Очищення організму від шлаків і токсинів: необхідність чи марна трата часу

Необхідність очищення організму — неоднозначна тема, оскільки навіть її прихильники не завжди доходять до практики. На хвилі популярності детоксикації багато виробників харчових добавок і фармацевтики почали поповнювати свої лінійки товарами для очищення організму.

Чи варта гра свічок, або «забруднення» організму не так страшно (і не таке вже й забруднення), як здається? Чому важливо проводити детоксикацію організму, які є ризики, а також особливості різних методик — про все це читайте нижче.

Чим страшні шлаки і токсини?

Почнемо з того, що термін «шлаки» швидше маркетинговий, адже в медицині його не існує. Під цим словом часто мають на увазі токсини і алергени, які затримуються в організмі занадто довго і з часом накопичуються, завдаючи йому шкоди. Критики теорії зашлакованості людського тіла стверджують, що біологічно організм не має властивості накопичувати непотрібні або навіть шкідливі для нього речовини.

Як би там не було, але існують захворювання і інші порушення роботи організму, через які всередині дійсно можуть накопичуватися токсини.Токсини — це шкідливі і навіть в певній кількості отруйні для людського організму речовини. Вони можуть генеруватися тілом самостійно, наприклад:

  • як реакція на нездоровий спосіб життя (переїдання, алкоголь, куріння);
  • в зв’язку з деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • як результат боротьби імунної системи людини з вірусами та інфекціями.

Частина токсинів потрапляє в організм ззовні, наприклад, через забруднене промисловістю повітря або неочищену воду із крану. Щоб вода з вашого крану була більш безпечною, рекомендуємо прочитати нашу статтю про вибір фільтра для води додому. Небезпеку можуть представляти також неякісні засоби побутової хімії, аерозолі, косметика, лак і фарби, якими покривають, наприклад, меблі.

Серед негативних наслідків інтоксикації можна виявити наступні:

  • різкий запах поту;
  • хронічна втома і порушення роботи нервової системи;
  • збої в системі шлунково-кишкового тракту;
  • погіршення стану шкіри: жовтуватий або землистий колір, сухість, зайва жирність шкіри, різні висипання та ін.
Боль у животі
Тяжкість і болю в животі можуть бути ознаками інтоксикації

Інтоксикація організму може мати хронічний характер, що пов’язано з нашим середовищем проживання і способом життя, так і виникати ситуативно, наприклад після вживання антибіотиків, при отруєнні несвіжими продуктами, а також при переїданні, вживанні важкої їжі та алкогольних напоїв, що часто трапляється після свят.

Якщо ви з тих, хто відкидає теорію накопичення шлаків і токсинів в організмі, погодьтеся, бувають дні, коли і вам необхідно провести детоксикацію і розвантажувальний день. В яких випадках якими методами провести чистку, розбираємося далі.

Як правильно очистити організм: способи і їх призначення

Існує безліч способів вивести токсини з організму. Деякі з них розраховані на тривалий період (припустимо, для схуднення за допомогою дієти), інші можна використовувати одноразово, при необхідності, наприклад, після хвороби або отруєння. Як очистити організм від шкідливих речовин в домашніх умовах в залежності від поставленої мети?

Детокс-дієта

Перший і самий вірний спосіб очищення організму — зміна звичок харчування. Причому, це можуть бути тимчасові обмеження у вживанні деяких продуктів для активної детоксикації, так і перехід на правильне харчування на постійній основі. Про основні засади правильного харчування ви можете дізнатися з окремої нашої статті.

Насамперед виведення токсинів і шлаків з організму вимагає відмови від шкідливих звичок і надмірного вживання шкідливих продуктів: нікотину, алкоголю, цукру і жирної їжі. Основна мета детокс дієти — очищення кишечника, стимуляція роботи печінки, поліпшення стану шкіри, нормалізація кровообігу. Зауважимо, що будь-які рекомендації по харчуванню на період детоксикації та інші процедури краще обговорити з вашим лікарем, особливо, якщо у вас є які-небудь хронічні захворювання.

Правила харчування для очищення організму від токсинів:

  1. Скоротіть вживання цукру або зовсім відмовтеся від цього продукту, в тому числі від різних цукрозамінників, патоки і меду. Цукор перевантажує підшлункову залозу через що вона швидко зношується, що призводить до безлічі захворювань, в тому числі діабету. Підвищений рівень холестерину в крові може призвести до серцево-судинних захворювань.
  2. Випивайте близько двох літрів води в день. За півгодини до сніданку — склянка води з лимонним соком, який активізує травлення і готує організм до подальшого прийому їжі. Велика частина денної норми споживання води повинна бути випита в першій половині дня.
  3. Замініть каву чаєм. Кофеїн в чаї більш щадний для організму і усуває нервову напругу, адже вироблення гормонів стресу гальмує виведення токсинів з печінки. Які трави краще додавати в чай ​​ми розповімо трохи нижче. До того ж антиоксиданти в чаї насичують організм і можуть допомогти уникнути зайвих перекусів протягом дня.
  4. Вживайте органічні продукти в сирому вигляді або з мінімальною термообробкою. Щоб організм отримував з овочів і фруктів максимальну кількість поживних речовин, в тому числі такої необхідної клітковини, їх краще їсти сирими. Буряк, всі види капусти (особливо броколі), редис, морська капуста, боби, горіхи і крупи — повинні стати обов’язковими компонентами денного раціону. Існують цілі програми очищення гречкою або неочищеним вівсом, засновані на принципах монодієти. Детоксикація яблуками — найшвидша і надійна, навіть в звичайному режимі харчування намагайтеся з’їдати хоча б одне яблуко в день.
Детокс смузі
Якщо ви не любите деякі корисні овочі, з них можна робити смачні фреші і смузі

5. Споживайте органічні кислоти. Кисле молоко, чорний хліб або фреші здатні стимулювати шлунково-кишковий тракт. Але не варто зловживати цими продуктами, одного-двох склянок соку в день достатньо.

6. Перейдіть на рослинні жири. У нерафінованій соняшниковій олії набагато більше корисних речовин, але її не можна використовувати для приготування їжі, для цього краще брати рафіновану. Крім звичної соняшникової в магазинах можна знайти безліч корисних рослинних олій: оливкова, лляна, конопляна, гарбузова, кунжутна й інші. Якщо ви не любите рослинне масло в чистому вигляді, можна доповнити раціон насінням рослин, з яких воно зроблене, а також горіхами і авокадо. Подібні звички в звичайному харчуванні також допоможуть схуднути.

7. Очищення висівками. Висівки — це тверда оболонка зерен, яка залишається після їх переробки в борошно. Вони виступають природним абсорбентом. Їх нескладно знайти в супермаркетах або магазинах еко-продуктів. Рекомендована кількість висівок в день — до 30 грам (приблизно 2 столові ложки) перед обідом. Вживайте висівки сухими до основного прийому їжі і запивайте великою кількість води. Вони розбухають в шлунку і допомагають уникнути переїдання. Зверніть увагу, що детоксикація за допомогою висівок протипоказана людям з гастритом, виразками, при авітамінозі, тому попередньо порадьтеся з гастроентерологом.

8. Вживайте мінеральну воду. У мінеральних водах міститься необхідна для детоксикації вуглекислота. Її наявність в бутильованої воді можна визначити за показником pH або СО2. Деякі виробники додатково насичують воду вуглекислотою. Закислення організму означає порушення кислотно-лужного балансу, яке виникає через неправильне харчування. Залуження організму — тобто вживання продуктів з «правильної» кислотністю — допомагає відновити цей баланс, підвищити імунітет, зміцнити кістки і суглоби, сприяє виведенню солей і зайвої води, що важливо для схуднення.

Мінеральна вода
Під час детоксикації дуже важливо пити багато чистої або мінеральної води

Детоксикація при вагітності протипоказана, оскільки різка зміна раціону, може вилитися в недоотримання необхідних для розвитку плода речовин, а також неможливо передбачити, як на деякі незвичні продукти відреагує організм майбутньої мами. Будь-які зміни в раціоні повинні бути узгоджені з лікарем, який веде вагітність.

Очищення організму голодуванням — це скоріше міф, ніж дієвий рецепт для очищення. Експерти категорично не рекомендують цей метод, оскільки він не тільки не виводить токсини і шлаки в належній мірі, але і перешкоджає потраплянню в організм корисних речовин, що може нашкодити здоров’ю. Найкраще скласти раціон, який би включав вивідні продукти.

Трави

Як у всіх випадках, перехід на лікування травами краще узгодити зі своїм терапевтом, як мінімум, щоб уникнути алергічних реакцій. Трави підходять для виведення отруйних речовин в першу чергу з печінки, нирок (перешкоджає утворенню піску і каменів) і жовчного, що моментально відіб’ється на стані шкіри (часто різного роду висипання і нездоровий вигляд шкіри пов’язані з порушенням роботи саме цих органів).

  • Сечогінні трави: спориш, конюшина, хвощ, листя берези і брусниці, кріп.
  • Для виведення жовчі: кульбаба, кмин, деревій, цикорій, чистотіл.
  • Для детоксикації та відновлення печінки: кульбаба, лопух, розторопша, а також натуральний зелений чай (віддавайте перевагу розсипним крупнолистним).
  • Трави з проносною дією: екстракти крушини і сени. Приймати проносні препарати — як натуральні, так і фармакологічні — варто під контролем лікаря, оскільки вони знижують тонус кишечника, що може спричинити різні захворювання.
Трав'яний чай
Трав’яний чай не тільки очистить організм, але і заспокоїть нерви

Обов’язково враховуйте, що зловживання будь-якими препаратами в фітотерапії неприпустимо, а при тривалому лікуванні краще чергувати засоби. Для ефективного очищення організму, яка не зашкодить вашому здоров’ю, складіть програму зі своїм терапевтом або фітотерапевтом.

Лікарські препарати для виведення токсинів

Крім фітотерапії існують фармакологічні препарати, які призначені для очищення організму в екстрених випадках. Вони рекомендовані лікарями при харчовому отруєнні або алкогольній інтоксикації. Перед прийомом уважно вивчіть інструкцію і дотримуйтеся рекомендацій із застосування, а краще проконсультуватися з терапевтом.

  1. Активоване вугілля або Сорбекс. Разом з надлишковими речовинами в шлунково-кишковому тракті таблетки й інші препарати на основі активованого вугілля всмоктують також вітаміни і мікроелементи, тому цей вивідний метод не рекомендується для постійного використання, а тільки при харчових отруєннях і гострій інтоксикації.
  2. Ентеросгель. Ентеросорбенти більш щадні для організму, тому більше підходять для тривалого очищення. Схожий на пасту ентеросгель крім виведення токсинів ще й захищає внутрішню оболонку кишечника від механічних пошкоджень і активізує його роботу.
  3. Атоксіл. Препарат може бути також у формі гелю або порошку, який необхідно розводити у воді. Атоксілом можна вивести з організму токсини і алергени, при цьому він майже не всмоктується кишечником.
  4. Смекта. Порошок, розчиняється у воді, виводить не тільки токсини, але і бактерії, покриваючи кишечник захисною плівкою. Рекомендується при отруєннях.
Активоване вугілля варто приймати тільки при гострій інтоксикації

Інструментальне очищення організму

Способи механічного виведення токсинів з організму можна застосовувати вдома або звернутися в клініку. На Покупоні ви знайдете знижки на діагностику і лікування в кращих клініках міста.

Часто для виведення шлаків в домашніх умовах використовуються клізми на основі трав’яних відварів. Це найпростіший і дієвий спосіб, але ним не варто зловживати, оскільки через часте використання пряма кишка втрачає тонус, вимивається природна мікрофлора і можуть виникнути механічні пошкодження тканин.

Більш серйозними процедурами з очищення організму є виведення токсинів безпосередньо з кровоносних судин, і тим самим — з усього організму. При плазмаферезі кров пацієнта виводиться з організму, очищується і повертається. Для гемодіалізу використовується, так звана «штучна нирка». Такі процедури можуть бути прописані лікарем виключно в тому випадку, коли з якихось причин організм не в змозі самостійно вивести токсини.

Процедури для тіла

Крім перорального прийому лікарських препаратів існує ряд зовнішніх дій, які підсилюють ефективність очищення:

  1. Фізичні вправи. Заняття будь-якими видами спорту або гімнастикою вдома сприяють поліпшенню кровообігу, що впливає і на роботу кишечника. Наприклад, в йозі існує спеціальна програма Шанк Пракшалана, спрямована на очищення організму сольовим розчином і гімнастикою. З основами методики можна ознайомитися у відео нижче:

2. Виділяйте час на те, щоб подихати. Якщо ви живете за містом, зробити це буде набагато легше. У мегаполісі ж варто пошукати місце (парк, ліс або берег водойми), де можна прогулятися ввечері або просто посидіти, глибоко подихати, щоб наситити клітини киснем. Намагайтеся на вихідні вибиратися на природу. Про те, скільки користі принесе вашому організму відмова від сигарет і говорити не варто.

3. Відвідуйте сауну. З потом із організму виходить величезна частина шкідливих речовин, а парні тільки сприяють цьому процесу. До того ж корисним для організму є обливання холодною водою після лазні. Удома можна приймати контрастний душ (п’ять хвилин під гарячою водою і півхвилини під холодною). Зі знижками на Покупоні можна вкрай вигідно відвідати баню.

4. Очищення шкіри в домашніх умовах або в SPA-салонах. Відлущувальні засоби для шкіри або натуральні масла і спеціальні щітки допоможуть очистити пори і зняти відмерлі клітини шкіри в домашніх умовах. Косметологи пропонують цілі комплекси по очищенню шкіри, куди входить відвідування сауни, масаж, різні пілінги тіла та чистки, які підбираються індивідуально. Акційні пропозиції від кращих SPA-салонів шукайте на Покупоні.

5. Спокій тільки спокій. Як показали дослідження, інтоксикація організму може бути посилена стресом. Уникнути ситуацій, які змушують нас нервувати не завжди вдається, тому тут необхідно міняти підхід до вирішення проблем. У цьому можуть допомогти різного роду медитативні практики або кілька сеансів у психолога. Знижки на відвідування психоаналітика ви зможете знайти на Покупоні.

Комплексна програма детоксикації може бути складена фахівцями в цій сфері. Перед тим, як прописувати програму необхідно провести комплексне обстеження травної та видільної систем людини:

  • ендоскопія показує зашлакованості шлунка;
  • капсульна і балонна ентероскопія діагностує захворювання тонкого кишечника;
  • колоноскопія вивчає внутрішні стінки товстого кишечника і прямої кишки;
  • УЗД досліджує стан печінки, нирок і всього шлунково-кишкового тракту.

На Покупоні ви знайдете знижки на консультації в кращих діагностичних центрах вашого міста.

Ризики при проведенні детоксикації

Жоден з методів очищення організму не несе для організму людини серйозних наслідків, проте всього повинно бути в міру. Детоксикація — виключно тимчасові процедури, спрямовані на вирішення конкретного завдання. Не варто брати її за правило для повсякденного життя, оскільки будь-який засіб детоксикації у великій кількості і при частому вживанні може завдати шкоди вашому організму. Скільки часу потрібно саме вашому організму на повне очищення від токсинів — важко сказати без серйозного обстеження і консультації лікаря, тому період детоксикації в домашніх умовах не повинен тривати більше одного тижня.

Потрібно розуміти, що будь-які отруйні речовини у вашому тілі рано чи пізно закінчаться. Якщо ви постійно перебуваєте в процесі «очищення організму», а очищати вже буде нічого, тоді використовувані сорбенти почнуть поступово замість шкідливих речовин витягати з клітин і тканин корисні і навіть життєво необхідні речовини: мікроелементи, вітаміни і воду, що призведе до їх дисбалансу. Програма очищення організму повинна бути узгоджена з вашим сімейним лікарем, щоб визначити її інтенсивність і термін.

Чи вірите ви в існування і шкоду шлаків? Пишіть в коментарях, які способи виведення токсинів з організму, на ваш погляд, найбільш ефективні.

2 коментарів
  • Любов

    Виведення токсинів із судин

  • Катя

    Как по мне, то все эти детоксы и т.д. – это просто выкачка денег и ничего большего, человеку, который интересуется и читает инфу знакомо, что лучше съесть 2 яблока – чем сделать из них пол стакана сока! Разгрузочные дни – да, это хорошее решение, но не соками и тому подобное.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *