Піша прогулянка Києвом: найцікавіші туристичні маршрути

Пешая прогулка по Киеву: самые интересные туристические маршруты

Київ – велике красиве місто, яке неможливо повністю вивчити за короткий термін. Тож, будемо робити це потроху ;) і прогуляємося по найнасиченішим знаковими пам’ятками місцям, які можна обійти за один день, навіть не користуючись громадським транспортом. BlogPokuponTeam зібрав найкращі піші маршрути центром столиці для цікавої та захоплюючої прогулянки.

Акції
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, Голосіївський проспект, 98/2
-40%
0 грн
15.0 грн
До 3 занять великим тенісом від KAMON Tennis
Київ, Академіка Вернадського бульвар, 32
-50%
440 грн
255.0 грн
Показати всі
69 акцій

Від Червоного корпусу університету Т.Г. Шевченка до Михайлівського монастиря

Верхнє місто або Старий Київ – центр столиці. Саме з нього туристи найчастіше починають своє знайомство з Києвом, його історією, пам’ятками і неповторною атмосферою. З цієї частини міста можна прокласти цікаві маршрути, і в першу чергу рекомендуємо вам пішохідну прогулянку від Червоного корпусу університету Т.Г. Шевченка до Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Червоний корпус

На вулиці Володимирській ви побачите Червоний корпус Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка з оригінальним екстер’єром. Навпроти нього красується парк Шевченка, що вабить зеленню та свіжістю, – там можна прогулятись та подихати свіжим повітрям. 

Червоний корпус КНУ Т.Г. Шевченка
Червоний корпус КНУ Т.Г. Шевченка
Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
74 акцій

Київський оперний театр

На Володимирській вулиці розташована будівля Київської опери, споруджена на початку минулого століття. Вона знаменита тим, що саме в її стінах відбулось гучне політичне вбивство – у серпні 1911 року під час спектаклю «Казка про царя Салтана» тут було застрілено прем’єр-міністра Російської імперії Петра Столипіна.   

Національна опера України ім. Т.Г. Шевченка
Національна опера України ім. Т.Г. Шевченка

Золоті ворота

Золоті ворота, що заслужено вважаються візитною карткою Києва, нагадають вам про далекі часи існування Київської Русі. Зведені вони були під час правління князя Ярослава Мудрого. Звичайно, від оригінальної будови практично нічого не залишилося: нинішня Золота брама – це лише вдала реконструкція, зведена на рештках стародавніх руїн першої половини 11-го століття. Усередині пам’ятника знаходиться музей, в якому можна замовити екскурсію на тему історії стародавнього Києва та визначних споруд старовини.

Золоті ворота
Золоті ворота

Дворик на Рейтарській

Дорогою до Софійського собору  зверніть ненадовго на вулицю Рейтарську – там ви знайдете славетний на весь Київ Дворик з воронами, котрі неодмінно підкорять ваше серце своєю чарівністю, розумністю та фотогенічністю. 

Ворони у дворику на Рейтарській
Ворони у дворику на Рейтарській

На цій же вулиці стоїть покинутий будинок Товариства швидкої медичної допомоги, де в середині ХХ століття проводив свої геніальні операції знаменитий хірург Микола Амосов.

Будинок Товариства швидкої медичної допомоги на Рейтарській
Будинок Товариства швидкої медичної допомоги на Рейтарській

Софійський собор

До того ж періода, що й Золоті ворота, відноситься Софійський собор з його золотими верхами й високою величною дзвіницею. За минулі віки він не раз змінював свій вигляд, однак фрески та мозаїки 11 століття дивом збереглись до наших часів – і безперечно заслуговують на те, аби ви їх подивились. Обов’язково підніміться на дзвіницю (вхід платний) – звідти на Київ відкривається такий чудовий вид, що перехоплює подих.

Софійський собор
Софійський собор
Вид на дзвіницю Софії Київської з Софійської площі
Вид на дзвіницю Софії Київської з Софійської площі

Михайлівський золотоверхий монастир

Після знайомства із Софійським собором на вас чекає неймовірно красивий Михайлівський монастир, дощенту зруйнований комуністичною владою наприкінці 30-х років 20-го століття та відбудований на основі збережених ескізів та світлин у 2000-і роки.  

Михайлівський златоверхий
Михайлівський златоверхий

Де поїсти на маршруті

Бажаєте підкріпитися? Неподалік є кілька колоритних місць із смачним меню:

  • «Хванчкара» – колоритний ресторан грузинської кухні на Софіївській, де вас пригостять апетитними м’ясними сетами і напоями: вином чи міцною чачею.
  • «Паштет» – затишне кафе на Саксаганського, з меню розробленим Євгеном Клопотенком. Тут можна скуштувати пасту та піцу, курячий бульйон та борщ, а також м’ясо і рибу з різними гарнірами. Відмінний варіант для всіх, хто хоче підкріпитися і почати пішу подорож!

Більше закладів шукайте на Покупоні – та заощаджуйте на смачній їжі та комфортному гастрономічному відпочинку до 60%.

Акції
Від 1 ночі з харчуванням у Золоті Піски на Дніпрі
Куліші (Дніпропетровська область), Зелена вулиця, 1Ж
-42%
3450 грн
1999.0 грн
Романтичний відпочинок в готелі Bakkara
Київ, Венеціанський острів, 1
-32%
3700 грн
2499.0 грн
Показати всі
42 акцій

Від Львівської площі до Андріївського узвозу

Ще один цікавий піший маршрут можна прокласти від Львівської площі до Андріївського узвозу. Воздвиженка на Подолі, неподалік від Андріївського – приємний район з красивою архітектурою і безліччю цікавих пам’яток, які заслуговують на вашу увагу. Отже, що подивитися?

Львівська площа

Львівська площа (сюди можна під’їхати тролейбусом від Лук’янівки, піднятися маршруткою від Цирку, або прогулятися пішки від Золотих Воріт Рейтарською) забудована як старовинними, так і сучасними будівлями. І хоча сьогодні на ній немає дерев’яної Стрітенської церкви (була зруйнована в 30-і роки ХХ століття) і старовинних воріт (їх прибрали в середині XIX століття), все одно вистачає на що подивитися. Наприклад, пам’ятник Анні Ярославні та Будинок художника, побудований в 1987 році і прикрашений 7-ма жіночими фігурами – алегоріями мистецтва.

Пам’ятник Анні Ярославні
Пам’ятник Анні Ярославні
Акції
Знижка на кінні прогулянки від клубу «Скіф»
Київ, Долобецький острів
-51%
800 грн
69.0 грн
Знижка на кінні прогулянки у клубі «Дарвін»
Київ, Ушицька вулиця, 30
-50%
600 грн
100.0 грн
Показати всі
5 акцій
Будинок художника
Будинок художника

Пейзажна Алея

Через дорогу від Львівської площі знаходиться Пейзажна Алея, вона ж Пейзажка.  У цьому місці туристи і місцеві жителі тішать душу панорамним видом Подолу і казковими строкатими скульптурами. Також тут можна побачити фундамент першої кам’яної церкви Київської Русі – Десятинної церкви, полюбуватися на 300-річну липу Петра Могили та, за бажанням, зайти до Історичного музею на екскурсію. 

Фрагмент Пейзажної Алеї
Фрагмент Пейзажної Алеї
Кіт на Пейзажній алеї
Кіт на Пейзажній алеї
Вид на Подол з Пейзажної Алеї
Вид на Подол з Пейзажної Алеї
Фундамент Десятинної церкви
Фундамент Десятинної церкви

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз – справжній туристичний рай, що ідеально підходить як для вивчення його пам’яток сам на сам, так і для повільної прогулянки всією сім’єю з дітьми. Спочатку він зустріне вас дивовижно красивою Андріївською церквою, збудованою за проектом Бартоломео Растреллі, потім потішить забавними пам’ятниками: Проні Прокопівні та Голохвастову і унікальним арт-об’єктом «Ніс Гоголя». 

Пам’ятник Проні Прокопівні та Голохвастову
Пам’ятник Проні Прокопівні та Голохвастову
Пам’ятник носу Гоголя
Пам’ятник носу Гоголя

Спускаючись донизу, зверніть увагу на:

  • «Замок Річарда Лев’яче Серце», збудований в стилі неоготики та, звісно ж, ніяк не пов’язаний із середньовічним англійським королем. 
  • Будинок Турбіних, де понад десять років жив Михайло Булгаков. 
  • Музей однієї вулиці – це кілька кімнат, заповнених унікальними експонатами. Тут ви познайомитеся з деталями побуту XIX століття, отримаєте задоволення від споглядання виставки красивого антикваріату, побачите старовинні документи, листи і листівки та поринете в дивовижну вінтажну атмосферу.
Андріївський узвіз
Андріївський узвіз

Де перекусити

Під час тривалої пішої прогулянки можливо зголодніти, тому якщо ви відчуваєте, що готові смачно поїсти, і ще не пішли з Андріївського узвозу, то зверніть на вулицю Воздвиженську поряд із замком Річарда Левине Серце – там ви знайдете тематичний ресторан «За двома зайцями», оформлений за мотивами однойменного фільму і славиться неймовірно смачними стравами української та європейської кухні.

А якщо бажання сидіти у закладі немає – замовте доставку їжі. Спустившись від Андріївської церкви до парку на Алею художників, ви можете влаштуватися на лавочці або прямо на траві і перекусити на лоні природи.

Андріївська церква на Андріївському узвозі
Андріївська церква на Андріївському узвозі
Вид на Замок Річарда Лев’яче Серце
Вид на Замок Річарда Лев’яче Серце
Акції
Знижка 56% на суші-сети «5 хітів» та «Маскарад»
Київ, Симиренка вулиця, 22Б
-56%
0 грн
40 грн
Знижка 53% на суші-сет «Сушіманія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-53%
0 грн
30 грн
Показати всі
31 акцій

Прогулянка Подолом

Розглянули Андріївський узвіз у всіх подробицях? Тепер саме час спуститись на Поділ.

Контрактова площа

У подорож цим районом стартуємо з Контрактової площі та одразу ж зустрічаємось із церквою Успіння Богородиці Пирогощі, створеною у 12-му століття, знесеною в 1935 році та відбудованою заново у 1997-1998 роках.

Церква Успіння Богородиці Пирогощі
Церква Успіння Богородиці Пирогощі

На Контрактовій площі розташовані:

  • Один із найстаріших університетів Європи – знаменита Києво-Могилянська академія.
  • Сумно відомий Гостинний двір, який, починаючи з 1808 року, часу його заснування регулярно переживає пожежі, перебудови та реконструкції.
  • Колесо огляду, звідки ввечері відкривається гарний вид.
  • Ресторанчик-реберня «Під Арсеналом», в якому можна скуштувати найсмачнішого м’яса, засмаженого на грилі.

Дивіться, де можна смачно та недорого перекусити у районі Контрактової площі зі знижкою від Покупона до 60%.

Києво-Могилянська академія
Києво-Могилянська академія

Набережна

Яка ж екскурсія Києвом без візиту на набережну? Потрапити на берег Дніпра можна Іллінською вулицею, щоб побачити, як припускають історики, перший православний храм Київської Русі – Свято-Іллінську церкву, а заразом і унікальну Церкву на воді.

Церква на воді
Церква на воді

Київський річковий вокзал

Якщо не хочете поки що підніматися нагору, загляньте на Київський річковий вокзал. Набережна Дніпра особливо гарна ввечері, з яскравими вогнями, що відбиваються у воді. Тож, якщо буде можливість, не нехтуйте шансом потрапити туди саме в цей час доби.

Вид на річковий вокзал
Вид на річковий вокзал

Поштова площа

Щоб опинитися на Поштовій площі, вам треба буде пройти вулицею Петра Сагайдачного, переповненою затишними кафешками, ресторанами, магазинчиками та гарними готелями. На площі ви побачите ще один «багатостраждальний» храм – церкву Різдва Христового. Її збудували на самому початку 19-го століття, потім зруйнували комуністи, а відновлено її вже в період незалежності. Церква відома тим, що в ній у 1861 році відбулося прощання з Тарасом Шевченком, прах якого перевозили через Київ із Санкт-Петербурга до Канева. А також скульптурну композицію Володимира Журавля «Малюки, засновники Києва» відкриту у 2017 році на Поштовій площі – нижній частині історичного центру Києва, де за часів Київської Русі розміщувалося торгове поселення.

Церква Різдва Христова на Поштовій площі
Церква Різдва Христова на Поштовій площі

Також на Поштовій площі розташований знаменитий Київський фунікулер, відкритий у 1905 році. Саме на ньому ви можете піднятися у Верхнє місто.

Київський фунікулер
Київський фунікулер
Акції
Знижка 50% на прокат велосипедів від «Tandem»
Київ, Данила Щербаківського вулиця, 48
-50%
300 грн
15.0 грн
Знижка до 55% на прокат велосипедів у «Veliki.ua»
Київ, Муромець парк
-55%
0 грн
15.0 грн
Показати всі
2 акцій

Володимирський узвіз

Бажаєте красивих панорамних видів? Зійшовши з фунікулера, вирушайте на Володимирський узвіз – там на вас чекає скляний пішохідно-велосипедний міст, звідки ви зможете побачити Арку Свободи українського народу (колишня Дружби народів) у всій красі і насолодитися краєвидами Дніпра, що неквапливо котить свої води.

Вид на Арку Свободи українського народу з пішохідно-велосипедного мосту
Вид на Арку Свободи українського народу з пішохідно-велосипедного мосту

Старовинне водосховище

Недалеко від Володимирського узвозу, поруч з пам’ятником Магдебурзькому праву є вхід до старовинного підземного водосховища, де розташовано два гігантських резервуари, що їх колись використовували для зберігання води. Зараз вони, звісно, не працюють, але справно приваблюють допитливих мешканців міста й туристів, що бажають торкнутися давнини. Офіційно музейним об’єктом водосховище не визнано, тому якщо вам цікаво познайомитись з упорядкованою історією водопостачання в Києві, то ласкаво просимо до Музею води на вулиці Грушевського.  

Музей води
Музей води
Акції
Знижка 50% на піци від служби доставки «Sushitta»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-50%
0 грн
30 грн
Знижка 65% на набори піци від мережі «Mister Cat»
Доставка по Києву
-65%
0 грн
40 грн
Показати всі
15 акцій

Пішки по Хрещатику і околицях

Хрещатик – центральна вулиця Києва, назва якої відома кожному українцю. Вже в 19 столітті Хрещатик був повноцінним діловим центром міста, вздовж вулиці тягнулися численні готелі, ресторани та магазини.

Вид на Хрещатик
Вид на Хрещатик

Під час війни Хрещатик дуже постраждав, але завдяки тому, що після перемоги влада почала його активно відновлювати, він такий багатий на архітектуру у класичному стилі з використанням елементів українського бароко: до цього періоду належать будівля Головпоштамту та Будинок профспілок. Сьогодні Хрещатик – широка жвава вулиця, повна магазинів, бутіків, кафе та ресторанів. Цій локації присвячений цілий експонат у Київському Музеї мініатюр від майдану Незалежності до Арена-Сіті ;)

«Паштет» – кафе на Хрещатику, в яке обов’язково варто заглянути, якщо ви любите м’ясні та овочеві паштети, хумус та форшмак. Ці страви – особливість закладу.

Головпоштамт
Головпоштамт 

Майдан Незалежності

Ще одна невід’ємна частина загального вигляду столиці – майдан Незалежності, в центрі якого здіймається знаменита стела, споруджена у 2001 році. Насолодившись вражаючим видом майдану, ви можете відвідати підземний торгівельний центр «Глобус» та «Музей Медуз», перш ніж далі продовжити свій шлях. 

Майдан Незалежності
Майдан Незалежності

Інститутська вулиця

Виходимо на вулицю Інститутську. До речі, знаєте чому вона так називається? Саме тут у свій час знаходився Інститут шляхетних панянок, що й дав вулиці свою назву. Навчального закладу вже давно не існує, але будівля, зведена у 1843 році за проектом Беретті, все ще стоїть. В радянські часи в ній було розташовано штаб НКВС, а зараз – Міжнародний центр культури та мистецтв. 

Міжнародний центр культури та мистецтв на Інститутській
Міжнародний центр культури та мистецтв на Інститутській

Більш сучасні архітектурні шедеври ви побачите  далі, ближче до початку Інститутської. Це будова Національного банку України, що за правом вважається однією з найгарніших споруд столиці. Зведена в 1905 році в стилі еклектики, вона поєднує в собі елементи італійського неоренесансу та неоготики. А потрапивши на вулицю М. Грушевського, ви побачите ще й будівлю Верховної Ради України, споруджену в 1939 році, а трохи далі – солідний Будинок Кабінету Міністрів.    

Будинок Кабінету Міністрів України
Будинок Кабінету Міністрів України 

Прогулянка Липками

Недалеко від Хрещатика знаходиться старовинний район Києва Липки. Тут теж можна скласти класний піший маршрут, що включає в себе цікаві місця з красивими історичними пам’ятками.

Будинок з химерами

Гуляючи по центру Києва в бік Інститутської вулиці, ви побачите знаменитий «Будинок з химерами», спроектований архітектором Владиславом Городецьким, на честь якого навіть названо вулицю неподалік. 

Будинок з химерами
Будинок з химерами

Шоколадний будиночок

Від чудернацької споруди в стилі модерн недалеко до Шовковичної вулиці, головною прикрасою якої є маєток С.С. Могілевцева, більш відомий, як Шоколадний будиночок, вражаючий уяву як екстер’єром, так й інтер’єрами – красивими та вишуканими. 

Фасад маєтку Могілевцева
Фасад маєтку Могілевцева
Фрагмент интер’єру «Шоколадного будиночку»
Фрагмент интер’єру «Шоколадного будиночку»  

Палаци Липок

Інститутська вулиця поступово виведе вас до осередку архітектурних красот Києва – у старовинну частину Печерську – Липки, історія яких сходить ще до перших чернечих печер Києво-Печерської лаври. Перші поселенці цих місць тисячу років тому й подумати не могли, що Печерськ отримає негласний статус елітного району Києва й буде прикрашений найкрасивішими зразками зодчества, такими, наприклад, як Маріїнський та Кловський палаци, збудовані ще в середині 18-го століття. 

Маріїнський палац
Маріїнський палац
Кловський палац
Кловський палац

Від парку Вічної Слави до Співочого поля

Парки Києва – окрема пісня. Доглянуті, упорядковані, вони прикрашають місто зеленню, квітами і красивою архітектурою. Тож якщо думаєте, який ще маршрут прокласти самостійно, рекомендуємо прогулятися від Парку Вічної Слави до Співочого поля.

Парк Вічної Слави

Почніть «зелений маршрут» з Парку Вічної Слави, який вважається одним з найкращих і найкрасивіших в Києві. Він розкинувся на пагорбах і складається з двох ярусів: на верхньому висаджені кущі та дерева, на нижньому – трав’яні газони. У парку розташовані Меморіали воїнам, загиблим у Великій Світовій війні та жертвам Голодомору. З верхнього майданчика відкривається приголомшлива панорама Дніпра.

Парк Вічної Слави
Парк Вічної Слави

Києво-Печерська лавра

Вінцем пішої прогулянки Печерськом та центром Києва в цілому стане вражаюча своєю красою та розмахом Києво-Печерська лавра. Не обов’язково бути релігійною людиною, щоб отримати купу позитивних вражень від її відвідування: адже, крім численних храмів та низки цікавих історичних споруд, на території Лаври також знаходяться:

Києво-Печерська лавра
Києво-Печерська лавра 

Співоче поле

Неподалік Лаври ви побачите знаменитий пам’ятник «Батьківщина-мати», що височіє над сімома пагорбами, на яких розкинулася наша столиця, і над красивим ландшафтним парком «Співоче поле», який заслуговує на окремі захоплення.

Вид на монументальну скульптуру «Батьківщина-Мати» ввечері
Вид на монументальну скульптуру «Батьківщина-Мати» увечері
Один з квіткових пейзажів комплексу «Співоче поле»
Один з квіткових пейзажів комплексу «Співоче поле»   

Бульвар Лесі Українки

По вже згаданій вище Шовковичній ви можете пройти на бульвар Лесі Українки і неспішним кроком спуститися в найкрасивіший Ботанічний сад імені М.М. Гришко, по дорозі зробивши зупинку в:

  • «Street Hub» – затишне кафе, де можна поласувати круасанами, суші, кавою та лимонадами. Відмінний варіант для всіх, хто хоче швидко підкріпитися та одразу вирушити далі на прогулянку!
Клумби Ботанічного саду імені Н.Н. Гришка
Клумби Ботанічного саду імені Н.Н. Гришка

Экскурсия по замкам Киева

Самий що не є архітектурний маршрут найкрасивішими будинками, які вражають своєю величністю.

Будинок Підгірського або «Замок барона»

Ця будівля розташована на перетині вулиці Лисенка та Ярославова Вала. Вона виділяється із загального ряду будинків навколо, чіпляє погляд яскравою цегляною кладкою та казковою гострокінцевою баштою. Будівництво «Замку барона» припало на 1896-1898 роки, будинок оформлений у стилі еклектики, але переважають елементи неоготики.

Замок барона
Замок барона 

Замок Лапінського

Прибутковий будинок Лапінського в стилі неоготики вражає своєю монументальністю і в той же час легкістю. Всі його лінії ніби прагнуть вгору, завдяки чому семиповерхова будівля, розташована на височині, здається ще вищою. Щоб не залишалося сумнівів в тому, що це справжній «замок», перед будинком Лапінського виритий сухий рів і навіть є замковий міст.

Прибутковий будинок Лапінського
Прибутковий будинок Лапінського
Справжній замковий міст
Справжній замковий міст

Замок Штейнгеля

Ще один красивий замок, який немов перенісся з середньовічної казки, – будинок барона Штейнгеля. Варто сказати, що це цілий комплекс, в який входять двоповерховий цегляний особняк, флігель і парк. У фасадах замку переважає англійська готика, а інтер’єри оформлені в стилі ренесансу. Подивитися на будинок Штейнгеля безперечно варто, якщо ви любите гарну архітектуру в дусі старовини.

Дом барона Штейнгеля
Дом барона Штейнгеля
Флігель замку
Флігель замку
Акції
До 2 години прокату квадроциклів від «Kvadro_bro»
Бровари (Київська область), Молодіжна вулиця, 6
-25%
1200 грн
899.0 грн
До 2 годин прокату квадроциклів від «Kvadro Kiev»
Київ, Погребський шлях, 58
-20%
1200 грн
959.0 грн
Показати всі
9 акцій

Маршрут єврейськими пам’ятками

Туристичний маршрут для тих, хто любить єврейський колорит, і хоче роздивитися Київ з незвичного боку. Тим більше, що в столиці є багато цікавих місцинок, пов’язаних з яскравою єврейською культурою.

Синагога Бродського

Хоральну синагогу Бродського на вулиці Шота Руставелі, 13, було побудовано в 1897-1898 роках на гроші цукропромисловця Л.І. Бродського, а автором проекту став архітектор Георгій Шлейфер. Історія синагоги була складною: в ХХ столітті, в період боротьби з релігією, її було переобладнано спочатку в клуб професійної спілки кустарів, потім в театр, і тільки в 1992 році будівлі повернули її первинне значення. Синагога пережила чимало реконструкцій, перш ніж отримати той вигляд, який має сьогодні.

Синагога Бродського
Синагога Бродського

До речі, на фасаді синагоги Бродського в рамках проекту «Шукай» в 2019 році розмістили міні-скульптуру «Київський лист» – бронзову копію найдавнішого іудейського документа, створеного на території Київської Русі. Лист було видано приблизно в 10 столітті іудейською громадою Києва Яакову бен Ханукка і наразі зберігається в Кембриджській університетській бібліотеці.

Міні-скульптура «Київський лист»
Міні-скульптура «Київський лист»  

Неподалік від синагоги, на Шота Руставелі, 44, ви знайдете й іншу міні-скульптуру з того ж проекту – «Київський балкон». Маленький бронзовий балкончик, що прикрашає стіну будинку, привертає до себе увагу багатьох туристів. Популярне повір’я говорить, що для того, щоб в домі був порядок і благополуччя, потрібно потерти балкончик рукою.

Міні-скульптура «Київський балкон»
Міні-скульптура «Київський балкон»  

Кінопанорама, або колишня синагога

А тепер йдемо на Шота Руставелі, 19. Побудована в 1899 році будівля до 1932 року мала статус релігійної і була відома під назвою «Купецька синагога». Однак радянська влада, не дивлячись на численні вмовляння віруючих, закрила синагогу і перетворила молитовний зал на спортивний. А в 1958 році, після ряду будівельних робіт, тут відкрився перший в СРСР панорамний кінотеатр – «Кінопанорама». Тут і сьогодні показують кіно, хоча іудейська громада вже неодноразово зверталася до міської адміністрації з проханнями повернути віруючим синагогу.

Кінотеатр «Кінопанорама» в будівлі колишньої синагоги
Кінотеатр «Кінопанорама» в будівлі колишньої синагоги 

Меморіальна дошка Голди Меїр

Помилувавшись синагогою Бродського, зазирніть на вулицю Басейну, 5 – там розташована меморіальна дошка Голди Меїр, що була прем’єр-міністром Ізраїлю і киянкою за походженням.

Меморіальна дошка Голди Меїр
Меморіальна дошка Голди Меїр

Шолом Алейхем

Від «Кінопанорами» зовсім недалеко йти до пам’ятника Шолом Алейхема на Рогнідинській. Пам’ятник зведений в 1997 році і являє собою 3,3-метровий монумент, що складається з бронзової фігури письменника і гранітного постаменту.

Пам’ятник письменнику Шолом Алейхему
Пам’ятник письменнику Шолом Алейхему

По сусідству з пам’ятником, на Рогнідинській, 2, можна подивитися на міні-скульптуру проекту «Шукай» – «Київський грамофон». Мініатюрний бронзовий пам’ятник є інтерактивним: він оснащений кнопкою, натиснувши яку, ви почуєте гімн Києва. Ця скульптура покликана нагадувати про велику пожежу на київській музичній фабриці «Екстрафон», що погубила імпортні пластинки.

Міні-скульптура «Київський грамофон»
Міні-скульптура «Київський грамофон»  

Ізраїльська кухня

Нагулялися по центру і надихнулися єврейськими пам’ятками? Тепер саме час порадувати себе автентичним смаком страв ізраїльської кухні. «Pita Kyiv» пропонує гостям скуштувати піту з широким асортиментом начинок, найніжніший хумус, запечений крувіт та інші традиційні єврейські страви. Яскраві смакові враження забезпечені!

Апетитні піти зі смачними начинками
Апетитні піти зі смачними начинками
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Читайте також:
✔️ Куди піти у Києві на вихідних
✔️ Музеї Києва: 14 найцікавіших експозицій
✔️ Парки Києва та передмістя: 20 найкращих місць
✔️ Де посмажити шашлики у столиці
✔️ 15 веломаршрутів: де покататися на велосипеді у Києві
✔️ Де покататися на квадроциклах у Києві
✔️ Куди поїхати на вихідні з Києва

А де ви любите гуляти Києвом? Діліться враженнями та своїми улюбленими місцями для піших прогулянок у коментарях ?

2 коментарів
  • Раиса

    я обожаю просто приехать в центр и например начиная с майдана пойти по одной из улочек и уже там петлять, многие говорят киев не интересный. ну да это вам не рим конечно но я киев очень люблю и мне нравится по нему гулять

  • Толя

    спасибо за интересную статью. Живу в Киеве уже много лет и многих мест не знаю. появилась идея составить оригинальный маршрут и устроить друзьям супер экскурсию . Спасибо за интересности

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *