Хортиця: історія та цікаві пам’ятки острова

У більшості українців Хортиця асоціюється з історією козацтва, і мало хто знає, що на цьому острові не було жодної козацької споруди. Проте тут є просто дивно красива природа, вічні гранітні скелі віком під пару мільярдів років і стародавні святилища, які дадуть фору Стоунхенджу. #PokuponBlogTeam із задоволенням розповість, чим цікавий острів Хортиця, що там подивитися, чим зайнятися і чому туди неодмінно варто поїхати кожному українцю.

Хортиця: цікаві факти

Історія Хортиці нараховує 2 мільйони років: приблизно стільки часу пройшло з тих пір, як води Дніпра ринули через Український кристалічний щит і обійшли стародавні скелі з двох сторін, утворивши острів. Тоді ж з’явилися славетні Дніпровські пороги, оспівані в українській літературі та старовинних піснях.

Що ж було далі і чим цікавий острів? #PokuponBlogTeam відібрала найбільш значущі факти про Хортицю:

  • Вік гранітних порід, з яких природа «побудувала» Хортицю, за деякими оцінками, становить близько 2,85 мільярдів років. Тож, доторкнувшись до скель острова, ви в буквальному сенсі доторкнетеся до праісторії.
  • Освоєння Хортиці людьми почалося задовго до появи там славних українських козаків. Археологи виявили на острові низку стародавніх святилищ: комплекс кромлехів часів енеоліту, святилище-обсерваторію, два кам’яних святилища епохи бронзи, скіфського періоду. Це справжні місця сили для тих, хто цікавиться тим, що відбувалося на території України за тисячі років до нас.
  • З часів епохи скіфів на Хортиці залишилося більше 30 курганних насипів. Частина з них, правда, опустилися до землі через час і впливу грунтових вод, проте деякі збереглися досить добре.
  • Перша письмова згадка про місцевість пов’язана з легендарними порогами. Про неї писав у своєму трактаті «Про управління імперією» імператор Візантії Костянтин Багрянородний, тільки не як про Хортицю, а як про острів Святого Георгія. За його словами, варяги, проходячи пороги, зводили під старими дубами святилища, висловлюючи таким чином знак подяки богам за вдалий спуск.
  • У 1556 році на острові Мала Хортиця, розташованому неподалік, князь Дмитро Вишневецький побудував невеличке містечко-фортецю. Саме ці укріплення стали прототипом Запорізької Січі, а також використовувалися в якості бази для організації військових походів на турків і кримських татар.
  • Ліквідувавши в 1775 році козацтво, Катерина II подарувала Хортицю князю Григорію Потьомкіну. Той не став баритися і зайнявся благоустроєм острова: розбив сад, проклав поштову дорогу і, судячи зі збережених кресленнями, ще багато чого встиг би зробити, але в 1789 році повернув Хортицю державній скарбниці.
  • Сад, висаджений Потьомкіним, мав практичну користь. У 1789 році на Хортиці оселилася невелика колонія німців-менонітів: оскільки дістати де-небудь в іншому місці плодові дерева було складно, вони просто брали їх з потьомкінського саду і пересаджували на свої ділянки. До кінця XIX століття населення німецької колонії налічувало близько 3 тисяч осіб.
  • У 20-ті роки ХХ століття рішенням радянської влади по сусідству з Хортицею було побудовано Дніпровську ГЕС і – прощавайте, пороги! Через зведення бетонної греблі загальний рівень води піднявся на 40 метрів, були затоплені десятки сіл на обох берегах Дніпра, а разом з ними – і легендарні дніпровські пороги. Героїчні історії подолання природних водних перешкод назавжди залишилися в минулому, а Дніпро став ідеальною річкою для судноплавства.
  • З 1965 року острів отримав статус історико-культурного заповідника, а з 1974 року став частиною геологічного заказника «Дніпровські пороги».
Найменша пташка Європи – жовтоголовий корольок. Як думаєте, де вона живе? Правильно, на острові Хортиця! Розмір пташки – до 10 см, а важить вона не більше, ніж чайна ложка цукру.
Хортиця поєднує в собі різноманітність природних ландшафтів: тут ви знайдете і скелі, і степову зону, і густі ліси, і глибокі балки, і плавні.
Тваринний та рослинний світ Хортиці відрізняється особливою строкатістю. Тут проживає 268 видів хребетних тварин, а також налічується 1092 види рослин. Багату кількість з них занесено до Червоної книги.

Читайте також: Батурин – місто козацької слави

Що подивитись на Хортиці

На Хортиці чимало цікавих локацій і пам’яток, які приваблюють туристів. Ось найяскравіші з них ??

Скелі північної Хортиці

Рельєф острова багатий на високі скелі та глибокі ущелини. На півночі Хортиці ви знайдете:

  • Скелі Лазні – гряда каменів від арочного мосту до скелі Верхня голова.
  • Верхня голова – найпівнічніша точка острова і одна з найвищих скель на Дніпрі.
  • Ущелина «Січові ворота» – напрочуд гарне місце біля північного краю Хортиці, де, за легендою, знаходився вхід на Січ, що охороняється вартою з козаків.
  • Совутина скеля – високий гранітний стрімчак неподалік від красивої лісистої Совутиної балки.

Стародавні граніти Хортиці – місце, яке підходить як для спокійних медитацій на природі, так і для екстремальних альпіністських прогулянок. Одні приїжджають сюди, щоб в тиші насолодитися краєвидами Дніпра, інші – щоб попрактикуватися в скелелазінні і розім’яти м’язи.

Тарасова стежка

Пройтися по дорозі, по якій ходив сам Тарас Шевченко? Легко! Пішохідна стежка в оточенні мальовничих пейзажів знаходиться на півночі Хортиці – саме по ній, як розповідають, свого часу прогулювався український поет, який приїхав подивитися острів.

Ви можете замовити екскурсію по Тарасової стежці. Вона триває 45 хвилин і включає в себе не тільки історію відвідин Шевченком Хортиці, а й низку цікавих фактів, пов’язаних з північною частиною острова.

Курган Єдності

Якщо полюєте за ефектними панорамними фото і взагалі любите гарні пейзажі, обов’язково підніміться на Курган Єдності. З найбільшого оглядового майданчика Хортиці відкриваються неймовірні види на сам острів і Дніпро, що розкинувся навколо нього.

Музей історії запорозького козацтва

У проміжках між спогляданням місцевих чудес природи зайдіть до Музею історії запорозького козацтва, відкритий в 1983 році. Заклад користується великою популярністю серед туристів, а фонд експонатів вважається одним з найбагатших в Запорізькій області. По сусідству з музеєм знаходиться поляна Козацьке коло, де регулярно проводяться фестивалі та народні свята під відкритим небом.

Вартість вартість відвідування: від 20 грн; на поточний момент музей зачинений на реконструкцію.

Читайте також: Парк Софіївка в Умані

Кромлехи епохи енеоліту

Українська версія Стоунхенджа, сакральна пам’ятка старовини – ось що являє собою комплекс з 12 кромлехів і 6 кам’яних закладок, що датуються кінцем 5-початком 4 тисячоліття до нашої ери. Залишки святилища на рідкість добре збереглися і цікавлять не тільки істориків і археологів, а й туристів, які рідко проходять повз цієї культової споруди.

Комплекс «Запорізька Січ» 

Незважаючи на те, що на самій Хортиці не було жодної січі, саме тут в 2004 році був закладений перший камінь історико-культурного комплексу «Запорізька Січ». Його творці прагнули достовірно зобразити побут козаків, особливості військової архітектури, культури і традицій того часу. Комплекс побудований за типовим планом: тут є внутрішній Кош, тобто центр Січі, і передмісті з ремісничими і торговельними будівлями. З усіх боків його оточує оборонний вал, рів і дерев’яний частокіл. З ключових будівель в комплексі є січовий храм, військова скарбниця, будинок кошового і канцелярія. Відтворені у всіх подробицях інтер’єри козацького періоду, предмети військового, повсякденного і робочого побуту дають чітке уявлення про те, як жили і працювали запорожці.

Графік роботи: березень-жовтень – 9:30-17:00; листопад-лютий – 9:30-16:00, каса працює до 15:00; вихідний – понеділок.
Вартість відвідування: 60 грн; для дітей та пільгових категорій – 30 грн.

Святилище-обсерваторія

Де стародавні люди спостерігали за Місяцем, зірками та іншими небесними світилами? Де молилися своїм богам? Вчені-археологи вважають, що кам’яні кола приблизно 2 тисячоліття до нашої ери використовувалися саме для цього. Між балками Молодняга і Совутина розташоване найбільше святилище на Хортиці, що складається з 3 кромлехів і 7 кам’яних закладок. Тут безперечно варто побувати, щоб перейнятися духом минулого.

Мост Преображенського 

Справжня знахідка для любителів фантастичних видів – міст Преображенського, що з’єднує Хортицю і лівий берег Дніпра. Його конструкція вражає: чотири арки, два яруси! Ідеальний фон для крутих фото.

Читайте також: Як відпочивати на острові Джарилгач

Балка Генералка

Вважається, що ця балка – найкрасивіша на Хортиці. Тут відкривається нереально мальовничий пейзаж: глибоке русло, з усіх боків поросле густим лісом, численні стежки, які спускаються вниз по схилах, скельні струмки… Одним словом, краса! До того ж поруч розкинувся Туристичний пляж – місце, яке обожнюють відпочиваючі. У теплу пору року на березі виростають намети, а піщаний берег заповнюють любителі засмаги та плавання.

Важливо: правилами заповідника «Хортиця» заборонено встановлювати намети і розводити вогнища де б то не було, крім Турпляжу. В якості палива дозволено використовувати тільки дрова, принесені з собою на територію острова.

Альтанка на скелях

Інстаграмне місце – альтанка на гранітній скелі, що врізається в води Старого Дніпра на західному узбережжі Хортиці. Ще в 1935 році тут побудували профілакторій при заводі «Запоріжсталь» – білосніжна альтанка з видом на річку є його частиною. Колись альтанки було дві, але під час війни одна була зруйнована. Обов’язково підніміться сюди, якщо хочете подивитися на лівий берег Дніпра, острів Мала Хортиця (він же Байда), та й просто помилуватися небом на заході сонця.

Арочний міст

Ще одна популярна локація – Арочний міст, що з’єднує острів і правий берег Запоріжжя. В основному сюди приходять, щоб помилуватися руслом Старого Дніпра, скелястим берегом острова та ДніпроГЕС. Однак екстремали люблять його не тільки за красиві панорамні види, але і за можливість пострибати з мотузкою. Арочний міст вважається ідеальним місцем для початківців роупджамперів: висота його становить 42 метри.

Хортицькі плавні

Побувати на Хортиці і не відвідати Хортицькі плавні – не варіант. Розташовані в південній частині острова, плавні є одним з наймальовничіших його місць. Тут ростуть найстаріші дерева Хортиці і мешкає безліч рідкісних тварин, риб, птахів і комах. У зв’язку з особливостями місцевої флори і фауни, в Хортицькому плавнях діє режим посиленої заповідності. Також звертаємо вашу увагу на те, що по всій території суворо заборонено займатися збором рослин, риболовлею або полюванням.

Музей судноплавства

Унікальний музей, який приведе вас у захват – він же реставраційний ангар, в якому дбайливо зберігаються плавальні засоби різних епох. Спочатку приміщення музею використовувалося виключно для консервації знахідок підводної археології, але з часом тут накопичилося стільки експонатів, що тепер їх не тільки реставрують, але і показують туристам. Тут ви зможете побачити бригантину з дніпровського дна, в процесі підйому якої брав участь Андрій Макаревич, козацьку «чайку», що відмінно збереглася, та багато інших суден різного масштабу і епох.

Хочете подивитися на Хортицю з води? Скористайтеся знижками Покупону на оренду каяків і сапів в Запоріжжі – і влаштуйте собі заплив по Дніпру. Тільки запам’ятайте, що до острова заборонено підпливати на човнах та інших плавальних засобах ближче, ніж на 50 метрів, тож насолоджуватися видами доведеться здалеку.

Де зупинитись

Якщо ви приїхали до заповідника «Хортиця» не з Запоріжжя, а з іншого міста, вам знадобиться тимчасове житло для ночівлі. На щастя, як на самій Хортиці, так і поблизу є готелі, бази відпочинку, кемпінги.

Так, наприклад, ви можете влаштуватися на відпочинок в хостелі «Ковчег» на території урочища Сагайдачне на протилежному березі від Хортиці. Або з наметом в кемпінгу поблизу. Що там, що там вас чекає прекрасний вид на острів і Дніпро.

Є готелі і власне на Хортиці: готель «Хортиця» і SPA-готель «Пектораль». Також ви можете зняти будиночок в одному з готельних комплексів недалеко від острова, наприклад, в селищі Нижня Хортиця. Вивчайте відгуки туристів на готелі та бронюйте житло на свій смак і бюджет.

Читайте також: Що подивитися в Чернігові

Де знаходиться Хортиця і як проїхати

Острів Хортиця розташований на річці Дніпро в Запоріжжі, відділений від материка Арочним мостом і мостом Преображенського – саме по ним потрібно проїхати, якщо ви хочете потрапити на Хортицю. Дістатися можна як власною автівкою, так громадським транспортом, що курсує із Запоріжжя. Через острів Хортиця ходять маршрути №55 – з Ж\Д вокзалу Запоріжжя-1 та автовокзалу, №39, 92 – з Ж\Д вокзалу Запоріжжя-2.

Для піших подорожей Хортицею розроблено спеціальний додаток-гід, який працює офлайн. У ньому завантажена мапа острова з усіма маршрутами, пам’ятками, а також захоплюючими історичними довідками. Скачати додаток можна безкоштовно в Play Market.

Читайте також: Найзахопливіші тури та екскурсії Україною

А ви вже бували на Хортиці або тільки збираєтеся? Діліться враженнями та планами в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *