Куди поїхати на вихідні з Харкова: красиві місця, парки та пам’ятки культури

Набридло сидіти вдома і хочеться нових вражень – вирушайте на відпочинок за місто. BlogPokuponTeam зібрала найкрасивіші і цікаві місця, де можна провести вихідні з сім’єю і друзями, а також знижки до 60% на заміський відпочинок і кешбек до 15% на все необхідне для крутого уікенда недалеко від Харкова. 

Читайте у статті:

Цікаві пам’ятки Харківської області

В Харківській області чимало археологічних пам’яток. Деякі з них збереглися до наших часів практично в первозданному вигляді, інші ж можуть скоро остаточно зруйнуватися.  Щоб побачити пам’ятки на власні очі, не відкладайте на потім, збирайте компанію, беріть все необхідне і вирушайте в маленьку вікенд подорож.

1. Висота маршала І.С. Конєва

Висота маршала І.С. Конєва

Меморіальний комплекс присвячений подіям Другої світової війни. Саме звідси командувачем Степовим фронтом генерал-лейтенантом І. С. Конєвим в серпні 1943 року був відданий наказ про штурм Харкова. В результаті операції місто було звільнено від німецько-фашистських загарбників. 

У центрі меморіального комплексу височіє обеліск. Крім музею в комплекс входять стіна пам’яті і каплиця. Тут представлені військові фотографії, документи, зброя, одяг, листи. Завершує експозицію зал слави. Відвідати Висоту маршала І.С. Конєва буде цікаво всім, хто цікавиться історією Другої світової війни.

Через висоту проходить відомий веломаршрут, так що можна просто влаштувати «покатушки».

Вхід: 15 грн, замовити екскурсію – 30 грн.
Адреса: смт Солоницівка, Харківська область.
Як доїхати: від автостанції на Холодній горі маршрутним автобусом №1168; з «Автостанції №2» (ст. м. «Центральний ринок») автобусами Богодухівського напрямки до покажчика «Висота маршала Конєва».
На машині за координатами GPS: 50.014510, 36.044841.

2. Шарівський замок або палац Кеніга

Шарівський замок – одна з найбільш відомих пам’яток архітектури Харківської області. Був побудований в XIX столітті поміщиком Ольховським. Однак незабаром той програв маєток Християнові Гебенштрейну. Новий власник висадив екзотичні рослини на території парку, а в самій Шарівці побудував школу і храм. 

Через двадцять років власником садиби став барон Леопольд Кеніг. Цукровий магнат провів реконструкцію, додавши в архітектуру готичні елементи. За тодішніми мірками це був королівський розмах, але і зараз замок виглядає велично. Оточують палац паркові тераси і відомі липові алеї, спроектовані відомим європейським ландшафтним архітектором Георгом Куфальдтом. Приїхавши в Шарівку, ви можете прогулятися по парку, розглянути багате оздоблення самого замку. А ще – провести атмосферну фотосесію зі знижкою до 80% від Покупона

Весільна фотосесія в Шарівському замку
Весільна фотосесія в Шарівському замку

Вхід: 35 грн з людини.
Адреса: с. Шарівка, Харківська область.
Як дістатися: рейсовим автобусом Харків-Краснокутськ від автостанції на Центральному ринку. Зупинка біля повороту на Шарівку.
На машині за координатами GPS: 50.043917, 35.430167.

3. Садиба Наталівка

Садиба Наталівка

Ще одне цікаве місце недалеко від Харкова, куди можна відправитися на вікенд, – садиба Наталівка. Побудована в 1884 році цукрозаводчиком Іваном Харитоненко на місці пустиря. Гарний двоповерховий будинок був зруйнований під час Другої світової війни, але й сьогодні тут є, що подивитися. Про колишню велич садиби нагадують вцілілі парадні ворота за проектом архітектора Олексія Щусєва, будиночок керуючого, який охороняють унікальні скульптури левів, стайня і водонапірна вежа в готичному стилі.

Від парадних воріт мальовнича каштанова алея веде до Спасо-Преображенського храму, в якому з 2001 року відновилися служби. Церква оточена величними 300-літніми дубами.

Спасо-Преображенський храм
Спасо-Преображенський храм

До 2008 року приміщення займав туберкульозний санаторій, на сьогоднішній день він припинив своє існування. Натальївський парк визнаний державною пам’яткою садово-паркового мистецтва, а збережені будівлі садиби – пам’ятками архітектури. На території провели дезінфекцію, плануються реставраційні роботи.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с. Володимирівка, Харківська область.
Як доїхати: від автостанції №2 автобусом Харків-Краснокутськ до Мурафи, далі – пішки 3 кілометри.
На машині за координатами GPS: 50.0744938, 35.2857471.

4. Співаючі тераси

Співаючі тераси

Павло Харитоненко, власник садиби «Наталівка», що в 80 км від Харкова, мріяв вирощувати екзотичні дерева, але вони не витримували кліматичних умов. Поміщик знайшов рішення: побудувати тераси, які за формою нагадують амфітеатр. Таким чином дерева були захищені від вітру і на них цілий день потрапляло сонячне світло.

Співаючі тераси
Співаючі тераси

Дугоподібна споруда створює унікальний акустичний ефект. Не прислухаючись, ви можете почути цокання наручного годинника або шерех трави, а розмова у спокійному тоні буде почута на відстані 50-60 метрів. Якщо стати посередині, зможете насолодитися співом самих терас: свист вітру в трубах, щебетання птахів, шелест листя створюють особливу симфонію. Саме через такий ефект, тераси отримали назву «співаючі». Тут давав концерти відомий музикант Шаляпін. В останні роки Співаючі тераси стали місцем проведення етнофестивалів, які збирають популярних українських виконавців.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с. Городнє, Харківська область.
Як доїхати: від автостанції №2 автобусом Харків-Краснокутськ до кінцевої станції, далі – маршруткою до села Городнє.
На машині за координатами GPS: 50.0744938, 35.2857471.

5. Історико-художній музей в Пархомівці

Історико-художній музей в Пархомівці

У середині минулого століття в мальовничому селі Пархомівка, що в 100 км від Харкова, місцевий вчитель організував сільський художній музей. Афанасій Луньов був поціновувачем прекрасного і, так би мовити, «з миру по нитці» збирав експонати. Відмовляючи собі в їжі, вимінював на Благовіщенському ринку порцелянові статуетки, рідкісні книги, ікони, ходив з учнями в експедиції по околицях села в пошуках старовинного одягу, предметів побуту. Щоб підтримати ініціативу шкільного вчителя, своїми експонатами поділилися музеї України та світу, а відомі художники дарували свої роботи. Так колекція росла і поповнювалася.

 Історико-художній музей в Пархомівці
Історико-художній музей в Пархомівці

Незабаром домашній музей переїхав в колишню графську садибу – двоповерховий будинок з вежами епохи Катерини ІІ. Тут «сільський Ермітаж» знаходиться і до цього дня. В історико-художньому музеї є, що подивитися: твори живопису, декоративного мистецтва, скульптури, старовинні ікони, зброя скіфів і багато іншого – усього більше 3000 експонатів. Тут представлені роботи Пікассо, Реріха, Левітана, Сєрова, Шишкіна, Васнєцова, Малевича, Маяковського, Айвазовського. Кажуть, сама Мадонна мріє потрапити у сільський музей, щоб побачити унікальні роботи Пікассо. У вас є всі шанси її випередити :)

Роботи Пікассо. в Пахомовці
Роботи Пікассо. в Пахомовці

Вхід: 25 грн з людини.
Адреса: с. Пархомівка Харківської області, вул. Конторська, 1.
Як доїхати: від автостанції №2 автобусом Харків-Краснокутськ до кінцевої станції, де пересісти на маршрутку до Пархомівки.
На машині за координатами GPS: 50.119444, 34.998889.

6. Музей Григорія Сковороди

Музей Григорія Сковороди

У Золочівському районі, в селі Сковородинівка розташований Національний літературно-меморіальний музей письменника, філософа, вчителя Григорія Сковороди. Цікаве місце для тих, хто цікавиться життям і творчістю українських діячів культури. Тут, в садибі родини Ковалевських, Григорій Савич провів останні роки свого життя. У будинку-музеї можна подивитися особисті речі Сковороди, картини, книги, документи, унікальну скрипку, на якій він грав. 

На території садиби є парк, де збереглися пам’ятні місця. Тут як і раніше чисто і затишно, доріжки вимощені плиткою, облаштовано альтанки для пікніка. На березі ставка ви побачите величезний 700-річний дуб, де любив працювати і відпочивати філософ. Недалеко від будинку розташувалася могила Г. Сковороди, а біля входу у сквер – пам’ятник великому філософу.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с. Сковородинівка, Харківська область.
Як доїхати: від автостанції на Холодній горі автобусом №169 Харків-Сковородинівка-Велика Рогозянка.
На машині за координатами GPS: 50.155556, 35.765000.

7. Садиба Куликовських

Садиба Куликовських

Дворянська садиба роду Куликовських – одна з найбільш збережених садиб Слобожанського краю. Комплекс був закладений у XVIII столітті і виглядав як розкішний особняк з лоджіями та балконами. На території розташовувалися стайня, псарня, пташник, оранжерея, водяний млин. Будинок оточував великий сад з терасами і ставками. Після смерті полковника Куликовського частина маєтку була розібрана на будівельні матеріали. Пізніше в будівлі садиби розташувалася садівнича школа, зараз тут знаходиться «Рокитнянський професійний аграрний ліцей». Завдяки цьому центральна будівля збереглася до наших днів.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с. Рокитне, вул. Пролетарська, 44.
Як доїхати: від Південного вокзалу на електричці Красноградського напрямки до ж /д станції «Ордівка», звідти 3 кілометри пішки по мальовничому лісу.
На машині за координатами GPS: 49.807642, 35.957456.

Красиві місця під Харковом для прогулянок і фотосесій

Хвойні і листяні ліси, долини і пагорби, річки і озера – краса Харківської області вражає своєю різноманітністю. Завдяки цінителям природи на цих теренах з’являються ландшафтні парки і багаті заповідники. Варто трохи від’їхати від міста, звернути з дороги – і можна насолоджуватися надзвичайно гарними пейзажами. Тож озбройтеся фототехнікою або замовте послуги виїзного фотографа зі знижкою Покупона до 80% – і вперед, за новими враженнями і класними кадрами!

1. Екопарк Фельдмана

Екопарк Фельдмана

Екопарк Фельдмана – місце, куди без сумніву варто піти з дитиною. Тут маленькі гості познайомляться з його мешканцями: тиграми, верблюдами, ведмедями, мавпами та багатьма іншими. У контактному зоопарку малюки зможуть погодувати і погладити дитинчат домашніх і диких тварин. У парку є безкоштовні гойдалки, батути, мотузкові майданчики, каруселі – роздолля для активного відпочинку дітей. 

Екопарк Фельдмана
Екопарк Фельдмана

Дорослі можуть зручно розташуватися в альтанках, відпочити і організувати пікнік. Можна взяти з собою мангал і посмажити шашлики або приготовлені вдома за нашими рецептами бургери і шаурму. Напої продаються в місцевих кіосках, але якщо ви їдете на машині, то беріть відразу вдома. На цей випадок знадобляться термоси, термочашки, пляшки для води

На території парку є озеро, де рибалки можуть випробувати свою удачу. Тільки не забудьте взяти вудки і інший необхідний інвентар – вибирайте на Покупоні з кешбеком до 15%.

На території парку часто проводяться спортивні змагання, тематичні свята, театралізовані вистави, майстер-класи для дітей і дорослих. На вас чекає цікавий різноманітний відпочинок для всієї родини.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: селище Лісове Харківської області, вул. Київське шосе, 12.
Як доїхати: Безкоштовним фірмовим автобусом від станцій метро «Держпром», «Героїв праці», «Перемога», від зупинок «Полтавський шлях» і ТЦ «Барабашово». Рейсовим автобусом № 1656 «Харків – Руська Лозова» від станції метро «Героїв праці» до зупинки «Дальнобій».
На машині за координатами GPS: 49.807642, 35.957456.

2. Краснокутський дендропарк

Краснокутський дендропарк

Один з найстаріших в Україні дендропарків, був заснований братами Каразіними на початку XIX століття. Біолог Іван Каразін спроектував і побудував тераси, створив поливну систему і штучні ставки. Василь Каразін, засновник Харківського університету, привіз з експедицій по Америці і Європі безліч екзотичних видів рослин, які успішно пройшли акліматизацію в тутешніх умовах.

Зараз на території дендропарку росте більше 300 видів екзотичних рослин. Це дуже популярне місце відпочинку в колі сім’ї. Прогуляйтеся по мальовничих алеях, відпочиньте в затишних альтанках, вгамуєте спрагу з цілющих джерел. Відвідайте «острів кохання», з’єднаний з основною доріжкою містком і засаджений плакучими вербами. Обійміть чарівне дерево гінкго з листям у формі серця: якщо вірити переказам, такі обіймашки – ключ до щасливого і заможного життя:) 

На території парку є підземна печера, вхід до якої охороняють кам’яні баби. На деревах і вздовж стежок сховалися казкові герої, вирізані з дерева місцевими умільцями. Тут можна ходити і насолоджуватися краєвидами весь день, але місць, де можна повноцінно пообідати, ви не знайдете. Щоб голод не завадив відпочинку, візьміть з собою зручні ланч-бокси з їжею.

Вхід: безкоштовно, вартість екскурсії – 15 грн.
Адреса: селище Краснокутськ, вул. Тельмана, 10.
Як доїхати: від автостанції №2 на Центральному ринку автобусом Харків-Краснокутськ до кінцевої зупинки. Далі пішки, за церквою – поворот наліво.
На машині за координатами GPS: 50.084631,35.147337.

3. Природний парк Слобожанський

Природний парк Слобожанський

Природний парк «Слобожанський» розташований на території селища Краснокутськ, у 90 км від Харкова, між двома річками – Мерчик і Мерло. Унікальний заповідник привертає біологів з різних куточків своєю різноманітністю флори і фауни. Хоча і звичайним туристам – любителям природи і красивих місць – буде цікаво прогулятися еко стежками, познайомитися з жителями лісу, лісових боліт і озер.

Заповідник дуже великий, але ви не заблукаєте: стежки підписані і пронумеровані, розміщені інформаційні стенди. На території парку облаштовані зони відпочинку, оснащені альтанками, стаціонарними мангалами, ігровими майданчиками. Так що після пізнавального екотуру по заповіднику можна посмажити шашлики, дотримуючись усіх заходів безпеки, і смачно відпочити. Не забудьте взяти в поїздку інвентар для барбекю.

Вхід: безкоштовно, за додаткову плату можна замовити екскурсію.
Адреса: с. Краснокутськ, Харківська область.
Як доїхати: Рейсовим автобусом Харків-Краснокутськ від автостанції на Центральному ринку.
На машині за координатами GPS: 50.068721, 35.222146.

4. Кицівська пустеля

Кицівська пустеля

У Харківській області є справжня Сахара – так звані Горбисті піски або Кицівська пустеля. Піщані дюни утворилися на місці військового полігону під Чугуєвом, в 50 км від Харкова. Пагорби подекуди покриті мохом, травою і чагарниками. Щоб комфортно було ходити по нагрітому сонцем піску, прихопіть зручне взуття

Красиві піщані простори стануть відмінним фоном для фотосесії: сімейної з дитиною, Love Story, індивідуальної. Замовляйте послуги виїзного фотографа зі знижкою до 80%

Кицівська пустеля
Кицівська пустеля, фотосесія

На піщаних пагорбах люблять поганяти любителі гонок по бездоріжжю. Якщо вам теж подобається адреналін, стежте за знижками на екстремальний відпочинок на Покупоні.  

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с Кицівка, Харківська область.
Як доїхати: з автостанції № 6 (ст. М. Пролетарська) на автобусі Харків – Печеніги до зупинки «Сніжинка» (Кицівка), звідти 2 км пішки.
На машині за координатами GPS: 49.851892, 36.829912.

5. Великобурлуцький степ

Великобурлуцький степ

Мальовничий ландшафтний парк «Великобурлуцький степ», створений з метою збереження рідкісної флори і фауни, розкинувся на 2000 гектарів. Тут ви зможете помилуватися краєвидами дикого степу, поспостерігати за рідкісними видами тварин в їх природному середовищі існування, зібрати цілющі трави. Не забудьте взяти с собой фотоапарат або відеокамеру, щоб зняти безкраї простори, буяння зелені та синє-синє небо.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с. Великий Бурлук, Харківська область.
Як доїхати: рейсовим автобусом Харків – Великий Бурлук від станції №6 «Заводська»(ст. М. Індустріальна).
На машині за координатами GPS: 50.0104, 37.4349.

6. Крейдяні гори

Крейдяні гори

Уздовж річки Оскіл простяглася гряда білосніжних крейдових пагорбів. Це візитна картка Національного природного парку «Дворічанський», який варто відвідати на вихідних. Тут унікальна для країни флора і фауна, в парку можна зустріти більше 30 видів тварин, птахів і рослин, занесених до Червоної книги.

З вершини пагорбів відкривається вид на всю округу: степ, ліс, річку, крейдяні яри. Можна спуститися вниз, до піщаних пляжів, випити чистої мінеральної води з джерела, прогулятися по сосновому лісу. Щоб було комфортно ходити по горбистій місцевості, взувайте зручне взуття, візьміть рюкзак і про всяк випадок покладіть свій паспорт: парк знаходиться в прикордонній зоні.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с. Дворічна, Харківська область.
Як доїхати: на автобусі з автостанції №6 (пр. Московський, 299А) до с. Дворічна.
На машині за координатами GPS: 49.9061337, 37.7531433.

Де відпочити пару днів з наметом або на базі

Відпочинок з наметами – це романтика для справжніх туристів. Беріть все необхідне для активного відпочинку і вирушайте в одне з мальовничих місць в околицях Харкова. А якщо любите відпочивати з комфортом – бронюйте номера на базах відпочинку Харківської області зі знижкою до 55% від Покупона.

1. Печенізьке водосховище

Печенізьке водосховище

Печенізьке водосховище давно стало улюбленим місцем відпочинку харків’ян. Тут чудова природа, свіже повітря, чиста водойма, а головне – місця вистачить для всіх. Любителі комфортного відпочинку можуть зняти будиночок, а справжні туристи вважають за краще розбити наметовий табір. 

На Печенізьке водосховище потрібно їхати мінімум на пару днів: тут кожен знайде розваги до душі і нудьгувати точно не доведеться. Рибалки зберуть щедрий улов щуки, плотви, окунів і інших риб. Досвідчені рибалки напевно не обмежаться ловом з берега, і захочуть закинути вудки з човна. Все, що потрібно для риболовлі, активного відпочинку та туризмунамети, спальні мішки, складні меблі, туристичний інструмент – замовляйте на Покупоні з кешбеком до 15% і доставкою від Нової пошти. 

Читайте також: Як вибрати намет 

Любителі спокійного відпочинку можуть погуляти по хвойному лісу, сходити за грибами, насолодитися співом птахів і чудовими видами. Активним варто захопити з собою м’ячі, бадмінтон, дартс для ігор на природі. 

Після насиченої програми апетит напевно розіграється не на жарт, тому краще підготуватися заздалегідь. В якості перекусу рекомендуємо бургери, приготовані за нашими рецептами. Швидкопсувні продукти складіть у термосумки. Якщо вирушаєте на відпочинок з дитиною, вас виручать термобокси: вони зберігають свіжість продуктів протягом 5 годин, а при необхідності їжу можна підігріти до 25 °С. Увечері приємно посмажити м’ясо або овочі на вогні, для цього вам знадобляться мангал і аксесуари до нього, туристичний посуд.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: смт Печеніги, Харківська область.
Як доїхати: автобус у сторону Печенізького водосховища відправляється зі ст. м. Пролетарська. Але, якщо ви плануєте відпочивати кілька днів, краще їхати на машині.
На машині за координатами GPS: 49.883758,36.963063.

Читайте також: Найкращі місця для шашликів в Харкові і передмісті

2. Старий Салтів

Старий Салтів

Всього у 45 км від Харкова розташоване так зване Салтівське море. Невелика відстань від міста, розвинена інфраструктура, гарна природа, чисті пляжі приваблюють туристів в будь-який сезон. Уздовж берега розташувалися бази відпочинку і приватні території. 

У гостьовому будинку «Дача Салтів» можна відпочити в комфортних умовах. З сертифікатом Покупона за 929 грн замість 1900 грн ви отримаєте: 

  • 3 дня/2 ночі проживання для двох в номері №6 або №8. 
  • 2 години лазні для двох. 
  • Можливість користуватися безкоштовним паркуванням. 
  • Користування альтанками, мангалом, лавочками, столиками, дитячим майданчиком. 
  • Мікрохвильова піч – в кожному номері. 
  • Книги, журнали, шашки, шахи, нарди, карти, лото і т. д  

База відпочинку «Дружба» – комплекс з дерев’яних будиночків в лісі, на березі річки Сіверський Донець. Проживання в будиночках економ-класу вийде ще дешевше зі знижкою до 35% від Покупона.

Якщо ви все-таки романтик і вважаєте за краще відпочивати наметами, то вздовж берега можна знайти чимало хороших місць, щоб розбити табір. 

На Старому Салтові відмінні умови для риболовлі (не забудьте взяти вудку або спінінг), у лісі – різноманітність грибів і ягід. Так що беріть все необхідне для активного відпочинку і вирушайте на вікенд ближче до природи.

Вхід: безкоштовно, але є платні пляжі.
Адреса: Старий Салтів, Харківська область.
Як доїхати: автобусом №1394А з автостанції №3 на Кінному ринку.
На машині за координатами GPS: 50.077116, 36.800730.

Читайте також: Відпочинок біля води в Харкові: пляжі, басейни і аква-зони

3. Сіверський Донець

Сіверський Донець

Сіверський Донець – це одна з найбільших річок України. Її береги і околиці – улюблене місце відпочинку городян. Тут багато красивих місць, але бувалі туристи радять зупинитися з наметами у районі Есхара, Мохнача, Коропове. Красиві пейзажі, чиста вода, шум лісу – ви зможете відчути всю красу дикого відпочинку на лоні природи. 

На річці Сіверський Донець обладнані пляжі з причалами для човнів, є прокат водних велосипедів і моторних човнів. Якщо взяти з собою вудку, вдасться порибалити і зварити на мангалі смачну юшку до обіду. А ввечері посмажити шашлики, і просидіти біля багаття за душевними розмовами. 

Придбати все необхідне для активного відпочинку і туризму ви можете на Покупоні з кешбеком і доставкою від Нової пошти. 

Ви не любитель наметової романтики? Під Харковом, на березі Сіверського Дінця є безліч баз відпочинку з усіма необхідними зручностями. Можна зупинитися, наприклад, на базі «Seno Val»: проживання в будиночках-зрубах з санвузлом і міні-кухнею для приготування їжі, від 840 грн замість 1200 грн за 1 день для чотирьох. Харчування також можна замовляти по меню. На доглянутій території є дитячий басейн, волейбольний майданчик, настільний теніс і футбол. Для відпочиваючих є оренда байдарок і квадроциклів.

База «Seno Val»
База «Seno Val»
Альтанка на базі «Seno Val»
Альтанка на базі «Seno Val»

Адреса: Зміївський район, Харківська область.
Як доїхати: з автостанції на Кінному ринку автобусом «Харків-Слобожанське» до повороту на с. Задонецкое. Звідти пішки кілька кілометрів по звивистій дорозі або зловити попутку.
На машині за координатами GPS: 49.592589,36.345520.

4. Солоне озеро

Солоне озеро

У Харківській області є своє «Мертве море». Солоне озеро утворилося в результаті вибуху при бурінні газової свердловини. На місці аварії з’явився 60-метровий кратер, а підземні води винесли сіль на поверхню. Спочатку озеро було дуже солоним, але поступово концентрація солі знизилася. Проте вода і зараз може утримувати людину на поверхні. 

Попірнати або половити рибу тут точно не вийде. Але все ж варто приїхати в це унікальне місце на вихідні з наметами – для йоги, медитацій і шашликів. У озера неймовірно красивий блакитний колір, і на тлі такого пейзажу виходять незвичайні фотографії.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: селище Кегичівка Харківської області.
Як доїхати: від автостанції на проспекті Гагаріна автобусом Харків-Кегичівка.
Попросіть водія зробити зупинку на повороті біля села Антонівка, звідси пішки близько 700 метрів.
На машині за координатами GPS: 49.321695, 35.813552.

5. Гомільшанські ліси

Гомільшанські ліси

У долині річок Сіверський Донець і Гомільша розташувався Національний природний парк «Гомільшанські ліси». Заповідник займає величезну територію в 15 000 гектарів, так що, тут є, де розгулятися. 

У природному парку прокладено туристичний маршрут, завдяки якому можна побачити місцеві визначні пам’ятки: залишки древніх городищ, руїни старовинного монастиря, скіфські кургани, Козачу гору, Біле озеро. У первозданному лісі мешкають червонокнижні тварини: дикі кабани, косулі, лисиці. На благодатному грунті ростуть понад 1000 видів рослин, серед яких близько сотні – рідкісні представники флори. 

На території парку можна встановити намет і відпочити кілька вихідних днів в оточенні чудової природи. Для тих, хто віддає перевагу більш комфортним умовам, неподалік є бази відпочинку та інші варіанти для проживання.

Вхід: безкоштовно.
Адреса: с. Кицівка, Харківська область.
Як доїхати: з автостанції на Кінному ринку автобусом «Харків  –  Слобожанське» до поворота на с. Задонецьке.
На машині за координатами GPS: 49.571177, 36.294597.

Тури вихідного дня з Харкова

Тури вихідного дня з Харкова

Хочете провести вікенд активно, але абсолютно немає бажання ламати голову, де і як? Замовте тур вихідного дня: в турагентстві вам підкажуть, куди можна відправитися в обрані вами дні і що цікавого можна побачити. Найпопулярніші напрямки з Харкова –  екскурсія на острів Хортиця, Садиби Харківщини, Умань та Софіївський парк, Святогірська лавра. 

Якщо настають свята, і на тижні випадає три-чотири дні вихідних (як на травневі в 2021), можна відправитися в Карпати і Закарпаття. А в розпал літнього сезону, мабуть, немає нічого кращого за відпочинок біля моря. Плануйте відпустку зі знижками Покупона до 60% і дозволяйте собі більше! 

Читайте також: 

Софіївка в Умані – дендропарк в ім’я любові 

Куди поїхати в Україні

Часто виїжджаєте на вихідні з міста і куди? У яких цікавих місцях Слобожанщини хотіли б побувати? Діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *