Шум у вухах: причини, що робити і коли пора йти до лікаря

Закладеність і шуми у вусі — вкрай неприємне відчуття, яке не тільки приносить дискомфорт, а й може бути ознакою ряду неприємних захворювань. Дзвін, стукіт, гул, свист, пульсація у вухах можуть бути пов’язані не тільки з порушеннями в роботі слухового апарату, а й інших органів і їх систем. Давайте розберемося, чому шумить у вухах, коли це є симптомом серйозного захворювання, що вимагає професійної діагностики і лікування, а коли можна впоратися з проблемою самому.

Чому закладає вуха

Будь-які звуки у вухах, що виникають без зовнішнього джерела, прийнято називати тинітус. За статистикою з такою проблемою постійно стикається кожен десятий житель планети. Тинітус не є окремою медичною проблемою, а тільки лиш симптомом інших захворювань. По суті шум у вусі — це звук пересування крові по судинах, який з якихось причин починає вловлювати наш слух. Особливо добре його можна розпізнати в повній тиші, наприклад вночі, шум навіть може стати причиною погіршення сну. Якщо у вас є інші проблеми зі сном, можете ознайомитися зі способами боротьби з безсонням в окремій статті.

Сторонні звуки, які вловлюють наші вуха, можуть бути пов’язані, як з проблемами в роботі внутрішнього вуха, так і у функціонуванні пов’язаних органів. Найбанальніша і легко вирішувана причина виникнення постійного шуму у вухах — сірчані пробки. Від них можна позбутися самостійно за допомогою перекису водню, але в запущеному випадку доведеться звернутися до лікаря. Тинітус може бути пов’язаний і з віковими змінами слухового апарату, яких досить складно або часом неможливо позбутися.

Огляд лора
При сильному шумі у вусі обов’язково зверніться до фахівця діагноз ставить ЛОР

Ще одна поширена причина — побічний ефект від тривалого прийому деяких ліків. В останньому випадку перечитайте інструкцію препаратів, які приймаєте або приймали останнім часом і проконсультуйтеся про подальший прийом цих ліків з терапевтом або лікарем, який його призначив. Якщо ви перестали приймати препарат, але сильний шум у вухах не пройшов, причина може бути в іншому. В цьому випадку найліпший варіант — звернутися до отоларинголога. Знижки на обстеження і консультацію у ЛОРа ви зможете знайти на Покупоні.

Розрізняємо шуми по звуку: коли пора йти до лікаря

Різні звуки в одному або обох вухах можуть свідчити про можливі захворювання, деякі з яких вимагають медичного обстеження. Відзначимо, що причини і вибір засобів їх усунення, не залежать від того, в якому саме вусі шумить — правому або лівому. Отже, в яких випадках можна впоратися зі стороннім звуком самому, а коли похід до лікаря просто необхідний? Що робити, якщо у вусі виникає той чи інший дискомфорт?

Дискомфорт від шуму у вусі
Причини шуму не пов’язані з тим ліве це або праве вухо

Гуде

Гудіння у вусі може бути пов’язано з попаданням у вушний отвір стороннього предмета або наявністю сірчаної пробки, які постійно дратують барабанну перетинку, викликаючи шум. Але так само подібний шум може бути викликаний збільшенням аденоїдів або запаленням. В цьому випадку може з’явитись відчуття, наче на вуха щось тисне зсередини. Якщо подібні симптоми супроводжуються прострілюючим болем, це може свідчити про перші стадії отиту. Яким би не було рішення проблеми: від видалення сірчаних пробок до призначення курсу лікування, необхідно звернутися до лікаря.

Булькає

Якщо ви відчуваєте булькання у вусі, то швидше за все всередину потрапила вода. Таке може статися після купання у водоймі, походу в басейн, або під час прийому душу. У більшості випадків води у вусі можна позбутися самостійно:

  • пострибайте на одній нозі нахиливши голову булькаючим вухом вниз (не смикайте різко головою, щоб не спровокувати спазм в шиї);
  • нахиліть вухо до плеча і потягніть за мочку;
  • ляжте на бік, булькаючим вухом вниз, і спробуйте кілька разів позіхнути.

Майте на увазі, що такі способи можуть допомогти, якщо вода потрапила в одне вухо. Якщо у вас обидва вуха з водою, то намагаючись допомогти одному, ви можете нашкодити другому (вода в другому вусі просунеться далі вглиб вушного каналу). В цьому випадку краще використовувати спеціальні вушні краплі або спробувати спосіб з відео нижче:

Рекомендації ЛОРа, як без шкоди позбутися води у вусі

Щоб зменшити ризики потрапляння води у вухо, варто регулярно чистити вуха. Не зайвим буде зробити це перед плаванням, щоб залишки вушної сірки не затримували воду. Під час тренувань виручають спеціальні беруші для плавання, які не пропускають воду. Любителям даного виду спорту, можемо запропонувати абонементи в басейн зі знижкою на Покупоні, а також корисну статтю з рекомендаціями, що брати з собою (особливо актуально для новачків).

Шипить

Шипіння у вусі, може мати ті ж причини, що і гудіння, але якщо до нього додається ще і запаморочення, це може свідчити про запальні процеси у внутрішньому вусі. В цьому випадку негайно зверніться до лікаря.

Клацає або плескає

Постійне ритмічне клацання у вусі при розмовах, жуванні, ковтанні або позіханні може бути ознакою спазмів (скорочень м’язів) глотки або середнього вуха. Таке захворювання не несе серйозних наслідків, проте є вкрай неприємним. Справитися зі спазмами без консультації лікаря неможливо.

Пульсує або стукає

Такі звуки не що інше, як ваш пульс в кровоносних судинах. Якщо з якоїсь причини ви почали чути пульсуючий звук, схожий на биття серця, це може свідчити про порушення кровообігу, ВСД (вегето-судинну дистонію), низькому або високому тиску. Захворювання судин можуть з часом призвести до інсульту, тому не варто ігнорувати подібні симптоми. Особливо виразно чути пульсація в повній тиші, тому в першу чергу, щоб визначити її природу, померяйте тиск. Якщо вдома у вас немає тонометра, його можна придбати з кешбеком на Покупоні, щоб ви могли постійно контролювати свій стан. Про те, як користуватися тонометром і збити тиск в домашніх умовах, читайте в окремих оглядах. Разова нормалізація тиску може позбавити вас від сторонніх звуків, однак, щоб уникнути подібних відчуттів в майбутньому, краще звернутися до лікаря-кардіолога. Записатися на обстеження у кардіолога зі знижкою можна на Покупоні.

Тріщить

Причиною звуку, схожого на тріск або брязкіт, в одному або обох вухах може бути остеохондроз шийного відділу хребта. При остеохондрозі й інших несприятливих змінах у верхній частині хребта порушується кровопостачання до органів голови, в тому числі в мозок, що і викликає подібні шуми. У даному випадку отоларинголог може перенаправити вас до невропатолога або кардіолога. Якщо ви самі відчуваєте біль у хребті, можете відразу попрямувати до невропатолога. Знижки на консультацію невролога можна знайти на Покупоні, а наша стаття про гімнастику для хребта може допомогти в профілактиці і боротьбі з першими ознаками захворювань спини в домашніх умовах.

Пищить або свистить

Звуки, схожі на постійний монотонний писк, можуть виникати при черепно-мозкових травмах. Навіть якщо вам здається, що за останній час у вас не було серйозних травм голови (наприклад, пов’язаних з падіннями або заняттями спортом), все ж краще проконсультуватися з терапевтом і відправитися на діагностику, оскільки причиною можуть бути старі травми або наслідки випадкового удару головою, про який ви встигли забути.

Дзвенить

Постійний дзвін, свист, шум у вухах, який супроводжують пульсуючі болі в голові, може свідчити про невриноми (доброякісної пухлини) слухового апарату або мозку. Якщо у вас сильно болить голова, і не виходить позбутися пульсуючого шуму тривалий час, краще негайно звернутися до лікаря. Швидше за все, в якості базового обстеження, яке визначить подальше лікування, вам буде призначено МРТ. Про те, як підготуватися до магнітно-резонансної томографії, читайте в нашій окремій статті. Також на Покупоні ви знайдете знижки на МРТ в кращих медичних центрах вашого міста.

Причиною закладеності або дзвону у вухах може бути застуда і нежить
Одна з найпоширеніших причин закладеності або дзвону у вухах застуда і нежить

Інші шуми і їх причини

Також періодичний або постійний шум у вухах може бути викликаний по ряду наступних причин:

  • Вікові зміни слухового апарату. Сучасні методи відновлення слуху безсилі проти вікової приглухуватості, однак вади слуху можна компенсувати за допомогою слухових апаратів. На Покупоні ви знайдете слухові апарати з кешбеком і знижки на відвідування ЛОРа для їх налаштування.
  • Отосклероз. Зростання кісткової тканини в середньому вусі може спричинити за собою як появу нових гучних звуків, так і погіршення слуху.
  • Стрес. Хоча ця причина проблем зі слухом ще не вивчена повністю, її не можна виключати. Про природу стресу і способи боротьби з депресією читайте в окремій статті.
  • Порушення в роботі щитовидної залози. Краще звернутися за консультацією до ендокринолога.
  • Гормональні порушення у жінок. У цьому питанні зможе допомогти гінеколог.
  • Неправильне харчування. Жорсткі дієти, незбалансоване харчування з надлишком цукру або солі, брак заліза можуть впливати на надходження кисню у мозок. Більше інформації про правильне збалансоване харчування і схудненні без шкоди для здоров’я можете отримати в інших наших оглядах на ці теми.
  • Неправильне лікування застуди та інших захворювань. Використання ліків, особливо антибіотиків, може спричинити закладеність або шуми у вухах. Найпоширеніша причина закладеності — нежить. Про методи промивання носа читай в окремій статті.
  • Вагітність. Шум у вухах при виношуванні дитини може бути пов’язаний із захворюваннями органів слуху (наприклад, при отиті), або зі специфічними синдромами, що виникають під час вагітності. Найчастіше це може бути синдром нижньої статевої вени або артеріальна гіпертензія. У будь-якому випадку, шум у вухах, особливо якщо його супроводжує сильний головний біль, не є нормою, тому обов’язково варто звернутися до лікаря.
Слуховий апарат
Сучасні слухові апарати практично непомітні неозброєним оком

Можливі способи прибрати шум у вусі

Не варто займатися самолікуванням, зверніться за допомогою для початку до терапевта, який або сам порекомендує, як позбутися від шуму у вусі, якщо серйозних причин для хвилювання немає, або направить до більш вузькопрофільного фахівця. Залежно від природи дзвону у вухах, можуть бути призначені наступні домашні методи лікування:

  • препарати і процедури для позбавлення запалень в носоглотці, що виникають переважно при застуді;
  • промивання вуха засобами для видалення сірчаних пробок або вологи;
  • релаксанти для позбавлення від спазмів;
  • препарати для нормалізації кровообігу;
  • спеціальна дієта;
  • психотерапія з використанням білого шуму — рівномірного шуму, який зустрічається в природі (наприклад, звук водоспаду) та діє на людину заспокійливо. На Покупоні ви знайдете з кешбеком дитячі нічники, що видають білий шум для спокійного сну малюка;
  • гімнастика і масажі, здатні поліпшити рухливість хребта і кровообіг. Знижки на курси масажу шукайте на Покупоні.

Чи стикалися ви з подібними проблемами? З чим був пов’язаний шум у вусі або вухах і як з ним боролися? Діліться своїм досвідом і ставте запитання в коментарях.

11 коментарів
  • Галина

    Доброго дня вібрує у правому вусі в тишині,лор не знає чому з слухом все гаразд яка може бути причина

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Галина, доброго дня! Дякуємо за коментар. Спробуйте звернутися до іншого отоларинголога (лора), який проведе комплексну діагностику і зможе знайти причину вібрації у вусі. Ви можете знайти гарного лікаря «вухогорлоніс» на нашому сайті по відгукам, зі знижками до 50%.

  • Оксана

    Добрий день. Маю шум в вухах більше 5-ти років. Зверталась до лорів, невропатологів, вертебрологів навіть остеопата. Ніхто нічим допомогти не може. Підкажіть де реально можна діагностувати причину і отримати лікування. Дякую.

  • CОФИЯ

    ШУМ В ПРАВОМ УХЕ ПОЯВЛЯЕТСЯ НОЧЬЮ,КОГДА ЛОЖУСЬ СПАТЬ.ПОЧЕМУ?

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      здравствуйте, София. Шум в ушах – это лишь симптом проблемы. По этому вопросу вам лучше обратиться к отоларингологу (ЛОРу).

  • Алена

    здравствуйте недавно начал появляться звон в ушах длительностью около 20- 10 секунд в левом ухе где-то раз в 3 дня может появляться расскажите что это может значить

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Здравствуйте, Алена! Шум или звон в ушах может говорить о нарушениях слухового аппарата. Если проблема появляется регулярно, лучше обратиться за консультацией к отоларингологу (ЛОРу) – скидки от Покупон позволяют экономить на диагностике и лечении в лучших клиниках города.

  • Юлія

    Що робити начало у вусі такий звук ,як пульсірує.

    • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

      Доброго дня, Юліє. Пульсуючий звук, схожий на серцебиття, що віддає у вухо, може свідчити про захворювання судин, серця, бути проявом високого або низького тиску.
      Для з’ясування причини треба звернутися до сімейного лікаря, за необхідністю – до кардіолога. Дякуємо, що читаєте наш блог.

  • Анна

    Сама не сталкивалась, но вот у сына было. Сначала не обратили внимание и запустили, но хорошо доктор попался ответственный и добросовестный помог нам очень. С таким лучше не шутить. Очень поучительная статья, надо каждому прочесть, чтобы быть в курсе.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *