Як дезінфікувати взуття після вулиці

Как дезинфицировать обувь после улицы

На час карантину самоізоляція для багатьох стала способом життя. І у нас не залишається іншого вибору, крім як бути лицарями в сяючих обладунках, які захищають одне одного від COVID-19. Віруси виживають на різних поверхнях протягом 3-9 діб! І кожен раз виходячи на вулицю, ви ризикуєте принести в їхній будинок. Вірус може причепитися на телефон, одяг, взуття, волосся, сумки, пакети.

І ми не жартуємо з приводу сяючих обладунків, адже тепер доводиться з особливою ретельністю протирати і прати все, включаючи одяг і взуття після приходу з вулиці. 

Кожен вихід на вулицю ваше взуття наштовхується на безліч нестерильних поверхонь. Коли ви заходите в будинок, з вами приходять тисячі мікроорганізмів, включаючи віруси.

Саме тому так важливо обробляти не тільки підлоги в передпокої, а й взуття. Щоб зробити життя трохи простіше, Покупон пропонує вам керівництво по дезінфекції вашого взуття під час спалаху хвороби. Крім цього ви можете почитати як правильно прибирати будинок і як стерилізувати одяг і телефон після вулиці

Як дезінфікувати туфлі і черевики

Антибактеріальні серветки

Антибактеріальні серветки допоможуть швидко дезінфікувати будь-які поверхні, включаючи взуття. Перш ніж заходити додому, протріть свої черевики серветкою перед більш ретельною обробкою милом або спиртовими розчинами.

Мильний розчин

Шкіряні туфлі або черевики після вулиці можна обробляти мильним розчином. Для цього надіньте рукавички, в раковині або іншій ємності розведіть воду з декількома краплями мила, збийте піну і ретельно протріть взуття. Після цього промийте взуття під проточною водою.

Мыльный раствор
Як дезінфікувати туфлі і черевики

Не забувайте, що від мила шкіра на взутті може зіпсуватися, тому після висихання обов’язково протріть черевики спеціальним кремом для взуття (детальніше читайте в нашому огляді).

Спиртовий або оцтовий розчин

Всесвітня організація здоров’я рекомендує для обробки всіх поверхонь використовувати спиртові розчини (кращі рецепті дезінфекторів тут). Але ми рекомендуємо протирати спиртовими антисептиками тільки підошву взуття не зачіпаючи верх. 

Через агресивний склад антисептика з великим вмістом спирту шкіра або кожзам на взутті може просто потріскатися і взуття буде безнадійно зіпсоване.

Якщо у вас немає спиртового розчину, ви можете нанести на серветку антисептик і обробити взуття таким чином. Купити антисептик з доставкою можна на Покупоні за спеціальною акційною ціною.

Аналогічно спиртовому можна використовувати оцтову кислоту в концентрації від 40%. З цим розчином можна працювати тільки в рукавичках, щоб не обпекти руки. Нанесіть розчин на ганчірку або мочалку і акуратно протріть підошву взуття, після чого додатково обробіть верх і низ взуття мильним розчином.

УФ-лампи

Ідеально для обробки взуття підходять УФ-лампи зі спеціалізованих магазинів медичного обладнання. УФ-випромінювання протягом 10-15 хвилин повністю вбиває мікроорганізми на будь-яких поверхнях. Через безконтактну обробку УФ-лампи не пошкоджують будь-яке взуття.

Вибирайте лампи з діапазоном від 200 до 300 нм, саме вони вбивають віруси максимально ефективно. Також зверніть увагу, що краще купувати безозонові лампи, так після дезінфекції приміщення вам не доведеться вивітрювати неприємний запах. Ну і ні в якому разі не можна знаходиться в приміщенні під час обробки.

Пральна машинка на сторожі чистоти

Найнадійніший спосіб дезінфекції ㅡ це прання при високих температурах від 60 градусів. Тому зараз краще вибирати взуття, яке можна закинути в пральну машинку.

Стираем все, что стирается
Пральна машинка на сторожі чистоти

Прати в пралці без шкоди можна кросівки або мокасини. Щоб не вбити свою пральну машинку ніколи не кладіть в барабан більше 1 пари взуття, періть кросівки або в спеціальному мішку, або поклавши в барабан кілька спеціальних м’ячикв для прання.

Використовуйте тільки якісні засоби для прання, а особливу увагу зверніть на спеціальні засоби для прання термо тканин або для тканин з вологовідштовхувальним просоченням

  • Одягніть рукавички.
  • Вимийте підошву кросівок під проточною водою від камінчиків і піску.
  • Витягніть з кросівок шнурки і устілки.
  • Покладіть кросівки і їх складові частини в пральну машинку.
  • Виберіть спеціальну програму для взуття або ручне прання при 40 градусах.
  • Після прання взуття поставте порожню машинку на максимально довгий цикл прання з температурою 90 градусів для її знезараження (в цій статті ви знайдете більше порад як чистити пральну машинку і продовжити її життя).

По закінченню прання залиште кросівки сохнути зі спеціальними сушарками для взуття

Захищаємо взуття на 100%

Всі ці методи звучать для вас занадто складно або шкода терти з милом улюблені замшеві туфлі? Давайте мислити оригінально;) Адже на взуття завжди можна надіти багаторазові бахіли, а після прогулянки обробляти тільки міцний силікон.

Купити багаторазові бахіли можна на Покупоні з відмінним кешбеком. Заощадите не тільки час, а й гроші на нову пару взуття. А ще точно не принесете додому ніяку заразу.

Защищаем обувь на 100%
Захищаємо взуття на 100%

Бахіли можна прати в пральній машинці або замочити в мильному або спиртовому розчині. А то і зовсім залишити за вхідними дверима, щоб не заносити додому болото.

Чим не можна обробляти взуття

Шкіра, замша, кожзам і інші матеріали взуття досить ніжні, тому в боротьбі з вірусами важливо не перестаратися і не зіпсувати улюблену пару.

Хімічні склади, які можуть заподіяти взуття непоправної шкоди:

  • Дезінфектори, які містять в своєму складі хлор.
  • Склади з вмістом спирту більше 70%.
  • Абразивні порошкові засоби.

Дуже не радимо залишати взуття для дезінфекції на сонці або біля джерел тепла. По-перше, це не дуже добре допомагає від вірусів, хіба що ви ізолюєте своє взуття на кілька днів. По-друге, це може призвести до розсихання взуття, тріщин на шкірі і вицвітання.

Розповідайте як ви боретеся з вірусами і діліться в коментарях своїми лайфхаками з чищення взуття. І не забувайте, що через карантин неможна знаходитися на вулиці без маски. Тому поповнюйте запаси з Покупоном, користуйтеся знижкою 56% на якісні тришарові маски, які надійно захищають від вірусів.

5 коментарів
  • Рита

    В принципе для меня – ничего нового не нашла в статье, кроме списка средств, чем делать дезинфекцию. Но все равно весьма информативная статья, возобновила некоторые моменты в голове.

  • Саша

    Спасибо, очень полезная статья, особенно благодарю за инфу, чем можно обрабатывать. Бывает думаешь и не приходит в голову ничего кроме мыла, порошка стирального)

  • Ольга

    Також не обробляю взуття після вулиці. але спокійно пару раз закидала кеди в машинку і нічого, все гуд)
    Напевно, все-таки треба дезінфікувати одяг і взуття після вулиці. Дякую за хороші поради, не знала, що антисептик зі спиртом може зіпсувати шкіряні речі)

  • Света

    Не обрабатываю обувь после улицы от слова вообще, раз в неделю мою и все. Не думаю, что ее прям очень нужно обрабатывать.

  • Полина

    Стараюсь постоянно обрызгивать обувь после прихода с улицы и протирать спиртовыми салфетками, а раз в несколько дней тщательно мыть и после протирать спиртом. В машинке не советовала бы стирать, так можно весьма сильно испортить обувь, ну и машинку собственно тоже. Уже была, испортила двое кроссовок такими стирками, пришлось выкинуть.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *