Як знімати круті відео в TikTok з використанням ефектів і музики

Как снимать видео в Тик Ток

TikTok — популярний додаток і соціальна мережа, цікава хайповими короткими відео і практично повною відсутністю негативу від гостросоціальних і політичних обговорень. Саме тому він такий популярний серед молоді, адже це відмінний спосіб розслабитися в кінці навчального дня, розвіяти думки, розважитися в дорозі додому, а також стати популярним.

Але як навчитися знімати круті відоси, щоб привернути до себе увагу, потрапити в рекомендації і можливо почати заробляти в інтернеті? BlogPokuponTeam розповість про особливості та перспективи соціальної мережі, специфіку створення крутих відеороликів, а також поділиться знижками до 80% на онлайн курси у сфері маркетинга, зокрема освоєння Тік Тока для новачків-любителів, початківців блогерів і підприємців.

Акції
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
11 акцій

Читайте:

Історія успіху TikTok

У 2012 році в Китаї з’явилася компанія ByteDance, що займається розробкою програмного забезпечення. Серед інших проектів компанія випустила додаток-соцмережу Douyin, що дозволяла викладати короткі відео у свою стрічку і вести онлайн-трансляції. Дуже швидко він обігнав за популярністю конкурентів на китайському ринку і вийшов на міжнародний.

Восени 2017 року ByteDance придбала американську соцмережу musical.ly, чия аудиторія на той момент складала близько 200 мільйонів зареєстрованих користувачів. Фішка musical.ly, яку винайшов її засновник Алекс Чжу — можливість записувати 15-секундні відео з фонограмою або музикою на кшталт караоке, а пізніше — складати дуети, відповідати на питання та інше. Об’єднавшись, Douyin і musical.ly розширили функціональні можливості спільної платформи й в результаті з’явився — TikTok.

У світі соціальних мереж Тік Тік став можливістю для багатьох проявити свої творчі здібності з мінімумом зусиль, завдяки наступним перевагам програми:

  • Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс.
  • Величезна база музики, стікерів і ефектів для створення власного оригінального контенту.
  • Відсутність жорсткої критики, а також негативу і хейтерів тут набагато менше, ніж в інших соцмережах.

ТікТоком користуються переважно підлітки та молоді люди віком від 13 до 25 років, яким чужі серйозні теми на догоду розваг і веселощів. У 2020 році аудиторія TikTok стрімко росла, досягнувши позначки в 1,2 млрд користувачів різних вікових груп по всьому світу вже на початку 2021-го. І вже кілька років поспіль додаток входить в топ-10 найбільш скачуваних з App Store (для Айфон) і Google Play (для Андроїд).

Найпопулярніші блогери ТікТок створюють оригінальний контент і цим заслуговують увагу мільйонів користувачів
Найпопулярніші блогери ТікТок створюють оригінальний контент і цим заслуговують увагу мільйонів користувачів

Як зареєструватися в Тік Тоці

Щоб почати користуватися ТiкТоком, досить завантажити додаток з фірмового магазину Google Play або AppStore. Або через офіційний сайт TikTok-а, де потрібно ввести номер телефону, на який потім прилетить SMS-повідомлення з посиланням.

Для реєстрації можна використовувати номер телефону, електронну пошту або обліковий запис іншої соціальної мережі
Для реєстрації можна використовувати номер телефону, електронну пошту або обліковий запис іншої соціальної мережі

Акаунт у соціальній мережі реєструється на електронну пошту або номер телефону. Але можна використовувати й вже існуючий профіль в Facebook, Instagram, Twitter або Google. Заповнюємо необхідний мінімум інформації про себе (надалі ці дані можна коригувати в налаштуваннях профілю), і вуаля — можна починати користуватися перевагами програми.

Знімаємо своє перше відео в ТікТок

Інтерфейс ТікТока інтуїтивно схожий на Instagram, тому, якщо користувалися ним, то і тут розібратися не складе особливих труднощів.

Для додавання відео потрібно натиснути плюсик внизу екрану. Вибираємо завантажити готовий ролик (можна як з телефону, так і з комп’ютера) або зняти новий. У другому випадку активується камера для короткого відео, де можна накласти ефекти, текст, музику, додати опис і хештеги, за якими користувачі зможуть знайти ваше ролик (в залежності від налаштувань — всі, або тільки ваші підписники).

Наочна інструкція, як додавати ролики на ТікТок:

Нещодавно з’явилася можливість додавання відео на свою сторінку в ТікТок і через комп’ютер. Потрібно всього лише авторизуватися в соцмережі в браузері.

У верхньому правому куті знаходите кнопку «Завантажити», схожу на хмару зі стрілкою, а потім вибираєте потрібний файл на комп’ютері.

Спочатку TikTok дозволяв завантажувати відео тривалістю не більш 15 секунд. Але скоро стало зрозуміло, що це обмеження пережило себе, і сучасний додаток дозволяє публікувати хронометраж до 60 секунд.

Якщо ви завантажуєте готовий ролик довше 60 секунд, додаток на етапі редагування попросить вас його обрізати. Рухайте рожеву рамку по розкадруванні відео, змінюючи її розмір по горизонталі.

Відео понад 60 секунд можна спробувати завантажити в ТікТок через додаток NoxPlayer. Однак це має бути дійсно цікавий ролик, оскільки більшість глядачів не люблять переглядати в ТікТоці довгі відосики, адже для цього є YouTube.

Камера, мотор, успіх — як знімати круті відоси для ТікТоку

Щоб потрапити в рекомендації ТікТока (від цього залежить охоплення і популярність аккаунта), необхідно навчитися знімати цікаві і красиві кліпи. Ніколи до цього не займалися зйомкою і монтажем? Що ж, доведеться потрудитися і витратити трохи часу, щоб освоїти ефекти, фільтри, режими, навчитися вдало підбирати музику і зрозуміти, що викликає відгук у аудиторії.

Дізнайтеся як швидко розкрутити свій профіль і починайте заробляти в інтернеті — шукай знижки на онлайн курси освоєння Тік Тока.

Записуємо дует

Найулюбленіша функція користувачів ТікТока. Вона дає можливість складати дуети — коли два учасники знімають пов’язані між собою ролики під одну музику.

Щоб створити дует на відео когось із користувачів необхідно:

  1. Знайти ролик, що сподобався.
  2. Натиснути кнопку поділитися цим відео.
  3. Вибрати пункт «Дует»
  4. Коли відкриється вікно з відео для запису дуету, натискайте червону кнопку і почнеться запис вашого ролика паралельно з обраним відеокліпом.
  5. Завершіть стандартне додавання відзнятого матеріалу в стрічку.

Якщо хочете, щоб інші користувачі могли створювати дует з вашими відео, тоді при додаванні ролика, увімкніть «Дозволити дуети й реакції» в останньому вікні.

Оригінальні приклади дивіться тут:

Ефект Slow-mo (слоумо)

Функція сповільненої зйомки доступна в стандартному наборі ефектів тік-току. Але тільки якщо камера смартфона наділена відповідним режимом. У айфона точно є, а апаратам на андроїді пощастило далеко не всім. Цю несправедливість легко вирішити, якщо завантажити додаток, щоб знімати в уповільненні:

  • Slow Motion FX – програма тільки для уповільнення.
  • Viva Video – програма для монтажу відео.
  • Video Shop – програма для монтажу і редагування.
  • Action Director – програма з широким спектром функцій і ефектів для відео.
  • Bee Cut – програма для редагування зображень з ефектами, в тому числі можна робити відсів з переходом.

Прикольні ідеї коротких роликів зі слоумо для ТікТока:

Красиві переходи без платних додатків і функцій

Ефектні та стильні переходи здатні зробити соковитішими і яскравішими навіть найзвичайніші кліпи. Як правило, блогери використовують платні редактори з різноманітним набором ефектів переходів. Але можна скористатися і магічними здібностями додатку Funimate. Для цього:

  1. Завантажте відео в додаток.
  2. Вибираєте в меню розділ «Переходи» (transitions).
  3. У розкадруванні відео визначаєте точки, де буде перехід, і вибираєте, який саме з наявного набору.
  4. Збережіть відео на телефон і завантажуйте в TikTok.

Більше інформації, як зробити гарні переходи:

Захоплення відео з екрану

Популярний формат відеороликів в ТікТок — посібники для навчання з налаштування iOS і Android. Щоб наочно показати глядачам, де розташована та чи інша опція, використовується відеозахват екрану (скрінкасти).

Починаючи з 11-ї версії, фірмова програмна оболонка в айфоні включає цю функцію. Для її активації потрібно:

  1. Зайти в «Налаштування».
  2. Вибрати підменю «Пункт управління»
  3. У вікні, натиснути на «Налаштування елементів управління».
  4. У списку знайти пункт «Запис з екрана» і поставити навпроти нього «+».

Після ярлик відповідної функції необхідно додати на головний екран.
Майте на увазі, що запис відео з екрану ведеться без звуку: активувати мікрофон потрібно за допомогою Force Touch.

На жаль, в більш ранніх версіях iOS немає такої функції за замовчуванням, як і на андроїді в цілому (виключення — смартфони брендів Xiaomi, Huawei та Honor, де розробник подбав про її наявності самостійно). Тому доведеться завантажити додаток, щоб знімати відео з екрану:

  • AZ Screen Recorder — проста програма, що дозволяє записувати скрінкасти без обмежень по тривалості.
  • Filmit Pro — безкоштовний додаток з приємним інтерфейсом і багатьма додатковими функціями.
  • Mobizen — аналог AZ Screen Recorder, але з можливістю редагувати, обрізати, змінювати гучність звуку і т.д.

Як створити «хвилі» на відео

Багатьом глядачам дуже подобається ефект хвиль на відео. Однак цієї «фішки» немає в наборі функцій Тік Тока… Як бути? Насправді це практичний ефект, який можна створити своїми руками — в прямому сенсі цього слова :)

Для початку виберіть підходящу пісню з паузою для тих самих хвиль. Задайте режим зйомки — ×0,5. Коли основна частина пісні добігає кінця, в потрібний момент поставте відео на паузу і переведіть швидкість на — ×2. Потім продовжите зйомку та акуратно плавними рухами потрясіть телефоном.

Таким чином, при перегляді відео у звичайному режимі й створюється ефект «хвиль».
Обов’язкова умова для зйомки — гарне денне освітлення або підсвічування. В іншому випадку зображення буде розмиватися і належного ефекту не вийде.

Щоб під час таких маніпуляцій телефон випадково не випав з рук, рекомендується використовувати спеціальні тримачі для смартфонів на андроїд або айфонів.

Детальна інструкція, як створювати ефект хвилі під час зйомки:

https://youtu.be/E6IeNo-rTCs

Фокус з перевтіленням

Один з найпопулярніших трендів ТікТока, що сколихнув світ соціальних мереж — це перевтілення. Суть челенджу в тому, щоб показати себе до і після зміни. Деякі відео просто шокували результатами й здавалося, що в першій і в другій частині ролика дві різні людини. Як правило, таке відео триває 15 секунд під популярний трек.

Відео в прискореному режимі

Таймлапси (timelapse), або відеоролики з прискореною зйомкою — популярний прийом блогерів ТікТока, що дозволяє швидко прокрутити якийсь монотонний процес — наприклад, перехід з одного приміщення в інше — без розриву кадрів, що робить відосик більш естетичним.

Для створення такого ефекту в смартфонах на андроїд буде потрібно скористатися стороннім безкоштовним додатком — Time Lapse Camera. У ньому передбачаються різні варіацій інтервалів зйомки та регулювання деяких інших параметрів. Щоб включити режим прискореної зйомки на iPhone, потрібно зайти в додаток «Камера» і свайпнути вліво до пункту «Інтервал».

Як робити таймлапси на телефоні дивіться у відео:

https://www.youtube.com/watch?v=-NMzuEJ52EA&ab_channel=%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%A1%D0%B8%D0%B4% D0% B5% D0% BB% D1% 8C% D0% BD% D0% B8% D0% BA% D0% BE% D0% B2

Штатив п-п-потрібен?

Зняти ідеальне відео в русі непросто, адже навіть найменша тряска здатна зашкодити фокусуванні камери. Варіанта два — або використовувати об’єктив з цифровою, а ще краще статичною стабілізацією зображення, або придбати штатив або монопод. Такий аксесуар також стане в пригоді, якщо будете знімати ролики без рук — коли телефон встановлюється під певний постійний ракурс.

Приклад зйомок з використанням штатива

Як розкрутити свій TikTok-акаунт

Участь в челенджах — тільки один з безлічі інструментів зробити свою сторінку в ТікТок популярнішою. Надалі це дозволить заробляти на рекламі, як це роблять багато блогерів в інших соцмережах.

За підсумками 2020 року в топ масових челенджів TikTok потрапили:

  • Перевтілення — в першій частині відео ви показуєте результат до макіяжу і за секунду вже готовий мейк, шокуючи різницею.
  • Суперсила — використовуючи ефекти Тік Тока необхідно створити коротке відео, в якому ви пояснюєте і навіть демонструєте свою суперсилу.
  • Капюшон — схоже на фокус, коли спочатку ви одягаєте одяг з капюшоном задом наперед, закриваєте обличчя капюшоном, а в наступному кадрі вже повертаєтеся обличчям до глядача в уже звичайно надітому капюшоні.
  • Смачний челендж — найскладніший, але практичний челендж, в якому необхідно приготувати їжу, потрапляючи у звуки відео.
  • Колір волосся — поки грає музика, учасники кілька разів змінюють колір волосся за допомогою функцій ТікТока.

Існує ще маса кумедних челенджів і флешмобів, до яких цікаво приєднатися і які притягують аудиторію на вашу сторінку.

Кілька найпростіших способів збільшувати кількість переглядів, лайків та підписників:

  • Якісний і оригінальний контент. Щоб вас дивилися, необхідно створювати дійсно оригінальні ролики й тут нікуди не дітися. Адже користувачі ТікТока, як і багатьох інших соціальних мереж весь час у пошуку чогось нового і незвичайного.
  • Регулярність. Якщо ви хочете розкрутити свою сторінку, не можна записати відео, а наступного разу заглянути в соцмережу через місяць. Постійно нові відео та креатив!
  • Вихід в тренди. Більшість користувачів ТікТоку переглядають тільки верхівку зі списку рекомендованих роликів по заданій темі. Щоб бути в ТОПі і залучати ще більше уваги, необхідно визначитися з тематикою ваших відео, виділити цільову аудиторію, обов’язково ставити популярні хештеги по темі, брати участь в челенджах, складати дуети з популярними користувачами, робити реакції на популярні відео і не забувати про власний контент.
  • Конкурси. Періодично роздавайте своїм підписникам подарунки за підписки, лайки та рекомендації. Це можна робити своїми силами або створювати спільні конкурси з іншими учасниками.
  • Офіційна реклама, брендування і вписка в контент. Це більш цікаво для комерційних акаунтів, які можуть проплачувати офіційний таргетинг, згадка їх продукції відомими блогерами або створення масок, мемів, ефектів зі своїм логотипом.

А ось що стосується накрутки і ботів, то з цим краще не жартувати — ризикуєте втратити гроші та репутацію. Массфоловінг вже перестав бути результативним інструментом в Інстаграм і ця ж доля спіткає його в ТікТок.

Читайте також:
✔️ Як зробити скриншот
✔️ Як навчитися малювати
✔️ Як самостійно пофарбувати волосся
✔️ Як стати моделлю

А у вас вже стоїть в телефоні ТікТок? Які знімаєте відоси і в яких челенджах брали участь – розкажіть в коментарях :)

2 коментарів
  • Валерій

    Тік Ток – цікава платформа, яка показала, що тут можна заробляти непогані гроші. І є вже яскраві приклади цього. Ваша стаття дійсно корисна.

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Приємно чути. Дякуємо, що читаєте наш блог ;)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *