Як вивчити англійську мову: з нуля до вільної розмовної

Как выучить английский с нуля

Англійська буквально заполонила наш простір: найгарячіші новини світу, прем’єри та тренди завжди спершу прозвучать in English. Що вже казати, знання англійської в Україні один із ключових трендів 2024 року та величезна перевага при працевлаштуванні, а на високооплачувану посаду – обов’язковий критерій. Тому все більше українців прагнуть вивчити англійську, і якнайшвидше.

Відразу скажемо, що досконало та швидко вивчити англійську мову – за тиждень чи за місяць (особливо з нуля) – неможливо. Але регулярно займаючись в домашніх умовах самостійно, ви можете вже за рік, півроку або навіть за 2-3 місяці значно покращити свій рівень з початкового до b-b1. Тож як вивчити англійську з нуля, з чого почати самонавчання і що робити, щоб нарешті запам’ятати матеріал – читайте у нашій статті. А також ловіть знижки до 95% на курси англійської мови, у тому числі онлайн.

Акції
Онлайн-курс з граматики від «Anywhere School»
Вся Україна
-93%
3000 грн
299.0 грн
Показати всі
4 акцій

1. Щоб вивчити англійську самому – визначте мотивацію та цілі

Як швидко вивчити англійську мову? – ніяк. Не ведіться на слогани в інтернеті, які буквально «кричать»: «вивчити англійську за місяць – реально!» або «через 24 години ви заговорите англійською, якщо…». Повірте, ви не заговорите вільно англійською ні за місяць, ні за два – причому не важливо, на якому ви рівні: тільки вивчаєте англійський алфавіт для початківців або вже можете трохи говорити, – якщо у вас немає належної мотивації та мети.

Часто, при вивченні іноземних мов люди не знають, якого саме результату вони очікують на фініші. Немає мети – немає мотивації. З цього випливає простий висновок: перед тим як почати вивчати англійську самостійно потрібно правильно розставити пріоритети і зуміти відповісти на такі запитання: «Мені потрібна англійська, тому що…», «Вивчу англійську для того, щоб…». Якщо ви чітко визначите для чого вам потрібно вивчати англійську мову, ви зможете швидше та продуктивніше вбирати нові знання.

Визначте мотивацію і цілі
Акції
До 16 занять англійською в «Ideal International»
Вся Україна
-64%
2500 грн
879.0 грн
До 16 занять англійською дітям у «Clever Land»
Львів, Куликівська вулиця, 18А
-59%
1280 грн
760.0 грн
Показати всі
5 акцій

2. Навчання з нуля – поступовість для початківців

Вивчення англійської з нуля – завдання не з простих, та й розмаїття слів може попервах налякати. Загалом англійська налічує приблизно 1000000 слів. Але спішимо вас порадувати, щоб ви могли спокійно висловлювати свою думку і спілкуватися з носієм мови, достатньо знати 2500-3000 найуживаніших слів, виходячи з досліджень Оксфордського університету. Як їх вивчити? Найкращим способом, звичайно, є занурення у середовище носіїв мови, яка вивчається. А про те, як його створити, якщо немає можливості відвідати англомовні країни, ми розповімо далі.

Вчити англійську з нуля потрібно поступово

3. Чатимося з користю

Англійську мову вивчати легше в месенджерах, англомовних інтерфейсах знайомих додатків, чатах. Це перші та найефективніші способи, які допоможуть вам «штучно» створити англомовне середовище навколо себе.

Сидите подовгу в Instagram, Telegram, Facebook та інших соціальних мережах? — заходьте у мовні налаштування і вибирайте English. Тепер весь функціонал сайту на вашій сторінці буде англійською. Але це не повинно викликати труднощів, адже ви давно користуєтесь ресурсом і знаєте інтуїтивно де що знаходиться.

Більше того, пропонуємо змінити мову не тільки в соцмережах – змінюйте її у всіх своїх гаджетах. При тривалому користуванні, ви і так напам’ять знаєте весь вміст свого смартфона і у вас не виникне труднощів з тим, щоб використовувати його далі. Але так ще й поповнюється словниковий запас, і англійська вчиться мимоволі.

Чатимося з користю

До речі, чудово б знайти собі англомовного співрозмовника. Всім відомо, що без постійної практики неможливо вивчити мову. Які інструменти слід використовувати для цього?

В ідеалі знайти людину з вашого оточення, яка з радістю поговорить з вами англійською на теми, що вас цікавлять. Або ви можете скористатися будь-якими сервісами та платформами мовного обміну, щоб практикувати свою англійську, наприклад:

  • Slowly (додаток для IOS для пошуку співрозмовника у будь-якій країні світу).
  • Tandem (Тандем).
  • Speaky.
  • MeetUp.
  • Будь-який сайт, форум, комп’ютерна мережева гра з англомовними користувачами.

Якщо ж ви рішуче налаштовані на вивчення англійської мови та у вас є вільний час, то радимо вам відвідати «speaking clubs». У таких клубах можна записатися як на професійні розмовні зустрічі з викладачем, так і на аматорські гуртки.

Хлопець спілкується онлайн з носіем мови
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

4. Дивіться відеоконтент

Перегляд улюблених фільмів та серіалів in English – ще один спосіб, як вивчити розмовну англійську самостійно. Тим більше, що в інтернеті безліч сервісів із відеоконтентом, де можна включити субтитри або оригінальну звукову доріжку та поєднувати приємне з корисним.

Влаштуйте кіновечір і замовте улюблену їжу з доставкою – це супер зручний спосіб вивчати англійську онлайн по фільмах. Під час перегляду ви маєте можливість практикувати своє фонетичне сприйняття, покращити вимову, поповнити словниковий запас, вивчити стійкі словосполучення і в якому контексті вони вживаються і, найголовніше, почати вивчати англійську граматику та сленг.

Дівчина дивиться фільми на англійській
Акції
Квиток на виставу «Тиснява» від Театру драматургів
Київ, Петра Сагайдачного вулиця, 25Г
-30%
300 грн
209.0 грн
Квиток на виставу «Рептилії» 26.04
Київ, Петра Сагайдачного вулиця, 25Г
-30%
300 грн
209.0 грн
Показати всі
13 акцій

5. Слухайте пісні

Звичайно, тільки читати та бачити знайомі слова не допоможе вам заговорити з іноземцем на вулиці. Потрібно тренувати ваше фонетичне сприйняття. Це, напевно, найпростіший варіант у плані того, що він зовсім не потребує вашої уваги та концентрації. Досить лише час від часу включати англійське радіо на фоні або слухати англомовну музику, і непомітно для себе ви почнете чути вже знайомі вам слова та розуміти суть пісень.

Слухайте музику

6. Більше читайте

Щоб навчання англійської мови не застрягло на стадії інтерфейсу програм та прослуховування пісень – читайте. Щоранку по дорозі на роботу, або ввечері по дорозі додому, ви можете приділити годину читанню статей англійською (тільки врахуйте, що це мають бути оригінальні англомовні сайти, а не автопереклад). Наприклад, BBC News, The Guardian, USA Today, CNN або HuffPost. Як правило, на цих ресурсах статті написані простою мовою, без використання своєрідного сленгу, що дозволяє навіть людям далеким від англійської зрозуміти суть написаного. І, повірте, спочатку, розуміння суті – більш ніж достатньо.

Дівчина читає блог

А може, у вас є улюблена книга, яку ви зачитали до дір і знаєте напам’ять — перечитайте її англійською. За ефективністю цей спосіб можна помістити в трійку «лідерів швидкого вивчення англійської», але для цього вам потрібно мати хоча б мінімальний словниковий запас і знати граматику. Ось пара додатків, які допоможуть полегшити цей процес:

  • Ewa. Зручний сервіс, який дозволяє читати улюблені вами книги мовою оригіналу, не відволікаючись кожну секунду на перекладач. Творці зробили все за вас. Під час прочитання досить просто натиснути на незнайоме вам слово, і ви відразу побачите переклад. У додатку є система інтенсивного повторення, яка дозволяє додавати незнайомі слова у ваш словник та повторювати їх у ігровій формі.
  • Smart Book. Додаток, в якому ви зможете знайти тисячі світових бестселерів і прослухати їх. Корисно буде практикувати синхронне читання з оповідачем. У цьому вам допоможуть книги-білінгви, які написані паралельно двома мовами, що позбавить необхідності витрачати купу часу на пошук того чи іншого слова у словнику. Таким чином ви зможете покращити фонетичне сприйняття та свою вимову.

Не переживайте, якщо ви не розумієте як правильно вчити англійську самому або вам складно розібратися в певному аспекті, наприклад, граматиці. Запишіться на онлайн курси англійської або пошукайте школи англійської мови на Покупон. На уроках вам допоможуть вивчити англійську з нуля або розібратися в певних моментах, щоб ви продовжили самонавчання з впевненістю та легкістю.

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
225 акцій

7. Використовуйте смарт-помічників

Наступний спосіб вивчення випливає з попереднього. Іноді, для розуміння суті всього контексту, недостатньо знати лише одне слово, в такому разі потрібно завжди мати під рукою онлайн-перекладач. Ось невеликий список додатків, які завжди допомагають бути в темі:

  • Reverso (не лише перекладає з урахуванням контексту, а й дає приклади застосування слів та виразів).
  • Multitran – коли хочеться зрозуміти у якому контексті можна використовувати слово, його синоніми та приклади речень з цим словом. Також відмінно підходить для перекладу сленгових слів та оборотів.
  • Google Translate .
Онлайн перекладач на смартфоні

Як вивчати англійську з телефону легко та весело? Користуйтеся сервісами:

  • Lingualeo.
  • Duolingo.
  • Memrise.
  • Busuu.

Всі ці програми доступні на платформах Android та IOS. Вони допоможуть вам в ігровій формі освоїти складні часові конструкції та вивчити базові слова. Плюс цих додатків полягає в тому, що вони насправді захоплюють, як і будь-яка гра, тільки замість звичайного «вбивання» часу ви прокачуєте свій рівень англійської.

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
96 акцій

8. Вчіть нові слова, ідіоми та фрази

Щоб ваш мовний скіл зрушив з рівня «англійська для початківців», необхідно не тільки повторювати, а й рухатися далі – вивчайте нові слова, фрази, неправильні дієслова, записуючи їх у свій словник і не забувайте про транскрипцію. Проблеми із запам’ятовуванням? Візьміть стікери і розклейте їх на всі предмети у вашому будинку, попередньо написавши їх назву англійською, і ви будете здивовані скільки всього нового та цікавого ви знайдете у себе вдома.

І ось здавалося б, ви вже добре сприймаєте англійську на слух, проштудіювали самовчитель англійської мови, можете без проблем підтримати розмову. Але тут на вашому шляху трапляється нова перешкода – ідіоми. Як би добре ви не знали англійську мову, її граматику та фонетику, ви не зможете підтримувати спілкування, якщо не розумієте англійські фразеологізми.

Складність цих усталених словосполучень полягає в тому, що вони перекладаються не дослівно, тому їх потрібно просто завчити. А запам’ятати буде найлегше, розбивши їх на категорії, як тут.

Акції
Арт-бокс для створення картин від «MkgalleryArt»
Киев, вулиця Шолуденка, 1
-25%
900 грн
675.0 грн
Майстер-клас виготовлення годинника «MkgalleryArt»
Київ, Завальна вулиця, 10В
-53%
1800 грн
969.0 грн
Показати всі
2 акцій

9. Переказуйте тексти та відео

Цей метод, у першу чергу, допоможе вам позбутися страхів неправильної вимови, адже головний критик та оцінювач якості виконаного завдання у даному випадку – ви самі. Крім цього, прийом допоможе вивчити необхідну лексику і фрази, що часто використовуються, з конкретної тематики, наприклад у сфері спорту, реклами або економіки.

Але не забувайте, що ефективніше переказувати тексти співрозмовнику зі знанням мови – носієві чи викладачеві. У більшості онлайн шкіл основна частина навчання побудована на спілкуванні та практиці, що дозволяє краще відпрацювати навички володіння мовою.

Хлопець дивиться відео на планшеті

10. Виконуйте вправи та тести з англійської мови

Граматичні завдання на переклад речень дуже корисні: вони допомагають швидко формулювати свої думки англійською мовою і візуально оцінювати свої помилки.

На курсах англійської в кінці кожного уроку або в якості домашнього завдання завжди даються граматичні тести, після чого ви з викладачем аналізуєте виконані вправи. Звичайно, і в інтернеті можна знайти ресурси для тренування знань з миттєвою видачею результатів, але програма не зможе вам докладно пояснити всі нюанси.

Людина виконує тест
Акції
Квест «Ліфт» у будні дні від «Logikum»
Київ, Оболонський проспект, 1Б
-25%
700 грн
525.0 грн
Квест «Лабіринт страху» від «Insomnia»
Київ, Хрещатик вулиця, 15
-50%
720 грн
359.0 грн
Показати всі
25 акцій

11. Запорука навчання англійської мови – повторення пройденого матеріалу

Як вивчити англійську мову? – повторювати. Ви можете завчити всі слова, запам’ятати англійський самовчитель від кірки до кірки, зазубрити ідіоми, добре розумітися на часових конструкціях і навіть складати речення. Але все це швидко забудеться без регулярного повторення. Візьміть за правило повторювати пройдений матеріал по 20 хвилин 2-3 рази на тиждень та застосовуйте вивчені слова на практиці.

Повторюйте пройдений матеріал

12. Переймайте чужий досвід

Ще одна підказка, як вивчати англійську самостійно – не зневажати досвід інших людей, які так само, як і ви, прагнули не просто обмежитися знанням англійського алфавіту, а просувати свої скіли та розвивати здібності. Зазвичай, ці студенти діляться не лише порадами та методиками, що дозволяють вільно володіти мовою, а й помилками та перешкодами, які їм довелося подолати, але яких можете уникнути ви.

Дівчина робить записи у блокнот
Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
24 акцій

13. Сприйняття помилок та боротьба зі страхами

Одним з головних етапів вивчення англійської є подолання страху зробити помилку. Часто, починаючи вивчати мову, люди бояться говорити нею, тому що не хочуть виглядати безглуздо в очах співрозмовника. Але розглянемо цю ситуацію на прикладі іноземця, який приїхав до нашої країни і намагається говорити ламаною українською. Хіба ми будемо його засуджувати і сміятися з нього, коли він неправильно використовує відмінки? Звичайно, ні. Це працює в обидві сторони.

Не бійтеся експериментувати і не відступайте при перших виникших складнощах. Пам’ятайте: english – це просто! Але якщо вам терміново потрібно прокачати граматику або підготуватися до тесту для співбесіди на роботу – рекомендуємо скористатися допомогою репетитора та записатися на онлайн уроки англійської мови – на Покупон діють знижки до 95%.

Читайте також:
✔️Як вивчати англійську з фільмів та серіалів
✔️Манікюр 2024: круті ідеї нейл-дизайну
✔️Модні чоловічі стрижки 2024
✔️Гірськолижні курорти України: траси, вартість, готелі
✔️Новинки кіно – найкращі фільми 2024 року
✔️Книги, які варто прочитати кожному

А якщо у вас є свої секрети та лайфхаки, як легко вивчити англійську – діліться у коментарях.

9 коментарів
  • neo

    Привет! Граматику и новые слова можно практиковать общаясь в английском чате с иностранцами или с изучающими. Ваш уровень быстро поднимется.

  • Мария

    Начинала учить наверно раз 10. Эффективней всего было, когда язык реально ежедневно нужен был на работе, и мотивация, и практика. А так если не использовать на практике, все забывается. Сейчас стараюсь уделять время чтению и просмотру сериалов на английском.

  • Мария

    у меня есть способности к языкам, английский обожаю и знаю очень хорошо. но к сожалению домашние дела и учеба с ребенком занимают все время, и не находится времени для практики. Поэтому уменьшился словарный запас. Стараюсь смотреть фильмы, сериалы. Раз смотрела сериал и даже без субтитров, и серии на 3 осознала, что понимаю все приколы и общий смысл. Это очень круто.

  • Ксения Жданова

    В студенческие годы у меня вся комната была обклеяна стиками со словами и короткими фразами, они постоянно мелькают перед глазами и легко запоминаются. Если понимала, что уже точно выучила, снимала и клеила новый. Как-то ставила приложуху, но мне не зашла, нужно попробовать те, что в статье рекомендовали. Ну и фильмы с субтитрами хорошо работают, лучше всего смотреть сериальчик, который уже видели, так проще для восприятия. Сейчас на карантине времени прибавилось, иногда смотрю, кое-что запоминается)

  • Егор

    В изучение английского языка самостоятельно нужен сильный характер и умение себя замотивировать. Я читаю книги и смотрю сериалы на английском, ну и иногда переписываюсь в чате с друзьями с Европы, могу сказать что нужна постоянная практика иначе забывается все.

  • Юлия

    до карантину ходила на курсы английского. все нравилось и преподаватель хороший, но сейчас когда сижу дома не хочу забросить и снова все забыть. буду пробовать сначала смотреть фильмы с субтитрами, чтобы не забывать хотя бы произношение

  • Леся

    Скачала Tandem для вивчення іншої мови, але знайшла друзів по переписці англійскою мовою) дуже крутий варіант, щоб потренуватися в письмі.
    Ще один непоганий варіант для вивчення англ мови – якщо шукаєте якийсь кліп в ютубі, можна написати назву і eng sub. Так і послухаєш потрібну пісню, і подивишся текст)

  • Яна

    Мне вот стартонуть помогли приложухи на телефон, есть много обучающих грамматике приложений и приложений для расширения словарно запаса. Пользоваться ими легко и хорошо помогают запоминать. Потом я начала читать статьи или рассказы на инглише, выписывала в блокнот не понятные слова и запоминала их. Дальше начала смотреть фильмы с субтитрами и учиться разбирать на слух речь. Конечно по началу сложно, причем сложен каждый этап. Всегда лень) Но само в голове оно не появится) До fluent english мне еще далеко, но основа заложена и понимать речь и читать тексты уже могу достаточно легко. Главное не ленится и развиваться дальше, без постоянной практики все забывается….

  • Настя К.

    Чтоб выучить английский, надо его учить, всю жизнь. Чудес не бывает. увы))) Правда еще погружение в среду хорошо работает. Приезжаешь в Европу и первое время как собака, все понимаешь, а сказать не можешь. А потом, откуда оно и берется, слова сами в голове всплывают, потом предложения и уже болтаешь. Если учил, конечно, раньше)))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *