Як перевозити котів і собак – правила перевезення тварин у транспорті

Як перевозити котів та собак: правила та документи для тварин

Собака та кішка – вірні та віддані друзі людини. Вони майже весь час проводять разом із господарем: гуляють, засинають, дивляться телевізор, працюють за комп’ютером і… мандрують. Якщо немає можливості залишити свого улюбленця у надійних руках, його необхідно взяти в поїздку із собою. У поїздах, автобусах, літаках і таксі часто можна зустріти чотирилапого мандрівника, який разом із господарями долає тисячі кілометрів.

BlogPokuponTeam розповість як правильно перевозити домашніх тварин у громадському транспорті, як полегшити улюбленцю переїзд на далекі відстані та мінімізувати стрес, а також правила та поради щодо перевезення тварин.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
89 акцій

Список документів для перевезення тварин

Домашні тварини практично вільно можуть їхати з господарем куди завгодно, якщо проходять своєрідний «фейс контроль» (породи та габаритів) та мають при собі документи та довідки:

  1. Ветеринарно-санітарний паспорт (з 1 червня 2018 р. до уваги береться ветпаспорт встановленого зразка) – перше, що вас попросять пред’явити побачивши тварину, незалежно від обраного транспорту пересування, за кордон або в межах України.

Оформити його можна у ветеринарних клініках (району, області, міста) після консультації та огляду ветеринаром. У паспорті міститься інформація про щеплення (від сказу, чуми, парвовірусу), яке потрібно зробити не раніше ніж за 21 день до перетину кордону; профілактичну обробку проти паразитів (блох, кліщів, гельмінтів) – обробки мають бути проведені не раніше 48 годин до виїзду та підтверджені ветеринарним свідоцтвом Ф-1 (діє 72 години). Також у паспорті має стояти відмітка про ідентифікацію вихованця (чіпування). Якщо тварині більше 1 року в документ вклеюють фото. Ветеринарно-санітарний паспорт тварини діє до моменту її смерті.

Вакцина проти сказу, антигельмінтні та ектопаразитарні препарати повинні відповідати вимогам країни в’їзду (від сказу: для країн Європи – Nobivac, Defensor, Rabisin та інші; Biofel, Biocan – визнаються у Словенії, Чехії, Румунії).

  1. Ветеринарне свідоцтво №1. Хазяїн має його отримати не раніше, ніж за три дні до виїзду. Документ видається на відповідну кількість днів запланованої подорожі. На кордоні ви проходите ветеринарний пункт контролю, де на основі українського свідоцтва видають іноземну карту здоров’я тварини, затверджену регламентом ЄС 576/2013.
  2. Довідка про здачу аналізу на титри антитіл до сказу (робиться не раніше, ніж за 3 місяці до перетину кордону), у деяких країнах не потрібно.
  3. Довідка про племінну цінність або її відсутність та, якщо потрібна (наприклад при виїзді на ПМП), оцінна вартість тварини. Документ видається кінологічним клубом.
  4. Сертифікат імпорту – збірна форма про всі щеплення та аналізи, заповнена англійською мовою.
  5. Письмова декларація, що підтверджує ввезення тварини без комерційної мети.
  6. Сертифікат відповідності контейнерів для тварин (за стандартами IATA).

У різних країнах діють свої правила на ввезення тварин. Перед подорожжю з хвостатим ознайомтеся з правилами перевезення та документами для тієї чи іншої країни.

Без документів тварину не пропустять на кордоні
Без документів тварину не пропустять на кордоні

Кого не можна перевозити

Незалежно від виду громадського транспорту і тривалості поїздки, забороняється перевозити:

  • Хворих тварин, які відчувають біль при пересуванні.
  • Тварин з сильними травмами.
  • Маленьких цуценят і кошенят віком до 56 днів без супроводу мами-кішки або собаки.
  • Вагітних тварин на останньому триместрі виношування.

Правила перевезення тварин громадським транспортом

Подорожувати з вихованцем можна різними способами: автобусом, поїздом літаком, автомобілем як по Україні, так і за кордон. Чим менше часу займає дорога, тим легше тварина її переносить і переживає менший стрес. Якщо доведеться їхати в далеку країну, краще вибрати авіасполучення. Коли переліт літаком до Європи займає 1-2 години, поїздом вам доведеться їхати півдня, а то й цілу добу.

Важливо і те, як і в чому ви перевозите домашнього вихованця. Сьогодні є маса переносок: звичайних і більш модернізованих, де маленькому цуценяті, кошеняті або дорослому представнику чотирилапих буде набагато комфортніше і приємніше. Але не забувайте про те, що для подорожі за кордон, контейнер для транспортування повинен бути сертифікований і відповідати стандартам IATA.

Як потрібно перевозити кішку або собаку в поїзді

Правила перевезення залізничним транспортом залежать від розміру тварини та типу вагона:

  • У плацкарті можна перевозити кішок та собак заввишки до 45 см у загривку: не більше двох маленьких особин на одного пасажира. Тварини повинні бути у спеціальних контейнерах з абсорбуючим дном. Великі породи їдуть лише в окремому неробочому тамбурі першого чи останнього вагона, у наморднику, на повідку та з супроводжуючим. На один тамбур – не більше одного пса.
  • У купейному вагоні можна перевозити тварин будь-якого розміру. Якщо пес великий (понад 45 см у загривку), потрібно викупити все купе. Причому в одному купе одночасно можуть перебувати 1 великий або 2 невеликі собачки. Пес – у наморднику та на повідку, кішки – у спеціальних переносках.
  • У поїздах Інтерсіті можна перевозити не більше двох маленьких тварин за одну поїздку в переносках і забороняється перевозити собак великих порід, незалежно від наявності вільних місць.
Перевезення тварин у поїзді
Перевезення тварин у поїзді

При покупці квитка на касі або онлайн вам необхідно надати ветеринарне свідоцтво №1, на підставі якого вам видадуть квитанцію на оплату перевезення тварини (видається багажна квитанція). Вартість залежатиме від дальності поїздки та від розмірів вихованця. Більш детально про загальні правила перевезення всіх тварин ви можете переглянути на сайті Укрзалізниці.

Поради щодо перевезення тварин в автобусі

На відміну від авіа та залізничного транспорту, правила перевезень тварин в автобусах чітко не регламентуються. Тому кожна компанія-перевізник (внутрішніх чи міжнародних пасажирських рейсів) встановлює власні правила, цінову політику та заборони.

Перевезення тварин автобусом
Перевезення тварин автобусом

Разом з тим (неважливо, вам потрібно проїхати одну зупинку автобусом або подолати більш далеку відстань), слід дотримуватись загальних вимог як перевезти собаку та кішку в автобусі, щоб не заважати оточуючим і не створювати дискомфорт своєму чотирилапому другу:

  • Маленьких тварин та птахів дозволяється провозити в автобусі у спеціальній клітці (контейнері або переносці) з глухим дном, сумарні розміри якої не повинні перевищувати 120 см. Без додаткової плати, якщо ви тримаєте переноску на руках або в місцях для ручної поклажі.
  • Якщо ви часто подорожуєте з собакою, вона повинна виконувати як мінімум дві команди «сидіти» та «лежати». Взагалі, якщо ви заводите вихованця і плануєте брати його з собою на відпочинок, варто завчасно подбати про його дресирування та долучення до громадського транспорту.
  • Великі пси мисливських та службових порід можуть їхати у громадському автобусі тільки на задньому майданчику (бажано далеко від проходу), у нашийнику, наморднику та на короткому повідку.
  • Як правило, плата за перевезення собак-поводирів не стягується, і перевізні документи не оформлюються. Собака-поводир повинен бути в нашийнику, наморднику і знаходиться біля ніг пасажира, якого він супроводжує.
  • Собачок мініатюрних порід можна перевезти без намордника, на руках, сидячи на сидінні.
  • Якщо пса нудить у транспорті, варто утриматися від годівлі перед поїздкою і за необхідності дати тварині спеціальні пігулки.
  • Слідкуйте за тим, щоб лапи та хвіст песика не опинилися на проході і не потрапили під ноги будь-кому. Крім болю у вихованця це може спричинити агресію та зайвий стрес.
  • Водій має право відмовити у поїздці, якщо тварина брудна чи мокра.
  • Під час далеких поїздок, стежте за тим, щоб тварина знаходилася на одному місці та не переміщалася салоном автобуса.
Перевезення вихованців у громадському транспорті
Перевезення вихованців у громадському транспорті

Переліт в літаку

Перед тим, як купувати квитки, уточніть у авіакомпанії умови перевезення тварин, вони можуть відрізнятися або не здійснюватися зовсім (авіакомпанія Ryanair не перевозить тварин, за винятком собак-поводирів). Кішки та собаки можуть літати:

  1. Як ручна поклажа – якщо вага вихованця разом з контейнером не перевищує 8 кг. Розмір переноски – 105-135 см, вона має бути з гарною вентиляцією та з вологонепроникним дном, випускати тварину під час перельоту не можна. Перевозити можна тільки один контейнер, але в ньому можуть бути дві тварини, якщо вони мирно співіснують і не тісняться.
  2. У багажному відсіку – так літає більшість собак великих порід. Вони знаходяться у спеціальних клітках-контейнерах, які відповідають стандартам IATA та авіакомпанії, якою летите. На дно контейнера перед польотом стелять непромокаючі пелюшки (своєрідний туалет для тварини). Щоб вони не з’їжджали, можете приклеїти їх скотчем. Зверху можна покласти невелику ковдру, улюблені іграшки вихованця. Їжу в багажний відсік зазвичай не кладуть, а годують заздалегідь до польоту, щоб тварину не нудило і не захитувало. А вода потрібна обов’язково. Щоб вона не вся розплескалася, покладіть у напувалку лід.
У багажному відсіку вихованці летять у спеціальних контейнерах
У багажному відсіку вихованці летять у спеціальних контейнерах

На борт літака як виняток пускають собак-поводирів і службових псів. Вони літають безплатно, окремо купувати місце не потрібно. Іншим тваринам господар зобов’язаний сплатити переліт. Вартість квитка в одних авіакомпаніях фіксована, в інших – безпосередньо залежить від розмірів і ваги вихованця.

Зверніть увагу, що у різних країн можуть відрізняти правила щодо ввезення тварин.

Невеликі тварини можуть літати у салоні літака
Невеликі тварини можуть літати у салоні літака
Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
245 акцій

Метро

Згідно з правилами метрополітену України, перевозити підземним транспортом можна кішок та собак невеликих порід, якщо вони знаходяться у спеціальних сумках-переносках або контейнерах не більше 120 см габаритами (довжина, ширина, висота). Великих псів перевозити в метро заборонено (крім собак-поводирів).

Таксі

Перед замовленням автомобіля обов’язково уточніть в оператора, чи можна брати до салону тварин і на яких умовах. Деякі служби мають спеціальну додаткову послугу «перевезення тварин». Тоді система перераховує замовлення та знаходить відповідну машину. Тарифи різняться, деякі таксі-сервіси перевозять домашніх тварин без додаткової оплати.

Собаки повинні бути чисті, вичесані, у наморднику та на повідку. Водій має право відмовитись їхати, якщо улюбленець не в спеціальній сумці.

Щоб уникнути казусів при виклику таксі, навіть через послугу «перевезення тварин», обов’язково в коментарях вказуйте породу або розмір вихованця, а також місце де він їхатиме (якщо великий улюбленець комфортно почувається в ногах, а не на сидінні, у вас більше шансів знайти вільну машину).

Поїздка власним автомобілем

Хоча ви і подорожуєте на власній машині, кілька правил з перевезення тварин варто дотримуватися для загального комфорту і, щоб уникнути зайвих стресів. Навіть дуже маленькі вихованці не повинні перебувати у водія на руках, це дуже небезпечно. 

Кішки та собаки повинні їхати на задньому сидінні у переносці, що фіксується ременями безпеки. Якщо у вас великий пес, можете просто поставити в салоні сітку-розмежувач або, для безпеки улюбленця, пристебнути його спеціальним автомобільним ременем за шлею (пристібувати за нашийник небезпечно для вашого друга, у разі різкого гальмування тварина може пошкодити шию). Для невеликих порід можна придбати спеціальне собаче автокрісло, щоб улюбленцю було комфортно у дорозі. Всі довідки про здоров’я вихованця мають бути у вас із собою.

Автокрісло для собаки
Автокрісло для собаки

Перед подорожжю не забудьте тварину погодувати заздалегідь. У дорозі слідкуйте, щоб у вихованця завжди був доступ до води та свіжого повітря, не забувайте вчасно виводити його в туалет і прибирати за ним. Для відпустки краще вибирати pet friendly готель, де дозволяють селитися з тваринами (правила розміщення тварин завжди уточнюйте перед бронюванням номера).

Читайте також:
✔️Що можна брати в ручну поклажу
✔️Що подивитись і куди піти в Яремче
✔️Відпочинок у Карпатах влітку
✔️Що подивитись у Карпатах – пам’ятки
✔️Буковель: розваги та гарні місця Карпат
✔️Славське: найкращі ідеї відпочинку в горах

А як ви подорожуєте з вашими хвостатими улюбленцями, чи виникали проблеми з отриманням документів чи перетином кордону? Діліться у коментарях.

3 коментарів
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *