Кращі екранізації всіх часів: дивимося фільми, зняті за книгами

Екранізація книг — це завжди хвилююче почуття для читача, адже ті, хто знає який сюжет і кінцівка, очікують від фільму масу вражень. Переглядаючи фільми, зняті за прочитаними книгами, ми мимоволі стаємо самими вимогливими критиками: «в сюжеті було не так», «актора взяли невідповідного», «а тут упустили важливий момент».

Майстрам кіноіндустрії потрібно дуже постаратися, щоб втілити на екрані те, від чого бігли мурашки у читачів, коли вони мчали очима по книжковим сторінкам і поглинали кожен рядок.

З іншого боку, екранізація — відмінний спосіб дізнатися сюжет відомої книги, якщо часу на читання катастрофічно не вистачає. А буває і так, що після перегляду моментально хочеться прочитати книгу, уявляючи якою захоплюючою атмосферою володіє сам твір.

У будь-якому випадку, кіно, зняте за книгою, -— це завжди цікаво. Цей огляд ми вирішили присвятити кращим екранізацій книг за версією редакції Покупон.

Щоб дивитися фільми і новинки кіноіндустрії у високій якості, радимо скористатися спеціальними сервісами відеоконтенту по знижці.

А зараз тримайте наш топ список екранізацій!

Ковчег Марка (2015)

Книга: «Ковчег Марка».
Автор книги: Тетяна Устинова.
Рік публікації: 2014.

Сюжет фільму в декількох частинах розповідає про лижну подорож компанії вісьмох малознайомих між собою людей з абсолютно різними інтересами і віковою категорією в Приполярний Урал: знайомство героїв і планування такої екстремальної задумки сталося в інтернеті, що вже не вселяє довіри.

Ковчег Марка (2015)

Знаходячись в далеких засніжених краях, за збігом несприятливих обставин, група мандрівників губиться і залишається без зв’язку з навколишнім світом, а керівник як на зло отримує серйозну травму. На щастя, команді лижників вдається дістатися до кордону «півста-три», який чомусь не відзначений на карті. Там вони зустрічають тільки що прибувшего мільйонера-олігарха, життя якого обірветься від рук невідомого. Хто міг це зробити? Хто вбивця? Всі присутні на кордоні під підозрою.

Міні-серіал «Ковчег Марка» був знятий за мотивами однойменного роману і детектива російської письменниці Тетяни Устинової.

Зелена миля (1999)

Книга: «Зелена миля».
Автор книги: Стівен Кінг.
Рік публікації: 1996.

Дії розгортаються в далекому 1935 США. Розмірене сіре життя розважливого начальника в’язниці «Холодна гора» Пола Еджкомба змінюється, коли в ряди в’язнів привозять темношкірого громилу Джона Коффі. Його звинувачують у вбивстві двох маленьких дівчат, з якими його знайшли на одній з місцевих ферм.

Зелена миля (1999)

Здавалося б все логічно: за злочином слідує покарання, але чим більше Пол знайомиться з обвинуваченим, тим більше зростає його віра в те, що громила Джон невинний. Чи вдасться Джону уникнути покарання, дивіться в культовому фільмі, заснованому на нетиповому книжковому романі легендарного американського письменника і короля жахів Стівена Кінга — «Зелена миля».

Вбивство в «Східному експресі» (1974/2017)

Книга: «Вбивство в Східному Експресі».
Автор книги: Агата Крісті.
Рік публікації: 1934.

1930-й рік. Поїзд «Східний експрес» розсікає розкішні поля, везучи в далечінь своїх пасажирів. Подорожуючи по Європі в шикарних вагонах, вони мало турбуються про тяготи життя … або це тільки так здається: як грім серед ясного неба був знайдений труп одного з пасажирів. Досвідченому детективові Еркюлю Пуаро предстоїть з’ясувати у кого ж був мотив, і хто злочинець.

Вбивство в «Східному експресі» (1974)

Цікаво, що в 2001 році за мотивами детективного роману усіма улюбленої британської письменниці Агати Крісті був також знятий ще один однойменний фільм під режисерством Карла Шенкеля, який не заслужив широкої уваги публіки і залишився непоміченим.

Вбивство в «Східному експресі» (2017)

Основними і улюбленими екранізаціями залишилися фільми 1974 року з Альбертом Фінні в головній ролі і сучасне кіно 2017 року з Кеннетом Браном.

Гордість і упередження (2005)

Книга: «Гордість і упередження».
Автор книги: Джейн Остін.
Рік публікації: 1813.

Англія, 18 століття. Розмірене життя сімейства Беннет протікає в спокійному аристократичному темпі. Батьки п’ятьох сестер усвідомлюють, що дівчата вже подорослішали, а значить необхідно шукати їм гідних чоловіків, щоб вдало видати заміж. Все йшло за планом: по сусідству якраз з’являється молодий джентльмен містер Бінглі, в колі знайомих якого чимало солідних чоловіків, а вони не проти позалицятися за милими дівчатами.

Гордість і упередження (2005)

Одним з таких знайомих виявляється статний і зарозумілий містер Дарсі, який знайомиться з однією з чарівних сестер — Елізабет, але замість дружнього спілкування між ними відбувається серйозне протистояння, яке приведе або до любові, або до ненависті.

Цікаво, що англійська письменниця Джейн Остін, за сюжетом однойменної книги якої був знятий цей фільм, все життя писала свої численні книги про кохання, так і не пізнавши цього почуття.

Код Да Вінчі (2006)

Книга: «Код Да Вінчі».
Автор книги: Ден Браун.
Рік публікації: 2000.

Дія гостросюжетної кінокартини розгортається у Франції, коли відбувається загадкове вбивство куратора Лувру. Головні герої Роберт Ленгдон — гарвардський професор і французький криптограф Софі Неві намагаються розкрити таємницю смерті куратора, чіпляючись в ході розслідування за нові історичні загадки, відповіді на які можуть сколихнути основи церкви і релігії в цілому. Перешкодами на шляху до розгадок, які зберігалися століттями, стане не тільки французька поліція, а й давня секретна могутня організація.

Код Да Вінчі (2006)

Американський трилер з елементами містики був знятий за романом і бестселером Дена Брауна «Код Да Вінчі». Кіно викликало бурю обурення з боку католицької церкви, а показ заборонили в п’яти країнах, але це не скасовує шедевральності книги і її екранізації.

Фанатам Дена Брауна несказанно повезло, адже закордонний телеканал NBC замовив телевиробництво серіалу, присвяченого пригодам головного героя серії книг про таємниці історії та мистецтва, який так і називатиметься «Ленгдон». Дата релізу серіала поки невідома.

Щоденник пам’яті (2004)

Книга: «Щоденник пам’яті».
Автор книги: Ніколас Спаркс.
Рік публікації: 1996.

Ця мелодрама розповідає історію молодої закоханої пари: хлопця з бідної родини Ноя і його подруги Еллі, трепетні відносини яких руйнують заможні батьки дівчини. Минають роки, Ной йде служити на війну, а по поверненню реставрує свій старий будинок, тим самим втілюючи давню мрію дитинства. Еллі зустрічає хлопця, якого схвалюють розважливі батьки, і готується до весілля. Життя тече своєю чергою і багато в ній змінюється, але єдине, що залишається незмінним і досі пов’язує колись щасливу пару — теплі спогади один про одного і сильне почуття любові.

Щоденник пам'яті (2004)

Фільм був знятий за однойменним романом всесвітньо відомого американського письменника Ніколаса Спаркса.

Пальметто (1998)

Книга: «Ще один простак».
Автор книги: Джеймс Хедлі Чейз.
Рік публікації: 1961.

Головний герой Гаррі Барбер — колишній репортер, який відсидів два роки у в’язниці за те, що став на шляху у крупних корупціонерів. Звільнившись Гаррі вже не зміг знайти роботу, та й своє колишнє життя. Пригнічений він повертається в рідне місто Пальметто, де знаходить подружку і ледаче коротає дні в кафешках. Несподівано Гаррі надходить пропозиція, від якої він просто не в силі відмовитися: дружина пристарілого мільйонера придумала план по відмиванню грошей у заможного чоловіка, в якому Гаррі грає ключову роль. Погоджуючись, колишній репортер навіть не підозрює який жах йому доведеться пережити.

Пальметто (1998)

Детективний фільм був знятий за сюжетом роману Джеймса Хедлі Чейза «Ще один простак».

Вероніка вирішує померти (2009)

Книга: «Вероніка вирішує померти».
Автор книги: Пауло Коельо.
Рік публікації: 1998.

Вероніка — молода дівчина, яка втратила смак до життя. Вирішивши покінчити з собою, вона приймає левову частку таблеток, але відійти в інший світ їй все-таки не вдається. Лікарі рятують Вероніку і поміщають її в клініку для душевнохворих. Йдучи наперекір лікарям, дівчина намагається знайти будь-які таблетки і закінчити розпочате, але незабаром дізнається, що її серце було необоротно покалічено дією прийнятих раніше медикаментів, і що їй залишилося жити буквально тиждень. Світ перевертається з ніг на голову, і тепер ув’язнена в психлікарні Вероніка буде відчайдушно боротися за життя, яке недавно так хотіла вкоротити.

Вероніка вирішує померти (2009)

Драма була знята за однойменним романом бразильського письменника Пауло Коельо. І, так, хочемо закинути вудку: екранізація книги «Алхімік» очікується в 2021 році.

На західному фронті без змін (1930/1979)

Книга: «На західному фронті без змін».
Автор книги: Еріх Марія Ремарк.
Рік публікації: 1928.

Це драматична історія про зламані долі, війну і ненависть. Головні герої — німецькі діти, яких зі шкільної лави забрали воювати за уявну ідеологію. Тепер замість іграшкових пістолетів вони візьмуться за справжню зброю і пройдуть всі муки навчальних таборів і знущань.

На західному фронті без змін (1930)

Пауль — один з тисячі хлопчаків, вихованих в дусі патріотизму і вірності, але, будучи дитиною, він вже усвідомлює безглуздість слів і жорстокість дій нацистів. До кінця війни Пауль вже стане зовсім іншою людиною.

На західному фронті без змін (1979)

Антивоєнний історичний фільм заснований на культовому однойменному романі німецького письменника Ремарка.

Ніщо не вічне (1995)

Книга: «Ніщо не вічне».
Автор книги: Сідні Шелдон .
Рік публікації: 1994.

Джон Кронін — літня людина, втомлена від життя і нестерпного болю, яка надає йому смертельна хвороба. Смерть вже не лякає його і навіть, навпаки, здається йому привабливою крізь призму страждань. Коли біль стає нестерпною, Джон просить молоду дівчину-лікаря Пейдж Тейлор допомогти йому припинити ці муки. Прийнявши нелегке рішення, Пейдж виконує останнє прохання старого. Незабаром Пейдж виявляється в наручниках і звинувачується в навмисному вбивстві, адже покійний заповідав їй два мільйони доларів.

Ніщо не вічне (1995)

Класичне детективне кіно було знято на основі роману американського письменника українського походження Сідні Шелдона.

«20 000 льє під водою» (1954)

Книга: «20 000 льє під водою».
Автор книги: Жюль Верн.
Рік публікації: 1869.

У морських водах недалеко від міста поселяється жахлива істота, яка наводить паніку і страх на всіх земних і підводних мешканців. Вона полює за судами, тому виходити в море стає дуже небезпечно. Шхуна з екіпажем і відомим вченим на борту відправляється на пошуки об’єкта, але незабаром відбувається трагедія, після якої кілька людей з екіпажу виявляються на борту таємничого підводного корабля «Наутілус» з не менш загадковим капітаном Немо.

«20 000 льє під водою» (1954)

Фантастичний фільм знятий за легендарною науково-фантастичною класикою 19 століття, написаною незрівнянним французьким письменником Жюлем Верном, а сама екранізація виконана кінокомпанією «Дісней». Цікаво, що не тільки зарубіжні, а й радянські кінематографісти доклали руку до створення міні-серіалу на основі книги «20 000 льє під водою», що вийшов у 1975 році. Кінострічку вирішили назвати просто «Капітан Немо». Яка екранізація краще — судити вам;) Пишіть свою думку в коментарях.

Обитель проклятих (2014)

Книга: «Система доктора Смоля і професора Перро».
Автор книги: Едгар Аллан По.
Рік публікації: 1845.

Дії фільму розгортаються в психіатричній лікарні Стоунхертс. В клініку приїжджає молодий лікар і випускник Оксфорда — Едвард, якому необхідно пройти тут практику. Як і належить таким закладам, клініка здається йому досить дивною. Через деякий час після прибуття молодого фахівця безслідно зникає один з провідних докторів лікарні, а Едвард виявляється в центрі таємничих подій.

Обитель проклятих (2014)

Сучасний трилер і жахи «Обитель проклятих» був знят на основі культової розповіді відомого американського письменника Едгара По — «Система доктора Смоля і професора Перро».

Хмарний атлас (2012)

Книга: «Хмарний атлас».
Автор книги: Девід Мітчелл.
Рік публікації: 2004.

Події фільму відбуваються в декількох історичних часових проміжках: життя головних героїв з 19, 20, 21, 22 і 24 століття тісно переплітається між собою. Як пов’язані американський нотаріус, англійський композитор, ексцентричний видавець, відважна журналістка, дівчина-клон і дикун з постапокаліптичного світу дивіться у фільмі «Хмарний атлас».

Хмарний атлас (2012)

Історико-фантастичний фільм був знятий на основі однойменної книги британського письменника Девіда Мітчелла. На замітку: книга включена в шортлист Букерівської премії, тому перед кіноперегляд задумайтеся про прочитанні шедеврального роману.

Щиголь (2019)

Книга: «Щиголь».
Автор книги: Донна Тартт.
Рік публікації: 2013.

Головний герой — молодий хлопець Тео Деккер, який за волею долі втрачає матір і стає шахраєм в торгівлі антикваріатом. Життєвий вир подій захоплює Тео: він закохується, розчаровується, знаходить друга, наставника і проблеми з законом і бандитами, які бачать в Тео перешкоду на своєму кримінальному шляху.

Щиголь (2019)

Гостросюжетний фільм «Щиголь» став екранізацією однойменного роману бестселера американської письменниці Донни Тартт.

Серія фільмів про Гаррі Поттера (2001-2011)

Книга: «Гаррі Поттер і Філософскій камінь», «Гаррі Поттер і таємна кімната», «Гаррі Поттер і в’язень Азкабану», «Гаррі Поттер і Кубок вогню», «Гаррі Поттер і Орден Фенікса», «Гаррі Поттер і Принц-полукровка», «Гаррі Поттер і Дари смерті».
Автор книги: Дж. К. Роулінг.
Рік публікації: 1997-2000, 2003 2005, 2007.

Фільми про Гаррі Поттера не потребують представлення. Це найпопулярніша серія екранізацій світового роману-бестселера в семи томах про «хлопчика, який вижив» і його вічне протистояння силам зла в світі чарівництва. Гаррі Поттер і його друзі назавжди залишаться в нашому серці в образах Деніела Редкліффа, Емми Уотсон, Руперта Гріна та інших чудових акторів.

Серія фільмів про Гаррі Поттера (2001-2011)

Екранізованих книг — хоч греблю гати, але є і такі сюжети, які поки що не вийшли на великий екран, наприклад, чого тільки варті любовні романи Бертрис Смолл, Джудіт Макнот або Джоани Ліндсей, і коли ж ми нарешті дочекаємося екранізацію книги Грегорі Девіда Робертса «Шантарам»?! Може ви в курсі, діліться!

Признавайтесь, чиї книги читали з захопленням і трепетом: Роулінг і її чарівний світ, любовні повісті Барбари Картленд, історії Катерини Вильмонт, або найвідоміший підлітковий роман Селінджера «Над прірвою в житі», антиутопія Ренд «Атлант розправив плечі» або фентезі Джона Толкіна, а може новинку від українського письменника Сергія Жадана?

З книгою і фільмом вже визначилися, а в холодильнику порожньо? Швидше замовляйте їжу з кращих сервісів доставки вашого міста за приємними знижками на Покупоні.

Для зручності ми склали для вас рейтинг кращих сервісів доставки їжі в Києві, Дніпрі, Одесі, Львові та Харкові на думку редакції Покупона.

Діліться в коментарях, які екранізації книг ви очікуєте, від яких фільмів за книгами ви в захваті, а яке кіно залишає бажати кращого?

3 коментарів
  • Ольга

    Я в восторге от многосерийного фильма Игра Престолов, хотя книга мне понравилась больше.

  • badGirl

    А мне очень понравилась экранизация книги Джиллиан Флинн «Исчезнувшая» ;) а ещё Яна Мартеля «жизнь Пи»

  • Александр

    не указали лучшую экранизацию Книги, одной из лучших Книг. Парио Пьюзо – Крестный отец

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *