Як доглядати за татуюванням, щоб зберегти його красу

Мужские татуировки на руке

Незважаючи на двояке ставлення до татуювань на тілі, з їхньою красою та спокусливістю важко посперечатися. Не будемо перераховувати всі за та проти татуювань, але підкреслимо, що ця натільна прикраса вимагає не лише подолання болю (адже шкіра переживає тисячі мікротравм), а й правильного догляду після набивання тату.
Щоб свіже татуювання успішно загоїлося (особливо, якщо воно у вас перше), і малюнок на тілі не перетворився на справжню проблему, необхідно дотримуватися нескладних правил. Читайте далі як правильно доглядати за свіжим тату, чим обробляти, а що категорично не можна робити. І мало не забули, якщо ви просто «наводите справки» і тільки збираєтеся робити татуювання, обов’язково зазирніть на Покупон за знижками до 50% у найкращих майстрів вашого міста.

Догляд за тату в перші дні після нанесення

Після набивання татуювання майстер наносить на рану антибактеріальну мазь, обертає її спеціальною загоюючою плівкою або пов’язкою і дає кілька індивідуальних рекомендацій щодо подальшого догляду в домашніх умовах. Після цього вся відповідальність за загоєння татуювання лежить на вас і дотримуватись правил догляду вкрай важливо.

Пам’ятайте, що успішний результат тільки наполовину залежить від якості роботи майстра, решта — правильний догляд.

Що робити вдома після набивання

  1. Перші 4-5 годин першу пов’язку взагалі не варто чіпати, якщо ви не отримали  інших настанов. Пов’язка або плівка захищає тату від механічних пошкоджень, пилу та поту.
  2. Після закінчення зазначеного часу пов’язку можна міняти. Якщо після зняття ви виявили на плівці відбиток картинки, не переживайте. Це нормальне явище, плівка просто ввібрала надлишки фарби, які виходять з сукровицею.
  3. Акуратно промийте татуювання теплою водою, щоб змити виділення сукровиці. Можна використати невелику кількість рідкого мила або крем-гелю, але в жодному разі не можна терти рану мочалкою.
  4. Шкіру не можна витирати насухо – злегка промокніть вологу спонжем або паперовим рушником і дайте шкірі самій висохнути.
  5. Вдома у вас повинен бути загоюючий крем, але важливо щоб у ньому не було ефекту витягування гною (Левомеколь не підходить!). Зазвичай татуювальники рекомендують мазі Бепантен або Пантенол. Також можна користуватися Мірамістином або Хлоргексидином – будь-яка продається без рецепта в аптеці. Після промивання тату акуратними, легкими рухами нанесіть мазь на місце татуювання.
  6. Використовуючи спеціальну плівку або просочену маззю пелюшку, оберніть місце татуювання. Якщо малюнок набитий, наприклад, на спині чи ключиці, пов’язку можна закріпити пластирями. У цьому випадку відріжте шматок плівки або пелюшки розміром значно більшим за татуювання, щоб не клеїти пластир на пошкоджену шкіру.
Використовуйте для догляду за тату загоювальні мазі з пантенолом
Використовуйте для догляду за тату загоювальні мазі з пантенолом

Якою плівкою заклеювати тату краще: спеціальною чи з маззю?

Для перев’язки свіжого татуювання не можна використовувати звичайні бинти або клеїти поверх пластирі, оскільки крім механічних пошкоджень є ризик, що рана погано загоюватиметься.

Загоювальної плівки практично не видно на тілі
Загоювальної плівки практично не видно на тілі

Як захистити свіже татуювання, щоб шкіра дихала, а процес загоєння не затягувався? Є два способи:

  1. Спеціальна загоювальна плівка (продається в спеціалізованих магазинах або тату-салонах). Основна перевага плівки в тому, що її потрібно наклеїти один раз і зняти лише через 4-5 днів, коли рана загоїться. Плівка не пропускає воду, тому з нею можна приймати душ, не турбуючись за тату. Вона еластична та ідеально кріпиться без пластирів до будь-якої ділянки тіла: до спини, ноги, стегна, зап’ястя тощо.

Не плутайте спеціальні плівки із звичайними харчовими (чому вони не підходять, розповімо нижче) ?

Найефективніша і поширена загоювальна плівка — Супрасорб Ф (Suprasorb F) німецького виробництва. Її найлегше знайти, а якість підтвердить будь-який фахівець у цій справі. До того ж, плівка обійдеться дешевше за класичні одноразові пелюшки, тому що купується, на необхідну площу татуювання, лише один раз за весь період загоєння. Орієнтовна вартість плівки розміром 10х15 см близько 110 грн.

Як правильно клеїти плівку для тату, інструкція
  1. Пелюшка з маззю. Тільки не ті бавовняні, які використовують для сповивання дітей. Купуйте в аптеці або супермаркеті м’які, водонепроникні, дихаючі пелюшки одноразового використання. Їх легко дістати, вони продаються поштучно чи упаковкою. Але загально за ціною виходять дорожче за спеціальну професійну плівку, приблизна вартість упаковки на п’ять штук близько 70 грн. І клопоту з ними більше – шкіру доведеться обробляти та змінювати пов’язки 3-4 рази на день, що не завжди зручно протягом робочого дня, наприклад.

Реакція шкіри на тату: дрібниця чи привід звернутися до лікаря?

Почервоніння та припухлість – це нормальна реакція шкіри на тату, але вони мають зійти за кілька днів
Почервоніння та припухлість – це нормальна реакція шкіри на тату, але вони мають зійти за кілька днів

Набивання татуювання має свої побічні ефекти. Деякі з них є нормою та пов’язані з мікротравмами шкіри, а інші – приводом звернутися до лікаря. Давайте розберемося у симптомах:

1️⃣ Якщо тату почервоніла? Це нормальна реакція шкіри на отримані травми. Зона татуювання та невелика ділянка навколо неї справді будуть червоними, але цей симптом має поступово стихати та зникнути через кілька днів. Якщо почервоніння посилюється, ділянка шкіри в цьому місці гаряча, по тілу з’являються червоні смуги, що походять від малюнка, а ваше самопочуття погіршується – це може бути ознакою запалення, інфекції і навіть зараження крові. Негайно йдіть до дерматолога.

2️⃣ Якщо шкіра набрякла і піднялася? Місце нанесення малюнка трохи набрякає відразу після набивання, але набряклість має зійти вже до третього дня. Якщо ваше татуювання значно опухло, набряк запалився і не минає, з’явилися рідкі нариви і неприємний запах – негайно відвідайте лікаря.

3️⃣ Якщо татуювання свербить? Це означає, що воно гоїться. Головне – мужньо терпіти і не чухати. Якщо шкіра сильно свербить або пече, почервоніння не проходить і з’явилася якась висипка – це може бути ознакою як інфекції, так і алергії. Рекомендації ті самі — необхідна консультація лікаря.

Відразу після набивання майстер обробить зону татуювання, але далі ви дієте самостійно
Відразу після набивання майстер обробить зону татуювання, але далі ви дієте самостійно

4️⃣ Якщо утворився синець? Навколо татуювання дійсно може з’явитися синець, особливо якщо його наносили на зону з чутливою шкірою. Як правило, він проявляється не відразу, а за кілька днів. Якщо замість синця у вас гематома, яка стрімко розповзається далі від татуювання і сильно болить, це привід звернутися до лікаря.

5️⃣ Якщо тату покривається скоринкою? При правильному догляді та регулярному змазуванні тату маззю скоринки майже не утворюються, але якщо вони є, не варто панікувати. Головне продовжувати наносити загоювальну мазь і в жодному разі не здирати — вони зійдуть самостійно.

6️⃣ Якщо шкіра в області тату облазить чи лущиться? Не лякайтеся, це нормальні реакції у процесі загоєння. Не здирайте і не тріть шкіру, наносьте мазь тонким шаром і все минеться.

7️⃣ Якщо татуювання потрапило на родимку? Нанесення тату на родимку небезпечне для здоров’я. Досвідчені татуювальники завжди набивають навколо неї або при розробці ескізу враховують розташування родимок, щоб максимально обійти цю область. Якщо так вийшло, що зображення потрапило на родимку, – спостерігайте. У разі припухлості, збільшення родимки, деформації або посилення болючих відчуттів необхідно терміново звернутися до дерматолога.

8️⃣ Якщо на тату з’явилися прищі? Маленькі білі прищики – алергічна реакція на один із компонентів фарби. Такий симптом може з’явитися в перші кілька днів, а буває, що через місяць після візиту до тату-майстра. Іноді висип проходить сам протягом тижня, але якщо прищиків стає більше і вони викликають дискомфорт – зверніться до лікаря.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Обстеження у дерматолога у центрі «Файно Мед»
Київ, Жилянська вулиця, 74
-65%
550 грн
299.0 грн
Показати всі
13 акцій

Інструкція на наступні дні загоєння

Точно сказати скільки днів гоїться татуювання складно. Все залежить від вашої шкіри, техніки нанесення тату, фарби і сумлінного догляду, але зазвичай загоєння триває до 10 днів.

Догляд за тату – не те саме, що догляд за татуажем, і вимагає більш ретельних зусиль.

У цей період необхідно поводитися правильно, щоб не нашкодити своєму здоров’ю. Чого не варто робити після тату – основні протипоказання і поради:

  • Не потрібно обмотувати татуювання харчовою плівкою, жоден досвідчений тату-майстер не рекомендуватиме цей застарілий спосіб. Харчова плівка – це не плівка для загоєння, під нею шкіра не дихає і дуже погано гоїться. Не робіть таких помилок, є тільки два варіанти перев’язок – супрасорбом і одноразовими дихаючими медичними пелюшками.
  • Не можна обробляти місце татуювання спиртовмісними речовинами, перекисом водню, звичайним косметичним кремом. Мастити рани можна тільки мазями з декспантенолом у якості активної речовини: бепантен, Д-пантенол, пантексол, хепідерм тощо.
  • Дотримуйтесь дрес-коду. Не надягайте облягаючий одяг або одяг із щільної тканини на зону тату, щоб уникнути тертя та контакту з раною. Доведеться носити вільний крій, щоб закрити свіжий малюнок, але не пошкодити шкіру.
  • Уникайте прямих сонячних променів. У перші дні після відвідування тату-салону не можна засмагати, тому забудьте про пляжі та солярії, та прикривайте тату легким одягом.
  • Не можна займатися спортом. Фізичні навантаження провокують рясне потовиділення, яке сприяє надмірному зволоженню місця татуювання. Крім того, є ризик розмиття контурів малюнка. Відкладіть спорт та сильні фізичні навантаження до повного загоєння.
  • Уникайте води. Якщо ви не користуєтеся водозахисною плівкою, приймати душ буде не дуже зручно, так як тату не можна мочити, щоб рана не розмокла. Але навіть із плівкою купання в басейнах і водоймах загрожує занесенням інфекції. Не відвідуйте лазню чи сауну: крім того, що там також є вода, вони сприяють виділенню поту.
  • Дотримуйтесь «сухого закону». У період загоєння не можна вживати алкоголь, оскільки через нього судини розширюються і рани можуть кровоточити, вимиваючи фарбу. Ви ризикуєте замість гарного малюнка одержати потворні різнокольорові шрами. Зауважимо, що спиртне краще не пити і за кілька днів до відвідування тату-салону.
  • Не чіпайте татуювання руками. Через пару днів після нанесення тату, коли зійде припухлість і почервоніння, вона почне гоїтися і свербіти: не дряпайте, не розчісуйте, не здирайте скоринки, взагалі краще не торкайтеся зони загоєння. Якщо ви все-таки випадково зачепили і здерли скоринку, відразу обробіть це місце рекомендованими мазями. Якщо після остаточного загоєння побачите, що малюнок пошкодився, зверніться до майстра за корекцією.
  • Доведеться вибирати правильну позу під час сну, тому що лежати на татуюванні вкрай небажано.
  • Не варто носити загоювальні пов’язки (пелюшку або плівку) довше п’яти днів. Зазвичай на 5-7 день перестає виділятися сукровиця і залишки фарби. Після цього потрібно мазати тату зволожуючим кремом або медичним вазеліном, щоб вона не пересихала.
Те, як ви доглядаєте за свіжим тату, впливає на його якість і ваше здоров'я
Те, як ви доглядаєте за свіжим тату, впливає на його якість і ваше здоров’я

Що робити, якщо тату попливло?

Якщо в перші дні загоєння татушки ви помітили попливший контур – чекайте поки заживе повністю. Нерідко трапляється так, що після того, як відмерлий шар шкіри відлущиться, ви побачите, що ніякої розпливчастості більше немає. Але якщо все ж таки так сталося, можна зробити наступне:

  • Корекція. Зверніться до свого чи іншого тату-майстра, він підправить контур татуювання за допомогою білої фарби. Таким чином вдасться підчистити розмитість та виділити малюнок.
  • Сover up (перекриття). Іноді, якщо малюнок занадто деталізований і виправити його неможливо, його перекривають, наносячи поверх новий.
  • Лазерне видалення. Якщо після невдалого досвіду у вас зникло бажання мати тату, тоді його виводять.
Акції
Кольорове або чорно-біле тату у студії «Лоріс»
Київ, Харківське шосе, 56
-50%
1000 грн
499.0 грн
Кольорове, чорно-біле тату «Tattoo Studio Кorona»
Київ, Гарматна вулиця, 16/85
-50%
1200 грн
599.0 грн
Показати всі
4 акцій

Догляд за татуюванням після загоєння

Навіть якщо загоєння пройшло нормально, це не привід забути про догляд за татуюванням. Для повсякденного догляду за цією ділянкою шкіри користуйтеся зволожуючим та пом’якшувальним засобом. Відмінно підійде доглядова косметика із вмістом вітамінів E та F, натуральними оліями та рослинними екстрактами, особливо алое вера.

Читайте також:
✔️Гайд по татуюванням: як вибрати стиль та майстра
✔️Видалення тату лазером
✔️Як правильно засмагати у солярії
✔️Трендові чоловічі стрижки сезону
✔️Модні жіночі стрижки: як вибрати зачіску

Якщо ви хочете зберегти красу та яскравість кольорового татуювання надовго, влітку варто наносити сонцезахисний крем із SPF-фактором не нижче 50.

Захистіть своє татуювання від ультрафіолету, щоб воно не вигорало на сонці
Захистіть своє татуювання від ультрафіолету, щоб воно не вигорало на сонці

Ми розповіли найпростіші та універсальні правила догляду. Але кожен татуювальник має свої рекомендації щодо догляду за свіжим тату. Це пов’язано з тим, що фахівці цього профілю працюють не тільки в різних стилях, але й використовують різний інструмент. Різні машинки для нанесення тату, витратні матеріали, пігменти та індивідуальні засоби – все це впливає на догляд за татуюванням, тому обов’язково додатково консультуйтеся зі своїм майстром.

А скільки та які у вас є тату? Розкажіть, як ви за ними доглядаєте, чи виникають труднощі зі свіжими татушками, або все не так складно, як здається на перший погляд? Діліться своїм досвідом у коментарях.

2 коментарів
  • Оля

    У меня весь рукав забит и делался в несколько этапов (зажило – погнали дальше), и ни разу не было никаких проблем с заживлением. Первые татухи перематывала пеленкой с Бепантеном, ничего не шелушилось, краска не “выпадала” и так как я мазала мазью регулярно, даже корочек, можно сказать, не было. В общем все заживало удачно и быстро, на 4 день уже ничего не мотала, только мазала. На окончании рукава (последнем сеансе) попробовала что такое пленка, и с ней вообще отпали все неудобства. Один раз наклеила и забыла на 5 дней, удобно) Так что если кто надумает делать татухи, просите у мастера заживляющую пленку и никаких проблем. Только ж самого мастера выбирайте с головой!)

  • Полина

    Та написать тату могут только люди у которых есть лишние деньги и девать их некуда, так сказать. Само набивания тату уже кучу денег, а потом еще ухаживание за ней, а в будущем еще и наведение/добавление цвета ибо оно ж все выгорает и мастер может использовать не качественные краски. Та ну его!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *