє 90 днів. 
  • Ті, хто має протипоказання до вакцинації – таких людей 1% – на даний момент для пересування громадським транспортом можуть пред’явити довідку №028-1/о, зробити ПЛР-тест або експрес-тест на антиген.

Якщо пасажир не має документа про щеплення або негативного тесту, відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення накладається штраф у розмірі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 17 000 до 34 000 гривень.

Відповідальність за наявність документа про щеплення або негативного тесту на COVID-19 у пасажира несе: 

  • пасажир – під час поїздок автомобільним транспортом (автобус, маршрутка) між регіонами, за винятком легкових автомобілів; 
  • перевізник – при перевезеннях у залізничному та авіатранспорті. Достовірність тесту та сертифіката перевіряється при посадці за QR-кодом на документі.

Часті питання і помилки при генерації ковід сертифіката в «Дії» 

При самостійному створенні сертифіката у багатьох нерідко виникають питання: як згенерувати цифровий документ, чому не виходить, не підтягується ковідний сертифікат. Ми зібрали найчастіші труднощі, з якими стикаються при генерації. 

1. ?‍♂️Статус «Відсутні дані про вас» після запиту на створення документа через додаток. Повторіть запит через портал «Дія», скориставшись електронним підписом. Якщо результату немає, зверніться до свого сімейного лікаря, який робив щеплення і вносив дані про вакцинацію – в них можуть бути помилки. Необхідно перевірити: 

  • ПІБ українською та англійською – як в паспортах. 
  • ІПН (по-новому – РНУКПН). 
  • УНЗР – це унікальний номер, є тільки в біометричних паспортах (не в старій книжечці). 
  • Дата народження – як в паспорті. 
  • Актуальний номер телефону, щоб приймати і відправляти смс. 
  • Якщо у вас є дитина у віці до 18 років, переконайтеся, що в її картці пацієнта внесені її ІПН і УНЗР, а не ваші. 
  • Чи немає дубля вашого профілю в системі або збігів з даними іншої людини. 

2. ?«Помилка генерації сертифіката» – якщо таке повідомлення з’явилося після відправки запиту на сертифікат, також слід звернутися до сімейного лікаря для перевірки коректності даних (перелік вище). 

3. ✍️«На жаль, заява не підписана». Потрібно ще раз увійти в додаток або на портал «Дія» – за допомогою «Дія.Підпіс» або електронного підпису. 

4. ❌Статус «Сертифікат про вакцинацію недоступний» з текстом: «Ви зможете додати його тільки після другого щеплення. Якщо ви його зробили, то зверніться в пункт вакцинації, щоб ваші дані внесли». Оновіть мобільний додаток, потім запросіть генерацію сертифікату повторно або зробіть це через портал «Дія». 

5. ❌Статус «Сертифікат про вакцинацію недоступний» з повідомленням: «Ви прищеплювалися не в Україні або дані про вакцинацію внесені не тим лікарем, який робив щеплення». Якщо це так, на даний момент немає способів згенерувати сертифікат. МОЗ працює над такою можливістю в майбутньому.

6. ?«Номер партії вакцини помилковий» – необхідно, щоб лікар, який вносив дані, виправив помилку: створив у системі запит – позначити внесене як помилкове і додати вірні дані повторно. 

7. ?‍?«На жаль, сталася помилка»: зверніться в службу техпідтримки «Дії». 

8. ?Менший термін сертифікату – наприклад, не рік, а 6 місяців. Вам необхідно оновити програму «Дія», зайшовши до Play Маркету або AppStorі. Після оновлення поверніться в програму та знову згенеруйте сертифікат: «Послуги» – «COVID-сертифікат» – «Створити сертифікат». Термін дії повинен оновитися та стати вірним.

З питань, не зазначених вище, звертайтеся на гарячу лінію 0 800 60 2019 або заповніть форму за посиланням issue.covid19.gov .ua. Це можна зробити і через чат бот «Дії» –  вхід через мобільний додаток «Дія».

Читайте також: Тести на коронавірус: які і де здавати, ціни

Довідка про протипоказання до вакцинації

Буває, що через абсолютні постійні або тимчасові протипоказання і застереження неможливо щепитися і отримати ковідний сертифікат. Для відвідування громадських місць та пересування країною під час карантину потрібно мати довідку №028-1/о, її форму вже затверджено МОЗ.

Довідка №028-1/о про протипоказання до вакцинації
Довідка №028-1/о про протипоказання до вакцинації
Додаток до Довідки №028-1/о

Довідка видається лише сімейним лікарем. При заповненні документа медики враховуватимуть, чи є небезпечними для пацієнта всі вакцини в принципі, чи можна зробити щеплення препаратом певного виробника. Зокрема:

  • при вагітності протипоказана китайська вакцина Corona Vac (на даний момент рекомендують колоти Pfizer);
  • тромбоз з тромбоцитопенією є абсолютним постійним протипоказанням до векторних вакцин (на кшталт АstraZeneca);
  • при міокардиті та/або перикардиті не можна колоти мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna).

Вакцинацію варто відкласти:

  • у разі гострого захворювання із температурою вище 38°C;
  • за наявності симптомів ковід;
  • при введенні інших вакцин (крім грипу): щеплення COVID-19 можна робити через 14 днів після вакцин від інших інфекційних хвороб;
  • якщо планується проба з туберкуліном або здача крові на туберкульоз: щеплення слід робити після досліджень на туберкульоз.

З обережністю до вакцинації варто ставитися онкохворим, людям з імунодефіцитом та аутоімунними захворюваннями.

Повний список загальних протипоказань до профілактичної вакцинації затверджено у наказі МОЗ України.

Протипоказання до вакцинації
Перелік протипоказань до вакцинації від ковід-19

Як отримати «тисячу Зеленського»

Згідно з програмою Президента Зеленського «єПідтримка», кожен українець віком від 18 років, який пройшов повний курс вакцинації від ковіду, має змогу отримати від держави 1000 гривень.

Для цього у додатку «Дія» необхідно оформити віртуальну картку для виплат або спеціальну фізичну картку в одному з банків, які співпрацюють із програмою «єПідтримка». Це будуть найбільш масові банки за кількістю користувачів, приєднані до системи BankID НБУ (банки-ідентифікатори, через які можна увійти в «Дію») – Monobank, ПриватБанк, Ощадбанк, Raiffeisen Bank Aval, Альфа-банк і більше 30 інших банків.

Оформити картку «єПідтримка» можна в додатку «Дія» з 19 грудня 2021 року безкоштовно, без комісій за користування. З 14 березня 2022 року також можна буде отримати 500 грн допомоги від держави за бустерну дозу.

Як отримати тисячу Зеленського

Як оформити віртуальну картку для виплат в «Дії» 

В усіх власників ковід-сертифікатів з’явиться додаткова опція «єПідтримка».

  • Підтвердіть, що вам вже виповнилося 18 років.
  • Виберіть банк, через який бажаєте отримати гроші.
  • У програмі вибраного банку кілька кліків створіть віртуальну карту.
  • Підтвердіть створення картки в «Дії».
  • Згенеровану віртуальну картку для виплат додайте до платіжної системи смартфона — Google Pay, Apple Wallet або інші.
  • Виплати мають прийти протягом двох днів.
  • Розраховуйтесь карткою аналогічно будь-якому іншому платіжному засобу у смартфоні.

Оформити картку в програмі «Дія» можна з 19 по 29 грудня. Оформлення безкоштовне, комісій за користування карткою не передбачено.

Якщо людина вакцинована, але не має електронного сертифікату, то отримати гроші не зможе: паперовий сертифікат із мокрим друком не підходить. Механізм альтернативного варіанту отримання 1000 грн для тих людей, у кого немає смартфонів, поки що на стадії розробки та планується на 2 етап програми, 3 квартал 2022 року.

Куди можна витратити «тисячу Зеленського»

Крім стимулювання процесу вакцинації українців, держава вирішила підтримати галузі, які найбільше постраждали від пандемії, такі як мистецтво, спорт, сфера транспорту. Тому витратити тисячу гривень можна буде лише на певні цілі:

  • квитки до театру, кіно, на концерти;
  • покупка книг онлайн та офлайн у книгарнях (не в супермаркетах, тому що програма не розрахована на участь продуктових магазинів);
  • абонементи до фітнес-клубів та інших спортивних закладів;
  • квитки на поїзд або літак по Україні;
  • ліки для вакцинованих людей віком від 60 років;
  • з лютого 2022 року літні громадяни України зможуть оплатити ковідною тисячею комунальні платежі.

Кошти необхідно витратити за чотири місяці – поки діє програма «єПідтримка», або ж гроші повернуться назад державі.

Вакцинація дозволить убезпечити себе та оточуючих від ризику захворіти на коронавірус, а ковід-сертифікат – поїздки за кордон без ПЛР-тестів і самоізоляції. До того ж, в майбутньому з цим документом можна уникнути карантинних обмежень усередині України. А ви плануєте вакцинуватися і оформляти свідоцтво про щеплення? Діліться в коментарях.

20 коментарів
  • Олександр

    Решил проблему по неправильному сроку сертификата – показывал не год, а полгода. Обновил версию, сгенерировал еще раз (без мороки с фотосверкой). Все теперь правильно. Спасибо за совет.

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Александр. Рады, что информация была вам полезна. Спасибо, что читаете наш блог :)

  • Андрей

    Разве не год срок действия, нет?
    https://diia.gov.ua/services/covid19-sertifikat-pro-vakcinaciyu

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Андрей. Да, действительно, МОЗ продлило срок действия «зеленых» сертификатов до 365 дней. Мы внесли изменения в статью. Благодарим, что читаете наш блог.

  • Юлія

    Добрый день!
    Возможно ли згенерировать в Дія сертификат иностранцу, вакцинированному в Украине?
    И как получить сертификат с QR кодом (на желтом полученном сертификате его нет).

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Юлия. Приложение «Дия» доступно только для граждан Украины, у которых есть ID паспорт или биометрический загранпаспорт. Соответственно, цифровой сертификат с QR кодом для иностранцев, вакцинированных в Украине, к сожалению недоступен. Спасибо, что читаете наш блог.

  • Oleksii

    Добрый день. Скажите пожалуйста .после первой прививки сгенерировал желтый сертификат в Дии . как сгенерировать зеленый сертификат после второй прививки

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Алексей. «Зеленый» сертификат можно получить после второй прививки двухдозной вакциной – проделайте все действия в приложении «Дия», что и для генерации «желтого» сертификата. Спасибо, что читаете наш блог.

  • Нина

    Добрый день! Мои родители сделали по 2 дозы вакцины каждый и хотят получить сертификат у врача. Сложность заключается в том, что введены в электронной системе некорректные данные, правильно сказать неверные: а именно, у папы якобы 3 вакцины, а по факту 2(кто то отметил ещё +1), а у мамы 4 2 её Пфайзером и 2 Модерной не ее!… Прин-скрины все есть. Ах, да и посмотреть кто и где ввёл эти данные по не существующим вакцинам невозможно, только полная инфо по реально сделаным прививкам.
    Подскажите, пожалуйста, куда обратиться, как исправить данные или зафиксировать нарушение? Дабы получить корректный сертификат с реальными данными и как можна быстрее, так как у родителей билеты на поезд по Украине на 10 ноября.

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Нина. Если данные по реально сделанным вакцинам верны, то скорее всего выйдет сгенерировать сертификаты в приложении “Дия”: некорректные/неполные данные попросту не подтянутся. Если приложение у ваших родителей еще не установлено – установите и сгенерируйте цифровой сертификат, это не займет много времени. В любом случае, чтобы удалить неверную информацию, необходимо обратиться к своему семейному врачу. Он же выпишет вам сертификат-книжечку на основе реальных корректных данных о вакцинации. И цифровой сертификат в “Дие”, и бумажный сертификат-книжечка являются основанием для проезда ж/д транспортом по Украине. Спасибо, что читаете наш блог.

  • Людмила

    Добрый день! Мы с мужем сделали прививки (две дозы), для выезда за границу. Но получили сертификат зелёного цвета и в ДИИ оно отображается как внутренний. Можно ли с таким выехать за границу? У вас на сайте пишется что сертификат должен быть жёлтый и в виде книжки. Как быть?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Людмила. В Дие сертификаты действительно зеленого цвета, так как вы сделали полную вакцинацию – 2 дозы (если только одну – то желтый и только внутренний сертификат в Дие, международный для одной дозы не генерируется). Сертификата должно быть у вас два: Внутренний, с Фото, на украинском языке, а следующий, если пролистать прокрутку документов – на английском (Vaccination certificate). Если есть внутренний, то должен быть и международный (они оба в Дие зеленые). А желтую книжечку – бумажный международный сертификат – вы можете получить у семейного врача. Спасибо, что читаете наш блог.

  • Сева

    Здравствуйте.Мне 51 год,паспорт,соответственно, книжечка. В”Дiи”он не отображается,только идентификационный код. Поэтому кнопка “Сгенерировать сертификат” неактивна.При этом в приложении ” Helsi” информация о прививках есть.Как получить сертификат для использования внутри страны? Только у семейного врача и только в ”бумажном” виде? В электронном на смартфона никак?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день. Скорее всего, у вас получится оформить сертификат о вакцинации только в бумажном виде через семейного врача (при наличии двух доз вакцины!). Поскольку для генерации документа в приложении «Дия» (со смартфона) обязательным условием является наличие подтянутого внутреннего украинского ID паспорта либо биометрического загранпаспорта и электронной подписи на основе технологии “Фото ID”, когда биометрия лица сверяется с биометрией на фото в реестре. Если у вас паспорт старого образца (книжечка) и вы получили две дозы вакцины, можете также сгенерировать сертификат через портал “Дия” (десктопная версия сайта). Для этого вам нужно зарегистрироваться на портале и отправить заявление, подписанное электронной подписью (как ее оформить мы писали отдельно). Сертификат придет на почту в электронном PDF формате, который можно распечатать или предъявлять при необходимости с телефона. Если вы решите поменять внутренний паспорт-книжечку на пластиковый ID или оформить биометрический загран, эти документы подтянутся в приложении “Дия” и вы сможете сгенерировать ковидный сертификат на смартфоне. Спасибо, что читаете наш блог.

  • Лара

    добрый день, подскажите если не установлена программа “Дiя”, будет ли действительна в ЕС подтверждение на бумажном носителе о вакцинации Pfizer

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Лара. Правила въезда для украинцев в каждую отдельную страну ЕС отличаются: одни страны принимают только цифровые сертификаты, другие – и цифровые, и бумажные, третьи – только отрицательные тесты на ковид (украинские сертификаты о вакцинации не принимают). Поэтому планируя поездку, уточняйте правила въезда из официальных источников. Спасибо, что читаете нас, #PokuponBlogTeam.

  • Людмила

    Сделала вакцинацию – есть сертификат. Необходимо выехать в ЕС, без прививки нельзя. Однако в “Діє” QR- код получить не могу, приходит оповещение, что нет второй вакцинации, обратитесь в лечебное учреждение. Семейный врач отвечает, что вся информация внесена и подтверждение тому бумажный сертификат. Посоветовала обратиться на горячую линию МОЗ, там ответили обращаться в “Дію” . Замкнутый круг, что мне делать??????

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Людмила. Такая проблема может возникнуть в результате ошибки при внесении данных медучреждением или при генерации их приложением. Поскольку Дия автоматически подтягивает данные о вакцинации с медицинских порталов Helsi или Medcard24, куда их вносят врачи вручную, от сбоев никто не застрахован. Возможно:
      1. Не все персональные данные были внесены в реестр правильно. При наличии ошибки сертификат не сгенерируется.
      2. Были перепутаны местами или указаны неправильная серия и номер вакцины.
      3. В реестре данные только об одной дозе вакцины, а сертификат генерируется только при наличии записи о двух прививках.
      Вы можете перейти по ссылке https://issue.covid19.gov.ua/ и заполнить форму с правильным данными. Врачи обработают ее и перезвонят вам. Или обратитесь в службу поддержки “Дия”: https://chat.diia.gov.ua/.

  • ника

    Сделала вакцинацию- есть сертификат. Однако в санаторий с этим документом не можешь поехать лечится, Вопрос-если не нужно делать вакцинацию. а сделать просто при поселение в санаторий тест на Covid – и вуаля. ТАК ЗАЧЕМ тогда делать нужно вакцину? Ответ с санатория–так он нам не нужен.это вы для себя !

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Ника. Задумка сертификатов действительно заключается в том, чтобы во время карантинов, локдаунов и прочих ограничений во время пандемии упростить рабочие и жизненные процессы людям, которые получили полный курс прививок и имеют внутренний сертификат. Но механизм работы и правовой статус внутренних ковидных сертификатов все еще находится на стадии разработки и утверждения Кабмином. Санатории, как и другие учреждения, пока не имеют четких инструкций по поводу внутренних сертификатов, поэтому принимают решение на свое усмотрение, и чтобы обезопасить отдыхающих и персонал, некоторые могут требовать ПЦР тест. Так или иначе, в скором времени готовый сертификат о вакцинации от Covid-19 может пригодится в любой момент: в тренажерном зале, кафе, ресторане, кинотеатре, транспорте и т.д. Но делать вакцину нужно в первую очередь для того, чтобы обезопасить себя от более сложного течения болезни. Спасибо, что читаете наш блог, с уважением, PokuponBlogTeam.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *