Курорт Шаян: мінеральна вода Закарпаття лікує хвороби і втому

У показаннях до вживання Шаянської мінеральної води так і написано «хронічна втома». Важко сказати, що саме грає ключову роль: склад води, тиша і свіже повітря крихітного містечка серед гір або карколомні види, але факт в тому, що додому ви повернетеся новою людиною. #PokuponBlogTeam розповість, кому просто необхідно їхати до Шаяна, що подивитися в околицях, і поділиться приємними знижками до 30% на проживання в кращих готелях курорту.

Лікування водами Шаяна: показання та протипоказання

Мінеральні води – одне з головних багатств Закарпаття. Лікувальний акваресурс в Шаяні є унікальним, оскільки тут є термальні джерела, воду яких санаторії використовують як для зовнішніх гідропроцедур, так і для збагачення щоденного раціону.

Водні процедури в Шаяні лікують такі хвороби

  • Гастрит, неінфекційний коліт, холецистит, панкреатит, гепатит, ентерит, виразки шлунка і 12-палої кишки й інші гастроентерологічні захворювання, якщо вони не входять до списку протипоказань.
  • Сечокам’яні хвороби (без кольок в нирках), сольовий діатез, цистит, хронічний пієлонефрит, а також реабілітація після операцій сичового міхура або нирок.
  • Цукровий діабет 1-2 типів в фазах компенсації і субкомпенсації.
  • Артрит, артроз, остеохондроз та інші захворювання хребта і суглобів, а також травми або поранення кінцівок.
  • Порушення обміну речовин і його наслідки, як ожиріння, гіпертонія, підвищений рівень холестерину, подагра та ін.
  • Інтоксикація, в т.ч. важкими металами.
  • Хронічна втома і стреси.
  • Зниження імунітету.

Мінеральна вода курорту Шаян протипоказана при діагнозах:

  • Рубцеве звуження стравоходу або кишечника.
  • Порушена структура загальної жовчогінною протоки.
  • Виразкові хвороби з повторними кровотеча, ускладнена пенетрацією, малігнізації виразки.
  • Хвороба Золлінгера-Еллісона, хвороби кишечника туберкульозної, паразитарної етіології, неспецифічний виразковий коліт.
  • Ускладнення після перенесених операцій.
  • Загострення хронічного пієлонефриту.
  • Хронічна ниркова недостатність 2-3 ступеня.
  • Ниркова гіпертензія.
  • Цукровий діабет важкого ступеня.

Зверніть увагу, що ваш організм унікальний і тільки кваліфікований фахівець може точно відповісти, чи підходять вам ті чи інші процедури. Санаторії Шаяна пропонують комплексне обстеження перед призначенням курсу лікування, але на це може піти кілька днів. Однак якщо ви приїдете вже з готовими результатами, це істотно заощадить вам час, і ви зможете відразу приступити до лікування. На Покупоні ви знайдете знижки на діагностику і консультацію лікарів різних спеціальностей, а також аналізи в кращих клініках вашого міста.

Курорт Шаян
Якщо позбутися від стресу вам не допоможуть мінеральні води, то це зроблять приголомшливі види

Як дістатись села Шаян

Знаходиться селище в Закарпатті біля самого кордону України і Румунії, відокремлений річкою Тиса і Карпатськими горами від всіх гучних туристичних центрів, та й, здається, від усього світу. Певна ізольованість допомагає курорту зберегти всі умови для спокійного відпочинку, але, в той же час, може створити деякі труднощі в тому, аби без проблем сюди дістатися.

Як дістатися до села Шаян:

  • Поїздом з Києва, Львова, Харкова, Одеси та Запоріжжя – до Ужгорода, а звідти автобусом до Шаяна.
  • З Києва і Львова – до Берегово, звідки на таксі до Шаяна. Також можна скористатися автобусами з Берегово до Хуста (85 грн) і з Хуста до Шаяна (55 грн), але така поїздка може виявитися досить стомлюючою.
  • Зі Львова ще можна їхати через Мукачево електричкою № 807 Львів-Мукачево або №829 Львів-Ужгород. У Мукачеві робите пересадку на автобус до Шаяна (в дорозі 2 години, вартість квитків близько 130 грн). Автобус відправляється один раз на день о 10:45 з автостанції на вул. Академіка Павлова, 14. З огляду на те, що більшість потягів приїжджають в Мукачево рано вранці, ви напевно встигнете на автобус.
  • Літаком до Львова, Івано-Франківська або Ужгорода, а звідти – трансфером до Шаяна.
Зимова панорама Шаяну
Зимова панорама Шаяну

Поїздка на машині буде трохи легше, але теж досить довгою. Їхати доведеться через Мукачево-Хуст (більше підійде тим, хто слідує через Київ-Житомир-Рівне-Львів-Мукачево) або Івано-Франківськ-Рахів (більш зручний маршрут для жителів південних областей). Жителі Чернівців можуть дістатися до Шаяна всього за 5 годин дорогою через Коломию-Рахів.

Шаян на гугл-мапі:

Готелі в Шаяні: де зупинитися

Бальнеологічний курорт Шаян живе в основному за рахунок туризму, тому нічого дивного, що мало не кожен другий будинок села — це готель, пансіонат чи санаторій. Щоб допомогти вам зорієнтуватися, ми зробили підбірку відмінних готелів з високим рейтингом і позитивними відгуками відпочивальників.

«Шаян Гора»: від 1600 (2000) грн за 3 дні відпочинку для двох. У цю вартість включено проживання в номері стандарт, комплексні сніданки, дитяча зона відпочинку, парковка, Wi-Fi.

Активний відпочинок: розваги і цікаві пам’ятки

Не секрет, що багатьом людям найкраще відпочивати не валяючись у ліжку, а при зміні діяльності. Якщо ви заїхали в Шаян надовго або медитація в тиші гір вас не приваблює, пропонуємо безліч варіантів для розваг.

Гірськолижний відпочинок взимку

У Шаяні є свій короткий бугельний підйомник завдовжки 300 м, який розташований на території санаторію «Шаян». Досвідченим спортсменам, напевно, буде нудно, але якщо ви давно хотіли вперше стати на лижі або сноуборд — пологий і невисокий схил підійде ідеально. Також можна їздити кататися в Велятино, там підйомник вище — 800 м, хоча гірка теж не крута. Крім лиж та сноубордів в деяких готелях пропонують в оренду санки (наприклад, «Мараморош»), а з огляду на простори навколо, знайти місце для катання буде не складно.

Гірськолижний відпочинок в Шаяні

GPS-координати підйомника в Шаяні: 48°03’32.0″N 23°21’04.1″E.

Підйомник в Велятино

GPS-координати підйомника в Велятино: 48°05’42.5″N 23°18’06.9″E  (біля санаторію «Лісова казка»).

Походи і пляжі Шаянського озера влітку

Шаянське озеро розташоване на вулиці Сливової, яка веде до сусіднього села Ракош. Водойма велика і мальовнича, тут є невелика набережна з кафе і альтанками, пляж, можна орендувати човни та катамарани або порибалити.

Що стосується походів, то по Закарпаттю можна розгулятися не на жарт. Ось кілька цікавих локацій:

Карпатський біосферний заповідник

Ця місцина тягнеться через Виноградів, Хуст, Рахів та Тячів. Найбільш високі гори і красиві місця саме в Рахівському районі ближче до Говерли. У цьому напрямку в селі Круглий знаходиться Географічний центр Європи і один з найвищих водоспадів Карпат — Ялинський, про який ми писали в нашому «водоспадному» ТОПі.

Географічний центр Європи

Географічний центр Європи: 47°57’46.8″N 24°11’15.3″E.

Ялинський водоспад

Ялинський водоспад: 47°56’42.3″N 24°14’49.8″E.

Лисича полонина

Лисича полонина: 47°56’10.1″N 24°18’57.9″E.

Читайте також: Найкрасивіші водоспади західної України

Печера «Дружба»  

Чудеса природи вгору від села Велика Уголька Тячівського району починаються з печери «Дружба» — найдовшої в Україні, її ходи розкинулися на всі боки більш, ніж на 1 км. У деяких з них є просторі зали, в інших течуть підземні струмки і колодязі. Потім ви побачите карстовий міст — величезну арку в скелі, що утворилася тисячі років тому і була місцем язичницьких ритуалів. Печера «Молочний камінь» йде в глиб скелі на 92 метра, має два коридори і кілька просторих залів, в одному з яких тече струмок.

Печера «Молочний камінь»

Карстовий міст: 48°15’47.9″N 23°38’28.4″E.

Карстова печера «Дружба»

Карстова печера «Дружба»: 48°15’22.9″N 23°37’57.7″E.

Молочний камінь

Молочний камінь: 48°15’10.1″N 23°40’29.2″E.

Лінія Арпада

Оборонна лінія Арпада була створена за часів Другої світової війни угорськими солдатами. Вона складалася з оборонних споруд, об’єднаних в єдину систему довжиною в 600 км. Хоча єдиний підземний бункер Арпада, що чудово зберігся, знаходиться в Воловецькому районі, окремі об’єкти до цього дня можна знайти серед гір. Найближчий до Шаяну знаходиться на березі річки Теребовля у Колочаві.

Лінія Арпада

Лінія Арпада: 48°25’26.2″N 23°41’35.9″E.

Цвітіння нарцисів навесні

Неймовірна удача опинитися в Хустському районі в травні, коли в долині нарцисів починається цвітіння. На 250 гектарах розквітають тисячі квітів. Примітно те, що нарциси були висаджені штучно, вони з’явилися і поширилися по регіону ще в льодовиковий період.

Долина нарцисів біля села Кіреші:

Недалеко від долини в селі Іза знаходиться фабрика лозоплетіння та улюблене місце туристів — єдина в Україні ферма з плямистими оленями більш, ніж на 250 особин. Ціна вхідного квитка — від 30 грн.

Крім того, в Ізі є дегустаційний зал овечого сиру «Баранове», де ви можете спробувати натуральний продукт, виготовлений за віковими карпатськими традиціями, і придбати вподобані зразки і молочні продукти з овечого молока. Екскурсія по овечої фермі, виробничих приміщеннях і дегустація обійдуться в 75 грн/чол.

Дегустаційний зал овечого сиру «Баранове»

Екскурсії та дегустація вина восени

Музей «Старе село»

Музей архітектури та побуту, розташований в селі Колочава, відображає звичайне село Верховини. Експонати розкажуть 300-річну історію проживання в цих землях людей різних народностей і верств населення. Тут є будинок бідняка, вівчаря, лісоруба, мельника, шевця, церковна школа, єврейська корчма, колиба, лазня та інші будівлі з тодішніми предметами побуту. Вартість вхідного квитка — 70 грн для дорослих і 35 — для дітей.

Музей «Старе село»

Координати музею: с. Колочава, 48°25’24.6″N 23°42’32.7″E.

Солотвино

У 1902 році соляна шахта в Солотвино просіла і на її місці утворилося озеро Кунігунда, яке нині є основною визначною пам’яткою і найбільшим солоним озером курорту Солотвино і всієї України. Термальні джерела, мінеральні солі і лікувальні грязі курорту лікують дихальні шляхи, алергію, захворювання і наслідки травм опорно-рухової системи, урологічні проблеми і нервову систему. Більше інформації про Солотвино ви можете дізнатися з нашого окремого огляду, присвяченого курорту.

Солотвино

GPS-координати озера Кунігунда: 47°57’36.6″N 23°51’37.5″E.

Читайте також: Що подивитись в Солотвино

Берегово

Термальні джерела Берегово давно заслужили собі гучну славу. До містечка з’їжджається маса туристів щорічно, щоб оздоровитися і відновитися після травм.

Берегово

Крім цілющої води в Берегово активно розвивається культура виноробства, запозичена у сусідів-угорців. У місті та його окрузі цілих 5 дегустаційних залів:

  • Старий підвал, м.Берегово, вул. Виноградна, 37.

  • Дегустаційний зал «Чизай», м.Берегово, Урочище Чизай, 1.

Читайте також: Термальні джерела Берегово

Якщо хочете закупитися сувенірами, то можна відвідати невеликі магазини Шаяна, але краще відправитися на місцевий базар, де крім маси виробів ручної роботи можна накупити «смачні сувеніри» у вигляді грибів, чаю або варення, а також натуральні продукти з місцевих господарств і ферм. Щоденна ярмарка тягнеться на 500-600 метрів по вулиці Центральній.

Де поїсти в Шаяні

Шаян — маленьке селище, що живе від сезону до сезону, тому, за винятком ресторанів в готелях, закладів тут не багато, але вибрати все ж є з чого.

«Ерней Лаз»

Ресторан «Ерней Лаз» в однойменному готелі пропонує гостям страви української та європейської кухні з натуральних продуктів. В меню багато традиційних українських борошняних виробів, закусок і основних страв з м’яса, борщі і молочна продукція (сирники з медом місцевого виробництва, ряжанка власного приготування). Також ви можете замовити комплексне харчування.

Ресторан Ерней Лаз

Адреса: с. Шаян, Карпатської Січі вулиця, 14.

«Перлина Закарпаття»

Ресторан однойменного готелю «Перлина Закарпаття» пропонує традиційні страви домашньої закарпатської кухні, м’ясо з багаття і фірмові «смаколики». Якщо ви ніколи не пробували і навіть не чули про лоці печені з цибулею, токан з бринзою, кремзлики, човлент, то вам просто необхідно заглянути в цей заклад. Тим, хто приїхав в Шаян на оздоровлення, пропонується дієтичне харчування згідно з рекомендаціями лікаря. Вечорами можна насолодитися вечерею під живу музику місцевих музик.

Ресторан Перлина Закарпаття

Адреса: с. Шаян, Центральна вулиця, 12.

«Smakolini»

Недорога кав’ярня «Smakoliki» з симпатичним інтер’єром і терасою, ароматною кавою і широким вибором смачних тістечок, тортів і цукерок ручної роботи.

Кав'ярня Smakolini

Адреса: с. Шаян, початок вулиці Центральної (навпроти магазину «Евеліна»).

«Озеро Силоамська Купальня»

Ресторан з терасою біля води на базі відпочинку «Силоамська Купальня» знаходиться на набережній Шаянського озера. Відмінною рисою кухні можна вважати свіжовиловлену і приготовлену на вогнищі рибу, м’ясне та овочеве гриль-меню, страви домашньої угорської кухні і різноманітність коктейлів. Ресторан біля Шаянського озера — улюблене місце сімейних і корпоративних свят.

Ресторан з терасою біля води на базі відпочинку «Сілоамська Купальня»

Адреса: с. Шаян, Озерна вулиця, 1.

Читайте також: Термальні джерела України

Чи бували ви в Шаяні? Чи вдалося відпочити душею і тілом на лоні природи? Діліться в коментарях своїми враженнями від селища і кращими пам’ятками в окрузі, які варто побачити.

5 коментарів
  • naumchuk1992

    как же я люблю ездить в закарпатье именно из-за их вкуснейшей кухни. прям сейчас вспоминаю и скучаю по тем моментам, по меду их вкуснейшему, запеченной рыбке и баношу

  • Глафира Иванова

    лечилась в санатории шаян. очень довольна профессионализмом врачей и разнообразием процедур. заметно поправили мне здоровье, рассказали как лучше питаться учитывая мои болячки. правда жила я у частника, уже на месте нашла недорогую квартирку совсем рядом с санаторием. поэтому о проживании конкретно в нем ничего сказать не могу

  • Зина

    очень люблю шаянскую воду и вообще все минеральные. надеюсь побываю в Шаяне и попробую воду прямо из источника.

  • Марина

    никогда не была в Шаяне но всегда хотела. спасибо за интересную статью, как только будет возможность обязательно поеду.

  • Виктория

    очень красивая местность. и с ребенком в шаяне не было скучно. побывали на оленьей ферме и поле нарциссов, от кормления оленей ребонок просто в восторге

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *