Покинуті місця України: чому з’являються міста-примари і як туди дістатися

Україна пережила багато епох розвитку, кожна з яких залишила після себе слід у вигляді занедбаних, зруйнованих будівель, будинків і навіть цілих міст. Якщо мова йде про новітню історію, то крім відомого на весь світ міста-примари Прип’яті, існує маса цікавих пусток, що привертають до себе увагу любителів індустріального туризму і міських досліджень. У нашому огляді ви довідаєтесь про найцікавіші занедбані міста і місця по всій Україні.

Фото покинутих міст
Фото покинутих міст виглядають як похмурі пейзажі з фільмів жахів

Цікаві пустки у всіх кінцях країни

У кожному місті можна знайти занедбані місця, наприклад, пам’ятники культури, промислові комплекси, установи, військові об’єкти, що втратили актуальність або незакінчені будівництва. Раніше ми вже писали про українські замки, багато з яких на межі руйнування. Ось ще кілька цікавих пусток по всій Україні:

  • У затоплений Васильківський завод холодильників під Києвом не так легко потрапити, адже територія охороняється. Найбільше сталкерів приваблює військове сховище в підвалі заводу місткістю до 1000 чоловік. У приміщенні є пункт зв’язку і штаб ГО, але дістатися туди не так легко, оскільки в залежності від сезону рівень води може підніматися до одного метра.
  • Костел Успіння Діви Марії недалеко від Львова в селі Вишнівчик був побудований в 1930 році, але радянська влада дуже швидко знайшла будівлі більш практичне застосування. Після того, як храм використовувався для колгоспних потреб, він так і не відновив роботу за призначенням. Покриття даху частково обвалилося і вже зруйнувався другий поверх кам’яної будівлі.
  • Катакомби в центрі Одеси, де в XIX столітті добували камінь були частково завалені, але виявлені вже в ХХ столітті, при будівництві багатоповерхових будинків. Хоча стару шахту частково зміцнили і засипали, місцями ще можна потрапити в підземелля.
  • Військові містечка Сумської області, як наприклад, крихітний Глухів-2, де жили офіцери зі своїми сім’ями, позиційний район 668 ракетного полку і ракетні пускові позиції майже на самому кордоні з Росією, які були розформовані в 90-их.

І таких прикладів можна назвати дуже багато: впевнені, що і на вашій або сусідній вулиці є такий об’єкт. Існують навіть спеціальні інтернет-ресурси, як Urban3p project, які складають перелік, класифікують і описують занедбані місця.

Чому в Україні з’являються міста-примари

В Україні досить багато занедбаних населених пунктів. Велика частина з них — це села. Справа в тому, що після незалежності і руйнування комуністичних засад почалася масова урбанізація. Молодь почала виїжджати з сіл у пошуках хорошої роботи, навчання і кращого життя.

І цей процес нескінченний, тому що завжди знайдеться село, де інфраструктура, комунікації та можливості обмежені або повністю відсутні. Дуже мало молодих людей бажають залишатися в селах, в більшій мірі це власники бізнесу в сільськогосподарській сфері, інші кидають свої будинки і переїжджають до міста.

З цієї причини почалося вимирання сіл, багато населених пунктів спорожніли, покинуті будинки зруйнувалися, а землю або переорали фермери, які заволоділи територією, або покрили зарості.

Села вимирають, перетворюючись в декорації постапокаліптичних фотосесій

Комуністична епоха внесла в історію України ще одну рису, яка з часом наклала відбиток на запустіння окремих регіонів — орієнтація на промисловість. Коли за радянських часів будувався завод або фабрика, в околицях виростало місто. Часто самі працівники підприємств будували собі будинки, в яких їм виділяли квартири, щоб люди залишалися тут жити і працювати. Проблеми почалися, коли після отримання незалежності курс української економіки змінився і багато сфер промисловості стали не затребувані. Заводи почали зупинятися через непотрібність, іншої роботи в таких промислових містах не було, і люди стали виїжджати, залишаючи своє колишнє житло напризволяще.

Зупинка роботи промислових комплексів призвела до запустіння цілих регіонів

Окремо відзначимо катастрофу на Чорнобильській АЕС, яка стала причиною занепаду більшості населених пунктів Київської області. Через загрозу життю жителі змушені були переселятися в інші регіони. Безумовно, Прип’ять мала б очолити наш перелік покинутих міст, але ми детально розповіли про вибух на ЧАЕС, знакові занедбані локації Прип’яті і про те, як потрапити на закриту територію, в окремій статті. До речі, «молодший брат» чорнобильської атомної станції ЗГРЛС «Дуга-1» знаходився в нині покинутому військовому містечку Любич-1 Чернігівської області.

Прип’ять — найвідоміший покинуте місто привид, але далеко не єдиний

5 найбільших покинутих міст України

1. Поліське

Поліське
Поліське не входить в зону відчуження, але постраждало не менше інших міст поблизу Чорнобиля

Єврейське селище Хабний — це перша назва міста — славилось своєю текстильною промисловістю. Знаходиться воно недалеко від Чорнобиля, майже на кордоні з Білоруссю в двох годинах їзди від Києва. Якщо упустити Прип’ять, то Поліське — перше покинуте місто, яке хочеться згадати. На вході немає охорони, як у Чорнобильській зоні, тому потрапити в місто може кожен бажаючий. Після аварії на ЧАЕС сюди масово перевозили населення, але ситуація в Поліському була не набагато краще, ніж в селах, які пізніше опинилися в зоні відчуження. Рівень радіації тут був досить високий, тому ні привезені прип’ятчани, ні місцеві жителі довго в місті не затримались і мігрували в інші регіони. У Поліському досі збереглися деякі адміністративні будівлі і ряд шестиповерхівок, де без будь-яких комунікацій проживає десяток самоселів, які стверджують, що рівень радіації тут не вище, ніж в Києві.

Дістатися в Поліське можна з Києва з автостанції на площі Тараса Шевченка «Київ Полісся». Майте на увазі, автобус їде тільки до сусіднього села Рогівка, а звідти доведеться йти пішки близько 6 кілометрів, або беріть з собою велосипед.

2. Орбіта

Орбіта
Орбіта — місто зруйнованих мрій

Черкаська область також має місто розбитих надій. Орбіта будувалася ударними темпами під відкриття гідроелектростанції: потрібно було забезпечити житлом майбутніх працівників. Новосели вже уявляли, як розквітне їх маленьке містечко, забезпечене роботою і всіма благами цивілізації, але запущена ГЕС не виправдала очікування, її робота була неефективною. Радянська влада ухвалили рішення замінити невдале підприємство інноваційною тоді АЕС. Але стався вибух в Чорнобилі і буквально розпочата будівництво завмерло назавжди. Жителі міста залишилися без роботи і новенькі дев’ятиповерхівки з магазинами, дитячими майданчиками та лавочками біля під’їздів швидко спорожніли. Хоча місто було відключене від опалення, згадуючи минулі щасливі дні, тут все ще проживає кілька сімей.

Орбіта знаходиться на межі Черкаської та Кіровоградської області. Потрапити в місто нескладно. Можна на власному автомобілі або автобусом з Кременчука до Черкас: попросіть водія зупинитися на трасі біля повороту на Орбіту.

3. Цукроваров

Цукроваров
Цукроваров годі й шукати на карті, оскільки за документами такого міста в Україні немає

Цукроваров розташований в Кіровоградській області, але на карті України Google Maps ви його не знайдете. Хоча в покинутому місті ще проживає близько сотні осіб, за документами він фактично не існує. З благ цивілізації тут залишили тільки електрику, тому на зиму місцеві жителі рубають дрова, а воду тягнуть з колодязів. Цукроваров повністю залежав від цукрового заводу, з ліквідацією якого зупинилося життя міста.

Щоб потрапити на мертві вулиці Цукроварова, потрібно їхати до селища Липняжка в Кіровоградській області. З Києва до Липняжка можна доїхати на автобусах, які прямують на південь — до Одеси чи Херсона. Однойменний район Липняжка плавно перетікає в пустку Цукроварова. Щоб врівноважити сум після відвідування Цукроварова можна заїхати в уманський дендропарк «Софіївка», про який ми писали в окремій статті. Якщо Цукроваров існує як нагадування, що ніщо не вічне, то Софіївка, що пройшла крізь століття і зберегла свою автентичну красу, несе в собі абсолютно протилежні емоції. GPS-координати: 48°26’37.9″N 31°04’46.8″E

4. Степногірськ

Степногірськ
Очевидці стверджують, що в Степногірськ потроху повертається життя

Розташоване місто-привид в Запорізькій області недалеко від обласного центру, всього 30 кілометрів. Ситуація в Степногірську Кіровоградської області схожа на історію Цукроварова. Була відкрита шахта, а поруч будувалися будинки для сімей шахтарів. Підприємство не встигло набрати обертів і закрилося, а люди в пошуку кращої долі роз’їхались. Будинки, позбавлені життя, поступово руйнуються, а по спорожнілих вулицях гуляє тільки вітер.

Дістатися до Степногірська нескладно, оскільки не дивлячись на те, що в місті проживає всього кілька сімей, сюди курсують автобуси із Запоріжжя, також можна під’їхати на автобусі, що прямує в Енергодар.

5. Долинська

Долинське
На відміну від інших міст-примар місто Долинська так і не було заселене

Долинська у Кіровоградській області — не покинуте місто, а скоріше навпаки — населений пункт, куди так і не встигли доїхати жителі. Тут знаходиться найбільший довгобуд в Україні – комбінат окислювальних руд. За 30 років його так і не добудували. Тут повинен був розвернутися величезний промисловий центр, а в підсумку між недобудованих висоток — щось на зразок села на 500 жителів. Життя в місті йде повільно, але місцеві все сподіваються, що завод колись таки запустять, і Долинська через десятиліття очікувань оживе.

Доїхати до Долинської можна на єдиному автобусному рейсі з Кропивницького, поїздка в один бік займе близько двох годин.

Побувати у будь-якій точці країни, навіть якщо її немає на мапі, можна зі спеціальними турами. На Покупоні ви знайдете варіант турпоїздок по країні на будь-який смак та й ще за приємними цінами.

Чи бували ви в занедбаних містах? Які пустки вашого міста знаєте і яка їхня історія? Діліться в коментарях своїми враженнями від відвідування цих місць.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *