Як випрати пуховик в машинці, щоб був як новий

Прати верхній одяг – пуховики, пальта, парки, штучні шуби – необхідно, як і будь-який одяг. Тільки як часто і правильно це робити – вдома в пральній машинці чи все-таки скористатися послугами професійної хімчистки? У цих питаннях розбиралася BlogPokuponTeam, а також підготувала знижки до 30% на послуги хімчисток.

Акції
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Хімчистка меблів від хімчистки «Chisto Hub»
Виїзд Києвом
-62%
1800 грн
799.0 грн
Показати всі
3 акцій

Коли краще прати пуховик або куртку

Як то кажуть: «Готуй сани влітку, а воза взимку». Щоб холоднеча не застала вас зненацька, і вам не довелося відсиджуватися кілька днів вдома, поки куртка висохне, краще почистити її заздалегідь. Пуховики бажано прати відразу після закінчення сезону – на початку весни, з настанням теплоти. Якщо куртка полежить брудною до наступного року, бруд може в’їстися, і його буде складніше відіпрати. До того ж, якщо морози прийдуть несподівано, а пуховик не прався, доведеться ходити в брудному або мерзнути кілька днів, адже якісне прання та сушіння пуховика потребують часу.

Завжди дивіться на ярлик куртки

Перш ніж братися за прання пуховика, перше, що потрібно зробити – це подивитися позначки на етикетці. Вони першими можуть підказати, що робити далі, а головне, чи варто взагалі затівати прання вдома, або треба нести пуховик в хімчистку.

Перед пранням уважно ознайомтесь з ярликом на пуховику
Перед пранням уважно ознайомтесь з ярликом на пуховику

Які зображення можна найчастіше зустріти на ярликах пуховиків:

прання заборонено

  – прання заборонено. Єдиний вихід почистити куртку на синтепоні  – здати в хімчистку.

машинне прання автомат заборонено

— машинне прання автомат заборонено. Доведеться прати вручну або знову-таки звернутися в професійну хімчистку. Категорично заборонено прати в пральній машині пуховики на синтепоні, бо наповнювач може відклеїтись при пранні, і куртка стане непридатною до носки.

тільки ручне прання

— тільки ручне прання. Забудьте про пральну машину, доведеться замочувати пуховик у ванній і прати руками.  

— прати тільки в холодній воді. Вибирайте відповідний режим прання при низькій температурі. Оптимальна температура чистки пуховика в автоматі — 30 градусів.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - 9.jpg

— віджимання заборонене. Прибираємо викрутку в режимі прання. Після того, як пуховик доправся, його варто обмотати рушником (бажано не яскравих кольорів і не новим, щоб одна річ не зіпсувала іншу, адже тканина може полиняти або залишити некрасиві патьоки), щоб він увібрав зайву вологу, і розкласти на сушарці в провітрюваному місці. Ні в якому разі пуховик не можна сушити на батареї або більше двох днів, інакше може з’явитися неприємний запах.

не підходить ні пральна машинка, ні хімчистка

  – таке позначення зустрічається не часто, але на нього обов’язково потрібно звернути увагу. Знак говорить про те, що вашій куртці не підходить ні пральна машинка, ні хімчистка. В цьому випадку доведеться здати пуховик на аквачищення, тобто випрати в промисловій пральній машинці з безліччю параметрів налаштування. Як правило, для пуховика, куртки на синтепоні або на пуху фахівець вибирає ультра делікатний режим і використовує спеціальні миючі засоби.

Як правильно випрати пуховик в пральній машині

Якщо позначення на ярлику пуховика не забороняють прати його в пральній машині в домашніх умовах, тоді слід дотримуватися простих правил:

  1. Періть пуховики і куртки — дорослі чи дитячі, на пуху або синтепоні — окремо від інших речей.
  2. Перед завантаженням в пральну машинку автомат перевірте всі кишені (зовнішні і потаємні) на предмет наявності сторонніх предметів, які можуть зіпсуватися чи пошкодити техніку: копійки, паперові купюри, велике сміття, фантики, запальнички тощо.
  3. Відстебніть хутряні деталі (комір, пух на капюшоні, манжети). Якщо хутро відстібнути неможливо, і мова йде про натуральний пух, тоді від прання пуховика в пральній машині краще відмовитися. Можна скористатися пароочищувачем. Важливо пам’ятати, що високі температури погано діють на пух, тому тримайте сопло приладу на відстані не менше 30 см від речі. Така чистка допоможе освіжити ваш пуховик і позбутися незначних і свіжих забруднень. Таким нехитрим і делікатним способом можна періодично підчищати, наприклад, світлі вироби. Якщо ж річ має більш сильні, застарілі забруднення і плями, а в машинці її прати не можна, рекомендуємо звернутися в професійну хімчистку.
  4. Найбільш забруднені зони – рукава, поділ, комір – варто попередньо замочити на 15-20 хвилин в мильному розчині і потерти.
  5. Застебніть всі блискавки, липучки, гудзики тощо.
  6. Виверніть куртку навиворіт (особливо, якщо верх виробу виготовлений з водовідштовхувальної тканини), щоб уникнути випадкових ушкоджень лицьового боку.
  7. Покладіть у барабан з курткою м’ячики для посилення ефекту – спеціальні, або звичайні тенісні. Це потрібно для того, щоб розбити пух під час прання (тим самим зберегти куртку теплою на наступну зиму і без прогалин у наповнювачі), заощадити пральний порошок і скоротити час сушіння приблизно на чверть.
  8. Виберіть найбільш делікатний режим прання, який дозволяє ваша пральна машинка автомат, і періть при низькій температурі і при надмірному полосканні.  Це можуть бути режими: синтетика, шовк, ручне прання, вовна, дбайливе прання, пухова ковдра.
  9. Використовуйте виключно рідкий засіб для прання, спеціальний шампунь для пуху, синтепону або мембранних тканин. Ні в якому разі не варто засипати сухий пральний порошок, тому що можуть залишитися розводи засобу на тканині після сушки.
  10. До програми прання додайте ще один або навіть кілька циклів полоскання, оскільки пух добре вбирає мило. Якщо після прання на куртці з’явилися білі розводи, значить мило не вимилося, запустіть полоскання ще раз. Розводи жовтого кольору свідчать про неякісний пух. Вивести їх може хіба що засіб для виведення плям для кольорових тканин.
  11. Якщо виробник дозволяє прати куртку на пуху на одному з режимів машинки автомат, тоді вибираємо найменше число обертів.
М'ячики не дають пуху збитися під час прання
М’ячики не дають пуху збитися під час прання

Досвідчені господині знають, що, перучи пуховик у машинці-автомат, пух все одно може збитися грудками, навіть якщо слідувати чіткій інструкції, а щоб цього не сталося – не забувайте про м’ячики.

Як правильно зберігати куртку до наступного сезону

Сушити пуховик варто на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні
Сушити пуховик варто на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні

Куртки на пуху вимагають особливого догляду, щоб служити вам якомога довше. Після прання, навіть якщо вам здається, що пуховик вже висох, краще день-два додатково потримати його на балконі і провітрити, періодично струшуючи, адже залишки вологи негативно впливають на пух всередині, і він може запліснявіти.

Повісьте пальто на вішак з широкими полями, щоб уникнути заломів і упакуйте в бавовняний чохол, щоб пух «дихав». Чохол або шафу краще наповнити ароматом лаванди. Підійдуть лавандові інтер’єрні духи або тростинний дифузор. Засіб вбереже речі від молі, яка часто полює на натуральний наповнювач.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте також:
Як доглядати за взуттям
Як почистити пральну машинку

Бережіть свої пуховики і носіть їх довго і з задоволенням! А як ви вважаєте за краще чистити верхній одяг: вдома чи в хімчистці?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *