Як приготувати WOK вдома правильно: кращі рецепти азіатських страв

Wok

Якщо ви справжній гурман, любите відкривати нові поєднання смаків, вам варто неодмінно познайомиться зі стравами WOK, якщо ви цього ще не зробили. Апетитні коробочки, які так часто миготять у голлівудському кіно, родом з Азії, але завоювали своїм смаком весь світ. Спробувати вок зараз не проблема: на Покупоні можна замовити доставку локшини і рису вок зі знижкою до 60%. А коли є час і бажання покулінарити на власній кухні, спробуйте приготувати оригінальне азіатське блюдо самостійно. Продукти можна купити у супермаркеті, а всю необхідну техніку та інвентар – замовити на Покупоні з кешбек-знижкою і доставкою до дверей від Нової пошти. 

Читайте у статті перевірені рецепти і секрети WOK:

Що потрібно для приготування вока у домашніх умовах?

Щоб ваш експеримент приготування вок страв вдома був успішним, крім перевірених рецептів вам знадобиться певний кухонний інвентар. Далеко ходити за ним не потрібно: все необхідне можна знайти на Покупоні за вигідними цінами і з кешбеком на особистий рахунок. Замовляйте онлайн, і кур’єр Нової пошти доставить все прямо до вашої двері.

Для приготування страв wok вам знадобиться наступне:

Готуємо вок вдома: секрети успіху

Готуємо вок вдома

Страви, приготовані у вок, виходять корисніші, ніж на звичайній сковороді. За рахунок швидкого обжарювання, продукти зберігають більше вітамінів і мікроелементів. І олії достатньо всього ложки. М’ясо і овочі, приготовані методом «stir-fry» (з англійської «смажити і перемішувати»), набувають рум’яну хрустку скоринку, насичений аромат і апетитний зовнішній вигляд. 

Щоб все вийшло як треба з першого разу, ділимося з вами секретами приготування у сковороді wok.

  1. Обирайте правильні інгредієнти. З м’яса підійде вирізка свинини або яловичини, філе курки або індички. Овочі можна використовувати будь-які на ваш смак, але бажано, щоб вони не вимагали тривалої термічної обробки. Це можуть бути болгарський перець, кабачки, баклажани, морква, стручкова квасоля.
  2. Наріжте м’ясо і овочі однаково: невеликими шматочками, соломкою або брусочками.
  3. Приготуйте локшину або рис заздалегідь.
  4. Візьміть правильне масло. Страви вок готуються при дуже високих температурах. Оливкова олія або вершкове масло не підходять, так як відразу почнуть диміти. Найкраще використовувати кунжутну, кокосову і олію виноградних кісточок.
  5. Усе під рукою. У вок все готується дуже швидко, тому поки ви знайдете потрібний інгредієнт, продукти в сковороді можуть згоріти. Так що заздалегідь підготуйте всі продукти і покладіть у радіусі витягнутої руки.
  6. Не зменшуйте вогонь. Перед тим, як покласти продукти у вок, добре його нагрійте. Смажте все на великому вогні, постійно помішуючи. Звідси і назва методу приготування у вок – «стир-фрай».
  7. Дотримуйтеся послідовності закладки інгредієнтів: чим довше готується продукт, тим раніше його потрібно класти на сковороду.
  8. Якщо готуєте велику кількість м’яса, морепродуктів, овочів, закладайте невеликими порціями: так інгредієнти будуть обсмажуватися, а не тушкуватися у власному соці.

Як бачите, нічого складного. Тим більше ви напевно прокачали свою кулінарну майстерність, приготувавши за нашими рецептами піцу, суші, бургери, шаурму.

Курка у кисло-солодкому соусі по-китайськи

Курка у кисло-солодкому соусі

У китайській кухні часто використовують кисло солодке поєднання. Приготуйте ароматну ніжну курку за нашим рецептом – це дуже смачно і незвично.

Інгредієнти на 4-5 порцій:

  • куряче філе – 400 гр
  • болгарський перець – 1 шт.
  • часник – 3 зубчики
  • рослинна олія – 1 ст. л.
  • кунжут – 1 ч. л.
  • сіль – за смаком

Для соусу:

  • соєвий соус – 4 ст. л.
  • яблучний оцет – 2 ст. л.
  • картопляний крохмаль – 1,5 ч. л.
  • цукор – 1 ст. л.
  • вода – 100 мл

Етапи приготування

  1. Куряче філе ретельно промити, обсушити, наріжте невеликими шматочками.
  2. Болгарський перець помийте, очистіть від насіння, наріжте брусочками.
  3. Змішайте в окремій ємності всі інгредієнти для соусу.
  4. На сковороду вок налийте рослинну олію, ретельно розігрійте. 
  5. Перекладіть шматочки курячого філе на сковороду, обсмажте на сильному вогні, постійно перемішуючи.
  6. Додайте до курки порізаний перець і подрібнений часник, продовжуйте готувати, помішуючи.
  7. Вилийте соус у сковороду з м’ясом і овочами, перемішайте і тушкуйте 5 хвилин.
  8. Готову страву посипати кунжутом і зеленню.

Фунчоза зі свининою і овочами в соусі теріякі

Поєднання свинини з соусом теріякі стало класикою вок. Локшину можна взяти на свій смак: фунчозу, удон, собу або взагалі звичайні спагетті з твердих сортів пшениці. «Скляна локшина» фунчоза з м’ясом і овочами у соусі теріякі готується швидко і легко, а готова страва неодмінно сподобається всій родині.

Фунчоза зі свининою

Інгредієнти:

  • вермішель фунчоза – 250 гр
  • свинина (окіст) – 200-300 гр
  • болгарський перець – 1-2 шт.
  • морква – 1 шт
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • часник – 3 головки
  • імбир свіжий – 30 гр
  • соус теріякі – 100 мл
  • петрушка – 1 пучок
  • орегано сушений – 1 щіпка
  • рослинна олія
  • мелений перець

Покроковий рецепт

  1. М’ясо промийте, обсушіть паперовим рушником, поріжте шматочками.
  2. Болгарський перець, моркву імбир наріжте соломкою, цибулю – півкільцями.
  3. Конфорку увімкніть на максимум, поставте на неї сковороду вок, налийте 2 столові ложки рослинної олії.
  4. Через 2-3 хвилини, коли олія добре нагріється, викладіть м’ясо. Для рівномірної прожарювання постійно помішуйте лопаткою.
  5. Через 4-5 хвилин м’ясо почне підрум’янюватися, додайте до нього часник і імбир. При необхідності можна додати трохи рослинної олії.
  6. Через 1-2 хвилини додайте цибулю і моркву, ще через 2-3 – болгарський перець.
  7. Поставте грітися воду для фунчози (в електричному чайнику вона закипить за лічені хвилини).
  8. Викладіть фунчозу у каструлю або глибоку миску, залийте окропом і витримайте потрібний час (вказано на упаковці). 
  9. Тим часом наріжте зелень і додайте до м’яса і овочів.
  10. Невеликими порціями налийте у сковороду соус теріякі, додайте мелений перець і ретельно перемішайте.
  11. Готову локшину відкиньте на друшляк, коли вся вода стече, перекладіть у вок. Змішайте м’ясо і овочі з фунчозой. Приберіть сковорідку з вогню.
  12. Спробуйте на смак: якщо трохи не вистачає солі, додайте ще соус теріякі і перемішайте.
  13. Сковороду з антипригарним покриттям розігрійте на сильному вогні. Висипте в неї зерна кунжуту, обсмажуйте кілька хвилин, постійно помішуючи, до темно-золотистого кольору.
  14. Підсмажений кунжут додайте у сковороду з іншими інгредієнтами, перемішайте. Фунчоза з м’ясом і овочами у соусі теріякі готова. Подавайте блюдо гарячим в глибоких тарілках.

Локшина удон з куркою, грибами і устричним соусом

Локшина удон з куркою

Удон – це товста локшина з пшеничного борошна і солоної мінеральної води. Нейтральна на смак, вона добре поєднується з багатьма традиційними для азіатської кухні продуктами і приправами. Пропонуємо приготувати удон з куркою, грибами і устричним соусом.

Інгредієнти на 5-6 порцій:

  • локшина удон – упаковка
  • куряче філе – 500-600 гр
  • печериці – 200 гр
  • болгарський солодкий перець – 2 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • часник – 3-4 зубчики
  • імбир – 30-50 гр.
  • устричний соус – 1-2 ст. ложки
  • соєвий соус – 1-2 ст. ложки
  • кунжут – 1-2 ст. ложки
  • петрушка або інша зелень за смаком
  • рослинна олія
  • сіль і перець за смаком

Готуємо покроково

  1. Відваріть гриби в підсоленій киплячій воді протягом 10 хвилин.
  2. В окремій каструлі поставте грітися воду для локшини.
  3. Часник і імбир подрібніть. Філе, болгарський перець, моркву, цибулю наріжте тонкою соломкою. Курку можна замінити індичкою.
  4. Поставте сковороду вок на сильний вогонь, розігрійте. 
  5. На суху розігріту сковороду висипте кунжут, смажте, постійно помішуючи. Коли зерна стануть темно-золотистого кольору, висипте їх в чисту суху ємність.
  6. Налийте на сковорідку олію для смаження, дайте нагрітися.
  7. Покладіть на сковороду часник і імбир, через 2 хвилини додайте шматочки філе. Трохи посоліть і обсмажуйте, поки не випариться вся волога.
  8. Додайте відварені гриби, смажте 3-5 хвилин, постійно помішуючи. Покладіть перець, моркву і цибулю. Смажте ще близько 5 хвилин.
  9. У каструлю з киплячою водою покладіть локшину удон, варіть згідно з інструкцією (зазвичай 6-8 хвилин).
  10.  Поки готується локшина, додайте в м’ясо з овочами соєвий і устричний соуси, трохи поперчіть і перемішайте все. Смажте 3-5 хвилин.
  11.  Готову локшину відкиньте на друшляк, дайте добре стекти, після чого висипте у вок, додайте підсмажений кунжут і ретельно все перемішайте. Насолоджуйтеся оригінальним смаком китайської локшини, такої як в коробочках.

Рисова локшина з курячим філе і баклажанами

Рисова локшина з курячим філе

Пропонуємо простий і швидкий рецепт китайської рисової локшини вок з куркою і овочами.

Інгредієнти:

  • рисова локшина – 200 г 
  • куряче філе – 300 г 
  • баклажан – 1 шт.
  • цукіні – 1 шт.
  • цибулина – 1 шт.
  • соєвий соус – 4-5 ст. л. 
  • устричний соус – 2 ст. л. 
  • зелена цибуля – 1 пучок 
  • сіль, перець – за смаком
  • рослинна олія для смаження

Приготування покроково

  1. Помийте і очистіть всі овочі, наріжте їх невеликими смужками.
  2. Поріжте на тонкі шматочки куряче філе.
  3. У каструлі відваріть рисову локшину відповідно до інструкції на упаковці. Злийте всю воду за допомогою друшляка.
  4. Для обсмажування продуктів візьміть сковороду вок, змастіть її невеликою кількістю рослинної олії і поставте розігріватися на сильний вогонь.
  5. На гарячу сковорідку викладіть шматочки курки, через 3-4 хвилини додайте цибулю, ще через 2-3 – цукіні і баклажани. Готувати потрібно до розм’якшення усіх овочів.
  6. Влийте до овочів і м’яса соєвий і устричний соуси, перемішайте.
  7. Перекладіть у сковороду відварену локшину і ще раз все перемішайте.
  8. Перед подачею посипте порізаною зеленою цибулею. 

Удон з креветками у вершковому соусі

Удон з креветками у вершковому соусі

Локшина удон з креветками – неймовірно смачна і ситна страва. Її приготування не займе багато часу: всього 10-15 хвилин і можна насолоджуватися ніжним смаком. Якщо хочете поекспериментувати, креветки можна замінити іншими морепродуктами, наприклад, мідіями або лососем.

Інгредієнти:

  • пшенична локшина удон – 1 упаковка
  • креветки – 300 г
  • болгарський перець – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • кунжутна олія

Для соусу:

  • вершки – 250 мл
  • соус устричний – 50 мл
  • соус соєвий – 20 мл
  • часник – 5 зубчиків

Готуємо з покроковим рецептом

  1. Закип’ятіть воду у великій каструлі. Опустіть в окріп локшину і варіть протягом 3-5 хвилин. Готовий удон відкиньте на друшляк, промийте холодною водою і залиште стікати.
  2. Приготуйте соус: у невеликій мисці змішайте вершки, устричний і соєвий соуси, часник, пропущений через прес.
  3. Овочі помийте, почистіть, наріжте тонкою соломкою.
  4. Креветки очистіть і промийте.
  5. Влийте у вок кунжутну або іншу рослинну олію для смаження, добре прогрійте.
  6. Овочі перекладіть в сковороду і смажте 3 хвилини, постійно помішуючи.
  7. Додайте до овочевої суміші креветки, продовжуйте смажити 2-3 хвилини.
  8. Влийте до креветок і овочів приготований вершковий соус. Доведіть до кипіння.
  9. Додайте приготовлену локшину удон, все ретельно перемішайте і дайте прогрітися протягом 1 хвилини.

Ніжна локшина удон з вершковим смаком, креветками і овочами готова. Розкладіть по порційних тарілках і подавайте до столу гарячою.

Яєчна локшина з яловичиною

Яєчна локшина з яловичиною

Ідеальне поєднання смаків, яскраві фарби і неймовірний пряний смак – це все про яєчну китайську локшину вок з яловичиною, приготовлену за нашим рецептом. Подаруйте собі та рідним справжнє гастрономічне задоволення!

Інгредієнти на 6 порцій:

  • яєчна локшина – 400 гр
  • яловичина – 300-500 гр
  • болгарський перець – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • перець чилі – 1 шт.
  • соєвий соус – 1-2 ч. л.
  • часник – 2-3 зубчики
  • імбир – за смаком
  • кунжут – 1-2 ч. л.
  • кунжутна олія для смаження

Дотримуйтесь покрокових інструкцій

  1. Шматок яловичини добре промийте, промокніть паперовим рушником, наріжте брусочками. Перекладіть у глибоку миску і залийте соєвим соусом, посоліть і поперчіть. Залиште маринуватися на кілька годин.
  2. Яєчну локшину заздалегідь відваріть за інструкцією на упаковці, пересипте на друшляк, промийте холодною водою і залиште стікати.
  3. Болгарський перець і моркву наріжте соломкою, чилі – кільцями (якщо гостра їжа – не ваш варіант, гострий перець можна не класти). Часник і свіжий імбир пропустіть через прес.
  4. У сковороду вок налийте кунжутну або іншу рослинну олію для смаження, добре розігрійте.
  5. На гарячу сковороду покладіть замариновану яловичину, смажте до готовності, постійно помішуючи.
  6. Додайте нарізані овочі, пропущені через прес часник і імбир. Смажте кілька хвилин, перемішуючи лопаткою.
  7. Коли овочі будуть готові, перекладіть у вок зварену локшину, додайте трохи соєвого соусу і готуйте 2-3 хвилини.
  8. Готову страву розкладіть по тарілках і посипте кунжутом.

Домашня китайська яєчна локшина з яловичиною – відмінний варіант ситного обіду для всієї родини (якщо їстимуть діти, то гострий перець, звичайно, класти не варто). Покладіть кожну порцію в коробочку, і у вас вийде традиційне китайська страва для тематичної вечірки. До речі, необов’язково готувати саме з яєчної локшиною, можна замінити на гречану, рисову або пшеничну: це буде трохи інша історія, але не менш цікава і смачна.

Смажений рис з овочами і яйцем

Смажений рис з овочами і яйцем

Інгредієнти на 6 порцій:

  • круглий рис – 300 г
  • цукіні – 200 г
  • гриби – 6 штук
  • морква – 1 шт.
  • яйце куряче – 1 шт.
  • червоний стручковий перець – 1 шт.
  • зелена цибуля 50 г
  • імбир – 10 г
  • часник – 2 зубчики
  • соєвий соус – 4 ст. л.
  • кунжутна олія – 30 мл

Покроковий рецепт приготування

  1. Заздалегідь приготуйте рис. Найкраще це зробити у пароварці: рис, зварений на пару, буде дуже розсипчастим. Скористатися можна і мультиваркою: рис вийде ніжним і не буде злипатися. Всю необхідну кухонну техніку ви знайдете на Покупоні за вигідною ціною, з додатковим кешбеком і доставкою від Нової пошти. Можна і просто зварити у каструлі, але в такому випадку стежте, щоб крупа не переварилася, а після приготування промийте холодною водою. Готовий рис перекладіть у глибоку тарілку, остудіть і поставте в холодильник.
  2. Підготуйте овочі. Моркву наріжте соломкою, гриби (ідеально підійдуть шиітаке, але можна замінити печерицями) – тонкими пластинками, цукіні – невеликими кубиками. Гострий перець, часник, цибулю дрібно порубати. Імбир почистіть і натріть на дрібній тертці або пропустіть через прес. Зелену цибулю дрібно поріжте.
  3. Вок добре розігрійте, влийте кунжутну олію.
  4. У гаряче масло перекладіть подрібнені часник, імбир, гострий перець. Смажте одну хвилину.
  5. Додайте моркву і продовжуйте смажити ще хвилину. Покладіть цукіні і гриби, смажте 2-3 хвилини, постійно перемішуючи овочеву суміш лопаткою.
  6. Пересипте у вок готовий, остиглий рис. Перемішайте і прогрійте суміш протягом 1-2 хвилин.
  7. У невелику миску розбийте яйце, влийте соєвий соус і добре перемішайте вилкою. Отриману масу змішайте з гарячим рисом і овочами.
  8. Зніміть вок з вогню, додайте зелену цибулю, перемішайте. Пікантний домашній рис з овочами і яйцем по-китайськи готовий. Розкладіть по порційних тарілках і подавайте до столу гарячим.

Щоб рис з овочами по-китайськи точно вийшов смачним, дотримуйтесь відео інструкції

Вегетаріанська якісоба – гречана локшина з овочами

Вегетаріанська якісоба

Хто сказав, що вегетаріанська їжа – прісна і нудна? Напевно, той, хто не пробував китайську гречану локшину з овочами. Вона сподобається і вегетаріанцям, і тим, хто від м’яса не може відмовитися. До речі кажучи, вона відповідає принципам правильного харчування, про які писали у статті

Інгредієнти:

  • гречана локшина – 1 пачка
  • болгарський перець – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • рослинна олія – 1 ст. л.
  • соєвий соус – 1-2 ч. л.
  • свіжа зелень – за смаком.

Етапи приготування

  1. У каструлі закип’ятіть воду, посоліть, відваріть в ній гречану локшину протягом 5-7 хвилин (дивіться на упаковці). Готовій локшині дайте охолонути, відкинувши її на друшляк.
  2. Овочі помийте, почистіть, наріжте соломкою.
  3. На сковороду вок налийте рослинну олію, добре розігрійте. 
  4. Обсмажте моркву з солодким болгарським перцем на сильному вогні протягом 2-3 хвилин.
  5. Додайте до овочевої суміші зварену локшину, влийте соєвий соус, перемішайте. Готуйте ще 2-3 хвилини.
  6. Перед подачею посипте нарізаною зеленню.

Такий вегетаріанський обід сподобається всій родині, а його приготування займе лічені хвилини.

WOK – це смачно, корисно, незвично. Ви вже замовляли локшину або рис в коробочках зі знижками від Покупона? Або вже давно озброїлися сковорідкою-вок і готуєте азіатські страви вдома не гірше, ніж у ресторані? Тоді діліться у коментарях перевіреними рецептами.

1 коментар
  • Алена

    Готовила удон с курицей и овощами, правда без устричного соуса, получилось очень даже неплохо. Жарила все на обычной ап сковороде, главное сильно разогреть, и как написано в статье, выкладывать небольшими порциями, чтоб именно обжаривалось, а не тушилось. Но хочу теперь сковороду вок, уже присмотрела пару вариантов

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *