Алергічний риніт: що це таке, чому з’являється, як лікувати

Багатьом знайомі симптоми, які виникають під час весняного цвітіння або після генерального прибирання з використанням побутової хімії: жахливий нежить, сльози з очей, чхання та свербіння у горлі. Хтось терпить цей стан кілька тижнів на рік, а комусь доводиться миритися з ним протягом майже всього року. Алергічний риніт – так зветься комплекс цих неприємних проявів. Що це таке, через що розвивається у дорослих та дітей, і як лікувати – розповість #PokuponBlogTeam.

Етіологія та патогенез

Алергічний нежить – це неприємний стан, в основі якого лежать два фактори: генетична схильність та певні тригери, що провокують симптоми.

Які причини провокують розвиток симптомів:

  • Пилок рослин, особливо вітрозапильних: в основному це пилок трав і зернових культур (лугові трави та квіти, жито), бур’янів (полин, подорожник, лобода) та дерев (береза, вільха, ліщина, дуб, ясен). Алергія, що викликається пилком рослин, називається поліноз.
  • Продукти життєдіяльності пилових та борошняних кліщів, тарганів (можуть давати перехресну реакцію).
  • Шерсть, епідерміс, екскременти та виділення тварин: котів, собак, гризунів, коней, великої рогатої худоби.
  • Цвіль та дріжджові гриби.
  • Харчові алергени.
  • Хімічні алергени: латекс, ферменти у миючих засобах та фармацевтичних продуктах, метали, барвники, ангідриди кислот.
алергія на сезонне цвітіння

Види алергічного риніта

Алергічний риніт ділиться на два різновиди, залежно від причини, що викликає симптоми:

  • Сезонний – вид алергії, який проявляє себе у певну пору року, зазвичай під час цвітіння тієї чи іншої рослини, яким викликана реакція. В цей час у повітрі спостерігається висока концентрація пилку трав, бур’янів та дерев, що призводить до подразнення дихальних шляхів та інших місцевих реакцій.
  • Цілорічний (або персистуючий) – тривалий алергічний риніт, не прив’язаний до сезону, менш яскраво проявляється, але частіше набуває хронічної форми. Його провокують побутові алергени (кліщі, пил, тварини, їжа, миючі засоби тощо).
Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
11 акцій

Як себе проявляє алергічний риніт

Алергічний риніт заявляє про себе невдовзі після контакту з подразником і проявляється цілою низкою специфічних ознак:

  • Свербіж і закладеність у носі.
  • Рідкі виділення з носа.
  • Напади чхання.
  • Неприємні відчуття у вухах та горлі.
  • Сльозотеча, почервоніння, свербіж та набряклість повік.

Прояви алергії яскравіше виражені, якщо їх викликав сезонний риніт. У тому випадку, коли тригерами захворювання є побутові джерела, симптоми не такі гострі і зводяться здебільшого до закладеності носа, ослабленого нюху та подразнення задньої стінки глотки.

Алергічний риніт завдає істотного дискомфорту, що неминуче позначається на якості життя: неприємні симптоми призводять до порушень сну, погіршують концентрацію уваги, також можуть бути скарги на підвищену стомлюваність, хропіння та сухість у роті.

Діагностика

Поставити правильний діагноз може тільки лікар, тому якщо ви спостерігаєте ознаки, що нагадують алергічний риніт, обов’язково пройдіть медичне обстеження. Стане зрозумілою причина – легше буде скласти схему лікування та правильно підібрати лікарські препарати.

У рамках комплексного огляду насамперед необхідно звернутися до ЛОРа, який здійснить очний огляд порожнини носа, визначить ступінь набряклості слизової оболонки та наявність подразнення та почервоніння. Щоб зрозуміти, це алергічний або вазомоторний (викликаний порушенням судинного тонусу у носі), призначають риноцитограму (мазок на еозинофілію).

Риноцитограма – це мікроскопічне дослідження слизу носової порожнини. Визначення співвідношення кількості лейкоцитів, еозинофілів, нейтрофілів, лімфоцитів, макрофагів та еритроцитів дозволяє зробити висновок про природу нежиті.

діагностика та лікування алергічного риніту

В разі підозри на алергію також призначаються шкірні проби у алерголога: лікар наносить на шкіру або вводить під неї різні речовини – потенційні алергени – та відстежує місцеву реакцію. Однак у зв’язку з тим, що такий метод може спричинити небажане загострення, його все частіше замінюють аналізом крові на специфічні імуноглобуліни Е. Він абсолютно безпечний, дає точні результати, до нього немає протипоказань. 

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Як і чим лікувати

При алергічному риніті для дорослих призначають комплексне лікування, яке включає алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ) і прийом спеціальних препаратів.

АСІТ передбачає серію процедур: введення під шкіру хворого алергену з поступовим збільшенням дози. Таким чином, організм привчають до подразника, внаслідок чого чутливість до нього знижується, а симптоми стають менш виразними. АСІТ проводять лише у період ремісії алергії.

Медикаментозна терапія зазвичай призначається комплексна, оскільки використання лише одного типу ліків дає слабкий ефект. Препарати проти алергії поділяються на кілька груп:

  • Антигістамінні загальної дії.
  • Місцеві антигістамінні препарати (спреї та краплі).
  • Назальні глюкокортикостероїди.
  • Системна стероїдна терапія.
  • Судинозвужувальні носові спреї.
  • Блокатори М-холінорецепторів.
  • Стабілізатори мембран опасистих клітин.
  • Бар’єрні засоби, що захищають слизову оболонку носа від осідання алергенів.
  • Гомеопатичні препарати.
  • Сольові розчини на основі морської води для промивання носа.

Рекомендації щодо лікування вагітних дещо відрізняються від загальноприйнятих. За можливості варто уникати медикаментозного впливу. Однак якщо гомеопатія та лікування народними засобами не допомагає, лікар призначає ліки, які можна приймати майбутнім мамам: при легкому нежиті – препарати з групи кромонів, в разі тяжкої симптоматики – назальні кортикостероїди.

лікування нежитю за допомогою назального спрею

У лікуванні дітей також слід обирати найбільш щадні методи та звести прийом медикаментів до мінімуму. Нерідко дитячі алергії провокують певні харчові продукти – у таких випадках вистачить просто виключити їх з раціону.

Профілактика

Якихось специфічних заходів профілактики алергії не існує. Проте є низка порад та рекомендацій, які допоможуть знизити ризик виникнення патології у дітей та зменшити кількість рецидивів алергічного риніту, якщо діагноз уже поставлено:

  • Щоб максимально убезпечити дитину від алергій у майбутньому, вагітній мамі не варто дихати сигаретним димом.
  • Якщо хтось із близьких родичів страждає на алергію, це знак: слід звести до мінімуму контакт з алергенами, щоб уникнути появи симптомів.
  • У період цвітіння, якщо у вас сезонний риніт, обмежте час перебування на відкритому повітрі, закривайте вдома вікна, а після тривалих прогулянок обов’язково приймайте душ і переодягайтеся, оскільки пилок рослин осідає на волоссі та одязі.
  • Якщо у вас є реакція на домашній пил, то доведеться або прибрати всі килими, м’які меблі та покривала, або регулярно проводити вологе прибирання. Постільну білизну необхідно прати за температури не нижче 60 градусів.

Читайте також:
Алергія на цвітіння
Що робити з алергією на сонце
Як швидко вилікувати нежить

А які симптоми алергічного риніту мучать вас? Чи зверталися ви до лікаря? Ділиться досвідом у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *