Через терни до суші — як навчитися їсти паличками

Японська кухня своєю унікальною технікою приготування їжі продовжує підкорювати смакові рецептори гурманів по всьому світу. І чим сильніше любов до суші, тим більше прагнення зробити трапезу улюбленої страви максимально автентичною. Палички — традиційні столові прибори країни сонця, що сходить — грають в цьому не останню роль. Якщо хочете освоїти екзотичну альтернативу ложці і вилці, то в нашій статті ми розповімо які є види паличок, як навчиться правильно ними їсти, а також традиційно підкинемо вигідні знижки до 60% на страви азіатської кухні в ресторанах і службах доставки вашого міста.

Читайте:

Як з’явилися палички для суші

На відміну від європейців, азіатські народи набагато пізніше навчилися обробляти тверді метали для виготовлення побутових предметів. Століттями виробничим матеріалом служив бамбук, який проростає немов бур’ян буквально всюди. Завдяки доступності він і став основою всього — починаючи від культури і закінчуючи кухонним приладдям.

Бамбукові дерева
Бамбукові дерева

Умілі руки східних майстрів перетворили порожнисті стебла бамбука в труби для зрошення рисових посівів, декор елітних палаців і міських будівель. Навіть одяг шили і використовували, як папір для письма нарізані молоді стебелі, складені в єдине полотно.

А поки готове рішення у вигляді європейських вилок було за пів континенту, японці, китайці, корейці та інші народи далекосхідного регіону почали винаходити власні столові прилади — адже потрібно ж було якось їсти. Так поступово народився килимок для суші, палички та сама культура споживання рибних ролів. На практиці вийшло до банального зручно — змастити норі рисом, покласти філе свіжої рибки, почекати поки блюдо настоїться і з’їсти його, захоплюючи кожен шматочок одним рухом паличок.

Починаючи з XVI століття, культура азіатських народів разом з національною кухнею поступово почала просочуватись до європейської людини, привчаючи її до нового виду столових приладів. А щоб перейнятися мудрістю сходу і навчитися правильно їсти паличками, частіше замовляйте суші зі знижкою від Покупона до 75% і читайте наш гайд-туторіал :). 

Види паличок для суші та ролів

Існує три традиційні види паличок для суші — японські, китайські і корейські. Відрізняються вони довжиною. Китайські палички — найдовші. А протилежність їм складають корейські, завдяки чому їх легше освоїти людям з маленькими пальцями і дітям. Якщо ваше чадо тільки долучається до східних традицій, на початку рекомендуємо використовувати дитячі палички для суші. Вони оснащені спеціальними утримувачами для пальців, що дозволяє дитині в найкоротші терміни вивчити правильний хват.

Дитячі палички для суші
Дитячі палички для суші

Сучасні палички виготовляються з різних матеріалів. Проте, бамбукові, зважаючи на їх практичність, універсальність і доступність, залишаються найпоширенішими. За посиланням ви можете придбати собі цілий запас таких паличок з кешбеком і доставкою до дверей будинку від Нової Пошти. 

Японські палички

Як правило, японські палички (хасі) скріплюються невеликою перемичкою. Пішло це від традиції тримання миски якомога ближче до рота. Відповідно до етикету перемичку потрібно зламати, розділивши палички перед початком трапези. Саме такі подають в автентичних ресторанах японський кухні.

Японські палички
Японські палички

Китайські палички

Китайські палички (куайцзи) пристосовані до колективного поїдання їжі — вони значно довші японських «кузенів», що дозволяє схопити суші або ролли з середини столу без особливих зусиль. Але рис та інші дрібні, розсипчасті продукти ними складно підбирати.

Китайські палички
Китайські палички

Корейські палички

Корейські палички (чоккарак) можуть бути бамбукові або металеві. Перші екземпляри робилися зі срібла на замовлення знатних родин, так як вважалося, що вони змінять колір при контакті з отрутою і не дадуть отруїтися. Нині такими користуються лише на офіційних прийомах, вважаючи за краще в звичайному побуті використовувати палички з більш практичного матеріалу. Зазвичай, корейські палички значно коротше своїх побратимів по додзьо: ¾ довжини японських і ⅓ китайських паличок.

Китайські палички
Китайські палички

Як правильно тримати і користуватися паличками для суші

Успішно і швидко освоїти японські, китайські або корейські палички для поїдання суші допоможе фірмове вітання раси вулканців з серії популярних науково-фантастичних серіалів і кінофільмів «Стар-Трек» — пальці рук, розкинуті в формі букви V. Потім потрібно виконати ряд нескладних дій.

  • Візьміть одну паличку основою великого пальця і ​​прикладіть до безіменного пальця. Вона залишається практично статичною.
  • Другу паличку захопіть великим і вказівним пальцями. У вас повинен вийти своєрідний пінцет.
  • Спробуйте поворушити верхньою паличкою, направляючи її вказівним пальцем і притримуючи подушечкою великого пальця. Рухатися повинна тільки верхня паличка, нижню слід притискати основою великого пальця.

Це нормально, якщо ви відчуваєте своєрідний дискомфорт. Тепер спробуйте поворушити паличками. Як тільки відчуєте впевненість в рухах, переходите до утримання простих і легких речей. Зробіть з паперу невелику грудочку і спробуйте її схопити. Трохи тренувань і скоро зможете пройтися з нею з одного кутка кімнати в інший. Тоді вважайте, що оволоділи майстерністю поїдання суші паличками.

В цілому, враховуйте, що хват — справа вельми індивідуальна: те що буде зручно одному, доставить дискомфорт іншому. Експериментуйте, знаходьте свій шлях самурая, насолоджуючись улюбленими суші та ролами вдома або в ресторанах свого міста зі знижками від Покупона до 60%.

Більш детально, як тримати палички для суші в відео

Читайте також: 

Де найсмачніші суші в Харкові
ТОП доставок і ресторанів суші в Києві
Як приготувати суші і роли вдома ㅡ рецепти для новачків

Навчитись користуватися японськими, китайськими або корейськими паличками не складніше, ніж зав’язувати шнурки. Трохи зусиль і улюблені суші стане їсти ще цікавіше. А якими паличками користуйтеся ви і які суші любите найбільше? Діліться в коментарях і «Ітадакімас!». Тобто смачного вам по-японськи. 

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *