Як позбутися акне (прищів) за допомогою косметолога і в домашніх умовах

Прищі або по-науковому акне – часта проблема серед підлітків. Але буває, що перехідний вік закінчується, а прищі всупереч усім очікуванням нікуди не йдуть. Чому так відбувається, через що з’являється акне і як його позбутися – розбиралася BlogPokuponTeam. А ще підготувала чудові знижки до 80% на чистку обличчя, пілінги та інші косметологічні процедури для проблемної шкіри, щоб лікування прищів обійшлося дешевше.

Акції
Пластичний масаж обличчя від Алли Антонюк
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 15Г
-50%
500 грн
249.0 грн
До 5 сеансів мезотерапії від косметолога Інни Бойко
Ірпінь, Пушкінська вулиця, 37
-75%
400 грн
149.0 грн
Показати всі
261 акцій

Що таке акне, або по простому прищі 

Прищі (вугрова хвороба, акне) – хронічне запальне захворювання шкіри, пов’язане з порушенням роботи сальних залоз. Хвороба розвивається поступово. Спочатку з’являється жирний блиск і розширені пори, потім рясна кількість лусочок ороговілої шкіри та шкірного сала починає закупорювати протоки сальних залоз, що слугує сприятливим середовищем для бактерій, спричиняє запальний процес і призводить до утворення акне. Якщо нічого не робити, висипання дуже швидко поширюються по всій поверхні шкіри. При цьому самолікування – розчісування, розпарювання, масаж, спроби приховати дефекти за допомогою різних косметичних засобів – тільки погіршує ситуацію.

До бактеріального впливу особливо схильні зони з підвищеною концентрацією сальних залоз – обличчя (зони на лобі, щоках і підборідді), спина і груди.

Прищі на обличчі
Прищі на обличчі

Чому з’являються прищі?

Ще в глибоку давнину лікарі розуміли, що акне (в перекладі з давньогрецької «вістря») є зовнішнім сигналом про внутрішні порушення в організмі. У загальних рисах таке уявлення медицини про прищі збереглося до наших днів. Для лікаря шкірні висипання – свідчення неочевидних, на перший погляд, проблем зі здоров’ям. Які порушення в організмі та зовнішні чинники провокують надлишок себуму (шкірного сала) і появу акне?

1. Гормональні збої. Можуть виникати у підлітків у перехідному віці (як у дівчат, так і в хлопців), через сильні стреси або передменструальний синдром у жінок (унаслідок природного підвищення рівня стероїдних гормонів за 7-10 днів до початку місячних).

Підліткові прищі у хлопця 
Підліткові прищі у хлопця

2. Гіперкератоз – потовщення рогового шару шкіри. Виникає через брак в організмі вітамінів А і С (неправильний раціон харчування), дисбаланс гормонів, професійну інтоксикацію (контакт із хлором, нафтопродуктами).

3. Спека: влітку, у спекотну погоду може з’являтися так зване акне Майорки або «літнє акне». Підвищене потовиділення, підсушувальний вплив сонця провокують закупорку сальних залоз і виникнення вугрів. 

4. Застосування комедогенної косметики – з олійною основою, що забиває пори і підвищує жирність шкіри, а також агресивних очищувальних засобів. Уважно вивчіть склад косметики, якою зазвичай користуєтеся, – чи немає в ній мінеральних олій, парабенів, формальдегіду, ланоліну?

Прищі в дівчини
Прищі в дівчини

5. Хвороби внутрішніх органів – шлунка, підшлункової залози, печінки, такі як гастрит, дисбактеріоз.

6. Знижений імунітет: в осінній і весняний сезони на тлі ГРВІ або хронічних проблем зі здоров’ям часто з’являються застудні прищі. Найбільш схильні до таких висипань власники жирної шкіри. «Застудні прищі» – умовна назва, пов’язана з тим, що запальний процес на шкірі починається найчастіше на тлі ГРЗ, проте причиною його появи можуть стати порушення в травній системі, гормональні збої та гінекологічні захворювання. Прищі цього типу яскраво-червоного кольору з синюшним відтінком, болючі й часто гнояться. Для позбавлення від проблеми всі зусилля необхідно спрямувати на боротьбу з основним захворюванням.

7. Генетична схильність: зайва чутливість сальних залоз до тестостерону передається у спадок. 

8. Захворювання інфекційного та паразитарного характеру – вітрянка (вітряна віспа), демодекоз та інші. Можливо, ваші висипання – не акне, а один із симптомів зовсім іншої хвороби.

Читайте також: Висипання на шкірі: причини появи та що робити

Яке буває акне: види прищів

Щоб зрозуміти, як лікувати вугрі, потрібно розуміти, з яким саме видом прищів довелося зіткнутися ? 

  • Комедони. Найпоширеніший вид висипань, який починається в період статевого дозрівання. Комедони бувають: відкриті та закриті. Перший підвид проявляється у вигляді «чорних крапок» і може бути різного розміру, аж до об’єму сірникової головки. Відкриті комедони не затягнуті шкірою на поверхні, через що під час контакту з повітрям бактерії окислюються і в результаті хімічної реакції з’являється чорний колір. Закриті комедони покриті шаром шкіри, завдяки чому вміст вугра не взаємодіє з повітрям і залишається білим.
  • Папули. Підшкірні прищики у вигляді невеликих червоних пухлин без білого утворення на них. Іноді болять.
  • Пустули (в народі «гнійники»). Виявляються червоною запаленою ділянкою з білим стрижнем у центрі (містять у собі гній, майже завжди рідкий). 
  • Нодули. Тверді вузли під шкірою, які виступають на поверхню. Найчастіше темно-червоного або фіолетового кольору. Сверблять і можуть сильно боліти.
  • Кісти. Формуються з великої кількості нодул, що під шкірою зливаються воєдино. Часто призводять до появи шрамів і ямок.
  • Дитяче акне. Найбезпечніший вид прищів, який не потребує лікування. З’являється через реакцію організму на гормони матері – минають самі з часом.

До якого лікаря звертатися

Ви можете звернутися до косметолога, який допоможе домогтися естетичного ефекту. Але щоб зрозуміти першопричину появи вугрового висипу та інших висипань, бажано проконсультуватися у дерматолога. Обстеження включає огляд і діагностику шкіри на сучасному обладнанні (дерматоскопію) і здачу аналізів:

  • загальний аналіз крові для виявлення запального процесу в органах;
  • бактеріологічне дослідження шкіри для встановлення виду бактерій, що спровокували запалення, і рівня чутливості до антибактеріальних препаратів;
  • визначення рівня глюкози в крові для виключення діабету, який негативно впливає на обмінні процеси в організмі.

Відповідно до показань, призначається подальше лікування:

  • косметичні процедури;
  • прийом лікарських препаратів всередину;
  • дієта;
  • догляд за проблемною шкірою в домашніх умовах.

Якщо до 30 років ви все ще спостерігаєте на своєму обличчі вугри, і інтенсивність висипань не пов’язана з менструальним циклом, причиною може бути гормональний збій. Варто відвідати ендокринолога і здати аналізи на гормони: 

  • фолікулостимулюючий і лютеїнізуючий гормони (ФСГ і ЛГ);
  • дигідротестостерон і вільний тестостерон.

У складніших ситуаціях і хронічних висипаннях може знадобитися допомога інших профільних лікарів: гастроентеролога, гінеколога, уролога. У комплексі результати обстежень дадуть змогу точніше розробити програму лікування.

Лікування акне у дерматолога
Лікування акне у дерматолога
Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Читайте також: 
✔️ Як правильно здавати аналізи
✔️ Аналізи на гормони: які, коли і як правильно здавати
✔️ Розшифровка аналізу крові ㅡ норми основних показників

Лікування та профілактика акне залежно від стадії

Спосіб лікування прищів безпосередньо залежить від типу висипань і стадії. Косметологи і дерматологи виділяють чотири стадії тяжкості:

  • Легка (невелика кількість чорних і білих комедонів, жирний блиск шкіри).
  • Середня (від 10 до 20 вугрів із червоним запальним висипом).
  • Сильна (супроводжується жирним блиском шкіри, глибокими, болісними прищами до 40 штук).
  • Важка форма (болючі вузли, які встигли перетворитися на кісти).

Залежно від ситуації (причин) виникнення акне дерматолог може прописати антибіотики для зняття запалення, або гормони в разі гормонального дисбалансу. Також для поліпшення стану шкіри та боротьби з прищами й постакне призначають косметологічні процедури, такі як: 

Лікування прищів у косметолога
Лікування прищів у косметолога

Якщо у вас жирна або комбінована шкіра, візьміть за правило відвідувати косметолога раз на 2-3 місяці, і проблема чорних цяток стане менш гострою, а з часом зникне сама собою. 

Важливий фактор – правильний догляд за шкірою в домашніх умовах: 

  • Умивайтеся не часто (вранці, ввечері і якщо спітніли). Шкіра, схильна до акне, дуже чутлива і часте вмивання тільки посилить подразнення.
  • Користуйтеся спеціальною косметикою, призначеною для чутливої, схильної до висипань шкіри. На таких засобах написано: «won’t clog pores», «non-comedogenic», «non-acnegenic», «oil free».

Рекомендації:

  1. Не чіпайте прищі руками і не видавлюйте їх. Попри те, що це найшвидший спосіб їх позбутися – такі дії можуть спричинити ще більше запалення та прогресування акне загалом.
  2. Доглядайте за всією шкірою. Якщо ви використовуєте спеціальну косметику, гелі, скраби – наносьте їх не тільки на запалені ділянки, а й зони схильні до висипань. Це допоможе вилікувати вже наявні вугрі та запобігти виникненню нових.
  3. Регулярно перепирайте все, що щільно прилягає до шкіри: шарфи, бафи, одяг із комірами, постільну білизну тощо. На цих речах збираються омертвілі частинки епідермісу, бруд і бактерії, які забивають пори.

Самостійне лікування прищів, спроби прибрати висипання в домашніх умовах народними засобами – не вихід. Найчастіше такі маніпуляції або зовсім не допоможуть, або зроблять ще гірше. Краще не ризикуйте і запишіться на прийом до косметолога або дерматолога – лікар, ґрунтуючись на комплексному підході, допоможе позбутися наявного акне і запобігти розвитку нового.

Акції
Пластичний масаж обличчя від Алли Антонюк
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 15Г
-50%
500 грн
249.0 грн
До 5 сеансів мезотерапії від косметолога Інни Бойко
Ірпінь, Пушкінська вулиця, 37
-75%
400 грн
149.0 грн
Показати всі
261 акцій

Читайте також: 
✔️ Чистка обличчя та пілінг: види, показання
✔️ Ультразвукова чистка обличчя: кому показана, ефект до і після
✔️ Користь масажу обличчя
✔️ Лазерний карбоновий пілінг

Якщо вам сподобалася стаття – чекаємо ваших коментарів і запитань!

5 коментарів
  • вика

    Конечно, без визита к косметологу такую проблему не решить, да и гормоны проверять бы надо. Мне еще косметолог посоветовал дневной крем c матирующим эффектом. Кремушек супер, реально помог. Ну и регулярно хожу у косметологу, конечно

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Виктория. Благодарим, что читаете наш блог :)

  • Анжела

    Я очень люблю эфирные масла. Мне даже косметолог в борьбе с гнойными прыщами Илон назначала. Мазь понравилась. При кожных высыпаниях хорошо убирает воспаления и вытягивает гной. Только ей и спасаюсь в последнее время.

  • Елена

    Ух ну и страшные картинки вы подобрали, аж лячно было читать статью. Но рекомендации даете стоящие, сама знаю некоторые из них и стараюсь придерживаться, но к сожалению, не всегда получается.

  • Оксана

    Бороться с прыщами можно при помощи Ретасола. Это вполне доступное средство, и стоит недорого. Помогает и от прыщей, и от угревой сыпи.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *