Батурин — що подивитися в місті козацької слави

Вид на Батурин

Старовинні будівлі і місця, де жили великі гетьмани України, — це цікаві туристичні локації, що варті того, аби в них побувати заради загального розвитку і особливої ​​енергетики. BlogPokuponTeam рекомендує включити в свої плани на відпочинок і відвідати Батурин — місто в Чернігівській області, в минулому гетьманська столиця. Ми розповімо про його таємниці, знакові пам’ятки, де знаходиться і поділимося знижкою на автобусний тур у це прекрасне місто.

Читайте в нашому огляді:

Знайомство з Батурином

Батурин розташований на березі річки Сейм на відстані 150 км від Чернігова і в 220 км від Києва. Заснований в 1575 році Стефаном Баторієм — польським королем і великим князем Литовським, і названий на його ж честь. Починаючи з 1669 року, місто стало оселею 5 гетьманів України. Чим же Батурин так вразив козаків, які влаштували тут багату резиденцію і важливе місце переговорів? Це ми ще дізнаємося.

Батуринская крепость
Батуринська фортеця

Факти про історію міста:

  • Першим тут оселився гетьман Лівобережної України Дем’ян Многогрішний і зробив місто столицею.
  • Пізніше Батурин зайняв Іван Самойлович.
  • У 1687 році сюди перебрався Іван Мазепа. Саме за його правління Батурин по-справжньому розцвів і став центром політичного життя. У той час в місті жила ще одна важлива фігура Гетьманщини — Пилип Орлик, який став гетьманом після Мазепи.
  • Коли Мазепа перейшов на бік шведів в 1708 році, Батурин був знищений.
  • Відродження міста припало на період гетьманства Кирила Розумовського, який побудував тут величний палац, але після смерті гетьмана його палац теж загинув у пожежі 1824 року. Батурин став руйнуватися.
  • Уже за часів незалежної України старовинне місто в Чернігівській області відродилося з попелу — в 2000-х роках будівлі реконструювали і відновили.
Памятник. Мать. Сыновья мои соколы
Скульптура. Мати. Сини мої соколи

Що подивитися в Батурині: головні визначні місця

Це місто-музей просякнуте духом свободи козаків, тому кожна будівля дихає історією. Батурин славиться Національним історико-культурним заповідником «Гетьманська столиця». Саме про нього ми розповімо з пильною увагою до всіх важливих будівель.

Цитадель Батуринської фортеці

Варто почати екскурсію містом саме з цього місця. Уявіть тільки — фортецю з нуля побудували в 2008 році. За основу реконструктори брали археологічні дослідження. Цитадель з оборонною стіною, трьома високими вежами і ровом з 8-метровою глибиною вражає гостей Батурина. Всередині є що подивитися — на території відбудували скарбницю, палац гетьманів і Воскресенську церкву.

Цитадель Батуринской крепости
Цитадель Батуринської фортеці

Графік роботи: з 09:00 до 17:30 в будні і вихідні.
Вхідні квитки: 20 грн з людини (10 грн для студентів, учнів, пенсіонерів при наявності посвідчення).

Екскурсії:

  • «Цитадель Батуринської фортеці» 60 грн з людини і 30 грн за наявності пільгового посвідчення;
  • «Серце гетьманського Батурина» 140 грн з людини і 70 грн за пільговим посвідченням.

Читайте також:
✔️Хотинська фортеця — одне з 7 див України
✔️«Замок Радомисль»: як дістатися
✔️Замок Паланок в Мукачево: історія та легенди

Кочубеївський парк і Будинок Генерального судді Василя Кочубея

Приклад садово-паркового мистецтва кінця XVIII століття приймає гостей на своїх алеях, знайомить з таємними стежками закоханих і розкриває секрети історії судочинства часів Гетьманщини.

У просторому парку розташований Будинок Генерального судді Василя Кочубея. Його особливість та історична цінність в тому, що саме ця будівля дивом не постраждала від пожежі в 1708 році і стала єдиним уцілілим будинком в цілому місті.

Садибу побудував гетьман Дем’ян Многогрішний для військового суду — з в’язницею і таємним підземним ходом. А вже Василь Кочубей перетворив це місце в рідне для себе — побудував дерев’яну церкву і посадив парк зі ставком. Зараз в музеї можна почути багато розповідей про рід Кочубеїв, їхні драми і долі. Окрема кімната присвячена забороненому коханню Івана Мазепи до своєї хрещениці Мотрі Кочубей. Закоханим так і не судилося одружитися, але це місце зберігає історію їхніх стосунків в листах і спогадах.

Дом Василия Кочубея
Дім Василя Кочубея

Графік роботи: з 09:00 до 17:30 в будні і вихідні.

Вхідні квитки:

  • в парк Кочубеївський 20 грн з людини і 10 грн з пільговим посвідченням;
  • в парк Кочубеївський і Будинок Генерального судді Василя Кочубея 40 грн з людини і 20 грн з пільговим посвідченням.

Екскурсії: парком Кочубеївським і в Будинок Генерального судді Василя Кочубея по 60 грн з людини і 30 грн для пільгових категорій.

Палац Розумовського

Величний палац отримав нове життя після багатьох змін — побувавши в руїнах, він знову вражає гостей своєю красою. Маєток було сконструйовано шотландським архітектором Чарльзом Камероном, і навіть після сучасної реконструкції в інтер’єрі ще збережені автентичні елементи.

Просторі зали палацу дивують вишуканістю свого оздоблення. На другому поверсі створено Музей гетьманської слави, де можна розглянути цікаві експонати і навіть особисті речі Кирила Розумовського.

На території палацу відновили парк — теж за кресленнями Камерона. Сюди на екскурсії з’їжджаються гості з усієї України, щоб насолодитися витонченою красою маєтку і зробити фото цього місця.

Дворец Разумовского
Палац Кирила Розумовського

Графік роботи: з 09:00 до 17:30 в будні і вихідні.

Вхідні квитки: 20 грн з людини (10 грн для студентів, учнів, пенсіонерів при наявності посвідчення).

Екскурсії:

  • палацово-парковим ансамблем 60 грн і 30 грн для пільгових категорій при наявності посвідчення;
  • музейна експозиція 120 грн і 60 грн за пільговим посвідченням.

Воскресенська церква з усипальницею

Церкву почали будувати ще за життя Кирила Розумовського, але побачити її гетьманові не судилося — за заповітом правителя поховали в родинному склепі. Усипальниця прикрашена мармуровим надгробком і епітафією. Це одне з небагатьох поховань гетьманів, які збереглися до нашого часу. Розташоване на території цитаделі фортеці Батурин.

Воскресенская церковь
Воскресенська церква із похованням Розумовського

Археологічний музей

Містить близько 300 пам’яток, знайдених в ході археологічних розкопок і наукових досліджень на території колишньої гетьманської столиці Батурин. Знахідки відносяться не тільки до періоду козацтва, а й до більш ранніх століть. Наприклад, в музеї можна побачити давньоруські прикраси і ґудзики часів Київської Русі. В експозиції представлені обладунки, зброя, монети, ядра 16-17 століття.

Археологический музей
Археологічний музей в Батурині

Графік роботи: з 09:00 до 17:30 в будні і вихідні.

Вхідні квитки: 20 гривень з людини і 10 грн для пільгових категорій з посвідченням.

Екскурсія «Батурин археологічний» 60 гривень і 30 грн з пільговим посвідченням.

Як доїхати до Батурина

Дістатися до цього чудового місця можна як особистим, так і громадським транспортом.

З Києва (відстань близько 200 км по Броварській і Чернігівській трасі) легко доїхати автобусом і електричкою. Рейси відправляються в будні і вихідні, так що планувати поїздку зручно:

  • З автостанції Дарниця щодня о 16:15, прибуття о 19:30. Ціна від 120 гривень з однієї людини.
  • Електричкою з Києва-Волинського або поїздом з Києва-Пасажирського до Бахмача (розклад можна перевірити на офіційному сайті Укрзалізниці), а далі приміським автобусом до Батурина. Ціна на електричку близько 80 гривень з однієї людини, плюс на автобус до Батурина близько 20 грн.
Оборонный ров
Оборонний рів фортеці

З Чернігова до Батурина (відстань близько 150 км) дістатися можна на щоденній маршрутці з автовокзалу (проспект Перемоги). Ціна квитка — від 140 гривень.

У будь-якому випадку поїздку до Батурина можна планувати і як окрему самостійну подорож, так і в рамках комплексного туру вихідного дня з відвідуванням Чернігова та інших пам’яток в околицях, як, наприклад, екскурсійний автобусний тур «Зачарована Десна» від туристичного агентства «Етнотур». За сертифікатом на подорож — сюди! Доручіть свій відпочинок професіоналам — у вартість включено квитки на автобус, проживання в готелі, сніданок та екскурсії.

Читайте також:
✔️Чернігів: куди сходити в місті
✔️Куди поїхати на вихідні з Києва
✔️Блакитні озера Чернігівщини

Де зупинитися

Щоб дослідити туристичний потенціал регіону, знайдіть житло подобово. У Батурині можна зупинитися і в готелі, і в хостелі або квартирі, і в будиночку в приватному секторі.

А якщо ви спланували поїздку з гідом, то зазвичай проживання вже включене в програму екскурсійного туру, причому в різних місцях по запланованому маршруту.

Тепер ви знаєте, що подивитися в Батурині — місті козацької слави. Подорожуйте із задоволенням!

Діліться в коментарях, чим вас приваблює Батурин і які ще місця козацької історії хотіли б дослідити?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *