Як стати моделлю: можливості, перспективи і вимоги професії

Чимало дівчат і навіть деякі хлопці, яких природа нагородила привабливою зовнішністю, хоч раз замислювалися про кар’єру в модельному бізнесі. Але якщо для одного ця думка – це щось на кшталт нездійсненних мрій про підкорення Голлівуду або політ у космос, то інші готові подолати будь-які перешкоди, щоб вона стала реальністю. #PokuponBlogTeam розповість, з чого почати шлях, що потрібно знати дівчині і хлопцю, які хочуть стати моделями, і чи можна стартувати після 30.

В якості бонусу ловіть корисні поради для початківців і знижки Покупону на те, без чого не вийде зібрати гарне портфоліо моделі, – фотосесії у професійних фотографів.

Які бувають моделі

Ще років двадцять тому слово «модель» викликало асоціації виключно з подіумом і журнальними обкладинками, на яких сяяли еталони «героїнового шику». Сьогодні це поняття сильно розширилося і включає в себе набагато більше, ніж в 90-і роки. Тож якщо хочете податися в модельний бізнес, але не знаєте, що вам більше підходить, спочатку спробуйте розібратися в його категоріях. Отже, які вони – основні типи моделей.

Подіумні моделі

Це той самий різновид моделінгу, про який ми вже згадували вище. Саме тут досі  панують найжорсткіші правила відбору за вагою, зростом і сантиметрами. Завдання подіумної моделі – бути живим «манекеном» для одягу, яку дизайнери презентують публіці. Наряди для показів зазвичай шиють в одному розмірі. І хоча сучасні тренди продовжують перевертати світ моди, поступово скасовуючи прийняті з 90-х стандарти, від більшості дівчат, охочих вийти на подіум, як і раніше, потребують хіба що не анорексичної статури.

Фітнес-моделі

Назва говорить сама за себе. Щоб пробитися в цю категорію, потрібно володіти міцною статурою – все ж таки в рекламі спортивних товарів найкраще виглядають дівчата і хлопці з атлетичною фігурою, накачаними тілами і кубиками пресу. Фітнес-моделі рідко беруть участь в подіумних показах і найчастіше – в рекламних кампаніях і тематичних фотосесіях.

Читайте також: Як правильно фотографуватися

Фотомоделі

Щоб потрапити в цю сферу, не обов’язково володіти параметрами 90-60-90, тут зовсім інші вимоги. Цікава зовнішність і вміння працювати з камерою – запорука успіху фотомоделі. У деяких випадках не завадить навіть те, що традиційно вважається недоліками: щербинка між зубами, велика кількість веснянок, родимі плями і навіть вітіліго. Фотомоделінг – це сфера, в якій можна запросто «виїхати» за рахунок індивідуальних фішок в зовнішності і особистої харизми. Детальніше про цю та інші сфери модельного бізнесу вам розкажуть найкращі спікери модельного агентства «SIS Model Management» на своєму майстер-класі про ази позування, дефіле, модельний етикет і безпеку.

Моделі плюс сайз

У цю категорію вписуються дівчата від 46 до 58 розміру, що володіють пишними формами, які не вписуються в звичні подіумні рамки. У століття перемоги бодіпозитиву моделі з великою комплекцією є доволі затребуваними в найрізноманітніших сферах модельного бізнесу: на подіумних показах, для реклами одягу і білизни, в глянці. Зрозуміло, об’ємні форми – далеко не все, що потрібно від моделі плюс сайз. Симпатичне обличчя, пластичність, харизма є перевагами при відборі в цю категорію. Також плюсом для моделі плюс сайз буде доглянуте тіло без явного целюліту і в’ялості (хоча Тесс Холідей і це не заважає бути всесвітньо відомою моделлю). Мати пишні, але підтягнуті і пружні форми цілком реально, якщо робити підтримуючі процедури: антицелюлітний масаж, обгортання та інші види корекції фігури.

Моделі білизни

Для реклами спідньої білизни агентства вважають за краще брати дівчат з жіночними фігурами – з помітними грудьми і стегнами, яскраво вираженою талією. Втім, багато виробників білизни вже давно розширили вимоги для моделей, щоб потенційним покупцям було простіше зрозуміти, як той чи інший комплект виглядатиме на фігурі будь-якого типу: стрункій, повній, з великим бюстом або маленьким. Навіть знамениті Victoria`s Secret йдуть в ногу з трендами і відмовилися від ідеально струнких «ангелів». Чимало компаній також спокійно ставляться до наявності на тілі шрамів і татуювань, проте якщо ви мрієте про кар’єру моделі білизни, краще все ж таки їх не мати.

Вікові моделі

Традиційно в модельному бізнесі діє жорсткий віковий ценз: чим раніше починаєш кар’єру (з 13, 14, 15 років), тим більше шансів на успіх. Що робити, якщо вам вже глибоко за 40, хочеться спробувати себе в моделінгу, але, ясна річ, вік уже не той? В Україні, як і в багатьох інших країнах, існують агентства моделей 50+, які дають шанс зрілим жінкам і чоловікам спробувати себе в модельному бізнесі. Вікові моделі беруть участь і в модних показах, і в тематичних фотосесіях, і в рекламі одягу та інших товарів.

Промо-моделі

Робота промо-моделлю стоїть трохи осторонь від основних категорій моделінгу і є одним з найбільш низькооплачуваних напрямків в цій галузі. Промо-моделей зазвичай запрошують на виставки, рекламні акції, демонстрації товарів на зразок автомобілів. Привабливий зовнішній вигляд, життєрадісна посмішка, загальна доброзичливість – те, що потрібно від тих, хто йде на цю роботу. Завдання промо-моделі – створювати приємну атмосферу і залучати потенційних покупців. Для цієї роботи важливо мати стійку психіку і здорову самооцінку. Якщо ви вважаєте, що вам всього цього бракує, не впадайте у відчай – спеціальні тренінги та бесіди з психологом допоможуть розправитися з комплексами і набути впевненості в собі.

Інстаграм-моделі

Поняття «інстаграм-модель» досить розмите: такою може стати як знаменита топ-модель, яка завоювала славу на подіумі і обкладинках глянцю, так і раніше нікому не відома дівчина. Стандарти і вимоги? Жодних. Головне – розкрутитися в Instagram і стати популярним блогером з великою армією фоловерів. Це не така проста справа, як може здатися, адже для того, щоб здобути популярність в інтернеті, важливо зуміти виділитися з натовпу. Інстаграм-моделі працюють 24/7, не зникаючи зі сторіз, регулярно публікуючи пости і підігріваючи інтерес публіки до своєї персони. Найрозкрученіші з них заробляють непогані гроші, співпрацюючи з великими брендами, і стають інфлюенсерамі в своїй ніші. Як стати популярним в соцмережах? Хтось добивається успіху методом спроб і помилок власними силами, а хтось замовляє курс, що навчає просуванню в Інстаграмі та Фейсбуці, щоб досягти результату в найкоротші терміни.

Діти-моделі

Це окрема специфічна сфера моделінгу, в якій задіяні діти до 13-14 років. Діти-моделі – і хлопчики, і дівчатка – затребувані в рекламі дитячого одягу, харчування, іграшок. Для цієї ніші є важливою не тільки фотогенічна зовнішність – чи не на першому місці стоїть психологічна стійкість дитини і її готовність позувати без страху і сорому перед камерою. Віддаючи своє чадо в моделінг, батьки повинні підготувати і його, і себе до необхідності дотримання графіка зйомок.

Відмінним способом познайомитися з fashion-сферою стануть курси мистецтва моделі, де дитину навчать азам позування, макіяжу та акторської майстерності. За 2-3 місяці вона зрозуміє, чи подобається їй моделінг, а заодно стане більш артистичною, розкутою і впевненою у собі, що не завадить і в звичайному житті.

Дитячий моделінг може стати хорошим стартом для подальшої кар’єри, якщо років в 15 підліток захоче продовжувати. Але треба бути готовим до того, що з віком зовнішність може змінитися і перестане відповідати вимогам тієї чи іншої сфери моделінгу.

Читайте також: Як підготуватися до фотосесії

Що потрібно, щоб стати моделлю

Якщо ви вважаєте себе володарем зовнішності, що підходить під модельні стандарти, та міцних нервів, готові позувати перед фотографами, дефілювати по подіуму, але не знаєте, з чого почати шлях, значить, поради нижче – саме для вас.

Вік

Якщо ви мрієте про подіум, фотосесії для журналів і світ high fashion-моделінгу, пам’ятайте, що тут з віком все суворо. Дівчата в цій сфері традиційно стартують з 13-21 року, не раніше і не пізніше. Звичайно, трапляються винятки, але краще не ризикувати. Якщо вам менше 13 років, можна спробувати себе в категорії джуніор, якщо більше 21 років – шукати пропозиції для своєї вікової категорії. Це можуть бути каталожні зйомки для магазину одягу, реклама білизни, де потрібні різні типажі, соціальна реклама, тематичні зйомки для фотостоків. Навіть в зрілому віці після 30, 40 і 50 можна почати модельну кар’єру, щоправда, не на подіумі. Чоловікам у цьому плані легше – в чоловічому моделінгу дуже низька конкуренція і більш гнучкий віковий ценз, тож хлопцеві в 15 і чоловікові в 30 років буде однаково легко почати кар’єру.

Параметри

Тут, як і з віком, багато що залежить від того, яка ніша модельного бізнесу (а про них ми говорили на початку статті) вас цікавить. Більшість професійних модельних агентств навряд чи буде розглядати вашу кандидатуру, якщо ви виходите за рамки традиційних 90-60-90. Однак для нішевих зйомок і показів одягу плюс сайз ці параметри не просто не обов’язкові, але і небажані.

Те ж стосується і зросту – на подіум зі зростом меншим за 170 см шансів потрапити немає, але можна спробувати себе в інших видах моделінгу. Чоловікам-моделям бажано мати зріст 180-190 см, підтягнуте тіло з красивим рельєфом і мінімум рослинності на тілі (бажано взагалі повна її відсутність).

Особистісні якості

Струнка фігура, довгі ноги і красиве обличчя – далеко не максимум необхідних якостей молодої моделі. Щоб пробитися в модельний бізнес і побудувати успішну кар’єру, важливо мати цілий набір вроджених або напрацьованих скілів. Це:

  • Артистизм – без нього ніяк, тому що ну як перевтілюватися в різні образи, не маючи хоча б мінімальних акторських здібностей? До речі, якщо не знаєте, чи ви артистичні, або хочете розвинути цю навичку, завжди можна записатися на курс акторської майстерності.
  • Володіння тілом – інакше ви не пройдете на височенних підборах по подіуму і не продемонструєте десяток граціозних поз за хвилину перед камерою під час фотосесії. У розвитку пластичності добре допомагають танці, тож не зайвим буде записатися в танцювальну школу, якщо хочете додати витонченості рухам.
  • Працьовитість – запорука успіху, тому що саме воно допоможе вам виправити недоліки в попередніх двох навичках.
  • Стресостійкість – супер-важлива якість для моделі, чиє життя складається з багатогодинних зйомок, виснажливих дефіле, нескінченних перевтілень, дієт, спорту, ранніх підйомів і перельотів-переїздів.
  • Комунікабельність – також необхідний навик, щоб вміти спілкуватися з фотографами, агентами, замовниками і не боятися нових знайомств (а їх може бути дуже багато).
  • Відкритість до експериментів – модель повинна бути готова до постійних трансформацій зовнішності, графіку і способу життя. Численні перевтілення і скажений ритм можуть виявитися не по зубах людині, яка важко переносить зміни.

Як набути впевненості в собі і прокачати артистизм, комунікабельність і мотивацію? Записуйтеся на тренінги особистісного зростання зі знижками Покупону до 85% і станьте кращою версією себе!

Читайте також: Як навчитися красиво говорити

Лайфхаки для початківців

Шлях професійної моделі, особливо на старті, тернистий і сповнений труднощів. Нерідко дівчата і хлопці кидають кар’єру буквально напередодні можливого успіху. Щоб такого не сталося з вами, ловіть перелік корисних порад, які зазвичай дають досвідчені моделі новачкам в цій сфері:

  • Правильно вибирайте модельне агентство. Важливо, щоб воно мало пристойний стаж, хорошу репутацію, власну базу моделей, в якій можна знайти досить відомі в Україні імена, проводило кастинги безкоштовно. Гроші за кастинги і за портфоліо нерідко вимагають аферисти, співпраця з якими ні до чого доброго не приводить.
  • Перш ніж прийти до модельного агентства, зберіть портфоліо фотографій, які демонструють ваші здібності, вміння позувати і особливості фігури. Світлини не обов’язково повинні бути крутої якості – надійні агентства не наполягають на дорогих портфоліо, їм важливо бачити, що вмієте особисто ви, а не фотограф. Дуже важливо, щоб в портфоліо були так звані снепи – мінімум 6 знімків: портретних і в повний зріст, анфас, в ¾, в профіль і зі спини, без макіяжу і обробки, у відкритому купальнику і без позування.

Моделі з будь-яким стажем буде корисно вміти якісно робити макіяж без сторонньої допомоги. Навчитися премудростям макіяжу допоможуть курси макіяжу для себе, які можна знайти на Покупоні.

  • Вивчайте індустрію моди, щоб розуміти, як вона працює і які перспективи пропонує. Ознайомившись з усіма галузями модельного бізнесу, ви зрозумієте, що найбільше підходить вашому типажу і амбіціям, а значить, не будете розпорошуватися.
  • Купуйте глянцеві журнали, розглядайте фотосерії знаменитих фотографів, дивіться кастинги, подіумні покази, спостерігайте, як топові моделі рухаються і позують. Навички вигострюються не тільки на власному досвіді, а й під час ретельного вивчення чужого.
  • Найчастіше практикуйте фотосет для себе. Можна працювати з фотографами в рамках TFP, але тоді будьте готові до того, що найчастіше доведеться підлаштовуватися під творчу задумку фотографа. Якщо ж хочете зйомку, в якій ідеї і образ диктуватимете ви – вибирайте комерційний формат і економте до 80% завдяки Покупону, де в будь-який момент можна знайти фотографа, виходячи з реальних відгуків клієнтів і вартості його послуг зі знижкою.
  • Не бійтеся того, що на початку шляху вам доведеться нерідко працювати безкоштовно. Сприймайте неоплачувану модельну працю як засіб просування і самореклами. Дев’ять разів ви попрацюєте в обмін на досвід, а на десятий вас помітить круте агентство і запропонує серйозний грошовий контракт. Пам’ятайте, як з заліковою книжкою в університеті: спочатку ви працюєте на неї, а потім вона на вас? – те ж саме з портфоліо починаючої моделі.

Читайте також: Поради, як зробити собі денний макіяж

А як йдуть справи з мріями про моделінг у вас? Чи є у вас модельний досвід або ви тільки збираєтеся спробувати себе на цьому шляху? Діліться своїми історіями в коментарях!

2 коментарів
  • Наталья

    Здравствуйте,очень воодушевила Ваша статья ,теперь я буду строить планы на будущее,чтобы воплотить в жизнь желание проявить свои качества в данной сфере.Возрастная категория тоже придает уверенности ,что после 36 тоже можно реализоваться в индустрии модельного бизнеса

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Здравствуйте, мы рады, что наш материал послужил для вас вдохновением, желаем развития и успехов в любимом занятии ?❤️

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *