Як правильно зробити смачний і димний кальян вдома: покрокова інструкція з відео
Кальянная культура – свого роду мистецтво лаунж-куріння. А майстри, які роблять димне задоволення – художники, готові створити шедевр на будь-який смак. Хочете правильно забити кальян і отримувати справжній кайф від ароматного, смачного і густого диму? BlogPokuponTeam розкаже як домогтися бажаної міцності куріння і повноцінного розкриття смаку без гіркоти. І пам’ятайте, що миттєво вгамувати пристрасть можна в будь-який момент, відвідавши кальян-бар зі знижками від Покупона до 40%.
3 акцій
Читайте у нашому огляді:
- Правильний кальян вдома – з чого почати?
- Що потрібно, щоб приготувати домашній кальян
- На чому заварювати кальян
- Види тютюну і чаш для кальяну
- Як правильно заправити – забивка тютюну в чашу
- Як підготувати фольгу для кальяну
- Розпалюємо вугілля для кальяну
- Розкурюємо домашній кальян
Правильний кальян вдома – з чого почати?
Неважливо як давно ви відкривали свою дорогоцінну скриньку;), або тільки збираєтеся прикупити чи орендувати комплект для домашнього приготування кальяну, почніть з азів гігієни куріння:
- Перше правило – кальян перед використанням повинен бути чистим. Оскільки залишки пригорілого тютюну в чаші, шахті або колбі можуть зіпсувати смак і ваш настрій.
- Один кальян рекомендується курити компанією не більше 3-4 чоловік. Якщо бажаючих покурити більше, то треба забити кілька апаратів.
- Пам’ятайте, що через 1,5-2 години після початку куріння не потрібно продовжувати намагатися тягнути в себе дим: табак за цей час повністю прогорає і замість кайфу ви отримаєте суцільний головний біль.
- Кальян небажано комбінувати з алкоголем: головного болю в такому разі не уникнути, рекомендується поєднувати куріння з відповідним за смаковою гамою чаєм.
- Якщо хочете покурити свій або чужий кальян в компанії, радимо запастися одноразовими мундштуками з метою дотримання гігієни.
Перш ніж робити і курити кальян разом, подумайте чи готові ви перецілувати кожного з компанії цього вечора? – Ні? :) Тоді тільки через персональний мундштук.
79 акцій
Що потрібно, щоб приготувати домашній кальян
Приготування правильного кальяну не обходиться без спеціальних девайсів. Тому в домашніх умовах у вас повинні бути:
- фольга (3-4 квадратних шари тонкої фольги або два шари щільної, розміром 30-40 см) або калауд («колодка»);
- чаша для табака;
- кокосове або горіхове вугілля;
- пічь для розпалювання вугілля (якщо ваші умови не дозволяють скористатися газовою плитою);
- щипчики для вугілля;
- корзина для перенесення вугілля;
- шило, товста голка або зубочистка для подальшого проколювання дірочок в фользі;
- ну і, звичайно, ваш улюблений табак.
Нижче ми пройшлися по кожному пункту покроково і розібрали всі премудрості.
Якщо ви використовуєте калауд (колодку) — металевий жаростійкий пристрій, завдяки якому можна обійтися без фольги, то тут, звичайно, все набагато простіше. Чогось не вистачає? – можна докупити.
Визначте яку міцність і тягу ви хочете отримати, і з яким смаком і табаком будете працювати: від цього буде залежати спосіб укладання табаку в чашу.
41 акцій
Як і на чому заварювати кальян
Важливо обрати на основі якої рідини буде куритися кальян: на воді, на молоці, вині або соку. Рідина повинна вдало підкреслити смак табаку, а не додати новий, тому радимо забути про базу у вигляді міцного алкоголю — це сильно концентровані і важкі напої.
Кальян на воді
Якщо вирішили використовувати воду, то бажано брати воду не з-під крана, а очищену фільтром або покупну, але негазовану.
У колбу з водою можна додати фрукти, трохи пряних приправ, м’яту і лід — це освіжить смак табаку. Не ріжте фрукти маленькими шматочками, інакше вони можуть забити шахту кальяна під час куріння.
Якщо хочете отримати прохолодний дим, з льодом краще не переборщувати: до 5 кубиків в колбу середнього розміру. Лід вдало поєднується з квітковим смаком, а ось фруктові начинки не варто переохолоджувати.
Альтернативи для любителів прохолоди:
- перед курінням потримати трубку в морозильній камері;
- придбати трубку з відсіком для охолоджувача;
- придбати табак DarkSide «Supernova», який надає кальяну ефект свіжості ментолу (але важливо не перестаратися з ним — не більше щіпки на 1 чашку, інакше Супернова переб’є всі смаки в чашці).
225 акцій
На молоці
Молоко надає кальяну вершково-пломбірну нотку. Краще вибирати молоко підвищеної жирності, але при цьому його потрібно розбавити водою в два рази, щоб молоко сильно не пінилося і не потрапляло під час куріння в трубку.
На вині
Якщо ви вирішили зробити кальян на вині, то радимо почати з червоного молодого: його пари легкі і приємно куряться, але цілком допустимий варіант і з білим вином. Як і у випадку з молоком, вино потрібно розбавляти водою в пропорції 50% на 50%, інакше замість приємного вишуканого ефекту ви відчуєте присмак спирту, який буде заглушувати основний табачний смак. До того ж, навіщо вам зайвий головний біль?
Кальянна культура в принципі заперечує комбінацію з алкогольними напоями: вдихувані пари спирту з колби з алкоголем швидко вбираються по всій поверхні легенів і потрапляють в кров, викликаючи сп’яніння. Основна проблема в тому, що природний людський фільтр — печінка не бере участь в цьому процесі.
63 акцій
На соку
Натуральний сік — прекрасне фруктове доповнення до ароматного hookah. Найкраще використовувати сік такого ж смаку, що і табак, але можна і поекспериментувати. Головне — сік повинен бути розведений з водою в пропорції 1:2. Також вам не завадить пара кубиків льоду.
Ну що ж, з вмістом в колбі визначилися, значить пора заливати рідину. Є одне правило: рідини в колбі має бути стільки, щоб шахта кальяну занурилася в неї на 2-3 см. Наприклад, в єгипетському кальяні є спеціальна позначка — розширення ближче до кінця шахти, яке повинно бути занурене у воду. Якщо переборщити з кількістю води, тяга буде занадто важкою для комфортного куріння.
Після кожного куріння рідину необхідно міняти, щоб смак був завжди свіжим і не віддавав попередньою забивкою. Якщо ви аккуратист і любите доглядати за своїм кальяном, то напевно знаєте, що в ідеалі непогано б мати йоржик для миття шахти і періодично мити кальян з лимонною кислотою, приділяючи особливу увагу колбі. Але будьте обережні: замочуючи кальян в розчині з лимонною кислотою, стежте за часом (близько години), щоб не зіпсувати зовнішнє покриття.
69 акцій
Види тютюну і чаш для кальяну
Для початку давайте з’ясуємо які бувають табаки, основні типи чаш для кальяну і їх відмінності.
Табаки для кальяну мають відмінність за міцністю, яка обумовлюється різними сортами тютюну і способами його обробки. За ступенем тяжкості розрізняють:
- Light (легкі). Якщо ви відчуваєте невелике запаморочення після декількох тяг, але хочете отримувати задоволення від легкого і смачного диму, то обирайте табак марки Al Fakher, Adalya, Fasil, Serbetli, Nakhla.
- Medium (середні). Полюбляєте «важкіше» відчуття, а після куріння відчуваєте розслаблення, вибирайте марки Starbuzz, Buta, Fumari, Chabacco.
- Hard (важкі). Ви досвідчений курець, якому хочеться максимальної міцності? Для вас підійдуть бренди Dark Side, Tangiers, WTO, Дубака, Полярний, Spectrum. Також сюди можна віднести індійський тютюн Доху, щіпку якого додають в чашу з уже забитим табаком, щоб надати пікантну міцність.
За матеріалом чаші ділять на:
- глиняні;
- керамічні;
- силіконові;
- металеві;
- скляні;
- чаші з каменю.
За формою чаші:
- Класичні. Товсті стінки глиняних чаш добре і рівномірно прогріваються, тепло в них тримається довго, а табак не припікає до стінок. Щоб забезпечити легку тягу, не варто забивати класичну чашу занадто щільно, тютюн повинен лежати пухко, не закриваючи отвори. Така чаша не дуже підходить для особливо вологих табаків, тому що весь сік стікатиме по шахті.
- Фанел. Має лише один піднесений отвір в центрі, тому табак не перекриває його і не провалюється всередину, забезпечуючи хорошу тягу. Фанел відмінно підходить для вологих табаків: рідина не стікає вниз і табак щедро віддає весь свій смак під час куріння.
- Олдскул Фанел, лійка. Така чаша нагадує воронку з отвором в центрі, перехідним в шию чаші. Підходить для куріння міцних жаростійких і чорних табаків, інші табаки будуть горіти. Щоб табак не потрапляв в шахту, в шию такої чаші кладуть камінчик або скручений шматочок фольги. Підходить для способу забивання «оверпак».
27 акцій
- Vortex. Має кілька рівномірних наскрізних отворів в невеликому піднесенні по центру, які забезпечують хорошу циркуляцію повітря, але в легкості тяги безумовно програє чаші Фанел. Призначена для куріння вологого табаку.
Більш докладно про різноманітність видів чаш і їх застосуванні, дивіться на відео.
23 акцій
Як правильно заправити – забивка тютюну в чашу
А тепер приступимо до забивання табаку. Нам потрібно розпушити табак, який вкрай щільно упакований в вакуумний пакет: виробники викачують повітря з упаковки для тривалого зберігання продукту.
Дістаньте приблизно таку кількість табаку, яка поміститься в вашу кальянну чашу, в середньому це 17-20 грам (залежить від типу укладання). Розгорніть гарненько табак руками, прибравши зайві палички і гілочки, які іноді трапляються в упаковці. Табак розпушений, починаємо укладати його в чашу. На вибір є кілька способів укладання по щільності і рівню табаку.
Чи має значення в яку чашу укладати тютюнове варення? — Однозначно так, якщо ви жадаєте відчути всю магію димного бро.
Повітряна укладка
Такий метод укладання підійде досвідченим курцям: жар від вугілля проходить через кожен листочок табаку, тому тяжкість стає вищою за середню. Повітряна укладка дозволяє насолоджуватися щільним димом.
Ваше завдання набити в чашу табак не сильно щільно — просто хаотично накидайте листя, створюючи повітряний прошарок, не придавлюйте. На таку укладку йде приблизно 15 грам табаку в залежності від розміру чаші. Чим більше намагатися утрамбувати табачного листя (як це відбувається в щільній укладці), тим більше (приблизно в два рази) витрачається наповнювача. При повітряній укладці враховуйте, що табак не повинен стикатися з фольгою або калаудом. Тому залиште зазор до верху 2-4 мм. Жар почне прогрівати, тютюн — тліти, але не буде при цьому прилипати до фольги або калауду і збереже свої смакові якості.
Після цього візьміть зубочистку і зробіть невеликий вертикальний прохід від верхньої частини табака до отвору в центрі чаші: такий секретний спосіб зробить смак більш насиченим.
Щільна укладка
Для новачків радимо зробити щільну укладку, завдяки чому кальян не буде міцним: прогрівається тільки зовнішня сторона листя. Не варто очікувати безпросвітних бульб диму.
При такому способі укладання витрачається майже в 2 рази більше табака. Табак не потрібно розпушувати, а просто перекласти його з пачки в чашу. Не варто сильно притискати його пальцями, тютюнове варення саме розподілиться по поверхні чаші.
Кладіть табак так, щоб від фольги до поверхні табака було 2-4 мм, між листям повинен залишатися мінімальний прошарок. Якщо табак забивається під калауд, то підійде варіант з касанням до його поверхні.
Оверпак
Оверпак — та ж повітряна укладка табака, яка прийшла до нас з Єгипту. Часто робиться в чашці-лійці, але замість відступу в 2-4 мм потрібно укласти табак з гіркою. Такий варіант укладання годиться тільки при використанні фольги і жаростійких табаків типу DarkSide, чорного табака Zaghloul і Салюм, Tangiers: верхня частина листя табака при нагріванні запікається і утворює захисний шар, який перешкоджає перегріву. Підвищується тяжкість і димність. Табаки, які мають меншу жаростійкість (Бута, Фумар, Щербетлі, Нахла), швидко згорять при укладанні Оверпак.
11 акцій
Касання
Цей метод передбачає повітряну або щільну укладку жаростійкого табака з мінімальним касанням верхніх листочків до фольги. Від такого способу очікуйте високу міцність, багато диму і «перегрів», через який не жаростійкий табак згорить досить швидко.
Як правильно забити кальян усіма способами, дивіться на відео:
Хочете поекспериментувати і зробити нетрадиційний кальян з фруктом замість чаші? Тоді це відео на прикладі яблука для вас.
Як підготувати фольгу для кальяну
Беремо 3-4 квадратних шматочка тонкої харчової фольги розміром 30-40 см. Якщо фольга щільна, двох буде достатньо. Один за одним щільно накрийте ними чашу з табаком, загортаючи і притискаючи краї до шийки чаші. Фольгу треба покласти матовою стороною вгору, глянцевою — до табака. Тепер залишилося зробити дірочки.
Як швидко і щільно натягнути фольгу на чашу:
Кількість і розмір отворів робиться на ваш смак. Якщо віддаєте перевагу робити багато дрібних отворів, то вистачить близько 50-70 дірочок рівномірно віддалених один від одного, якщо вважаєте за потрібне робити великі отвори, то робіть не більше 15-20. Головне в цій справі — легка тяга через фольгу, а скільки конкретно там дірочок і якого розміру — ви визначаєте самі. Якщо ви не хочете паритися з фольгою і дірочками, можете купити готову фольгу з отворами для кальянів в спеціалізованих магазинах.
Як правильно робити дірочки в фользі:
З калаудом, в даному випадку, простіше: немає необхідності постійно шукати фольгу, морочитися з дірочками, але є і інші плюси і мінуси.
Всі «за» використання калауда:
- економія витратних матеріалів: фольга не потрібна, а вугілля згорає не так швидко;
- не потрібні особливі навички, недосвідченому курцеві простіше впоратися з калаудом, ніж з фольгою;
- жар знаходиться під вашим контролем: ви відкриваєте і закриваєте отвори для подачі повітря, або знімаєте/накриваєте кришечкою «колодку», якщо жару дуже багато, а не додаєте або забираєте вугілля, як у випадку з фольгою;
- з калаудом можна легко перемішувати табак в чаші для рівномірного тління;
- смак табака виходить більш чистий, тому що попіл, в процесі тління вугілля, не потрапляє через отвори на табак, як у випадку з фольгою — табак менше горить, тому не потрібно постійно доглядати за вугіллям, струшуючи попіл і продуваючи чашу при перегріванні;
- зручне пристосування в усіх сенсах.
Всі «проти»:
- в порівнянні з калаудом, фольга дає більше жару, тому що вона тонше і на неї можна покласти більше вугілля, а це важливий фактор при курінні міцних табаків. Такі жаростійкі табаки, як Tangiers і DarkSide вимагають більш високої температури, і будуть в повній мірі віддавати свою міцність тільки при повному розігріві табаку, чого важко досягти з калаудом;
- розмір калауда повинен відповідати розміру чаші, а фольга — безпрограшний варіант для чаші або фрукта будь-якого розміру (фрукти часто використовують замість чаші).
91 акцій
Розпалюємо вугілля для кальяну
Існує два типи вугілля для кальяну: кубічний і напівкруглий (для калауда), про круглі селітрові забудьте. Бистрозапальні селітрові вугілля знамениті не тільки своїм швидкісними підпалом, а й виділенням шкідливих хімічних речовин при горінні, швидким згорянням і різким неприємним запахом при запалі. Найкраще використовувати кокосові вугілля для кальяну, але недавно на ринок вийшла новинка — вугілля з шкаралупи волоських горіхів, є безліч брендів українського виробництва. Такі вуглі добре підходять для домашнього застосування, так як не дають запаху при запалюванні. Бренди, які ми рекомендуємо: Tom Cococha, Панда, wugil, Gorih.
Для одного кальянного заходу вам знадобиться приблизно 4-6 кокосових вугілля. Якщо чаша велика або замість чаші у вас фруктова вирізка з яблука, апельсина або грейпфрута — необхідно 6-7 штук, на чашу з ананаса — 6-8. Вугілля зазвичай розпалюються на газовій плиті або в спеціальній печі для вугілля. Якщо ви на природі — вогнище вам на допомогу.
Вугілля готове до використання, коли всі його сторони стали рівномірно червоними. Якщо ви не дочекаєтеся «готового» стану вугілля, а з боків ще видно темні плями, то вугіллячко довго не протримається і потухне, не віддавши свій жар, і буде давати неприємний присмак. Зніміть готове вугілля щипцями і розкладіть його по краю чаші: чаша рівномірно прогріється і підігріє табак зсередини. Кальян буде м’яким, а дим — «пухнастим».
Розкурююємо кальян
Після того, як ви зняли вугілля і розклали його по краю чаши, почекайте 7-9 хвилин і приступайте до першої тяги, а точніше глибокому вдиху. Якщо всі правила нашої інструкції були дотримані вірно, то вам знадобиться близько 5-10 глибоких вдихів, щоб запалити кальян.
Після третього вдиху кальян буде готовий до розміреного паління. Процес куріння на кокосовому вугіллі триває від години до двох, за умови, що вугілля буде змінюватися раз на півгодини, після чого табак необхідно замінити, якщо ви хочете продовжити своє димне задоволення.
Інструкція прочитана, інформація засвоєна, тож пора бігти до димного бро і застосовувати скіли на практиці. Або як варіант – насолоджуватися густим димом в кальян-барі чи замовити готовий з доставкою додому зі знижкою від Покупона до 40%.
Читайте також:
✔️ Гайд як правильно курити кальян
✔️ Найцікавіші розваги і пам’ятки курорту Буковель
✔️ Де у Києві найсмачніші бургери
✔️ Кращі мясторії Києва
✔️ 20 ідей куди піти у Києві з дітьми
✔️ Топ пам’яток Карпат, які має побачити кожен
А як ви забиваєте кальян в домашніх умовах? Діліться своїм досвідом і секретами в коментарях ;)
Одна из самых крутых статей!
Прям очень много полезной информации.
Кстати очень классаня плитка для розжига угле в конце статьи, я такую же купил, очень ею доволен, угли разжигает за 4 минуты. И по забивкам прикольно описано, правда оверпак конечно не для меня. Еще не одного раза не забил нормально оверпаком. Наверно я что-то делаю не так)))
Для дымного кальяна мы обычно берем табак дарксайд и аккуратно его разпушиваем уже внутри, стараемся не давить сильно на табак. После этого дыма намного больше чем обычно.
Спасибо автору за советы, я пополнила свой скил, теперь мне по душе пушистая кладка табака в калауд. Раньше еще делала ошибку, это отжимала табак в салфетке, что бы пожоще был при курении.. но посоветовали отжимать его в ладонях, что бы много сока не уходило.
Полезная статься, пару новых идей теперь знаю, а я обычно делаю так, в чашу заливаю водичку с лимоном и льдом. Во первых это и свежести больше придаст, но еще и чаща реально лучше очиститься и быстрее. Табак покупаю под настроение, но лучше же конечно если курить то только сладкий дарксайд с добавлением табака с мятой.
Так классно и понятно расписано, что надо по ходу доставать из шкафа чуть подзабытый кальян и снова баловаться ароматным дымком)))
Спасибо за доступную подачу информацию! сохранили с мужем как “библию” забивки в закладки ))