Вступ до ВНЗ у 2024 ㅡ правила для вступника

Вступ до вишів 2022

У 2023 році, як і в минулому, щоб вступити до українського ВНЗ, абітурієнти будуть проходити спрощене (на час воєнного стану в країні) зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та складатимуть НМТ, національний мультимедійний тест на бакалавра та магістра (для медицини). Також до деяких вищих навчальних закладів можна вступати без складання НМТ. BlogPokuponTeam розповість про нові правила вступної кампанії 2023, терміни подання документів, прохідний бал ЗНО та пільги при вступі до вузу.

Читайте у статті:

Коли подавати документи на НМТ та в університет 2023

Прийом та реєстрація заяв до вищих навчальних закладів розпочинається 19 липня та закінчується 31 липня 2023 року о 18:00. До цього часу претенденти та претендентки мають скласти вступні іспити.

Реєстрація на НМТ проводиться з 3 квітня по 3 травня 2023 року, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) через персональний електронний кабінет абітурієнта. Зверніть увагу, що до 7 травня можна буде внести зміни даних, якщо в них було допущено помилку (наприклад, вибрати інший додатковий предмет чи населений пункт в Україні чи за кордоном).

Тестування проходитиме у червні-липні 2023 року у дві сесії:

  • Основна – з 5 до 23 червня.
  • Додаткова – з 11 до 24 липня. У додатковій сесії можуть брати участь ті, хто з поважних причин (наприклад, проживання на окупованій території, переривання сесії через повітряну тривогу) не здав нмт в основний термін.
Персональный электронный кабинет абитуриента для регистрации на нмт 2023
Персональний електронний кабінет абітурієнта для реєстрації на нмт 2023

Які документи потрібні для вступу до ВНЗ ㅡ кабінет абітурієнта

Для зручності та безпеки всі абітурієнти, в тому числі випускники 9, 11 класу та бакалаври, в 2023 році можуть подати документи в електронному вигляді через електронний кабінет вступника. Зареєструватися потрібно на порталі vstup.edbo.gov.ua.

Головна сторінка порталу
Головна сторінка порталу

Для того, щоб створити кабінет, вам потрібний мейл, який в подальшому буде слугувати вашим логіном. Дані сертифікату ЗНО або НМТ (в разі відсутності можна зареєструватися по номеру паспорта), серія та номер атестату про здобуття повної загальної середньої освіти.

В цьому відео ви знайдете повну інструкцію по створенню електронного кабінета абітурієнта

Після активації кабінету ви маєте внести свій номер телефону, фотокартку вступника (формат 3Х4, ця фотографія в подальшому може використовуватися для студентських документів, тому має бути відповідної якості), кольорову фотокопію шкільного атестату та додатку до нього.

Додаткові документи для пільговиків:

  • Довідка з місця реєстрації для сільського коефіцієнту.
  • Довідка ВПО для біженців.
  • Довідка про інвалідність, в тому числі для інвалідів війни та рекомендація органів охорони здоров’я та соціального захисту населення.
  • Рішення про надання статусу дитини-сироти.
  • Посвідка постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС.
  • Посвідчення учасника бойових дій.

Можливість подавати документи до навчальних закладів відкривається з 19 липня 2023 року. Саме на цьому етапі вам потрібно прикріпити до переліку паперів мотиваційний лист. Зверніть увагу, що він має бути індивідуальним для кожної заяви. Правила написання та приклади мотиваційних листів ви побачите нижче.

Згідно правил подати заяви можна максимум на 5 спеціальностей. Тому при виборі напрямку навчання врахуйте, що більше бюджетних місць місць мають наступні спеціальності:

  • Освіта.
  • Транспорт.
  • Цивільна безпека.
  • Воєнні науки.
  • Аграрні науки та продовольство.
  • Архітектура та будівництво.
  • Електроніка, телекомунікації.
  • Хімія та біоінженерія.
  • Механічна інженерія.
  • Математика та статистика.
  • Природничі науки.
Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Знижка на онлайн-курс водіння у мережі «Джаст»
Київ, Магнітогорський провулок, 3
-20%
0 грн
199 грн
Показати всі
95 акцій

Національний мультипредметний тест

В цьому році вступ до вузів буде відбуватися без ЗНО у класичному розумінні, але у більш спрощеному форматі – національного мультипредметного тесту.

На тестування дається 180 хвилин, по 60 хвилин на кожний блок, але учасникам дозволяється самостійно розподілити свій час.

НМТ включає 2 обов’язвих і один предмет на вибір:

  • Українська мова (обов’язковий) – 30 завдань, твір у рамках нмт писати не потрібно.
  • Математика (обов’язковий) – 22 завдання, з яких 15 тестів, 3 завдання на визначення відповідності та 4 – відкритої форми (потрібно вписати відповідь).
  • Опціональний предмет. Це може бути історія України (в нмт 2022 року предмет був обов’язковим) – 30 завдань, у тому числі на визначення хронологічної послідовності та вибір трьох правильних відповідей із семи; іноземна мова (32 завдання); біологія (30 завдань); фізика (20 завдань).
Акції
Показати всі
1 акцій

Тест буде проводитись офлайн у спеціальних центрах тестування, про які повідомляють школи.

Тест можна здавати як в Україні, так і в інших країнах Європи та світу, про цю можливість можна дізнатися в українському консульстві в тій країні, в якій ви зараз перебуваєте. Наразі проведення іспиту погоджено у 32 країнах.

Детальніше про те, як зареєструватися на мультитест (спрощене ЗНО) та грамотно обрати опціональний предмет дивіться на відео

Вступ до магістратури

Для студентів, що отримали ступінь бакалавр, будуть проводити Єдине фахове вступне тестування та єдиний вступний іспит. Всю інформацію про дати проведення тестів має повідомити деканат навчального закладу, де ви навчаєтеся.

Для вступу на деякі спеціальності університети проводять додаткові творчі конкурси онлайн:

  • Фізична культура та спорт, хореографія.
  • Дизайн.
  • Образотворче, музичне, аудіовізуальне та сценічне мистецтво.
  • Архітектура та містобудування.

Для участі у творчому конкурсі ви маєте обов’язково зареєструватися на сайті навчального закладу, куди плануєте вступати.

Важливо не пропустити строки подачі документів
Важливо не пропустити строки подачі документів

Стреси під час вступу

Від тесту та мотиваційних листів багато чого залежить, тому часто діти під час вступу дуже сильно нервують. Звертайте увагу на психологічний стан та не соромтеся звертатися до спеціалістів, якщо не можете подолати нервове напруження.

Зразок мотиваційного листа

Для американських університетів мотиваційні листи ㅡ традиційна практика, тоді як для українців щось новеньке та не зовсім зрозуміле.

Головна задача мотиваційного листа ㅡ показати вашу зацікавленість у навчанні на цій спеціальності та у цьому виші, обґрунтувати чому саме вас мають обрати серед сотень претендентів. 

Мотиваційний лист ㅡ визначальний фактор для вступу в цьому році. Його враховують при виборі, якщо у кількох абітурієнтів однакова кількість балів за тестами. А отже саме він може визначити хто стане студентом. Цьогоріч він обов’язковий для вступу і на бакалаврат і на магістратуру.

Мотиваційний лист – це діловий документ з шапкою та зверненням до ректора. Зазвичай він складається з вступу, основної частини та висновків.

Ось зразок мотиваційного листа для творчої спеціальності

Київський університет культури

Поплавському М.

Покупенко Покупон Покупонович

м. Київ, вул. Спаська ½

partners@pokupon.ua

067 322-48-45

Шановний Михайло Михайлович

Я пишу цього мотиваційного листа, оскільки хочу вступити на бакалаврську програму за спеціальністю «Івент-менеджер» у Київському університеті культури.

Творча атмосфера, професіональні викладачі з великим практичним досвідом та відоме ім’я університету, дадуть хороший поштовх моїй кар’єрі та допоможуть реалізувати мій потенціал. Я мрію робити події, які будуть греміти на весь світ, такі, як вже роблять випускники вашого університету.

У червні цього року я закінчив школу №1 у місті Києві і отримав атестат з високим середнім балом. Найвищі оцінки я здобув з української літератури, англійської мови, музичного мистецтва. Також маю високий бал по математиці та німецькій.

Я завжди цікавився організацією свят, так вже у третьому класі я допомагав вчителю робити шкільні свята на Новий рік та 8 Березня. У старших класах я був активних учасником команди КВК та ведучим шкільних свят. Я маю кілька винагород за активну громадську діяльність.

В майбутньому я бачу себе організатором освітніх та розважальних івентів, які будуть привертати увагу іноземців до України. Після перемоги країні буде потрібно відновлювати туристичний бізнес та сферу розваг. Тому критичною є розробка цікавих проектів нового формату, що будуть давати Україні увагу та інвестиції. Якісна освіта з великою кількістю практики допоможе мені розкрити свій потенціал та вдосконалити лідерські якості.

На завершення, я хочу подякувати за увагу до мого листа. У разі вступу до університету, я обіцяю не лише сумлінно вчитися, але й брати активну участь у всіх заходах та активно просувати свій навчальний заклад.

Мотиваційний лист - важливий фактор
Мотиваційний лист – важливий фактор

За цим прикладом можна подати мотиваційний лист у сфері природничих наук:

Київський Національний університет ім. Т.Г. Шевченко

Бугров В.А.

Покупенко Покупон Покупонович

м. Київ, вул. Спаська ½

partners@pokupon.ua

067 322-48-45

Шановний Володимире Анатолійовичу!

Звертаюся до Вас в зв’язку зі вступом до Університету на бакалаврську програму за спеціальністю «Екологія».

Університет Шевченка є провідним навчальним закладом не тільки в Україні, але й у східній Європі. Кафедра «Екології» широко відома своїми випускниками та науковими розробками у сфері збереження навколишнього середовища. Саме тому я обрав ваш Університет для вступу.

В цьому році я закінчив школу №1 у місті Києві та отримав атестат з відзнакою. Я маю найвищий бал з біології, географії, англійської мови. Також маю високі бали по математиці та німецькій.

Я завжди цікавився природничими науками та успішно брав участь у олімпіадах по біології в старших класах. Маю відзнаки за призові місця у міській олімпіаді у 2019 та 2021 роках. 

Моя цікавість екологією ㅡ не просте хобі, я присвятив вивченню цього напрямку кілька років. В тому числі я брав участь у еко-таборі в 2021 році, низці громадських заходів «Місто майбутнього» протягом 2020-2021 років, толоках протягом 2018-2022, відвідував заповідник «Беремицький» та «Асканія Нова», де міг на практиці побачити як зберігають екосистему України.

Я думаю, що екологія ㅡ наука майбутнього, яка дозволить покращити життя всього людства та зберегти нашу планету. Світ буде багатим лише за умови розвитку зелених технологій, які ощадливо ставляться до навколишнього середовища, тому що неможливо купити за гроші чисте повітря, зелені ліси, майбутнє людей через кілька поколінь, тварин та рослини, які щезнуть з лиця землі. Саме тому я вмотивований здобути цю спеціальність та присвятити їй життя.

Щиро дякую, що виділили час для розгляду мого листа та сподіваюся невдовзі стати студентом Вашого Університету.

З повагою, Покупон Покупонович.

Втім, не бійтеся писати лист не по шаблону. Щирі та нестандартні листи привертають набагато більше уваги. 

Вступ до внз для дітей з тимчасово окупованих територій

Діти, що зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), також мають право отримати освіту в Україні. Саме тому в цьому році було зроблено ряд кроків для спрощення подачі документів та вступу.

Випускники старших класів, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованих територіях, зможуть вступити до українських ВНЗ дистанційно, без здачі НМТ.

Для цієї категорії абітурієнтів державою також передбачено спеціальну квоту (Квота-2) на вступ до українських установ вищої та професійної вищої освіти на бюджет. До цієї групи входять особи:

  • які проживають на тимчасово окупованій території;
  • які проживають на лінії зіткнення та адміністративному кордоні;
  • що переселилися з цих територій після 1 січня 2023 року.

Абітурієнту, який має право на квоту, потрібно вказати це при створенні електронного кабінету вступника на сайті, надавши необхідні документи, що підтверджують це право. У разі відмови у квоті, абітурієнт може брати участь у конкурсі на загальних умовах.

Вступ абітурієнтів до вузів з тимчасово окупованих територій України (ТОТ)
Вступ абітурієнтів до вузів з тимчасово окупованих територій України (ТОТ)

Проконсультуватися деально щодо вступної кампанії 2023 можна, зателефонувавши на гарячу лінію МОН за номером 0-800-504-570.

Читайте більше цікавих статей:
✔️Як стати дизайнером інтер’єру
✔️ТОП кращих книг з психології та саморозвитку
✔️Як швидко підтягнути англійську самостійно
✔️Кращі фільми та серіали для вивчення англійської
✔️Книги, які варто прочитати кожному

Вступна кампанія – хвилюючий час для дітей та батьків. Щиро бажаємо, щоб тести та подача документів пройшли максимально легко. А якщо у вас залишилися питання чи є бажання поділитися корисним досвідом – обов’язково пишіть у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *