Як прибрати сніг вручну і технікою: у дворі, з машини, даху і балкона

Передбачити, якою буде зима в цьому році, коли вона принесе свої снігові сюрпризи і коли, нарешті, поступиться місцем весні, вельми складно, тут не допоможуть ні метеорологи, ні бабак Тимко. Іноді сніговий апокаліпсис несподівано вносить немалі корективи в плани. Щоб МНС не було єдиним порятунком під час хуртовин та метрових заметів, кожному автомобілісту і жителю приватного будинку, так і квартири з балконом, не завадить мати під рукою необхідний інвентар для прибирання снігу. Які пристосування будуть найбільш корисні й ефективні – про це наша стаття.

 Як прибирати сніг з двору і ділянки

Сніг бажано прибирати свіжий, поки він не вкляк у щільний пласт, не накопичувати і очищати засніжені ділянки в міру випадання опадів. Справитися з цим завданням можна вручну і за допомогою спецтехніки (якщо така у вас є).

Прибираємо сніг вручну лопатою або скребком

На прибудинковій території багатоповерхівки прибирання снігу – турбота двірника і комунальних служб, а ось у дворі приватного будинку або на дачі чистити снігові замети доведеться власноруч, і тільки при хорошому розкладі це зробить садівник або охоронець, які працюють на вас. У будь-якому випадку, всім відома лопата – незамінний інвентар для прибирання снігових опадів.

Лопата для прибирання снігу

Матеріал снігоприбиральної лопати – пластик, алюміній, дерево. Ківш може бути плоский, з одним або трьома бортами, круглий або прямокутний. Найбільш зручна і ефективна трибортна снігоприбиральна лопата прямокутної форми: сніг не розсипається і не зісковзує з поверхні совка. Купуючи лопату враховуйте, що її довжина повинна відповідати вашому зросту: держак разом з совком повинен діставати до плеча. Довший держак буде незручний, а з коротким доведеться часто нагинатися, і це навряд чи сподобається вашій спині!

Якщо у вас є в сараї або гаражі скребок для прибирання снігу – широке пристосування, інвентар, схожий на лопату, тільки вдвічі ширше, то прибрати сніг вийде дуже швидко навіть на великій ділянці. Ще краще, якщо скребок буде оснащений колесами.

Перше, що потрібно зробити – визначитися, куди зчищати сніг; в якому місці ви його будете накопичувати, щоб він не заважав. Потім починаємо роботу: штовхаємо снігоприбиральний інвентар (широкий скребок або дві лопати) разом зі снігом, залишаючи за собою очищену смугу. Рухаємося в напрямку до ділянки складування снігу.

Широкий скребок для прибирання снігу

Такий спосіб застосовується і для однієї снігоприбиральної лопати, тільки очищена смуга буде вужча, і справа піде не так швидко, як зі скребком. Але все ж це буде ефективно, адже так вам не доведеться кидати або носити вручну сніг в одну величезну гору. Після того, як згребли сніг, потрібно перекинути його на купу, де він більш компактно буде зберігатися. Щоб не втомитися занадто швидко, навантажуйте сніг на лопату потроху, не до максимуму, так ви заощадите сили і час роботи в кінцевому підсумку.

Якщо ви робите прибирання не регулярно, сніг встиг накопичитися і затвердіти, сніговий шар доведеться послідовно, крок за кроком, різати на кубики і носити на купу.  Це зручно робити саперною лопатою з загостреним кінцем, на Покупоні можна таку купити з хорошим кешбеком.

Як прибрати сніг швидко: моторні помічники

Якщо снігопади у вашій місцевості – не рідкість, а територія, яку потрібно чистити від заметів, велика, є сенс придбати спецтехніку для прибирання снігу. Великі площі біля гаража, на дачній ділянці, у дворі приватного будинку чистять за допомогою техніки:

  • Снігоприбирачем – компактним снігоприбиральним комбайном, зручним для швидкого чищення доріжок у дворі: 
  • Мотоблоком зі снігоприбиральним відвалом або щіточкою (якщо шар снігу до 5 см). Наскільки він ефективний для прибирання снігу дивіться на відео.
  • Квадроциклом, але до нього ще треба прикріпити відвал:
  • Мінітрактором – більш серйозною і потужною технікою для прибирання снігу. Минитрактор впорається з великими обсягами опадів швидко і ефективно, прибравши весь сніг на території приватного будинку або на дачі. Дивіться відео.
Міні трактор

 Як очистити від снігу дах будинку, гаража, теплиці?

Якщо снігопади аномально сильні, то кількість снігу з льодом на даху може перевищити норми безпеки – від нього потрібно позбавлятися.

Прибирання снігу з даху:  «Лавина»

Перше правило, яке потрібно дотримуватися при очищенні даху від снігу – робити це стоячи на твердій землі: ходити по засніженій даху дуже небезпечно! Для цього використовуйте інвентар з довгим держаком:

  1. Один з безпечних і швидких способів очищення дахів і навісів – спеціальне пристосування з телескопічною ручкою, його ще називають «Лавина».  Принцип дії простий: при фіксації ручки сніг зісковзує по пластиковому слайду і безпечно падає вниз, при цьому ви перебуваєте далеко, на відстані витягнутої ручки (більше 4 метрів). Як чистять сніг таким довгим скребком дивіться на відео.

Його можна купити, а можна спорудити своїми руками.  Як – дивіться на відео.

2. Стояти на землі і очищати сніг з даху можна також за допомогою снігових граблів. Зусиль буде потрібно більше, так як в цьому випадку немає пластикового слайда, який істотно полегшує сходження снігової «міні лавини».

Прибирання снігу з даху граблями

Як прибирати сніг з балкона

Козирок балкона при сильних опадах теж накопичує шар снігу, який при таненні утворює бурульки. Від них потрібно регулярно очищати дах балкона. Маленькі бурульки можна збивати інвентарем на довгій ручці, наприклад, шваброю, а невеликий сніговий покрив – звичайною лопатою. Якщо ж на козирку балкона накопичилося багато снігу з льодом і великі бурульки, потрібно звернутися в служби, які чистять сніг за допомогою спецобладнання.

Засніжений балкон

Як безпечно очистити від снігу машину

Не зовсім вдала ідея очищати від снігу і льоду автомобіль за допомогою гарячої води і лопатки: перепад температури може спричинити розтріскування скла. Безпечніше для очищення авто від снігу використовувати спеціальну щітку або скребок. Спочатку щіткою зметіть сніг з даху машини і продовжуйте рухатися у напрямку вниз. Налиплий сніг акуратно видаліть скребком. Такий аксесуар повинен бути під рукою у кожного водія, купити його з приємним кешбеком можна на Покупоні.  А що ще з корисних речей повинно бути в автомобілі читайте в нашому окремому огляді.

Як очистити машину від снігу

Крім того, що сніжна зима – привід обзавестися необхідним інструментом, це ще і відмінний час для катання з гірок на санках, покатушок на ковзанках і, звичайно, подорожей в зимові турне, про гірськолижні курорти України читайте в нашому великому огляді. Де покататися на санках, лижах і льодових ковзанах в вашому місті ви дізнаєтеся з наших нових статей, а вигідні акційні пропозиції по відпочинку в Карпатах знайдете на Покупоні.

Вибирайте відповідний інвентар, щоб легко і швидко розчищати доріжки до будинку, гаражу або звільняти машину із замету – тоді і сувора зима дарма. А ви любите снігову погоду, і як часто вам доводиться чистити сніг? Діліться лайфхаками по швидкому прибиранню в коментарях :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *